Obsah | Následující | |
Rýže setá |
Laskavec - amarant |
Význam a složení plodu:
Pro
výživu lidí se z pohanky vyrábí mouka a krupice. Je vhodná do
bezlepkových diet. Je možné ji využívat i ke krmným účelům, ale u
citlivých zvířat může vyvolat onemocnění fagopyrismus, protože obsahuje
fotosenzibilizující látku fagopyrin. Ve farmacii se uplatňuje jako zdroj
glykosidu rutinu, který ovlivňuje propustnost krevních cév. Využívá se
také jako medonosná rostlina.
Plod
pohanky obsahuje asi 11 % dusíkatých látek. Asi polovinu bílkovin tvoří
albuminy. BNLV tvoří asi 52 %, většinu představuje škrob, ale ve větší
míře jsou zastoupeny také některé organické kyseliny, kyselina citrónová,
jablečná a šťavelová. Obsah hrubé vlákniny je asi 11,5 %, tuku 2,7 % a
minerálních látek 2,5 %. Z vitamínů se v pohance ve větším množství
nachází niacin.
Pěstitelské požadavky:
Pro pěstování pohanky jsou vhodné půdy lehčí až střední, písčité, hlinitopísčité až hlinité, dobře zásobené živinami a vláhou, neutužené s pH 5 (inhibice růstu při pH 7-9). Optimální teplota pro růst je 15°C, pohanka je citlivá na mráz. V období kvetení a tvorby nažek je náročná na vláhu. Vegetační doba je krátká, jen 80-120 dnů. V osevním postupu bývá řazená po obilovinách. Pokud je pěstovaná jako 2. plodina, bývají předplodinou ozimé směsky na zeleno, rané odrůdy ječmene nebo brambory. Nevýhodou je nerovnoměrné dozrávání nažek. Často také dochází k vysokým ztrátám výdrolem.Obsah | Následující | |
Rýže setá |
Laskavec - amarant |