Obsah | ||
Obilniny |
Žito seté |
Pšenice
je jednou z nejstarších kulturních plodin. Začátky jejího pěstování
jsou spojeny se vznikem zemědělství. Nejstarší nálezy jsou z období
8 000 – 7 500 let před n.l. a vztahují se k pěstování pšenice
jednozrnky a dvouzrnky.
Pšenice
obecná je jednou z nejrozšířenějších plodin ve světě i u nás.
Druh pšenice obecná se z botanického hlediska dělí na čtyři variety
podle barvy (bílá a červená) a osinatosti klasu (osinatý a bezosinný).
Nejrozšířenější je varieta s klasem bílým bezosinatým, patří k ní
většina našich odrůd.
Význam a složení zrna:
Zrno
pšenice se využívá k výrobě chleba, pečiva, těstovin, krup a v cukrářství.
Pšeničné šroty, mouky nebo mačkané zrno a otruby se využívají jako
krmivo pro hospodářská zvířata.
Pšenice
je hlavně zdrojem energie díky vysokému obsahu škrobu (50 – 70 %), který
je lehce stravitelný. Obsah hrubé vlákniny je nízký (1,6 – 2,0 %). Nachází
se v obalech, které při zpracování pro výživu lidí obvykle přecházejí
do otrub.
Obsah
bílkovin v zrnu je 8 – 13 %. Obsah zásobních bílkovin lze ovlivnit
agrotechnickými zásahy. Zásobní bílkoviny gliadin (prolamin) a glutenin s vodou
vytvářejí lepek. Vysoký obsah lepku pozitivně ovlivňuje pekárenské
vlastnosti pšenice, ale u zvířat (hlavně monogastrických) může způsobovat
trávicí obtíže. Při trávení se mění na mazlavou hmotu, která může způsobit
zhoršení střevní peristaltiky a snížení využití živin z krmné dávky.
Pro krmné účely je vhodnější pšenice s nižším obsahem zásobních
bílkovin.
Obsah
tuku je nízký (1,5 – 3 %), nachází se v něm velké množství
nenasycených mastných kyselin, kyseliny olejové a linolové. Ty způsobují,
že tuk snadno podléhá oxidaci, které také napomáhá kyselina fosforečná
uvolněná štěpením fosfolipidů. Z vitamínů jsou v pšeničném
zrnu obsaženy hlavně vitamíny skupiny B, vitamín E a v menším množství
také β-karoten. Z minerálních látek je nejvíce zastoupen fosfor.
Pěstitelské požadavky:
Pšenice se u nás pěstuje ve formě ozimé a jarní.
Pšenice
ozimá má vyšší nároky na půdu. Vyžaduje půdy strukturní, hrubší
hlinité a jílovitohlinité s neutrální až slabě kyselou půdní reakcí,
dobře zásobené živinami. Nevhodné jsou půdy písčité, kyselé a trvale
zamokřené. Ozimá pšenice se seje na podzim a při dostatku vláhy a teplotě
kolem 15 ºC vzchází za 7-9 dní. Po vzejití poměrně rychle roste až
do poklesu teploty na 4-5 ºC, kdy růst zastavuje. Postupným přechodem do
zimy získává aktuální mrazuvzdornost -18 až -25 ºC. Květy a plody
tvoří po přezimování na jaře a v létě dalšího roku.
Pšenice
ozimá je ze všech obilnin nejnáročnější na předplodinu. Nejlepšími předplodinami
jsou luskoviny, jeteloviny, okopaniny, olejniny a zeleniny. Pěstování po
obilnině je nevýhodné, protože obiloviny způsobují zhoršení půdních
vlastností. Zvyšuje se také riziko zaplevelení a napadení porostu chorobami
a škůdci.
Výnos zrna výrazně ovlivňuje hnojení dusíkem. Rozmezí celkové dávky
dusíku se pohybuje od 80 do 120 kg/ha. Dobře se uplatňuje také hnojení
organickými hnojivy, zejména slámou a zelené hnojení.
Pšenice
jarní je doplňkovým druhem k pšenici ozimé. Má obdobné požadavky na
půdu, netrpí tolik chorobami pat stébel a lze ji využít při silném výskytu
ozimých plevelů. Vhodnost předplodin je stejná jako u ozimé pšenice. Většinou
se seje po pozdě sklizených okopaninách. Lze ji zařadit i po obilovinách. V tom
případě je vhodné použít strniskové meziplodiny jako zelené hnojení. Pšenice
jarní se seje obvykle v březnu a snáší i případné mrazíky.
Další
druhy pšenice:
Pšenice
tvrdá (Triticum durum Desf.) vznikla z kulturní pšenice dvouzrnky. Zrno se vyznačuje obsahem
pevného tuhého lepku, který není vhodný pro pečení chleba a pečiva,
protože vytváří malý objem pečiva. Hlavní využití je pro výrobu těstovin.
Pšenice tvrdá má ozimé i jarní formy. Převažují jarní odrůdy, které
mají vyšší jakost.
Pšenice
špalda (Triticum spelta L.) je historickým kulturním druhem s pluchatým zrnem. Zrno má vyšší
obsah bílkovin, tuku, minerálních látek, vitamínů a esenciálních
aminokyselin než pšenice obecná. Obsah lepku je také vyšší, ale je horší
kvality. Je vhodná do těstovin a müsli. Zelená, nedozrálá zrna lze
upravovat pražením (grünkern) nebo jako „zelený kaviár“ (kořeninový přípravek).
Pšenice špalda má ozimé i jarní formy, v Evropě převládají ozimé.
Špalda patří k pěstitelsky nejméně náročným obilovinám. Vyznačuje
se odolností vůči nepříznivým klimatickým podmínkám, chorobám a škůdcům.
Vzhledem k nenáročnosti na hnojení a ochranu proti škodlivým činitelům
je vhodná pro ekologické zemědělství.
Obsah | ||
Obilniny |
Nahoru |
Žito seté |