Obsah | Následující | |
Pohanka setá |
Luskoviny |
Amarant
patří do čeledi laskavcovitých a řadí se k pseudocereáliím. Rod
amarant má asi šedesát druhů, z nichž většina roste planě. Pro
produkci semen jsou nejvýznamnější druhy A. cruentus, A.
hypochondriacus a A. caudatus. Laskavec
patří k jednoletým, širokolistým rostlinám.
Je to hluboce kořenící rostlina, která vytváří hlavní kůlový kořen s
četným postranním větvením. Lodyhy kulturních forem jsou 0,9 - 1,8 m vysoké.
Význam a složení zrna:
Laskavec
je využíván k přímé konzumaci, je součástí mnoha potravinářských výrobků
a nachází uplatnění také v krmivářství. Pro výživu lidí se v některých
státech Střední a Jižní Ameriky, Afriky a Asie používají mladé rostliny
a listy v čerstvém stavu nebo jako vařená listová zelenina ochucená různým
kořením. Semena laskavce se využívají jako ingredience především při výrobě
různých pekařských výrobků, těstovin, dětské výživy, instantních nápojů.
Pro tyto účely se různě upravují - mletím, pražením, pufováním, extruzí,
bobtnáním, vařením za atmosférického nebo zvýšeného tlaku, vločkováním,
naklíčením, enzymovým opracováním, tepelným opracováním s vápenným mlékem,
promýváním v alkalické vodě a následným sušením. Amarant je vhodný pro
bezlepkovou dietu. Jako krmivo představuje jednu z možných náhrad živočišných
krmiv pro monogastrická hospodářská zvířata. Je možné ho využít také
jako pícninu na siláž.
Amarantové
zrno má, v porovnání s ostatními obilovinami, vysoký obsah dusíkatých
látek, asi 18 %. Bílkoviny mají vyšší biologickou hodnotu, obsahují větší množství lysinu a sirných aminokyselin. Hrubá vláknina
tvoří asi 2,2 %, BNLV asi 57 %, většinu představuje škrob. Tuk tvoří asi
6-9 % a je složen převážně z nenasycených mastných kyselin (linolové,
olejové, linolenové). Součástí tukové složky je také skvalen, který působí
jako antioxidant. V porovnání
s ostatními obilovinami má amarant také vyšší obsah vápníku a železa.
Z vitamínů mají zrna vyšší obsah riboflavinu a vitamínu E.
Pěstitelské požadavky:
Amarant patří k teplomilným rostlinám, optimální teplota pro růst je 20 až 25 °C. Půdy vyžaduje spíše lehké až střední, písčitohlinité, hlinitopísčité nebo lehčí hlinité. Nevyhovuje mu půda zamokřená (i dočasně), nestrukturní, se sklonem k vytváření půdního škraloupu. V rané fázi růstu nesnáší zastínění, to může způsobit značné zpomalení růstu až odumření rostlin, například při silnějším zaplevelení. Na vláhu není náročný, dostatek vláhy potřebuje po výsevu, v době vzcházení a počátečního růstu. Naopak při dozrávání semen je nezbytně nutné suché a teplé počasí. Amarant není náročný na předplodinu, mezi vhodné předplodiny patří obiloviny, řepka, luskoviny a brambory. Citlivý je však na zaplevelené pozemky. Nevýhodou je nerovnoměrné dozrávání semen.Obsah | Následující | |
Pohanka setá |
Nahoru | Luskoviny |