Atlas mikrobiologie potravin

Základem praktické výuky mikrobiologie potravin stále zůstává dokonalé zvládnutí standardních kultivačních metod průkazu mikroorganismů v potravinách, a to včetně správného vyhodnocení a interpretace dosažených výsledků.
Atlas mikrobiologie potravin je interaktivní didaktická pomůcka určená pro studenty Fakulty veterinární hygieny a ekologie Veterinární a farmaceutické univerzity Brno, a to jak bakalářského, tak magisterského studijního programu. Je využitelný také pro studenty dalších vysokých škol podobného studijního zaměření. Tématický atlas úzce navazuje na náplň praktických cvičení z mikrobiologie potravin.
Atlas je rozdělen do jednotlivých kapitol věnovaných konkrétním druhům nebo skupinám potravinářsky či epidemiologicky (ve vztahu k alimentárním onemocněním) významných mikroorganismů. Každá kapitola zahrnuje stručnou charakteristiku mikroorganismů a metodiku stanovení v potravinách, včetně nejdůležitějších konfirmačních testů. Textová část je doplněna přehlednými schématy a bohatou fotodokumentací. V samostatné kapitole jsou zařazeny další metody využívané v mikrobiologii potravin. Autoři atlasu doufají, že se díky své přehlednosti a rozsáhlé fotodokumentaci stane dobrou pomůckou při studiu mikrobiologie potravin.

Vytvoření atlasu mikrobiologie potravin bylo financováno MŠMT ČR v rámci projektu FRVŠ 1668/2006