Obsah | Následující | |
Hrách setý |
Čočka jedlá |
Význam a složení zrna:
Fazol se využívá pro výživu lidí. Používají se buď suchá semena nebo zelené lusky. Pro sklizeň zelených lusků se pěstují odrůdy, které nemají v oplodí vnitřní pergamenovou vrstvu a sklerenchymatická vlákna ve švech lusků.
Semena
fazolu obsahují asi 19-25 % dusíkatých látek. BNLV tvoří asi 60 %, většinu
představuje škrob. Hrubá vláknina
tvoří asi 5 %, tuk asi 1,5 % a minerální látky 2-3 %. Semena obsahují také
některé antinutriční látky. Nejvýznamnější je zastoupení lektinu s vysokou
akutní orální toxicitou pro člověka. Jsou popsány případy hromadných
otrav po konzumaci syrových fazolí. Pro potlačení jeho škodlivých účinků
je nejúčinnější 15-20 minutové vaření nabobtnaných semen.
Pěstitelské požadavky:
Fazol obecný má dvě variety lišící se vlastnostmi lodyhy, fazol keříčkový a fazol popínavý. Kořenová soustava fazolu je v porovnání s dalšími luskovinami malá, z čehož pramení jeho vyšší nároky na půdu a agrotechniku. Fazol je plodina teplomilná, značně citlivá na teploty pod bodem mrazu. Na zařazení v osevním sledu sice není náročný, ale nejlepšími předplodinami jsou hnojené okopaniny. Seje se později než jiné jarní plodiny, přibližně v polovině května (důležitá je teplota půdy).Obsah | Následující | |
Hrách setý |
Čočka jedlá |