DRŮBEŽ
Způsoby chovu
kura domácího
Přehled významných onemocnění drůbeže
Neinfekční chorobyPodle
způsobu ustájení
rozlišujeme chovy extenzivní a
intenzivní.
Systém
ustájení ve velkochovech může být:
Podle
typu produkce
rozlišujeme chovy, které se
zabývají líhnutím drůbeže,
odchovem mladé drůbeže,
snáškou vajec a výkrmem.
Ve
velkochovech se využívají pro
intenzivní produkci vajec a pro intenzivní
výkrm
nosní a masní hybridi, kteří
jsou výsledkem intenzivní
šlechtitelské
práce. Ve šlechtitelských chovech se
zabývají křížením
vhodných plemen,
šlechtěním a produkcí rodičů hybridů.
Mezi
masné hybridy patři např. dánský ROSS
nebo britský COBB. Mezi nosné hybridi
patří
např. ISA BROWN, LOHMANN HNĚDÝ.
V České
republice jsou šlechtěni
nosní hybridi MORAVIA, DOMINANT a HORAL,
kteří jsou vhodní především
do
malochovů a alternativních chovů.
Každá
společnost produkující daného
hybrida stanovuje doporučené technologické
postupy pro
zdárný chov, kterými by
se měli chovatelé řídit, aby dosáhli
genetického potenciálu
vyšlechtěného
hybrida. Vysoko produkční hybridi se vyznačují
vysokými nároky na kvalitu a
složení krmné dávky,
vyžadují
odpovídající zoohygienu
prostředí a jsou
citlivější vůči onemocněním.
V podmínkách malochovů
nedosahují
vyšlechtění
hybridi zpravidla takových produkčních parametrů
jako
v intenzivních
podmínkách a jsou z pohledu
chovatelské
práce na chov náročnější.
Cílem
rozmnožovacích chovů je produkce kuřiček a kuřat na
výkrm (finální hybridi).
Tyto chovy se označují jako rodičovské a jsou zde
nakupování jednodenní kuřice
a kohoutci z prarodičovský chovů.
Výstupem rodičovských chovů jsou
násadová vejce brojlerů nebo hybridů
nosných typů kura. Násadová vejce z
rodičovských chovů jsou převážena do
líhní,
kde se líhnou finální hybridi.
Poté následuje jejich export do
užitkových
chovů. Transportují se kuřata ihned po
vylíhnutí, protože ještě
nemají zcela
vstřebaný žloutkový váček (zdroj
energie). Finální
hybridy nelze využít pro další
reprodukci.
Produkční chovy zahrnují chovy nosnic pro produkci konzumních vajec a výkrm brojlerových kuřat.
Cílem
chovatelů je dosáhnout vysoké
produkce vajec v rámci
snáškového období nosnice.
Ve velkochovech se
využívá nosných
hybridů, kteří dosahují užitkovosti
kolem 300 vajec za snášku.
Význam
genotypu nosného hybrida pro
snášku je zhruba 40 %.
Zbývajících
60 % výsledné snášky je
závislé na faktorech
prostředí jako je výživa,
teplota, světelný režim,
zdravotní stav hejna a každé
nosnice a jejich stáří.
Využívají
se hybridi pro produkci bílých
nebo hnědých vajec. U
nosných typů
hybridů se v chovech používají pouze
slepice. Kohouti nejsou pro výkrm
z pohledu ekonomiky významní. Po
vylíhnutí kuřat se tak
provádí
sexování,
a to kloakální
metodou, kdy
kohoutci
jsou vyřazeni a utraceni. Utrácí se
rozemletím ve
vysokofrekvenčních mlýncích.V malé
míře jsou kohoutci
využívání pro
šlechtitelské a reprodukční chovy.
Kuřice
se chovají od vylíhnutí po
dosažení pohlavní dospělosti
v odchovnách. Odchov
se provádí do věku 15-18 týdnů, kdy
dosahují hmotnosti 1,4-1,6
kg. Kohouti v tomto
období dosahují
hmotnosti 1,9 až 2,1 kg. Snáška u slepic
začíná ve věku 22-24 týdnů.
Hmotnost
dospělých nosnic je od
2,0 až
do 2,5 kg. Hmotnost kohoutů je 2,7 až 3,3 kg.
Nosnice pro produkci konzumních vajec jsou ve velkochovech chovány v několika možných typech ustájení. Požadavky na tato ustájení jsou dány právními předpisy.
Minimální standardy pro ochranu nosnic stanovuje vyhláška č. 208/2004 Sb.
Technologie chovu nosnic se rozdělují na klecové a alternativní.
Klecový systém chovu nosnic
je
z pohledu ekonomiky nejlevnější
variantou. Do 1. 1. 2012 byl
možný chov nosnic v neobohacených
klecích. V současné době je
možné
chovat nosnice pouze v obohacených
klecových systémech. Srovnání
těchto dvou klecových systémů je
uvedeno v následující
tabulce, která shrnuje požadavky dané
vyhláškou č.
208/2004 Sb.
V obohacených
klecových systémech je
v České republice
chováno
90 % nosnic ve velkochovech.
Výhodou
klecových systémů
je nižší riziko přenosu infekcí a
snazší udržování zoohygieny
chovu.
Omezený počet slepic v kleci snižuje
riziko kanibalismu. Z pohledu kvality a
nezávadnosti vajec
je
v klecových systémech
nižší riziko
znečištění vajec a omezený počet vajec
nakřáplých. Čistota vajec
v obohacených
klecích může být zhoršena při
nedostatečné hygieně hnízd. Díky
automatizaci
krmení, osvětlení, ventilace,
sběru vajec pásovými dopravníky a
dalších činností jsou
výrobní
náklady ve
srovnání s jinými
systémy
nejnižší.
Nevýhodou klecových systémů je omezený životní prostor pro nosnice, který neumožňuje dostatečně projevovat jejich etologické a fyziologické potřeby. Nosnice mají omezenou možnost pohybu. Klece způsobují u nosnic zhoršenou kvalitu opeření. Zvířata nemají kontakt s přirozeným zevním prostředím a jsou vystavena vyšší prašnosti a vyšším koncentracím stájových plynů (např. amoniak).
Na
podlaze je podestýlka, která musí
pokrývat alespoň 1/3 podlahové plochy.
Hustota osazení nesmí překročit 9 nosnic
na 1 metr čtvereční využitelné plochy.
Haly vybudované do
1. 1. 2012 mohou mít
hustotu osazení až 12 nosnic 1 metr čtvereční
využitelné plochy.
V halovém
systému chovu je chováno zhruba 9 % nosnic ve
velkochovech.
Tento systém bývá využíván spíše v menších chovech – do 2000 nosnic. Zajímavým typem chovu jsou systémy Rondeel ustájení, které mají kruhový půdorys. Kombinují venkovní a vnitřní výběh pro nosnice. Takovýto systém ustájení zatím v České republice není využíván.
Poskytuje
slepicím obdobné podmínky jako u chovu
s volným výběhem. V
jednom chovu může být chováno
nejvýše
3000 nosnic. Hustota zvířat v hale je maximálně 6
slepic na jeden metr
čtvereční a ve výběhu musí
mít každá slepice k dispozici
minimálně 4 metry
čtvereční. V rámci
ekologického
chovu jsou stanoveny požadavky dané ekologickým
zemědělstvím, které
vycházejí
z platné legislativy (Zákon č. 242/2000
Sb.).
Mezi
nevýhody
alternativních systému
chovu patří vyšší riziko
bakteriálního znečištění
vajec.
V případě, že jsou vejce
snášena mimo
hnízda, dochází často také
ke
ztrátám v produkci kvůli
vyššímu výskytu
nakřáplých vajec.
Nevýhodou
této technologie může být také
velikost skupin, které neumožňují vytvořit
stabilní sociální hierarchii.
Výsledkem mohou být agresivní střety,
problém
s ozobáváním peří
a
rozvoj
kanibalismu mezi nosnicemi. Větší
skupina zvířat v halových
systémech představuje rovněž
vyšší riziko vzniku
a přenosu infekčních onemocnění.
Alternativou
k halovým systémům jsou
voliéry, které kombinují
výhody klecového a
halového systému chovu. Ve
voliérách jsou nosnice
chování v menších
skupinách. Slepice mají k dispozici
několik pater s množstvím hřad a
krmítek.
U
volných výběhů je riziko kontaminace
zevních výběhů trusem volně
žijících ptáků.
Ve
srovnání s klecovými chovy
představují alternativní systémy
vyšší náklady pro chov.
Mezi výhody alternativních systému patří volný pohyb nosnic na velkém prostoru. V závislosti na prevenci možného kanibalismu je kvalita peří u nosnic lepší. Nevznikají problémy s přerůstáním drápků. Zvířata mají lepší konstituci a mohou projevovat více své přirozené formy chování. Volný výběh nosnic je z pohledu jejich životních potřeb nejvhodnější. V ekologických chovech je možné dosáhnout ještě vhodnějšího prostředí v závislosti na zvládnuté technologii a managementu chovu.
Chovatelským
cílem ve výkrmu kura
domácího se stala snaha vykrmit kuřata do
porážkové hmotnosti v co
nejkratším čase. Pro vykrmovaná kuřata
obou pohlaví, která jsou vykrmována
intenzivním způsobem, se využívá
termín brojler. Tento termín se
používá ale i
u jiných druhů drůbeže a také u
králíků.
V intenzivním
systému se brojleři
vykrmují do hmotnosti 1,6-1,8 kg, které
dosahují ve věku 35-42 dní.
Intenzivní
selekční tlak a moderní technologie chovu
umožnili zvýšit u brojlerů
užitkovost. Vyšší
užitkovost vlivem
intenzivního výkrmu však může
vést ke
zvýšené mortalitě a
vyššímu
výskytu
metabolických onemocnění.
V současné
době se i z těchto
důvodů rozvíjí trend prodloužit délku
výkrmu u brojlerů. Pro takovýto výkrm
se
šlechtí pomalu rostoucí hybridi,
kteří se
pak vykrmují 50-60 dní do hmotnosti
až 2,5 kg. Oproti intenzivnímu výkrmu je u
brojlerů
nižší výskyt
náhlých úhynů,
protože dochází
k lepšímu
vývinu kardiovaskulárního
systému. Brojleři
mají
o něco horší konverzi krmiva, celková
tělesná konstituce je však
lepší.
Maso
těchto hybridů se vyjadřuje lepší
vyzrálostí a lepšími
senzorickými vlastnostmi jako je
plnější chuť a vůně.
V extenzivních
chovech se brojleři
vykrmují do hmotnosti 2,5-3 kg.
Výkrm
brojlerů v intenzivních
chovech probíhá většinou na
hluboké podestýlce
v bezokenních halách.
V takovýchto halách je
řízený systém ventilace a
osvětlení. Kapacita haly
pro výkrm může být až 10 000 ks
brojlerů.
Požadavky na ustájení a hustotu osazení brojlerů určených pro výkrm jsou uvedeny ve vyhlášce č. 208/2004 Sb.
Výkrm je zahájen po naskladnění 1-3denních kuřat, která ještě nemají dovyvinutou termoregulaci. Z tohoto důvodu musí být hala již před naskladněním kuřat vyhřáta na teplotu kolem 30°C. V prvních dnech je tak výkrm energeticky velmi náročný. Postupně se teplota prostředí snižuje. Od 5. týdne je optimální teplota kolem 21°C.
Obr. 1: Výkrmová hala brojlerů - stáří 1 týden
Světelný
režim je řízený. V prvních
čtyřech dnech
výkrmu se brojlerům svítí zpravidla
nepřetržitě. Poté je nastaven 24h denní
režim, kdy alespoň 6 hodin denně musí mít
brojleři tmu. Ke krmení se využívá
granulovaná krmná směs. Krmení
bývá zpravidla 3fázové
– BR1, BR2, BR3.
V poslední fází
výkrmu už krmná směs (BR3) neobsahuje
antikokcidika. 10
hodin před vyskladněním se již brojleři nekrmí.
Vyskladňování brojlerů z hal se provádí ručně nebo pomocí tzv. peer systémů. Vyskladňování probíhá za ztlumeného světla a samotný transport na jatka je uskutečňován často v nočních hodinách.
Porážka na jatkách probíhá většinou ráno nebo v dopoledních hodinách.
V intenzivních
chovech drůbeže se uplatňuje turnusový
systém chovu. Při zahájení
výkrmu je naskladněna
v krátkém časovém
úseku celá hala 1-3denními kuřaty.
Po ukončení výkrmu je celá hala
vyskladněna (systém all in all out).
Po
vyskladnění následuje mechanická
očista,
dezinfekce a dezinsekce. Takto vyčištěná hala se
nechá 7-14 dní prázdná
(prevence vůči infekčním agens).
Obr. 2: Výkrmová hala brojlerů
Po tomto období je hala připravena na další turnus.
V intenzivních podmínkách v rámci jednoho roku může být uskutečněno až 7 turnusů.
Obr 3,4:
Niplové napáječky
a závěsná krmítka
Krátká doba výkrmu brojlerů, vysoká koncentrace zvířat v chovu a počet provedených turnusů za rok jsou skutečnosti, které chovatelům ve velkochovech umožňují dosáhnout vysokého množství vykrmených brojlerových kuřat a nižších nákladů, což se promítá i v nižší ceně kuřecího masa na trhu.
Obr. 5 : Výkrm brojeři- stáří 3 týdny
Domácí
chovy drůbeže mají v České
republice silnou tradici a v posledních letech opět
nabývají u lidí na
oblibě. V malochovech
je možné
zajistit odpovídající welfare drůbeži
snadněji za nižších finančních
nákladů
než ve velkochovech. Pro
zdárný chov je
ale důležitá kvalitní krmná
dávka,
dostatečný prostor pro pohyb a
odpovídající
zoohygiena chovného prostředí.
Přirozený
výběh poskytuje drůbeži
přístup k zelenému
krmení,
ale také jím umožňuje uskutečňovat
fyziologické
a etologické potřeby.
Vhodné
je pro chov zvolit odpovídající
velikost hejna v závislosti na prostorech,
které
můžeme drůbeži
poskytnout. V rámci zajištění
stabilní
sociální skupiny je výhodné
při
chovu nosnic mít i kohouta. V malochovech se
využívají různá plemena, ať
už nosná nebo masná
v závislosti na
účelu chovu. Oblíbená jsou
kombinovaná
plemena, která poskytují chovatelům
lepší
oboustrannou užitkovost.
Pro
drůbež je nutné kromě vhodného
výběhu zajistit také
odpovídající
ustájení. Kurník by měl být
dostatečně
prostorný. Drůbeži musí poskytovat ochranu před
nepřízní počasí a také před
případnými predátory.
Z tohoto důvodu by měl
být na noc uzavíratelný.
V chladnějších
obdobích roku musí drůbeži poskytovat
teplotní
komfort a chránit je před
nízkými teploty. V letním
období
nesmí docházet k jeho
přehřívání.
Z tohoto důvodu je nutné pro stavbu
kurníku
používat vhodné materiály,
které zajišťují dostatečnou izolaci
proti
výkyvům teplot. Prostor kurníku by
měl být také dobře ventilován nebo
alespoň
musí být možné jej vyvětrat
(okno). Materiál
vnitřního vybavení musí
být dobře udržitelný a čistitelný.
V kurníku je potřeba drůbeží poskytnout
prostor pro hřadování.
Podlaha
by měla
být kryta vhodnou podestýlkou.
Snášková hnízda
musí slepicím
zajistit dostatek
soukromí. Napáječky a krmítka
musí
být chráněna před
znečištěním. Vhodné
je rovněž zajistit drůbeži místo pro
popelení. Samotné
prostory, kde drůbež
chováme, by měly být chráněny před
jinými domácími zvířaty.
Stejně
jako ve velkochovech je nutné
dbát na zdravotní stav chované drůbeže.
V malochovech se vakcinace nosnic provádí pouze omezeně. Proti základním nemocem bývají kuřičky před koupí očkovány. Pro prevenci vzniku možných onemocnění je potřeba dodržovat hygienické zásady v chovu, které spočívají především v pravidelném čištění prostoru kurníku, ve výměně podestýlky a v udržování čistoty krmítek a napáječek. Důležitá je nejen mechanická ale i chemická očista prostřednictvím dezinfekce. Nutné je také potlačovat výskyt možných ektoparazitů (čmelíci). Vzplanutí infekcí endoparazitů lze předcházet odpovídající zoohygienou nebo použitím antiparazitik. Nejen ve velkochovech tak má velký význam prevence vzniku infekčních, případně neinfekčních onemocnění.