UNISTAT - příklad 35
Protože se jedná o závislost 2 veličin (použitá teplota pečení a obsah nitrosaminů), kdy u jedné z těchto veličin (použitá teplota pečení) nelze předpokládat normální rozložení dat, je vhodné pro analýzu této závislosti použít Spearmanův koeficient pořadové korelace ("neparametrická korelace"), který na rozdíl od parametrického Pearsonova korelačního koeficientu nevyžaduje normalitu dat sledovaných veličin. (Funkce pro výpočet Spearmanova koeficientu není dostupná v Excelu).
1. Zadání hodnot do tabulky MS Excel:
2. Výpočet korelační analýzy: Označit sloupce B, C a zvolit menu Statistika1 - Korelace - Korelační koeficienty. V dialogu vybrat příslušné proměnné (použitá teplota (°C), obsah nitrosaminů (mg/kg) a stisknout tlačítko Další:
3. V dalším dialogu zatrhnout Spearmanovo pořadí a stisknout tlačítko Dokončit:
4. Zobrazení výsledků výpočtu Spearmanova koeficientu:
Výsledek korelační analýzy: Pro závislost mezi použitou teplotou pečení a obsahem nitrosaminů ve vepřovém mase byl zjištěn Spearmanův pořadový korelační koeficient r = 0,9726, který je statisticky vysoce významný (p < 0,01).
5. Grafická prezentace závislosti: po označení sloupců B, C zvolit menu Grafy - 2D Grafy - Rovinný bodový graf. V dialogu vybrat příslušné proměnné (osa X - použitá teplota (°C)), Proměnná - obsah nitrosaminů (mg/kg)):
5. Zobrazení bodového diagramu (po úpravě nadpisu grafu):
6. Proložení nejvhodnější funkce (křivky): v okně grafu v nabídce Úpravy - Proložení křivky: nastavit Typ Polynomiální a Tloušťka např. 10:
7. Zobrazení výsledného grafu s proloženou křivkou (dole v rámečku zobrazeny koeficienty C0-C4 rovnice příslušné funkce (polynom 4.řádu)) :
8. Závěr: Vypočtená hodnota Spearmanova pořadového korelačního koeficientu (r = 0,9726) udává, že mezi použitou teplotou pečení a obsahem nitrosaminů ve vepřovém mase byla prokázána statisticky vysoce významná (p < 0,01) pozitivní korelace.