Obsah | ||
Triticale - žitovec |
Oves |
Význam a složení zrna:
Zrno ječmene má více vyvinuté oplodí, proto má vyšší obsah hrubé vlákniny (asi 4 %). Hlavní živinou je škrob, kterého je méně než u pšenice. Průměrný obsah dusíkatých látek je 8-15 %, limitující aminokyselinou je lysin, i když jeho obsah je vyšší než v pšenici. Zásobní bílkovinu představuje hordein (prolamin). Zrno ječmene obsahuje asi 2 % tuku a 2 % minerálních látek. Ječmen obsahuje také antinutriční polysacharidy β-glukany (až 8 %). Jejich nepříznivé účinky spočívají, stejně jako u araboxylanů, ve zvýšení viskozity střevního obsahu. Nejvýrazněji se projevují u drůbeže, u které dochází ke zhoršení užitkovosti a zvýšenému zadržování vody v trusu.
Užitkové směry:
Ječmen potravinářský se využívá k výrobě krup a dietních potravin. Vzhledem k příznivému účinku potravní vlákniny na snížení hladiny cholesterolu, snížení rizika výskytu rakoviny tlustého střeva a prevence obezity a cukrovky jsou vhodné odrůdy s vyšším obsahem β-glukanů (víc než 5 %) a stravitelné vlákniny. Patří k nim hlavně ječmen bezpluchý.
Ječmen sladovnický se u nás pěstuje převážně jako jarní forma. Na jeho kvalitu je kladena řada požadavků. K hlavním kriteriím jakosti patří obsah bílkovin (max. 11 %), podíl předního zrna, obsah β-glukanů (max. 1,5-2 %).
Ječmen
krmný se pěstuje ve formách víceřadých i dvouřadých, ozimých i jarních,
pluchatých i bezpluchých. Má vyšší obsah bílkovin (asi 15 %) a lyzinu a
nižší obsah β-glukanů (1,5-2 %). Je vhodný ke krmení skotu, koní, králíků a prasat, může být také součástí krmných
směsí pro masožravce.
Ječmen
pícninářský se
využívá pro sklizeň celých rostlin (systém GPS).
Ječmen
průmyslový slouží
k výrobě lihu, zvláště whisky, škrobu, detergentů, kosmetických a
farmakologických přípravků.
Pěstitelské požadavky:
Jarní
ječmen je
velmi náročný na půdní podmínky, protože má mělký kořenový systém,
a také proto, že v relativné krátké době vytváří vysoké přírůstky
biomasy. Nejvhodnější pro něj jsou černozemě a hnědozemě. Nevhodné jsou
půdy kyselé a také pozemky s vysokým stupněm utužení ornice, pozemky
zaplevelené a lokality s častým výskytem mlh a rosy. V osevním
postupu bývá zpravidla řazen po hnojených okopaninách. K nejlepším předplodinám
patří cukrovka. Pokud je řazen po obilovině, je vhodnější předplodinou pšenice
než ječmen.
Ozimý
ječmen není
náročný
na
půdní ani klimatické podmínky a má nižší nároky na živiny. Nevýhodou
je větší náchylnost k napadení houbovými chorobami a malá
zimovzdornost. V osevním postupu se řadí zpravidla po obilovině nebo
jiné časně sklizené předplodině (seje se velmi brzy – druhá dekáda září).
Obsah | ||
Triticale - žitovec |
Nahoru |
Oves |