Předchozí

Obsah Následující

Fazol obecný

  Vikev
 
Čočka jedlá
(Lens culinaris Med.)

Čočka pochází z přední Asie a Indie. Pěstuje se v teplých oblastech, u nás je její pěstování omezené.


Semena

Význam a složení zrna:

Čočka se uplatňuje v potravinářství, pro výživu lidí se používají suchá semena.

Semena čočky obsahují asi 25 % dusíkatých látek, 45 % BNLV, z nichž většinu tvoří škrob, 4 % hrubé vlákniny, 1,5 % tuku a 2-3 % minerálních látek. Obsah antinutričních látek je nízký.

 Pěstitelské požadavky:

Čočka je v porovnání s jinými luskovinami náročná na teplo, zejména na konci vegetace. Půdy vyžaduje lehčí, hlinitopísčité, písčitohlinité, dobře propustné, dobře zásobené vápníkem. Na předplodinu není náročná, nevhodné jsou ale předplodiny, které umožňují větší zaplevelení půdy.
 

Předchozí

Obsah Následující

Fazol obecný

  Vikev