Obsah | Následující | |
Krmná (kadeřavá) kapusta |
Čekanka obecná |
Krmná mrkev
(Daucus carota, ssp. Sativus)
Plochy pěstování v posledních letech poklesly, pěstuje se sporadicky, odhadem na 100 až 200ha. V prvním roce vegetace vytváří dužnatý kuželovitý nebo válcovitě kuželovitý kořen a přízemní listovou růžici. Barva kořene je bílá, žlutá nebo oranžová.
Význam a složení:
Je využívána jako doplňkové dietetické krmivo. Kořeny krmné mrkve obsahují hodně sacharózy a fruktózy, které dávají mrkvi příjemnou chuť. Podíl bílkovin je vyšší než u jiných okopanin. Kořeny mrkve obsahují 14 - 15% sušiny a 0,7 - 0,8% bílkovin. Mrkev obsahuje mnoho vitamínů, zejména C, B1, B2, A a PP. Má také vyšší obsah nitrátů. Mrkev může být krmena v malých dávkách všem druhům zvířat.
Pěstitelské požadavky:
Krmná mrkev lépe snáší sušší počasí
než krmná řepa. Do osevního postupu se zařazuje jako hlavní plodina, obvykle po
obilnině. Nesnáší hnojení čerstvým chlévským hnojem, který podporuje praskání a
hnití kořenů a jejich hořknutí. Po sobě by měla následovat nejdříve za čtyři
roky.
Obsah | Následující | |
Krmná (kadeřavá) kapusta |
Čekanka obecná |