Nemoci trávicího aparátu
Záněty mléčné žlázy mohou být infekčního
nebo neinfekčního původu a mohou postihovat všechny druhy savců v období
laktace. Nejzávažnější dopady má toto onemocnění v chovech skotu, ovcí a
koz. Jedná se o jedno z nejdůležitějších produkčních onemocnění
v chovech mléčného skotu, které způsobuje značné ekonomické ztráty
chovatelům.
Výskyt
Záněty mléčné žlázy jsou problémem
v chovech mléčného skotu po celém světě a patří mezi hlavní zdravotní
problémy dojnic.
Mastitidy
a jejich vliv na ekonomiku chovu
Ze všech onemocnění, které se u mléčného
skotu vyskytují, je mastitida onemocněním nejnákladnějším.
Finanční
ztráta je asi 300 eur na krávu za rok.
Při
propuknutí mastitidy v chovech může onemocnět cca 50 % všech dojnic.
Vede k přímým i nepřímým ztrátám
produkce.
Přímé a nepřímé ztráty:
-
Snižuje mléčnou užitkovost dojnic a
kvalitu mléka
-
Náklady na léčbu
-
Rezidua léčby znehodnocují mléko
-
Předčasné vyřazení dojnice z chovu
-
Poruchy reprodukce
Predispoziční
faktory
Záněty mléčné žlázy jsou multifaktoriální onemocnění. Na vzniku mastitid se podílejí:
VZNIK ONEMOCNĚNÍ
|
||
DOJNICE |
MIKROBIÁLNÍ
PŮVODCI |
ZEVNÍ PROSTŘEDÍ |
Morfologické
faktory Fyziologické
faktory Imunologické
faktory Genetické
faktory |
Viry Bakterie Plísně |
Technologie
a hygiena získávání mléka Roční
období, ustájení a welfare Výživa,
technologie krmení a fáze laktace, zaprahování Zátěž
při porodu |
Příčiny
onemocnění
Záněty mléčné žlázy mohou být neinfekčního
nebo zpravidla infekčního původu. Infekční záněty mléčné žlázy mohou
kontagiózní nebo environmentální.
ETIOLOGIE |
|
NEINFEKČNÍ |
INFEKČNÍ |
Mechanické
poškození mléčné žlázy – teplota, ↑ tlak Nevhodné
krmivo Toxiny Léky |
KONTAGIÓZNÍ ENVIROMENTÁLNÍ |
Kontagiózní
mastitidy
jsou způsobeny zejména G+ bakteriemi a zdrojem
infekce je zde samotná kráva. Původci jsou úzce
vázáni na hostitele – mléčná
žláza, kůže vemene. K přenosu tak dochází
nejčastěji během dojení.
Označují se proto jako mastitidy z dojení. Při
jejich výskytu je nutná
terapie. Jejich průběh bývá zpravidla
nevýrazný (subklinický). Změny lze
pozorovat na produkci, kdy dochází k poklesu
nádoje a změnám kvality mléka
– pokles mléčného cukru – laktózy.
Environmentální
mastitidy jsou způsobeny původci běžně se vyskytujícími
v prostředí. Infekční agens jsou zpravidla G- bakterie a jsou schopny žít
i mimo mléčnou žlázu v prostředí. Zdravá kráva by si měla být schopna
s nimi do určité míry poradit. Eradikace těchto původců není možná. Při
propuknutí onemocnění bývá průběh vždy s výraznými klinickými
příznaky. Lze
pozorovat změny na mléčné
žlázy – otok, bolest, temperace mléčné
žlázy. Dochází ke změnám ve vzhledu a
konzistenci mléka – vločkování,
hnisavý nebo krvavý sekret. Celkový
zdravotní
stav dojnice je narušený. Objevuje se
nechutenství, vysoká horečka. Může dojít
až k celkovému vyčerpání a úhynu.
INFEKČNÍ
ETIOLOGIE |
|
KONTAGIÓZNÍ |
ENVIROMENTÁLNÍ |
Staphylococcus
aureus Streptococcus
agalactiae Streptococcus
dysgalactiae Mycoplasma
bovis VEDLEJŠÍ Corynebacterium
bovis |
Streptococcus
uberis Enterococcus spp. KOLIFORMNÍ Escherichia
coli Klebsiella
pneumoniae Enterobacter
Nocardia
spp. VEDLEJŠÍ Plísně a houby: Candida spp. |
Přenos
infekce
K přenosu může v závislosti na
původci docházet galaktogenně, lymfogenně, hematogenně, ale také perorálně
příjmem mastitidního mléka.
-
Galaktogenní cesta
K infekci dochází přes strukový
kanálek. Jedná se o nejčastější cestu přenosu, kdy se dojnice nakazí během
dojení nebo po dojení v době, kdy ještě není zcela uzavřený svěrač.
-
Hematogenní cesta – TBC, brucelóza,
listerióza
-
Lymfogenní cesta – hmyz sající krev
Rozdělení
mastitid
Mastitidy můžeme klasifikovat dle přítomných klinických příznaků, změn v kvalitě mléka, ale také dle výsledku NK testu nebo dle kultivačního vyšetření.
Typ zánětu |
Klinické
příznaky |
Smyslové změny
mléka |
NK test |
Kultivace |
Iritační |
NE |
NE |
+/+++ |
- |
Latentní infekce |
- |
+ |
||
Subklinická |
+/+++ |
+ |
||
Katarální |
ANO |
Sekret mléku podobný |
++++ |
+ |
Parenchymatózní |
Sekret mléku nepodobný |
++++ |
+ |
Subklinická
mastitida
Při
subklinické mastitidě nelze pozorovat
charakteristické zánětlivé změny na vemeni. Ke
změnám nedochází ani
v mléce. Pouze při vyšetření mléka NK
testem bývá zvýšený počet
somatických buněk, pozitivní může být také
kultivace nebo se mění biochemické
ukazatele mléka.
Klinická
mastitida
Při
klinickém projevu mastitidy jsou
patrné různě intenzivní příznaky zánětu,
které jsou doprovázeny
odpovídajícími
smyslovými změnami mléka. Při katarální
mastitidě je ještě sekret mléku
podobný. Při parenchymatozní mastitidě už
bývá sekret výrazně změněný a mléku
nepodobný.
Diagnostika
V rámci diagnostiky se posuzuje anamnéza.
Je nutné zhodnotit užitkovost
dané krávy, v jaké fází laktace
se nachází a výsledky její
mléčné produkce
srovnat s jinými krávami v chovu. Vhodné
je posoudit celkový
zdravotní stav celého stáda. Posuzují se
také výsledky preventivního
vyšetřování mléka
z bazénových nebo individuálních
vzorků. V těchto výsledcích nás zajímají
především změny v množství tuku, obsah močoviny a také obsah somatických buněk.
Obsah somatických buněk se v mléce
zvyšuje při zánětlivém postižení v mléčné žláze nebo při celkovém
onemocnění. Somatické
buňky zahrnují
především bílé krvinky, ale i
uvolněné buňky výstelky z mléčné
žlázy.
V rámci
anamnézy je vhodné posoudit
také technologii krmení, dojící
zařízení, způsob ustájení a
další faktory,
které výskyt mastitid mohou ovlivňovat.
Po zhodnocení anamnézy přistupujeme
k celkovému klinickému vyšetření,
v rámci kterého se provádí i vyšetření
vemene. Hodnotí se všechny čtyři čtvrtě a nálezy se srovnávají. Posuzuje se
velikost. Zde je potřeba myslet na to, že zadní čtvrtě bývají přirozeně větší
než přední. Všímáme si symetrie čtvrtí, jejich tvaru a také zbarvení. Rovněž
zaznamenáváme přítomnost možných pastruků, bradavic nebo zesílení –
hyperkeratózu struků. Po vizuální
aspekci se provádí palpace vemene.
Můžeme detekovat bolestivost a temperaci, která souvisí s přítomným zánětlivým
procesem.
Dalším krokem je vyšetření sekretu mléčné žlázy.
Rutinně se tento krok provádí
dojiči před samotným dojením. Pro smyslové
zhodnocení oddojíme několik střiků
do nádoby s černým dnem, kde posoudíme
zbarvení, konzistenci a vůni. V rámci
smyslového posouzení lze provést zkoušku
varem, kdy normální mléko se nezmění,
zatímco jiné se vysráží.
Barva
bývá většinou změněna na červenou,
což souvisí s příměsí krve. Vůně může
být nasládlá vlivem přítomných
ketolátek nebo hnilobná typická při těžké
mastitidě. Konzistenci hodnotíme dle
přítomných vloček nebo hlenu.
Pro vyšetření mléka se v dojírnách nebo
ve stájích využívají rychlé stájové
testy.
NK
test
Jedná se o rychlou screeningovou metodu,
která umožňuje nepřímé stanovení počtu somatických buněk a pH vyšetřovaného
mléka. Má význam pro detekci
subklinických mastitid.
V rámci
testu se využívá barevný
indikátor – fenolová červeň, která reaguje
na změny pH. Při normálním pH mléka
– mírně zásadité – 7-7,5 způsobuje
růžové zbarvení mléka. V kyselém
prostředí vede
ke žlutavému zbarvení. V případě silně
alkalického prostředí se barví do
sytě červené až fialové. Mastitidní
mléko má silně zásadité pH.
V souvislosti
s reakcí na změnu
pH má test určitá omezení při použití.
Nelze jej použít na vyšetření kolostra,
které je výrazně kyselé. Rovněž nelze
použít pro vyšetření starodojného
mléka.
V opačném případě vznikají falešně
pozitivní výsledky.
Pro zhodnocení somatických buněk jsou
důležité detergenty. Jsou to saponáty, které způsobí rozpad buněčné membrány
přítomných somatických buněk a uvolnění jejich nukleové kyseliny. Stanovení
počtu somatických buněk je tak nepřímé na základě množství uvolněných
nukleových kyselin.
Postup
při provádění NK testu
·
Po oddojení prvních střiků se oddojí
z každé čtvrtě mléko do jedné čtvrtiny palety – do lívanečníku.
·
Objem se upraví na 2 ml – dle rysek a
přidá se stejné množství NK činidla.
·
Mléko se s činidlem promíchá a ihned
se začne výsledek posuzovat.
· Hodnocení se provádí semikvantitativně na počet křížků, které značí orientační množství somatických buněk – počet SB/1ml.
+/- |
jemný film na dně misky při
naklánění, růžová barva 200 000-400 000 SB/ml |
+ |
tvorba filmu, dochází ke sbalování
na dně misky, červená barva, 400 000-1 200 000 SB/ml |
++ |
jemná sraženina, sbaluje se na
středu misky, purpurová barva 1 200 000-5 000 000 SB/ml |
+++ |
Vytvoření sražení (gelu), na dně
misky tvoří reliéf, který se odlepuje od stěn, až fialová barva, > 5 000 000
SB/ml |
++++ |
Sekret mléku nepodobný. Změny
patrné bez přidání činidel |
Pozn.:
SB – počet somatických buněk
Citlivost
testu je přibližně 400 000 SB/ml mléka.
U
prvotelek se počet somatických buněk ve zdravé mléčné žláze pohybuje do 100 000
SB/ml mléka. U starodojných krav se jejich počet může zvýšit až na 200 000
SB/ml mléka.
U
ovcí a koz je počet somatických buněk fyziologicky vyšší. Nutné je tak výsledky
testu hodnotit o stupeň mírněji.
Měření
elektrické vodivosti
V dojírnách
se z rychlých
screeningových metod využívá velmi často, ale
zpravidla jde o dílčí parametr,
který je vyhodnocován v rámci
komplexní diagnostiky – klinické
vyšetření,
senzorické, biochemické a laboratorní).
V rámci
biochemického vyšetření lze stanovovat dále obsah laktózy, kyseliny citronové,
obsah chloridů nebo kyselost mléka (Soxhlet-henkelovy stupně).
Mastitidní mléko má zvýšenou hladinu iontů
(Na, Cl), což se projevuje na jeho rostoucí elektrické vodivosti, kterou lze
snadno detekovat.
Pro diagnostiku
mastitid se využívá také laboratorní diagnostiky.
Mikrobiologické
vyšetření
Pro
mikrobiologické vyšetření se
odebírají
individuální nebo bazénové vzorky
mléka. Při individuálních odběrech se mléko
odebírá před dojením po provedené toaletě
vemene a po oddojení prvních střiků.
Přímo ve stáji lze provést kultivaci
pomocí komerčních testů, které umožňují rozlišit G- a G+ bakterie. Výsledky
jsou k dispozici do 24 hodin. Pomohou chovateli v rozhodování, zda má
význam nasadit antibiotickou léčbu – u mastitid z dojení – G+ bakterie
nebo je potřeba komplexní řešení u environmentálních mastitid – G-
Prostřednictvím mikrobiologie lze vyšetřit
citlivost případných přítomných patogenů
na antibiotika. Pro stanovení citlivosti se využívá diskové difuzní metody.
Mikrobiologické vyšetření poskytuje také
přesnější stanovení počtu somatických buněk – cytologické vyšetření.
Terapie
Pro léčbu je nutné znát zdravotní stav
samotného stáda.
Je
prokázáno, že léčba krav s vysokým počtem somatických buněk >
1 000 000 SB/ml (tzv. milionářky) je nerentabilní a prognóza
takovýchto zvířat je nepříznivá.
Souhrnně je v rámci terapie nutné
provést tyto kroky:
Je potřeba určit spektrum patogenů, kterou
jsou příčinou mastitid a určit jejich citlivost vůči antibiotikům.
Hlavním
krokem je likvidace patogenů
v mléčné žláze. Aplikují se
antibiotika, a to lokálně do mléčné žlázy
–
intramamárně nebo celkově – parenterálně.
Léčbu je důležité zahájit včas!
V rámci terapie je nutné potlačit i lokální
příznaky zánětu.
Pro úspěšnost léčby má význam intenzivní
vydojování.
Naším
cílem je obnovit pohodu dojnice, minimalizovat
ztráty užitkovosti a zabránit nevratnému a
ireverzibilnímu poškození mléčné
žlázy.
Pro obnovení produkce je potřeba také
normalizovat bachorovou fermentaci a stabilizovat metabolismus.
Prevence
Pro
prevenci mastitid mají velký význam
opatření na straně zvířat, ale i prostředí. U
dojnic je důležitá odpovídající
úroveň imunity, vyvážená krmná dávka
a správný postup při zaprahování dojnic na
konci laktace. Z pohledu prostředí je nezbytná
správná technika a hygiena
při dojení, funkční systém dojícího
zařízení, který je pravidelně dezinfikován
a kontrolován a také organizace při a po dojení.
Po dojení zůstávají mléčné
struky ještě otevřené. Z tohoto důvodu je potřeba,
aby dojnice, které se
vrátí z dojírny, se šly nakrmit ke
krmným stolům, než si lehnou do loží.