třída:
ptáci (Aves)
podtřída:
letci (Neognathae)
čeleď:
bažantovití (Phasianidae)
druh: volně
žijící předek: kur
bankivský (Gallus
gallus)
domestikace: kur domácí (Gallus gallus f. domestica)
Kur domácí vznikl domestikací kura bankivského. K procesu domestikace začalo docházet v několika centrech v jihovýchodní Asii, a to zhruba před 8 000 lety. S kurem bankivským se lze stále ve volné přírodě setkat. Některé studie předpokládají, že na domestikaci kura domácího se podílel i kur Sonneratův, který žije v oblasti jihozápadní Asie.
Kur
domácí má mezi
hospodářskými zvířaty
významné postavení a je
chován pro produkci vajec a masa.
Slepičí
vejce má vysokou nutriční hodnotu.
Obsahují plnohodnotné bílkoviny ve
vhodném poměru, rovněž také tuky,
vitamíny a
minerální látky.
Kromě přímé spotřeby
jsou vejce využívány
v potravinářství, ale také ve
farmaceutickém
průmyslu, v medicíně nebo ve výzkumu.
Drůbeží maso je svým nutričním složením rovněž příznivé pro výživu člověka. Obsahuje vyšší podíl bílkovin oproti tuku a příznivější složení mastných kyselin v porovnání s vepřovým i hovězím masem. Maso mladé drůbeže – kuřecí maso je pro své nutriční vlastnosti vhodné pro dietní stravu.
V současné době se pohybuje spotřeba kuřecího masa kolem 27 kg na osobu/rok, což je skoro 3x více než v roce 1975.
Z hospodářského pohledu je chov drůbeže nejintenzivněji rozvíjejícím se odvětvím živočišné výroby na světě. V případě kura domácího je to dáno zejména těmito důvody:
Kur
domácí dosahuje pohlavní dospělosti
v nízkém věku – ve 4-6
měsících a má ve
srovnání
s jinými druhy
hospodářských zvířat rovněž vysokou
reprodukční schopnost.
U drůbeže je vysoká konverze krmiva (především u brojlerů). Efektivita přeměny bílkovin krmiva na živočišnou bílkovinu je vyšší ve srovnání se skotem nebo prasaty.
Díky
vysoké konverzi krmiva, je výrazná
také výkrmová
schopnost. U brojlerů
lze při klasickém výkrmu dosáhnout
porážkové hmotnosti během 6-7
týdnů.
Nosnice
v intenzivních chovech jsou
schopny vyprodukovat za
jedno snáškové
období více než 300 vajec.
Z pohledu reprodukce je možné od jedné
slepice odchovat více
než 100
kuřat, které jsou pak určeny na
výkrm.
Pořizovací cena jednoho kusu drůbeže je řádově nižší ve srovnání s jinými druhy hospodářských zvířat.
Na
jednotku plochy chovatelského
zařízení lze
získat větší produkci ve
srovnání s jinými
hospodářskými zvířaty.
Drůbeží maso je konzumováno na celém světě bez ohledu na náboženství nebo kulturu.
Kromě
hospodářského využití jsou
některá
plemena kura domácího dnes chována i
v rámci zájmové
činnosti. Kur
domácí
je také chován pro laboratorní
účely. V některých
částech
světa se můžeme
setkat stále s využitím kurů pro
kohoutí
zápasy. U nás je
takováto činnost
s drůbeží právními předpisy
zakázána.
Leghornky snášejí kolem 200-250 ks vajec za snášku a barva jejich vajec je sněhově bílá.
Dalším typem jsou plemena masná (např. sasexky nebo brahmanky)
Sasexky
dosahují
hmotnosti 2,5-3 kg a slepice
snášejí do 200
vajec za
snášku.
V malochovech
jsou oblíbené plemena s
kombinovanou užitkovostí (např. hempšírky,
rodajlendky, plymutky nebo forverky).
Nutné je také zmínit bojová plemena kura domácího, kde patří např. asilky nebo malajky.
Malajky představují jedno z nejmohutnějších plemen kura domácího. Výstavní kohouti dosahují výšky až 90 cm. Pro své výrazné osvalení se staly podkladem i pro šlechtění moderních masných brojlerů.
V současné době se rozvíjí i zájmový chov kura domácího. Existují plemena okrasná – např. hedvábničky nebo fénixky. Malý tělesný rámec pak mají plemena zakrslá – např. bantamky nebo japonky-čabo.
V České
republice je ke dni 1. 7. 2018
registrováno 151 plemen kura
domácího.
Mezi
česká národní plemena kura
domácího
patří česká
zlatá kropenka a šumavanka.