Metoda průkazu bakterií rodu Salmonella

Průkaz:

Průkaz bakterií rodu Salmonella se v potravinách provádí většinou kvalitativně, tzn. jedná se o průkaz nebo vyloučení přítomnosti salmonel v předepsané navážce vzorku, obvykle 25 g nebo 25 ml.
Zahrnuje 4 po sobě jdoucí stupně:

Princip:

Zkoušený vzorek se inokuluje do tekuté půdy pro neselektivní pomnožení – pufrovaná peptonová voda (PPV médium), a inkubuje se aerobně při 37 °C po dobu 16-20 hodin. Získaná kultura se preočkuje do dvou tekutých selektivních půd – Rappaport Vassiliadis sója médium (RVS médium) a Mueller-Kauffman tetrathionát novobiocin médium (MKTTn médium). RVS médium se inkubuje aerobně při 42 °C po dobu 24 hodin a MKTTn médium pri 37 °C po dobu 24 hodin. Ze selektivního pomnožení se provádí vyočkování na dvě pevné selektivní půdy – agar s xylózou, lyzinem a dezoxycholátem (XLD agar) a kteroukoli jinou selektivní půdu např. agar s fenolovou červení a brilantovou zelení (BR agar) nebo chromogenní agar pro stanovení salmonel (např. Rambach agar). Naočkované misky se inkubují aerobně při 37 °C po dobu 24-48 hodin a zjišťuje se přítomnost suspektních kolonií bakterií rodu Salmonella.

Morfologie charakteristických kolonií:

XLD agar BR agar Rambach agar

Konfirmace:

Při hodnocení sledujeme nárůst kolonií suspektních pro bakterie rodu Salmonella. Pro konfirmaci vybereme z každé plotny 5 suspektních kolonií. Kolonie vybrané pro konfirmaci subkultivujeme vyočkováním na masopeptonový agar (MPA).
Při biochemické konfirmaci standardně provedeme následující testy: Serologická konfirmace (sérotypizace) je zaměřena na průkaz O, H a Vi antigenu aglutinační reakcí. Na základě reakce s antiséry zaradímě testovanou kulturu podle Kaufman-White schématu.