Obsah | Následující | |
Krmná mrkev |
Brambory |
Čekanka obecná
(Cichorium intybus L. ssp. radicosum Schicht)
Význam a složení:
Čekanka je využívána v průmyslu kávovin pro svou barvící schopnost, značný obsah inulínu a příjemnou nahořklou chuť. Polysacharid inulín se při pražení mění na karamel. Z obsažených tuků, pryskyřic a oleje vznikají látky, které podmiňují specifické chuťové vlastnosti pražené čekanky. Čekanka je ve světě využívána k výrobě inulínu, který je vhodným sladidlem pro diabetiky. Vyrábí se i řada dalších nízkoenergetických výrobků pro potravinářství.
Inulín je polysacharid složený z molekul fruktózy vázaných β 1-2 glykosidickou vazbou. Je zdrojem dietetické vlákniny, s příznivými účinky na činnost trávicího traktu. β glykosidická vazba se v tenkém střevě neštěpí, energetická hodnota inulínu je proto velmi nízká, přibližně 4kJ na 1g. K fermentaci inulínu dochází až v tlustém střevě, kde představuje vhodný substrát pro bifidobakterie, na jejichž rozvoji se podílí. K hlavním vlastnostem inulínu patří neutrální až mdlá sladká chuť, neutrální barva a vůně, rozpustnost ve vodě, schopnost podílet se na vytváření textury, gelotvorné vlastnosti a schopnost stabilizace pěn. Inulín lze použít na výrobu fruktózových roztoků (sirupů) vhodných pro konzervované ovoce, šťávy a přesnídávky. V současné době se využívá čekanka i jako zelenina, zejména v předjarním období k výrobě salátů z etiolovaných listů - čekankových puků. Nejvýznamnější pěstitelé čekanky v Evropě jsou v Belgii (5tis.ha), dále ji především pěstuje Francie, Německo, Holandsko, Maďarsko, Polsko a Rakousko.
Pěstitelské požadavky:
Čekanka je skromnější v nárocích na
vláhu a snáší dobře sušší polohy a počasí. Půdy vyžaduje neutrální až mírně
alkalické reakce. Pro pěstování, hnojení a zpracování půdy k čekance platí
stejné zásady jako pro cukrovku. Obalované osivo se vysévá přesnými secími
stroji. Během vegetace se porost plečkuje. Čekanka se sklízí koncem října a
začátkem listopadu. Čekanku zařazujeme do osevního postupu zpravidla jako
organicky hnojenou okopaninu, nejčastěji mezi dvě obilniny
Obsah | Následující | |
Krmná mrkev |
Brambory |