Králík domácí byl domestikován z králíka divokého. K domestikaci králíků začalo docházet v období pozdního starověku od 2. do 5. století n.l., a to v oblasti jihozápadní Evropy.
Obr. č. 1: Králík divoký
Z francouzských klášterů, se rozšířil králík i do dalších zemí západní Evropy – především do Anglie a Belgie. Tyto země se staly kolébkou prvních ušlechtilých domácích králíků. Na českém území se začali králíci chovat kolem 13. století. Velký rozvoj chovu králíků u nás byl zaznamenán v druhé polovině 20. století. V současnosti je chov králíků v ČR soustředěn především do malochovů.
Králík domácí je v České republice nejoblíbenějším zájmovým zvířetem ze všech drobných savců, kteří jsou chování. Králík jako hospodářské zvíře má v naších podmínkách pouze minoritní význam. Chov králíku pro hospodářské využití je u nás směřován zejména do malochovů. Králíci jsou také často využíváni jako experimentální zvířata v laboratořích.
Obr. č. 6: Králík v laboratorních podmínkách
Využívají
se ve
výzkumu např. pro produkci biologicky aktivní
látek, kde slouží jako
bioreaktory.
Z pohledu
hospodářského
využití vyniká králík vysokou
reprodukční
schopností a v případě
vyšlechtěných plemen také vysokou
intenzitou růstu ve stáří do 8-10
týdnů.
Z pohledu výživy člověka je králičí maso lehce stravitelné – díky minimálnímu množství kolagenu a rovněž dietní – díky nízkému obsahu tuku. Obsažené tuky navíc obsahuje převážně nenasycené mastné kyseliny, které jsou pro člověka příznivější než nasycené. Králičí maso nicméně není vhodné pro osoby, které trpí dnou nebo mají ledvinové kameny, protože je zdrojem purinů.
Puriny se rozkládají na kyselinu močovou, která může tvořit krystaly ukládající se v kloubech.
Nadměrný
příjem purinů zvyšuje riziko těchto
onemocnění.
Spotřeba králičího masa je v České republice ve srovnání s jinými druhy mas nízká.
Pohybuje se kolem 1 kg. V roce 2017 byla dle dat ČSÚ pouze 0,7 kg na obyvatele/rok.
Státem s vysokou spotřebou králičího masa je Malta, kde je ročně zkonzumováno kolem 3 kg na obyvatele.
Za největšího světového producenta králičího masa je považována Čína.
V Evropské unii je chov králíků soustředěn především do Španělska, Itálie a Francie.
V ostatních
státech
je chov králíků spíše
minoritní.
Králíky
lze v současné době (dle platné
legislativy) chovat
v České republice primárně pouze pro
produkci masa.
Kromě masa lze
z králíků ale využívat
také
kožešin jako vedlejšího produktu při
zpracování těla. Dalším
produktem je
také králičí vlna, kterou lze
získat
z vlnařských plemen (angorský
králík).
V České
republice převažuje chov králíků
především
v malochovech. Počet faremní chovů
králíků klesá (do roku 2019). Ve
velkochovech jsou
oddělené reprodukční
chovy a chovy králíků na výkrm
– brojleři.
Všechny
populace brojlerových králíků
chovaných v ČR
jsou šlechtěny v zahraničí, odkud
se dovážejí.
Pro
výkrm jsou využíváni
šlechtění
králíci, kteří mají
anatomické,
fyziologické
a behaviorální vlastnosti
umožňující
intenzivní produkci.
Šlechtění
je
zaměřeno především na reprodukční
znaky (počet mláďat ve vrhu) a produkční
(např. výkrmnost a jatečná hodnota). U
králíků, podobně jako u jiných druhů
hospodářských zvířat, existuje
negativní vztah mezi reprodukčními a
produkčními
vlastnostmi.
Pro
brojlerového králíka je
charakteristický
vyšší
průměrný denní přírůstek,
lepší
konverze krmiva a rychlejší dosažení
požadované
porážkové hmotnosti. V souvislosti
s reprodukci
je zde vyšší plodnost
a mléčnost ramlic oproti tradičním
čistokrevným
plemenům.
Porážková
hmotnost
brojlerových králíků je
v České republice okolo 2,7-2,8
kg, které dosahují ve
věku 8-10 týdnů.
Jatečná
výtěžnost se u brojlerových
králíků pohybuje okolo 57,4 %.
Plemena králíků lze rozdělit podle různých kritérií. Dělení je možné podle velikosti a délky srsti. Podle velikosti rozlišujeme plemena na velká, střední, malá a zakrslá. Největším plemen králíků je belgický obr, který dosahuje hmotnosti i více než 7 kg.
Obr. č. 7:
Belgický obr
Mezi
velká plemena králíků patří
i moravský modrý
králík,
který je
nejstarším národním
plemenem
vyšlechtěným na území
Moravy.
Nejvíce plemen
králíků se řadí do střední
kategorie, kde
patří např. novozélandský
bílý
králík
nebo naše národní plemeno, český strakáč,
který je považován za vrchol českého
šlechtitelství. Mezi malá plemena
patří
např. anglický strakáč nebo
z našich národních plemen český červený
králík. Ze
všech kategorií králíků
jsou malá
plemena nejvíce rozšířena
v chovech
díky
své odolnosti a dobré jatečné
výtěžnosti. Mezi zakrslá plemena
patří např.
zakrslý beran nebo hermelín.
Dle délky srsti se rozlišují plemena dlouhosrstá, krátkosrstá a plemena se zvláštní strukturou srsti. Mezi krátkosrstá plemena králíků řadíme např. plemeno kastorex a další rexovitá plemena. Mezi dlouhosrstá plemena králíků patří např. angorský králík. Srst je u tohoto plemene významným artiklem a stříhá se již za života. Mezi plemena se zvláštní strukturou srsti patří saténový králík.
Z pohledu
využití králíků
je praktické rozdělení plemen dle užitkovosti na plemena
masná, vlnařská,
kožešinová, kombinovaná a
zájmová(sportovní
nebo zakrslá). Současná legislativa již
neumožňuje chov
králíků
primárně za účelem
získávání
kožešin. Kožešiny lze využívat jako
vedlejší
produkt při zpracování masa
králíků.
Mezi vlnařská plemena patří angorský králík. Mezi plemena kožešinová patří např. kastorex, ale kožešinu lze využít téměř z jakéhokoliv plemene. Celá řada plemen má kombinovanou užitkovost, kdy mají dobrou jatečnou hodnotu i kvalitu kožek. Mezi zájmová plemena patří zakrslá plemena králíků.
Obr. č. 11 : Zakrslý teddy
Obr. č. 12,13,14 : Zakrslý divoce zbarvený, zakrslý strakáč, zakrslý hermelín
třída:
savci
(Mammalia)
čeleď: zajícovití
(Leporidae)
rod: králík (Oryctolagus)
druh: volně
žijící předek: králík
divoký (Oryctolagus
cuniculus)
domestikace: králík domácí (Oryctolagus cuniculus f.domestica)