SKOT
Skot
a jeho
taxonomické zařazení:
-
třída:
savci
(Mammalia)
- podřád: přežvýkaví (Ruminantia)
- podčeleď: tuři (Bovinae)
-
rod: praví tuři (Bos)
- druh: předek pratur (Bos primigenus)
domestikace tur domácí (Bos primigenus f. domestica)
Anatomie a fyziologie trávicího traktu
Gastrointestinální trakt přežvýkavců se
skládá z dutiny ústní, hltanu,
jícnu, předžaludku, vlastního žaludku – slezu,
tenkého a tlustého střeva, konečníku a
řitního otvoru. Předžaludek tvoří bachor, čepec a kniha.
Funkčně se k trávicímu traktu řadí také
játra, slinivka a žlučník.
Trávicí trakt přežvýkavců je uzpůsoben k
příjmu objemného krmiva, které je
zpracováno primárně pomocí mikroorganismů
předžaludku. Tyto mikroorganismy umožňují fermentaci
celulózy za vzniku těkavých mastných kyselin. V
dalších částech trávicího traktu
jsou tráveny složky, které nebyly degradovány v
bachoru, za vzniku jednoduchých složek – monosacharidů,
mastných kyselin a aminokyselin.
Bachor (rumen), je
největší ze tří částí předžaludků a
jeho objem může být 100 až 130 litrů. Z pohledu lokalizace
vyplňuje téměř celou levou polovinu břišní dutiny.
Celý bachor je rozdělen na 5 propojených
částí: bachorová předsíň,
dorzální vak, dorzální slepý vak,
ventrální vak a ventrální slepý vak.
Jícen ústí do bachorové předsíně,
která zároveň spojuje dorzální
bachorový vak s čepcem a umožňuje tak rychlý průchod
tekutin skrze předžaludky. V bachoru se nachází
specifická mikroflóra, která je nezbytná
pro trávení celulózy. Bachorový obsah
tvoří několik vrstev – vrstva na hladině plovoucí,
což jsou vláknité dosud nestrávené
částice, dále tekutá střední vrstva a na
dně bachoru hustá složka, která je tvořena již
zčásti natrávenými složkami krmiv.
Čepec (reticulum) navazuje na
bachorovou předsíň tzv. čepcobachorovým splavem. . Čepec
je umístěn v blízkosti bránice a spodní
stěny břišní, na které přiléhá.
Tvoří mírně protáhlý vak o objemu 5 až 8
litrů. Při kontrakci se stahuje do velikosti pěsti. S knihou je čepec
spojen skrze čepcoknihový otvor. Od ústí
jícnu až po čepcoknihový otvor se vytváří
díky stahu hladké svaloviny žlab, který umožňuje
průtok tekuté potravy přímo do knihy.
Kniha (omasum) tvoří
poslední část předžaludků. Představuje jedinou
část, která leží napravo od střední osy
těla a je uložena v pravé polovině brániční
kopule. Kniha má tvar koule o objemu 10 až 15 litrů. Stěna knihy
tvoří lamely – listy knihy, mezi které je
pevná trávenina vtlačována a dochází
tak k její seperaci dle velikosti a skladby. Další
funkcí knihy je resorpce vody. Vstřebávají se zde
ale i těkavé mastné kyseliny a ionty. S vlastním
žaludkem je spojena skrze knihoslezový otvor.
Slez
(abomasum) tvoří vlastní žaludek přežvýkavců a
má objem až 20 litrů. S tenkým střevem je slez spojen
vratníkem (pylorus).
U novorozených telat je objem slezu vždy větší,
než je objem předžaludků. Telata přijímají mlezivo a
mléko, které je tráveno chemicky stejně jako u
nepřežvýkavců. Se zahájením příjmu
objemného krmiva dochází k
osidlování předžaludků mikroflórou a k jejich
rozvoji. Plně vyvinutý bachor je u telat až v 6
měsících věku. Tomu by měl odpovídat i
postupný přechod na objemné krmivo.
Funkce jednotlivých částí předžaludku a žaludku
- bachor – Biologický reaktor, který
zajišťuje dokonalé promísení,
mechanické rozmělnění potravy, kterou dále
posouvá
- čepec – Zajišťuje mísení potravy,
stejně jako v bachoru zde dochází k
mikrobiálnímu trávení, umožňuje
rychlý přestup tekutin do knihy.
- kniha – Zajišťuje drcení,
lisování a roztírání potravy.
Dochází zde k absorpci tekutin a
zahušťování tráveniny.
- slez – Zajišťuje enzymatické trávení potravy a mikroorganismů.
Fyziologie trávení
V dutině ústní dochází k rozmělnění
potravy nedůkladně. Dojde k prožvýkání a
výraznému proslinění sousta, které je
rychle polknuto. Sliny nezajišťují pouze
dostatečné provlhčení sousta, ale jsou také
významným pufrem. Denně skot vyprodukuje až 150 litrů
slin, které pomáhají udržovat stále
prostředí bachoru. pH bachorové tekutiny se pohybuje od
6,2-6,8. Sliny obsahují bikarbonáty a
fosfáty.Provlhčená potrava prochází do
bachoru, který funguje jako biologický reaktor.
Dochází k neustálému
promíchávání jeho obsahu. Po 30 až 60
minutách dochází k procesu
přežvykování (ruminace). Jedná se o děj, při
kterém dochází k rejekci soust do dutiny
ústní. Na rozdíl od zvracení se
nezapojují svaly břišního lisu ani
motorická činnost žaludku. Obsah
bachoru je nasáván do jícnu pasivně po
hlubokém nádechu a za poklesu nitrohrudního tlaku.
Zpětnou peristaltickou vlnou se dostávají do dutiny
ústní jednotlivá sousta.Na
přežvýkání jednoho sousta o hmotnosti 100 –
120g vykoná skot 20 – 90 žvýkacích pohybů.
Za minutu vykoná asi 55 žvýkacích pohybů. Jedno
sousto tak přežvykuje 1-2 minuty. Po přežvýkání 50
takovýchto soust nastupuje období klidu, které je
vystřídáno další periodou
přežvykování. Přežvykováním
tráví 8-10 hodin denně.
Aby mohlo k ruminaci u přežvýkavců docházet, je
nezbytný příjem dostatečného množství
strukturovaného krmiva (píce, seno, sláma).
Strukturální vláknina stimuluje bachorové
papily a díky tomu může docházet k bachorové
motorice a k přežvykování. Pokud je krmivo velmi
jemné a není zde dostatek krmiva s délkou mezi 3 -
4,5 cm, dochází k omezenému
přežvykování a možným problémům při
zažívání. U přežvýkavců se v rámci
trávení tvoří značné množství plynů,
které jsou z bachoru odváděny tzv. eruktací,
krkáním. Zástava přežvykování nebo
ucpání jícnu cizím tělesem vede k riziku
akutního nadmutí, protože plyny nemohou spontánně
odcházet ze zažívacího traktu a hromadí se
v bachoru.
Produkce plynů je značná. (CO2, metan, vodík: 0,5 – 1 l/min).
Motorika předžaludku
Podstatou je pravidelná kontrakce a uvolňování
jednotlivých částí předžaludků. Díky
motorice předžaludků může docházet k rejekci soust a k
přežvykování. Činnost bachorové motoriky lze
hodnotit dle bachorových rotací, které lze
posuzovat auskultací v oblasti levé hladové
jámy. Fyziologické jsou 2-3 rotace za 3 minuty.
Mikroflóra předžaludku
Mikrobiální trávení probíhá
díky kolonizaci bachoru mikroflórou. Pro činnost
bachorové mikroflóry je nezbytné, aby bylo krmivo
předem dokonale přežvýkáno. Pro přežití
mikroflóry je důležité stabilní pH 6,2-6,8 a
optimální teplota: 39-410C. Mikroflóra předžaludku
je tvořena bakteriemi, nálevníky a v malé
míře také kvasinkami a plísněmi.
Zajišťují produkci veškerých
důležitých enzymů.
Bakterie rozlišujeme na celulolytické
(štěpící celulózu), amylolytické
(štěpící škrob), metanogenní
(tvořící metan), proteolytické
(štěpící protein), ureolytické
(štěpící močovinu) a další.
Celulózu jsou schopni štěpit také
nálevníci, ale i mikroskopické houby.
Hlavními produkty nálevníků jsou kyselina
octová, kyselina máselná, oxid uhličitý a
vodík. Hlavními produkty fermentace kvasinek a
plísní jsou kyselina octová, kyselina
mravenčí, etanol, oxid uhličitý a voda.
Trávení sacharidů
70-80 % sušiny krmné dávky tvoří sacharidy.
Trávení sacharidů zahrnuje mikrobiální
rozklad mono a disacharidů, celulózy, hemicelulózy,
pektinu a škrobu.
Celulóza je skrze několik enzymů štěpena a přeměna na
glukózu, kterou mikroorganismy dále
zpracovávají a fermentují na TMK –
těkavé mastné kyseliny.
Denně se tvoří 2 - 4,5 kg TMK.
kyselina octová
55 - 75 %
kyselina propionová
15 - 25 %
kyselina máselná
10 - 17 %
Škrob je rozkládán také na glukózu,
která je fermentována na TMK. Při
překrmování lehce stravitelnými sacharidy, kdy je
v krmné dávce hodně škrobu se začnou rozrůstat v
bachoru laktobacily, které produkují kyselinu
mléčnou a způsobují okyselení bachoru.
Postupným snižování pH (pod 5,5) hynou
jednotliví zástupci mikroflóry a mikrofauny
této části trávicího traktu, a
ustává mikrobiální činnost. Kromě
devitalizace mikroflóry dochází k zastavení
motoriky předžaludku. Rozvíjí se metabolická
acidóza.
Koncentrace kyseliny propionové je ovlivněna příjmem
lehce stravitelných sacharidů a škrobu v krmné
dávce, zatímco hladina kyseliny octové se
zvyšuje se zvyšujícím se obsahem
vlákniny. Kyselina máselná se tvoří
především z rychle fermentovatelných sacharidů.45
až 85 % glukózy je syntetizováno v játrech
pomocí glukoneogeneze z necukernatých zdrojů. Mezi tyto
zdroje patří zejména kyselina propionová a
glukoplastické aminokyseliny. Kyselina propionová je
jediná z TMK, která může být využita pro
glukoneogenezi. Glukóza je základním zdrojem
energie pro mozek. Nezbytná je také pro syntézu
mléčného cukru – laktózy.
Kyselina octová je významná pro syntézu
mléčného tuku. Z kyseliny octové, ale také
z kyseliny máselné se formují mastné
kyseliny, které jsou následně esterifikovány
glycerolem za vzniku TAG (triacylglycerol).
Trávení dusíkatých látek
Mikroorganismy způsobují postupný rozklad bílkovin
na peptidy a nakonec až na aminokyseliny. Určitá část je
využita pro tvorbu mikrobiálního proteinu, který
je v dalších částech trávicího
traktu tráven. Zbývající část se
rozkládá na amoniak, který přechází
do krve a v játrech se z něj syntetizuje močovina.
Trávení lipidů
Krmivem může skot přijmout až 0,5-1 kg tuků ve formě triacylglycerolů
nebo fosfolipidů. Část tuků se dostává do
předžaludku také ze slin. Produktem mikrobiální
hydrolýzy jsou glycerol, galaktóza a nenasycené
mastné kyseliny. Glycerol a galaktóza se dále
fermentují na TMK. (octovou, propionovou a máselnou).
Nenasycené mastné kyseliny se dále
hydrogenují a vzniká např. kyselina stearová ( z
kyseliny olejové, linolové a linolenové).
Syntéza vitamínů
Mikroorganismy předžaludku jsou schopny syntetizovat některé
vitaminy, a to především vitaminy skupiny B (tiamin,
riboflavin, kyselinu listovou, pyridoxin, cholin, kobalamin a
také biotin). Z vitamínu rozpustných v
tucích se jedná o vitamin K. Syntéza těchto
vitamínu je vázána na rozvinuté
předžaludky. Telata mohou trpět deficitem těchto vitamínů, v
případě, že je nepřijímají v krmivu.
Část tráveniny, která nebyla strávena nebo
využita mikrobiální mikroflórou postupuje
dále do slezu a tenkého střeva, kde je enzymaticky
trávena, stejně jako u monogastrů.