Předchozí

Obsah Následující

Krmná (kadeřavá) kapusta

  Čekanka obecná


Krmná mrkev (Daucus carota, ssp. Sativus)

 

Plochy pěstování v posledních letech poklesly, pěstuje se sporadicky, odhadem na 100 až 200ha. V prvním roce vegetace vytváří dužnatý kuželovitý nebo válcovitě kuželovitý kořen a přízemní listovou růžici. Barva kořene je bílá, žlutá nebo oranžová.

Význam a složení:

Je využívána jako doplňkové dietetické krmivo. Kořeny krmné mrkve obsahují hodně sacharózy a fruktózy, které dávají mrkvi příjemnou chuť. Podíl bílkovin je vyšší než u jiných okopanin. Kořeny mrkve obsahují 14 - 15% sušiny a 0,7 - 0,8% bílkovin. Mrkev obsahuje mnoho vitamínů, zejména C, B1, B2, A a PP. Má také vyšší obsah nitrátů. Mrkev může být krmena v malých dávkách všem druhům zvířat.

Pěstitelské požadavky:

Krmná mrkev lépe snáší sušší počasí než krmná řepa. Do osevního postupu se zařazuje jako hlavní plodina, obvykle po obilnině. Nesnáší hnojení čerstvým chlévským hnojem, který podporuje praskání a hnití kořenů a jejich hořknutí. Po sobě by měla následovat nejdříve za čtyři roky.
 

Předchozí

Obsah Následující

Krmná (kadeřavá) kapusta

  Čekanka obecná