MS Excel - příklad 34
1. Zadání hodnot výběrových souborů do tabulky (např. buňky B3:B12 a C3:C12); pro výpočet F-testu v buňce B16 vyvolat menu Vložit funkci - Statistické - FTEST (před nepárovým t-testem pro zjištění rozdílu mezi průměry souborů je nutno nejprve otestovat rozdíl rozptylů pomocí F-testu):
2. V dialogovém okně zadat do pole Pole1 (příp.Matice1 - podle verze MS Excel) rozsah buněk výběrového souboru čerstvá brokolice - B3:B12 a do Pole2 (Matice2) rozsah buněk výběrového souboru brokolice po tepelné úpravě - C3:C12 (lze označit pomocí myši v tabulce). Výsledek je zobrazen po stisku tlačítka OK:
3. Výsledek F-testu: p=0.415 představuje pravděpodobnost nulové hypotézy o shodě rozptylů obou souborů (pravděpodobnost chyby a), tzn. že mezi rozptyly souborů nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl (p > 0,05), rozptyly jsou tedy shodné. Pro následné testování rozdílu průměrů tedy použijeme nepárový t-test pro shodné rozptyly. Výpočet nepárového t-testu pro otestování rozdílu průměrů obou souborů: v buňce B18 vyvolat menu Vložit funkci - Statistické - TTEST:
4. V dialogovém okně zadat do Pole1 (Matice1) rozsah buněk výběrového souboru čerstvá brokolice - B3:B12 a do Pole2 (Matice2) rozsah buněk výběrového souboru brokolice po tepelné úpravě - C3:C12 (lze označit pomocí myši v tabulce). Do řádku Strany (příp. Chvosty - podle verze MS Excel) zadat 2 (dvojstranný t-test) a do řádku Typ zadat 2 (podle výsledku předchozího F-testu: dva výběry se shodným rozptylem). Výsledek je zobrazen po stisku tlačítka OK:
5. Zobrazení výsledků výpočtů:
6. Výsledek t-testu: p=0.034 představuje pravděpodobnost nulové hypotézy o shodě průměrů obou souborů (pravděpodobnost chyby a), tzn. že mezi průměry souborů byl zjištěn statisticky významný rozdíl.
7. Grafické zobrazení vypočtených výběrových popisných charakteristik (průměr a SEM) u obou souborů (graf vytvořen obvyklými nástroji Excelu z označených buněk ): :
Závěr: Protože rozdíl mezi průměry obou souborů dat je statisticky významný (p < 0,05), znamená to, že obsah vitaminu C v čerstvé brokolici a v brokolici po tepelné úpravě se statisticky významně liší (u čerstvé brokolice je obsah vitaminu C statisticky významně vyšší než u brokolice po tepelné úpravě).