Průkaz:
Průkaz
Escherichia coli O157 vyžaduje
4 po sobě jdoucí stupně,
pomnožení zkušebního vzorku v modifikovaném bujónu s enzymaticky natrávenými kaseinem a sójou a s přídavkem novobiocinu (mTSB + N),
koncentraci a
separaci zjišťovaných bakterií pomocí imunomagnetických částic, na jejichž povrch byla nanesena protilátka vůči antigenu
E. coli O157,
vyočkování imunomagnetických částic s adherovanými bakteriemi subkultivací jednak na
MacConkeyově agaru s cefiximem, teluričitanem draselným a sorbitolem (CT-SMAC), a dále na druhé selektivní půdě (např. SMAC s BCIG,
chromogenní agar, atd.),
konfirmaci sorbitolnegativních kolonií z půdy CT-SMAC.
Princip:
Stanovení
Escherichia coli O157 v potravinách se provádí kvalitativně, tzn. jedná se průkaz nebo vyloučení přítomnosti
E. coli O157 v předepsané navážce vzorku, obvykle 25 g nebo 25 ml. Ke kultivaci se používá selektivní pomnožovací médium a dále selektivní pevné půdy obsahující
látky inhibující růst doprovodné mikroflóry (např. chlorid sodný, žlučové soli, krystalová violeť, teluričitan draselný, antibiotika – novobiocin, cefixim, atd.) a dále
sorbitol.
Morfologie charakteristických kolonií:
E. coli O157 rostou na médiu
CT-SMAC jako průhledné, bezbarvé až světle žlutohnědé kolonie o průměru asi 1 mm.
Konfirmace:
Suspektní kolonie jsou konfirmovány na základě tvorby indolu a aglutinace s antisérem vůči antigenu
E. coli O157 a je-li k dispozici i s antisérem pro bičíkový antigen H7.