Obsah | Následující | |
Vlčí bob, lupina |
Význam a složení zrna:
Cizrna
se využívá v potravinářství (typ kabuli) a jako jadrné krmivo (typ
desi i kabuli).
Patří k plodinám,
o které mají v poslední době konzumenti stále vyšší zájem. Převážně
jsou konzumována celá zrna, odslupkovaná zrna (dhal) nebo se připravuje
cizrnová mouka (besan). Používají se také další způsoby úpravy cizrny -
fermentování, paření, smažení či pražení semen. Využívala se také
jako kávovina. Pražená byla známá jako "Café de France" od 18.
století, zejména v okolí Dijonu. Na Balkáně bylo téměř tradicí, že se
pravá zrnková káva připravovala s přidáním malého množství pražené a
umleté cizrny, což nápoji udržovalo žádoucí pěnu.
Semena
cizrny obsahují 15-30 % dusíkatých látek, s dobrým zastoupením lyzinu.
BNLV tvoří 50-60 %, většinu představuje škrob. Množství hrubé vlákniny
se pohybuje mezi 5-19%, což souvisí s masivnějším osemením. U světlosemenných
odrůd jsou to spíš nižší hodnoty, protože mají tenčí osemení než
tmavosemenné. Tuk tvoří 6-7% a má vysoký podíl kyseliny linolové. Minerální
látky tvoří 2-3 %. Často bývá uváděno, že cizrna je dobrým zdrojem
kyseliny pangamové. Tato látka bývá také označována jako vitamín B15,
ačkoliv není přesně znám její účinek ani potřebná dávka, ale působí
lipotropně a pravděpodobně také antioxidačně.
Pěstitelské požadavky:
Ve světě se pěstuje především v sušších a teplejších oblastech Asie (Indie, Čína), u nás jen omezeně. Má zvýšené nároky na teplo a světlo a malé nároky na vláhu a na půdu (nevhodné jsou půdy vlhké a těžké).Obsah | Následující | |
Vlčí bob, lupina |