Tvar
těla
je zpravidla protáhlý nebo
vřetenovitý, např. losos nebo pstruh. Ryby
stojatých
vod, jako je cejn nebo kapr jsou laterálně
zploštělí a mají kuželovitý
tvar. U
úhořů je tvar hadovitý a zcela podivné
tvary mají mořské ryby, které tak
reagují na podmínky prostředí
– platýz, mořský koníček
nebo ďas.
Kostru
tvoří hlava, trup a
ocasní násadec.
Rybám chybí krk a hlava je tak pevně
s trupem spojena.
Kostra
tvoří nejen oporu těla, ale obklopuje i vnitřní
orgány. Podmínkou je, aby byla
pevná, pružná a lehká.
Pohyb ryb je
zajištěn ploutvemi, prsními,
hřbetními,
břišními a ploutví ocasní.
Doplňkovou je ploutev řitní a u lososovitých ryb
se
setkáme s tukovou ploutvičkou.
Rybí
kůže je tvořena pokožkou a škárou. Na
její povrch ústí slizové
žlázy produkující
ochranný sliz.
Šupiny
jsou přeměněné ploché kosti mechanicky
chránící povrch rybího
těla, symetricky
seřazeny a taškovitě se překrývají. Osteogeneze
probíhá po celý život,
ryby se vyznačují tzv. otevřeným růstem.
Svalovina
U
ryb rozlišujeme 3 typy svaloviny: hladká,
příčně
pruhovaná i smíšená.
Charakteristické je její
segmentární
uspořádání a
střídání
světlých a červených
úseků.
CNS
Mozek
a mícha představuje asi jen 1/1000 tělesné
hmotnosti.
Oko
Ryby
jsou krátkozraké a vidí asi jen na
vzdálenost 5-10 m. Čočka nemá schopnost
akomodace, zaostřují pomocí
speciálního
svalu, který umožní
přiblížení celé čočky
k sítnici. Disponují ale
barevným viděním. Ryby mají dvě
komorové oči bez víček
umístěné obvykle po
stranách hlavy. Chybí jim slzné
žlázy.
Čichový
orgán reaguje
na nízké koncentrace pachových
látek
rozpuštěných ve vodě na velkou
vzdálenost
Chuťové
buňky jsou
rozmístěny na pyscích, v ústech, v
jícnu, na
vousech a často i na povrchu těla (hlava, ploutve, boky těla)
Postranní
čára je
speciálním
smyslovým orgánem ryb.
Probíhá v
několika kanálcích na hlavě a po obou
bocích ryby přibližně v linii páteře Je označována
jako hmat na dálku, reaguje na
směr proudění a vlnění vody a informuje rybu o
překážkách ve vodě.
Statoakustický
orgán slouží
rybě k udržování rovnováhy a
určování polohy
těla.
Plynový
měchýř představuje
nepárový
hydrostatický orgán, který
vyrovnává tlak plynu v těle s
vnějším tlakem v
různé hloubce.
Ryby
nemají pravý pohyblivý jazyk
a slinné žlázy chybějí.
Zuby
dravců slouží pouze k uchvácení
kořisti, u kaprovitých ryb u vstupu do jícnu
tzv. požerákové zuby
Dýchacím
orgánem jsou žábry. U
některých
druhů se také významným
podílem uplatňuje
kůže. Např. úhoř využívá
kožního
dýchání ze 40 procent.
V souvislosti s kožním
dýcháním jsou známy
onemocnění kůže,
které mohou vést
k dušení ryb.
Některé druhy dokáží doplňkově
využívat i
atmosferický kyslík – tzv.
vzdušné
dýchání pomocí
plynového
měchýře – např. u
štiky obecné a dalších
dravých ryb,
kdy se uplatňuje při uchvácení a
polykání
kořisti. Velmi dobře je
dýchací funkce
plynového měchýře vyvinuta u ryb
žijících v
mělkých tropických mořích s
nízkým
obsahem kyslíku (tarpon atlantský) a u ryb z
bažinatých oblastí (Arapaima
gigas).
U
kaprovitých ryb může
dýchání probíhat
také přes
silně překrvenou část horního patra.
V případě nedostatku kyslíku ve vodě
se pak setkáváme s tzv. troubením,
kdy kapři nouzově dýchají u
hladiny. U piskoře, který je sladkovodní rybou a
je u nás chráněným druhem se
můžeme setkat s dýcháním
prostřednictvím kaudální
části střeva. Tato
schopnost mu umožňuje přežívat i velmi
nepříznivé období, kdy
dochází
k úplnému vyschnutí
vodních toků. Stejnou schopnost mají i
bahníci
v Africe.
U labyrintních ryb se můžeme setkat s dalším specifickým orgánem pro dýchání – jedná se o tzv. dýchací labyrint v nadžaberní dutině. Plíce jsou také významným vylučovacím orgánem- kdy amoniak je vylučován výměnou za příjem sodíku skrze speciální buňky žaber – tzv. chloridové buňky.
Ke
snížení hladiny kyslíku ve vodě
dochází zpravidla
ve znečištěných povrchových
vodách, kde se
rozkládají organické látky,
které
pocházejí ze zemědělství nebo např.
z komunálních odpadních vod.
Mikroorganismy rozkladem těchto organických látek
spotřebovávají kyslík, což
může vést k výraznému poklesu
koncentrace
kyslíku ve vodě.
Při
nedostatku kyslíku dochází
k nouzovému
dýchání u kaprovitých ryb.
Ryby jsou
malátné, ztrácejí
únikové
reflexy a hynou
za příznaků dušení. Žábry
bývají překrvené a
cyanotické.
V očích bývají
krváceniny.
Optimální
koncentrace pro kaprovité ryby je 6 – 8 mg/l.
K dušení dochází
při
koncentracích 1,5 - 2 mg/l. U lososovitých je
optimální koncentrace 10 – 12
mg/l. K dušení
dochází při koncentracích pod 3 mg/l.
Pro
přežití ryb je nezbytné
udržování
osmotické rovnováhy s okolím
– vodou.
Organismus ryby je vůči svému okolí hypertonický
– obsahuje mnohem více solí než
okolní voda. Z tohoto důvodu se voda do
organismu dostává po koncentračním
spádu jednoduchou osmózou. Stejně jako u
savců se voda filtruje z krve do ledvin, ale u ryb
není zpětně resorbována
jako u terestrických živočichů a výsledkem je tak
produkce velkého množství
moči. Díky tomuto systému však u ryb
nehrozí dehydratace. Aby se ale zabránilo
velkým ztrátám solí-
resorbují se v ledvinách zpět
sodík a chloridy. Kromě
toho jsou tyto soli přijímány i
prostřednictvím speciálních buněk
žaber-
chloridové buňky, které sodík
vyměňují za vodík ( H+)
nebo za
amoniak NH4, které
s tímto vylučují. Chloridy se
přijímají
výměnou za HCO3-,
která se vylučuje. Hlavní
osmotická regulace je u ryb zajištěna
prostřednictvím žaber
nikoliv skrze ledviny.
Některé
druhy, které táhnou
z mořských vod do
sladkých – lososovité ryby nebo
naopak ze sladkých do mořských –
úhoři mohou
změnu osmotického gradientu
zvládnout díky přestavbě epitelu žaber, a to
tím,
že zvýší nebo naopak
sníží
počet chloridových buněk.
Rybí
srdce je umístěno v
osrdečníkové dutině bezprostředně za
žábrami, je
poměrně malé a jednoduché stavby:
žilný
splav, předsíň, komora, tepenný násadec
Srdce
je venózní a prochází
jím pouze neokysličená krev
U
kapra ve vegetačním (letním) období
dosahuje frekvence asi 25 tepů za minutu,
zatímco v průběhu zimování
jsou to jen zhruba 2 tepy za minutu.
Rybí
erytrocyty jsou plnohodnotné
jaderné buňky a rybí krev je
charakteristická rychlou
srážlivostí (10-20 s.)
Celkové
množství krve je u ryb podstatně menší
než u vyšších obratlovců a
pohybuje se okolo 3 % celkové hmotnosti organismu.
Krev
úhoře říčního je jedovatá.
Je tomu tak z toho důvodu, že jeho krevní sérum
obsahuje ichthyotoxin, který má
obdobné účinky jako zmijí jed. Tato
látka se
používá v hematologii
k výrobě diagnostického séra
a jako imunizační
prostředek proti hadímu uštknutí.
Běžnou
tepelnou úpravou – zahřátím
na 50–70
°C, se inaktivuje, stejně jako účinkem
trávící šťáv.
Rizikem je
práce se syrovou rybou, kdy nebezpečí
hrozí
člověku
při vnějším poranění.
Ledviny
U
ryb se bavíme o tzv. mezonefros – prvoledviny,
které se zakládají kaudálně
od
pronefros v rozsahu C6 – L3 segmentů z
jednotlivých
nefrotomů. Tvoří je párový
orgán uložený v dorzální
části
břišní dutiny těsně pod
páteří. Mají
kraniální a
kaudální část. Funkci ledvin
obstarává pouze kaudální
část.
V kraniální
části probíhá krvetvorba a protože jim
chybí nadledviny, obstarává i
endokrinní
funkci.
U
ryb chybí kostní dřeň. Kromě ledvin
probíhá krvetvorba také
v játrech. –
hepatopankreatu.
Ryby
jsou odděleného pohlaví, pohlavní
orgány jsou většinou
párové a jsou
uloženy v dutině břišní pod ledvinami. Pro ryby
je charakteristické vnější
oplození – mlíčí a jikry.
Základní
faktor ovlivňující intenzitu metabolismu ryb, což
je podmíněno tím, že se jedná
o poikilotermní organismy. V ČR v důsledku
sezónních změn teplot
existují i u ryb sezónní cykly.
V létě intenzita metabolismu stoupá,
v zimě naopak klesá.
Optimální teplota pro lososovité ryby
je 14 – 180C,
pro kaprovité ryby je to 20 – 25 0C.
Viz
osmoregulace
Tvrdost
vody
Jsou
nuceni hospodařit s nižším
množstvím než savci, což vede k tomu, že
jejich erytrocyty mají jádro a hemoglobin
má ke kyslíku vysokou afinitu.
Pro zajímavost, optimální koncentrace kyslíku ve vodě je pro kaprovité ryby 6 – 8 mg /l. Lososovité ryby jsou náročnější, vyžadují vyšší sycení vody kyslíkem : 10 – 12 mg /l.
Pokud se někdo rozhodne kapra vypustit o Vánocích zpět do rybníka, s největší pravděpodobností, nebudou-li příhodné teplotní podmínky, to kapr nepřežije. Cestou totiž prožije několik teplotních šoků. Při přesazení ryb do chladnější vody dochází až k zastavení trávení – což vede k zvětšení dutiny tělní, ztrátě rovnováhy a úhynu ryb. Sníží se také vylučování amoniaku, a tím se zvyšuje jeho koncentrace v krevní plazmě, což vede k autointoxikaci. Z tohoto důvodu se kapři před přemístěním do kádí přestávají krmit. Cestou k zákazníkům projdou ještě několik teplotních šoků. Z kádě jsou vyloveni a dány do tašky. V lepším případě jsou zbaveni života přímo u kádě nebo v domácnosti. V horším případě putují do vany. Nejhorším scénářem je pak vypuštění kapra z ,,teplé,, vody do studeného rybníka, které u kapra vede k teplotnímu šoku, kdy hyne okamžitě za příznaků ochrnutí dýchacích nebo srdečních svalů nebo po krátké době vlivem vysílení a autointoxikace amoniakem, viz výše.