Obsah | Následující | |
Kukuřice |
Proso seté |
Význam a složení zrna:
Zrno čiroku má vysokou energetickou hodnotu, nízký obsah dusíkatých látek (asi 10 %), tuku (asi 2,8 %) i vlákniny (asi 3 %). Semena některých odrůd mají vyšší obsah tříslovin, což způsobuje zhoršení využitelnosti potravy. Třísloviny totiž reagují s bílkovinami potravy, trávicími enzymy i bílkovinami střevní sliznice. Zrno těchto odrůd by se nemělo používat pro krmení mladé drůbeže, u které může způsobovat zpomalení růstu. Mladé rostliny obsahují v zelené hmotě kyanogenní glykosid durrhin. Proto je možné čirok na zeleno sklízet až po dosažení určité výšky, kdy obsah durrhinu klesne a nehrozí už riziko intoxikace.
Podle
hlavních směrů využití se dá rozdělit do čtyř skupin:
Čirok
obecný (S.
vulgare var. eusorghum) se pěstuje hlavně na zrno. Většinou jde o formy
s nižším vzrůstem.
Čirok
technický (S.vulgare
var. technicum) má silně vyvinutou latu, která bývá surovinou pro výrobu
košťat a kartáčů. Zrno je vedlejším produktem.
Čirok
cukrový (S.
vulgare var. saccharatum) má šťavnatou dřeň i v biologické
zralosti zrna. Používá se jako krmná, zejména silážní rostlina. Někdy
se lisuje ze stébel šťáva, ze které se vyrábí líh, sirup apod.
Čirok
súdánský (S.
vulgare var. sudanense) má tenká stébla, bohaté olistění a vytváří
velké množství hmoty, využívá se jako pícnina pro krmení hospodářských
zvířat.
Pěstitelské požadavky:
Čirok
je teplomilná rostlina, optimální teplota pro růst je 25-33 ˚C. Je nenáročný
na půdu a odolný proti suchu. Jako
pícnina se řadí do osevního postupu podobně jako kukuřice. U nás je pěstován
jen velmi omezeně, protože je vytlačován kukuřicí.
Obsah | Následující | |
Kukuřice |
Proso seté |