Obsah | Následující | |
Fazol obecný |
Vikev |
Čočka pochází z přední Asie a Indie. Pěstuje se v teplých oblastech, u nás je její pěstování omezené.
Význam a složení zrna:
Čočka se uplatňuje v potravinářství, pro výživu lidí se používají suchá semena.
Semena čočky obsahují asi 25 % dusíkatých látek, 45 % BNLV, z nichž většinu tvoří škrob, 4 % hrubé vlákniny, 1,5 % tuku a 2-3 % minerálních látek. Obsah antinutričních látek je nízký.
Pěstitelské požadavky:
Čočka je v porovnání s jinými luskovinami náročná na teplo, zejména na konci vegetace. Půdy vyžaduje lehčí, hlinitopísčité, písčitohlinité, dobře propustné, dobře zásobené vápníkem. Na předplodinu není náročná, nevhodné jsou ale předplodiny, které umožňují větší zaplevelení půdy.Obsah | Následující | |
Fazol obecný |
Vikev |