Výukový materiál vytvořený pro studenty VFU Brno, vznikl v rámci řešení projektu IVA VFU 2019FVHE/2390/69
Řešitelský tým: Mgr. Tereza Křivánková, Doc. Ing. Eva Voslářová, Ph.D.
„Drůbeží“ se rozumí domácí drůbež včetně ptáků, kteří nejsou považováni za domácí, ale jsou chováni jako domácí zvířata, s výjimkou běžců
(definice podle Nařízení evropského parlamentu a rady (ES) č. 853/2004). Za drůbež můžeme považovat druhy ptáků (Aves), chované pro lidský užitek. Obecně dělíme drůbež na hrabavou (Galliformes),
vodní (vrubozobí (Anseriformes)) a je velmi zvláštní drůbeží nazývat i holuby, přestože podle definice k ní právem náleží (měkkozobí (Columbiformes). Všechny tyto řády patří do nadřádu létavých ptáků (Neognathae).
Drůbež je v současnosti nejpočetněji chovaným hospodářským zvířetem na světě. Produkce drůbežího masa neustále roste a dosahuje závratných čísel. Důvody jsou jednoduché: drůbež není náročná na chov, její produkce je levná
a zvířata velmi rychle rostou. Některá náboženství zakazují konzumaci drůbežího, ale toto omezení nemá příliš velký vliv na narůstající produkci.
Charakteristika drůbeže z pohledu hospodářského využití
Vysoká intenzita růstu
Raná pohlavní dospělost
Vysoká reprodukční schopnost
Vysoká schopnost adaptace ke změnám v prostředí a systému chovu
Možnost rychlé a snadné úpravy masa, které obsahuje nízké množství tuků
Charakteristika drůbeže podle rozdělení na hrabavou a vodní
Hrabavá drůbež
Vodní drůbež
Potravu získává často rozhrabováním půdy
Potravu získává pastvou a filtrací vody
Prsty jsou silné s s drápy
Prsty nohou jsou spojeny plovací blánou
Nocuje na hřadech/větvích
Nocuje na zemi nebo na větvích
Pro připomenutí charakteristické znaky ptáků, odlišující je od ostatních tříd živočichů
Tělo
ptáků je kryto peřím. Hrudní končetiny jsou přeměněny na křídla,
umožňující ptákům aktivní let. Pánevní končetiny umožňují bipední chůzi nebo
veslování ve vodě. Mají velký a pevný hrudní koš. Plíce jsou malé a obsahují
soustavu plicních vaků. Ptáci jsou endotermní teplokrevní živočichové. Ptáci
mají nejrychlejší metabolismus a nejvyšší pohybovou aktivitu ze všech obratlovců.
Snášejí vejce, která mají vápennou skořápku, na vejcích sedí a pečují o mláďata.
Druh
Hmotnost
vejce
Délka
inkubace
Hmotnost
mláděte
Kur domácí
52 g
21 dní
42 g
Kachna domácí
80 – 90 g
27 dní
60 g
Husa
180 – 200 g
28 dní
100 g
Krůta
80 – 200 g
27 dní
55 – 60 g
Kachna pižmová
80 – 90 g
35 dní
60 g
Perlička
35 – 45 g
26 dní
Křepelka
8 – 10 g
17 dní
Pštros (není drůbež, pouze pro srovnání)
630 g
42 dní
Pro patřičnou reakci organizmu na
podnět z vnějšího prostředí je potřeba podnět získat prostřednictvím
smyslů a následně jej vyhodnotit. Kvalitu vjemu a tím i následnou reakci
omezuje stupeň vývoje jednotlivých smyslů daného druhu.
Smysly drůbeže
Nejvíce
vyvinutými smysly drůbeže a tudíž i nejdůležitějšími smysly jsou zrak a sluch. U domestikovaného kura je váha obou očí dohromady stejná
jako váha jejich mozku. Drůbež vidí oběma očima tzv. binokulárním
vidění, stejný úhel zorného pole pouze v rozsahu cca 30°. Oproti tomu
monokulární vidění (zorné pole pro jedno oko) je široké v rozsahu asi
304°. Slepý úhel je tedy pouze cca 30°, který je ovšem velmi eliminován
pohyblivostí krku. Jakožto kořist je tak drůbež alespoň zčásti zvýhodněna před
predátory. Barevné vidění je dobře vyvinuté (některé druhy detekují změnu barvy
oblasti hlavy partnera jako signál k páření). Velmi citlivě reagují na
odstíny červené barvy (hřebínek, krev → canibalismus)
naopak modré odstíny v podstatě nevnímají (využití modrého světla při
manipulaci s drůbeží). Drůbež jako ostatně všichni ptáci jsou schopni
vidět UV záření (díky přítomnosti 4. typu čípků na sítnici oka) a vnímají
magnetické pole. Tím jsou pravděpodobně jejich zrakové vjemy mnohem zajímavější
a přinášejí mnohem více informací na rozdíl od těch našich. Rozdíl je prokázán
i ve schopnosti ostrého vidění, kdy schopnost lidského oka rozlišit o sebe dva
body je 25 úhlových sekund. Kur domácí (a také sokol stěhovavý) má tuto
rozlišovací schopnost jen 4 úhlové sekundy a tím pádem předpokládáme, že vidí
6x ostřeji než člověk.
Ptáci mají
omezený vestibul-okulární reflex. Nejsou tedy schopni pohybovat očima tak, aby
dostatečně sledovali pohybující se objekty. Tento nedostatek řeší pohyblivostí
celé hlavy - otickou stabilizací obrazu.
Aby kur stabilizoval své zorné pole drží při chůzi hlavu po co nejdelší čas na stejném místě.
Pozorovateli pak připadá, že kur při chůzi hlavou kývá dopředu a dozadu.
Podobně při exploraci kur neustále natáčí hlavu různými směry ke sledovanému objektu.
Přestože ptáci
mají na první pohled málo viditelné vnější zvukovody, je sluch
druhým nejdůležitějším orientačním smyslem. Ptačí sluch je mnohem lépe vyvinut
než ten lidský. Člověk vnímá frekvence
v rozpětí cca 20 Hz až 20 kHz, ale ptačí sluch vnímá frekvence od 15 Hz po
100 kHz a nejcitlivější je ve frekvencích 1 – 5 kHz. Tato schopnost je
nepostradatelná např. pro příjem nouzového volání ptáčat tzv. distress call. U kura domácího bylo identifikováno asi 20
rozdílných hlasových projevů.
Chuťové pohárky
jsou umístěny v zadní části jazyka. Behaviorální studie dokázaly, že ptáci
dokáží rozlišovat chutě asi na stejné úrovni jako krysy. Reagují silným
sliněním na kyselou a hořkou chuť.
Sladká chuť není pro ptáky příliš atraktivní. Slepice jsou velmi citlivé na
teplotu napájecí vody. Zdráhají se pít vodu teplejší než je teplota okolního
prostředí. Obecně se má za to, že u ptáků není příliš dobře vyvinutý čich, ale existují i výjimky např.
kachny, které nad ostatní ptáky v čichových dovednostech vynikají. Ptáci
mají specifická dvoubuněčná (Grandryho) a lamelová (Herbstova) hmatová
tělíska. Vnímají vibrace, bolest, tlak a teplo. Nejvíce receptorů je
soustředěno na zobáku a v zobáku, u báze krycích per a vibris,
mezi svaly křídla a v kloubech.
Jak se někteří ptáci staly drůbeží aneb domestikace
Některé
charakteristické vlastnosti drůbeže mohly usnadnit domestikaci. Drůbež tvoří
hejna/skupiny s hierarchií. To ptáky činí lehce ovladatelnými i ve velkém
počtu. Ranný vývoj obsahuje fázi imprintingu*, během níž jsou zvířata
lehce ochočitelná a zkrotitelná. Drůbež nemá přísné potravní nároky a lehce se
přizpůsobují změněné krmné dávce.
*Poznámka: Imprinting neboli
vtiskování je proces učení, který je omezený na ranou fázi postnatálního
vývoje. Obvykle vede k trvalým změnám chování. Etolog Konrad Lorenz
studoval etologii a fungování imprintingu u husy velké.
Nejčastěji chované druhy drůbeže
Hrabavá drůbež
Vodní drůbež
Kur domácí
Kachna pižmová
Krůta domácí
Husa (bílá, landerská)
Perlička
Kachna (domácí, pekingská)
Bažant obecný
Křepelka japonská
Výukový materiál pro studenty VFU Brno | Projekt IVA VFU 2019FVHE/2390/69 | Mgr. Tereza Křivánková | Doc. Ing. Eva Voslářová, Ph.D.