PRASATA
Úvod
Základní pojmy
- zootechnické údaje
třída:
savci
(Mammalia)
čeleď: prasatovití (Suidae)
druh: volně
žijící předek: prase divoké (Sus scrofa)
Prase domácí (lat. Sus scrofa f. domestica) řadíme mezi hospodářská zvířata chovaná především pro maso. V intenzivních chovech se prasata vykrmují do hmotnosti kolem 110 kg. Další výkrm je pak spojený s výrazným ztučněním. Prasata, která jsou chována pro produkci sádla, se tedy porážejí o něco později. Mezi další produkty při zpracování jatečného těla prasat patří vepřová kůže, která obsahuje velké množství kolagenu.
Nejkvalitnější část
z celé
stažené vepřové kůže je její
středová část (hřbet a boky), která se
nazývá
krupon. Krupon z prasat se zpracovává na
useň (tzv. vepřovici). Vepřovice
se využívá pro výrobu
v galanterii. Významným
produktem, který se při porážce
z jatečného
těla odebírá je i krev, která se
využívá pro potravinářské
účely (výroba
prejtů, jelítek nebo tlačenky), ale i účely
průmyslové.
Pro využití krve je nutné zabránit jejímu srážení prostřednictvím protistrážlivých činidel
nebo pomocí defibrinátoru,
který mechanicky vychytá fibrin z krve.
Prasata
mají velice dobře vyvinutý čich,
kterého se využívá při
hledání kulinářsky
oblíbené pochoutky, a to lanýžů.
Nevýhodou
je, že i pro prasata jsou tyto houby rostoucí hluboce pod
zemí velice
atraktivní nejen svou vůní, ale i
chutí. Kvůli možným ztrátám
při samotném
sběru lanýžů se tak začali využívat i psi, pro
které lanýže již takovou
pochoutku nepředstavují.
Využití nachází prasata i jako laboratorní zvířata, a to především pro podobnost svých orgánů s lidskými. V posledních letech se také prasata, a to především zakrslá plemena prasat, stávají i oblíbenými domácími mazlíčky.
Předkem prasete domácího je prase divoké (Sus scrofa). K domestikaci začalo docházet před 10 tisíci lety. Proces samotné domestikace probíhal v několika centrech v Evropě a v Asii. V současné době se setkáme s prasetem domácím snad s výjimkou Antarktidy ve všech částech světa a prase domácí tak patří mezi celosvětově nejrozšířenější savce vůbec.
Obr. č. 2: Prase domácí
Prase
domácí společně s prasetem
divokým řadíme do čeledi prasatovitých
Trávicí
trakt s jednoduchým žaludkem a
úplným chrupem mají přizpůsoben pro
příjem bohaté
rostlinné, ale i živočišné potravy.
Jejich nejoblíbenější stravu tvoří především plody listnatých stromů, jako jsou žaludy nebo bukvice, a také kukuřice. Většina jejich potravy je rostlinného původu (90 %). Malou část pak tvoří potrava živočišná. Nepohrdnou tedy např. hmyzem, mršinou nebo vejci, případně jsou schopni si ulovit menší kořist. Příjmem živočišné potravy si doplňují zásoby bílkovin a minerálních látek.
Prasata
jsou dle svého spektra přirozené potravy
všežravci, čímž se podstatně
liší od
ostatních sudokopytníků.
Přítomnost
pouze jednokomorového žaludku je řadí mezi
nepřežvýkavé. Osa končetiny
prochází
mezi třetím a čtvrtým prstem, které
nesou váhu těla a označují se jako
spárky.
Druhý a pátý prst jsou
menší a tvoří tzv.
paspárky.
Domestikací došlo u prasete domácího ke změně morfologie, fyziologie i psychických vlastností.
Jako
u všech prasat vybíhá hlava v
nápadný rypák, oči jsou
malé a mírně šikmé.
Výraznou změnou je ale oproti
praseti divokému zkrácení
frontální (přední) části
lebky, kdy celá lebka je tak
menší. Došlo také ke
zmenšení zubů. Charakteristické
špičáky, které se u
prasete divokého změnily v kly, nejsou u prasete
domácího tak výrazně
vyvinuty. Znakem domestikace je rovněž zjemnění kostry a
prodloužení délky těla
u mnoha plemen. Vlivem omezeného pohybu se rovněž
zkrátily končetiny. Změny
jsou patrné i na povrchu těla, kdy kůže je zpravidla
lysá, nebo pokrytá řídkými štětinami,
u některých plemen však může být
srst velmi hustá, až vlnitá. Zbarvení
domácích prasat je nejčastěji růžové
či
bílé. Existují také hnědě
nebo rezavě zbarvená prasata, jako je např. tamworthské
nebo durocké prase.
Některá plemena, jako hampshirské nebo přeštické prase,
jsou strakatá, jiná, jako např. pietranské
nebo gloucesterské prase,
jsou skvrnitá. Nápadným
rozdílem oproti praseti
divokému je tvar ocásku, který je
zpravidla zatočený. Významným
rozpoznávacím
znakem je i tvar a zahnutí ušních
boltců. Boltce mohou být buďto malé a
zašpičatělé,
jako u prasete divokého (tzv. prasata
přímouchá), nebo velké,
oválné a převislé
přes obličej (tzv. prasata klapouchá).
Velikost prasat domácích je variabilní v závislosti na plemeni, ale také dle pohlaví, způsobu chovu a využití. Hmotnost se pohybuje od 30 kg až do 400 kg, délka těla je od 50 cm až do 250 cm, výška v kohoutku od 35 cm do 90 cm.
Prasata jsou šlechtěna v otcovské a mateřské linii na různé vlastnosti. Tyto vlastnosti podmínily řadu fyziologických změn. Došlo ke zvýšení žravosti. Výsledkem změny typu krmiva a způsobu krmení došlo k prodloužení a zvětšení objemu střev. Díky této skutečnosti se zvýšila konverze krmiva a dosáhlo se tak u prasat i vyšší metabolické výkonnosti. Domestikací se však omezila velikost srdce, sleziny nebo jater, což v praxi vede k větší zátěži organismu a k možným zdravotním problémům. Obdobně jako u jiných volně žijících druhů, prase divoké je polyestrické se sezónním anestrem, kdy k období rozmnožování (chrutí) dochází dle počasí od listopadu do ledna. Šlechtěním plemen, managementem chovu a řízenou reprodukcí se četnost říjových cyklů u prasnic zvýšila. V současné době tak řadíme prase domácí mezi zvířata, u kterých dochází k pravidelnému opakování pohlavního cyklu (polyestrická zvířata). Přes všechny nástroje, kterými do reprodukce člověk zasahuje, se však v letním období chovatelé setkávají se syndromem letní infertility prasnic (prasnice mají problémy se zabřezáváním). Vysoké teploty působí na pohlavní aktivitu inhibičně. Je tedy zaznamenána určitá částečná pohlavní sezónnost, která je charakteristická u jiných druhů hospodářských zvířat (ovce, kozy, koně).
Výsledkem
domestikace je i zmenšení mozku, které
omezilo citlivost smyslů. Zmírnila se
povaha zvířat a omezily se jejich agresivní
projevy chování, což umožňuje
lepší
a snadnější manipulaci pro chovatele.