UNISTAT - příklad 34
1. Zadání hodnot do tabulky MS Excel, označení sloupců pro výběrové soubory: čerstvá brokolice a brokolice po tepelné úpravě (buňky B2:B12 a C2:C12); pro výpočet F-testu zvolit menu Statistika1 - Parametrické testy- t- a F-testy. V dialogu vybrat příslušné proměnné (C1-čerstvá brokolice, C2-brokolice po tepelné úpravě) a stisknout tlačítko Další:
2. V dalším dialogu zatrhnout F-test, t-test (spol.rozptyl) a t-test (různé rozptyly) - protože se v hodnoceném experimentu jedná o nepárovou situaci, provádíme nejprve F-test (pro otestování shody rozptylů) a podle jeho výsledku budeme následně vybírat příslušnou variantu nepárového t-testu: pro shodný (společný) rozptyl nebo pro různé rozptyly:
3. Zobrazení výsledků provedených testů:
Výsledek F-testu: protože testujeme nulovou hypotézu H0:s12=s22(shodu rozptylů), výsledkem je dvoustranná pravděpodobnost p = 0,4151 (pravděpodobnost chyby α pro tento test). Protože je tato p > 0,05, znamená to, že rozdíl mezi testovanými rozptyly je statisticky nevýznamný na hladině významnosti 0,05 (platí tedy hypotéza H0:s12=s22), tj. rozptyly obou souborů jsou shodné. Následně tedy vybíráme t-test pro Společný rozptyl.
Výsledek t-testu: protože testujeme nulovou hypotézu H0:m12=m22 (shodu středních hodnot), výsledkem je dvoustranná pravděpodobnost p = 0,0336. Protože je tato pravděpodobnost p < 0,05, znamená to, že rozdíl mezi testovanými středními hodnotami je statisticky významný (neplatí tedy nulová hypotéza o shodě středních hodnot).)
4. Pro bližší informaci, k jakému rozdílu mezi testovanými průměry došlo, je vhodné zobrazit vypočtené výběrové charakteristiky obou souborů dat. Po označení příslušných sloupců: menu Statistika1 - Popisné charakteristiky - Výběrové charakteristiky, v dialogu zadat proměnné C1-čerstvá brokolice a C2-brokolice po tepelné úpravě a poté zatrhnout výpočet průměru, nevychýlené směrodatné odchylky a směrodatné chyby průměru (SEM):
6. Zobrazení vypočtených výběrových popisných charakteristik souborů včetně grafického znázornění (graf vytvořen obvyklými nástroji Excelu z označených buněk ):
7. Závěr: Protože rozdíl mezi průměry obou souborů dat je statisticky významný (p < 0,05), znamená to, že obsah vitaminu C v čerstvé brokolici a v brokolici po tepelné úpravě se statisticky významně liší (u čerstvé brokolice je obsah vitaminu C statisticky významně vyšší než u brokolice po tepelné úpravě).