2.2. Mikroklima a mikroklimatické faktory
2.3.
Význam mikroklimatických měření
2.4.
Způsoby měření mikroklimatu
3.3. Tepelná
bilance organismu
3.4.1. Historie
měření teploty
3.4.2.
Stupnice používané k vyjadřování teploty
3.4.4.
Teploměry vhodné k měření teploty ve stájovém prostředí
3.4.5.
Maximominimální teploměr Sixův
3.4.5.1. Popis přístroje a jeho funkce
3.4.5.2 Výhody a
nevýhody přístroje
3.4.5.3. Zásady
používání a kalibrace
3.4.6.1.
Popis přístroje a jeho funkce
3.4.6.2. Výhody a
nevýhody přístroje
3.4.6.3. Zásady
používání a kalibrace
3.4.7. Data loggery Comet
pro záznam teploty
3.4.7.1.
Popis přístrojů a jejich funkce
3.4.7.2.
Výhody a nevýhody přístrojů
3.4.7.3.
Zásady používání a kalibrace
4.4.4.
Metody založené na měření rosného bodu
4.4.5. Metody
odporové a kapacitní
4.5.
Přístroje vhodné k měření vlhkosti ve stájovém prostředí
4.5.1.1.
Popis přístroje a jeho funkce
4.5.1.2.
Výhody a nevýhody přístroje
4.5.1.3. Zásady
používání a kalibrace
4.5.2. Psychrometr
staniční (Augustův)
4.5.2.1.
Popis přístroje a jeho funkce
4.5.2.2.
Výhody a nevýhody přístroje
4.5.2.3.
Zásady používání a kalibrace
4.5.3. Psychrometr aspirační
(Assmannův)
4.5.3.1.
Popis přístroje a jeho funkce
4.5.3.2.
Výhody a nevýhody přístroje
4.5.3.3. Zásady
používání a kalibrace
4.5.4. Data loggery Comet
pro záznam vlhkosti
4.5.4.1.
Popis přístrojů a jejich funkce
4.5.4.2.
Výhody a nevýhody přístrojů
4.5.4.3.
Zásady používání a kalibrace
5.1.
Fyziologický význam proudění vzduchu
5.2.1.
Měření směru proudění vzduchu
5.2.2. Měření
rychlosti proudění vzduchu
5.3.
Přístroje vhodné k měření rychlosti proudění vzduchu
5.3.3.
Panelová jednotka pro měření rychlosti větru
5.3.4.
Registrační zařízení pro měření rychlosti větru
5.3.5.1.
Popis přístroje a jeho funkce
5.3.5.2.
Výhody a nevýhody přístroje
5.3.5.3. Zásady
používání a kalibrace
5.3.6.
Ultrazvukový měřič rychlosti větru
5.3.7.1.
Popis přístrojů a jejich funkce
5.3.7.2.
Výhody a nevýhody přístrojů
5.3.7.3.
Zásady používání a kalibrace
5.3.7.4.
Příklady anemometrů vhodných pro použití ve stájovém prostředí
6. Chemické faktory stájového
mikroklimatu
6.1.1 Metody
ke stanovení obsahu CO2 ve stájovém vzduchu
6.1.2.
Orientační metody – stanovení pomocí indikátorových trubiček
6.1.2.1
Titrační analytická metoda (Subbotin-Nagorski)
6.1.2.2
Metoda infračervených senzorů
6.1.2.2.
Příklady přístrojů využívajících infračervených senzorů
6.2.2.
Vliv amoniaku na složení stájového vzduchu
6.2.3.
Vliv amoniaku na zdravotní stav a welfare
6.2.4. Metody ke stanovení obsahu NH3 ve stájovém
vzduchu
6.2.4.2.
Analytická – titrační metoda (metoda odměrného stanovení)
6.2.4.3.
Metoda fotometrického stanovení
6.2.4.4.
Metoda potenciometrická
6.2.4.5.
Elektrochemické metody
6.3.1.
Vliv sirovodíku na zdravotní stav a welfare
6.3.2.
Metody ke stanovení obsahu H2S ve stájovém vzduchu
7. Sluneční záření a osvětlení stájových objektů
7.1.
Fyziologický význam osvětlení
7.2. Definice
základních pojmů
7.4.
Přístroje vhodné k měření intenzity osvětlení – Luxmetry
7.7. Ukazatelé
hodnocení denního osvětlení
7.7.1. Činitel denní
osvětlenosti (kvocient denního osvětlení)
7.7.2 Rovnoměrnost denního
osvětlení
7.7.3. Koeficient denního
osvětlení
7.8.
Ukazatelé hodnocení umělého osvětlení
8.1. Hygienický význam
prašnosti prostředí
8.2. Zdroje
prašnosti ve stájích
8.3.
Omezení prašnosti stájového prostředí
8.3.1.
Obecná opatření proti zvyšování koncentrace prachových částic ve stájích
8.3.2. Praktická
opatření pro omezení prašnosti
8.4. Metody
stanovení prašnosti vzduchu ve stájích
8.4.1. Metody váhové (gravimetrické)
8.4.1.1. Sedimentace prachu
do nádob
8.4.2. Metody číselné
(konimetrické)
8.4.2.1. Konimetr (Zeiss Jena)
8.4.2.2.
Počítání prachových částic na sklíčkách
8.4.2.3.
Absorpce v kapalinách i v pevném prostředí
8.4.2.4.
Zachycování a počítání na membránových filtrech
8.4.2.5. Termo –
a elektro- precipitace
9. Mikrobiální
kontaminace ovzduší
9.1.
Hygienický význam mikrobiální kontaminace stájového vzduchu
9.3. Metody stanovení mikrobiální kontaminace ovzduší
9.3.1.
Sedimentační metoda (Kochova)
9.3.2. Impaktní
metoda (aeroskopická)
10. Praktické příklady
využití mikroklimatických měření (případové studie)
10.2. Vliv různých technologií ustájení na koncentraci amoniaku
v chovech prasat
10.3.
Možnosti snižování emisí amoniaku v chovech prasat
10.3.1.
Použití preparátu VevoVitall® ve výkrmu prasat
10.3.2. Praktické zkušenosti s použitím preparátu Calprona
PB 3 ve výkrmu prasat
12. Přílohy
12.1.
Psychrometrické tabulky pro výpočet relativní vlhkosti vzduchu
12.2. Kompletní protokol pro
vyhodnocení výsledků mikroklimatických měření v rámci kontroly chovu
12.3. Software pro
stažení a vyhodnocení dat z dataloggerů Comet
12.4. Kodekový balíček
pro přehrávání komprimovaného videa
12.5.
Monitoring mikroklimatu nevhodného stájového prostředí ve výkrmu býků (video)
12.6.
Moderní způsob přepravy kuřat a elektronické sledování podmínek přepravy
(video)
12.7. Moderní
způsob mléčné výživy telat – krmný automat (video)