Obsah | Následující | |
Olejniny |
Slunečnice roční |
Význam a složení zrna:
Řepka
je potravinářskou surovinou, vyrábí se z ní jedlý olej. V krmivářství
se využívají extrahované šroty a pokrutiny pro výrobu krmných směsí. Může
sloužit také jako pícnina. Zelená hmota se využívá i na zelené hnojení.
Řepkový olej je také surovinou pro chemický průmysl a může sloužit i
jako zdroj obnovitelné energie místo fosilních zdrojů. Řepka slouží také
jako medonosná rostlina.
Řepkové
semeno obsahuje 35-40 % tuku, také obsah dusíkatých látek je poměrně vysoký
(asi 20 %). Biologická hodnota bílkovin je poměrně dobrá. Obsah BNLV
je nízký (jen asi 5 %), obsah hrubé vlákniny je 7-12 % a minerálních látek
2-3 %. Semeno řepky obsahuje také značné množství antinutričních látek.
Nejvýznamnější jsou glukosinoláty, sinapiny, kyselina eruková, ale patří
k nim také například antinutriční polysacharidy.
glukosinoláty jsou glykosidy a ve
své molekule obsahují síru. V semeni řepky se jich vyskytuje asi 10
druhů, většinu tvoří
glukonapin a progoitrin. Glukosinoláty samy nejsou toxické, ale jejich hydrolýzou
vznikají toxické štěpné produkty. Hlavními štěpnými produkty jsou
thiokyanáty, isothiokyanáty a goitrin Některé štěpné produkty vyvolávají
vjemy palčivosti, štiplavosti nebo hořkosti a zhoršují chutnost krmiva.
Mohou přecházet také do živočišných produktů a ovlivnit tak chuť mléka
a vajec, ovlivnění chuti masa není významné. Mohou mít strumigenní účinky
pro ptáky i savce. Při zvýšeném příjmu glukosinolátů klesá podíl jódu
zachyceného štítnou žlázou. Klesne hladina hormonů trijódtyroninu a
tyroxinu, což vede ke zvýšené stimulaci štítné žlázy, a to k její
hypertrofii. Přídavek jódu do krmiva tyto účinky nezmírní. Další závažný
účinek je poškození jater, které se projevuje jejich krvácivostí. Ohrožená
je hlavně drůbež, u které může dojít až k úhynu. U hospodářských
zvířat může docházet také k poklesu plodnosti, mechanismus ale není
znám. U člověka se projevuje také příznivý účinek některých štěpných
produktů, které aktivují enzymy detoxikující karcinogeny z potravy a tím
snižují riziko rakoviny tlustého střeva.
Sinapiny
jsou estery cholinu s kyselinou sinapovou a dalšími příbuznými
fenolickými kyselinami. Jejich obsah kolísá v závislosti na odrůdě i
vlivem prostředí a vzrůstá při zrání semen. V listech se nevyskytují.
Sinapiny, a v menší míře i volná kyselina sinapová, způsobují hořkou
nebo svíravou chuť řepkového semene, oleje i extrahovaného šrotu, což může
zhoršovat příjem krmiva zvířaty. Fenolické kyseliny tvoří nestravitelné
komplexy s esenciálními aminokyselinami i s bílkovinami, takže
zhoršují také jeho stravitelnost. Sinapiny u některých plemen nosnic snášejících
vejce s hnědou skořápkou (např.: Rhode Island Red) způsobují rybí
pach žloutků. Je to způsobeno genetickým defektem, který vede k nedostatečné
aktivitě enzymu trimethylaminooxidázy. Nositelem pachu je trimethylamin
vznikající z cholinu, který se jinak oxiduje trimethylaminooxidázou na
nepáchnoucí trimethylaminooxid. Enzym
je inhibován goitrinem vznikajícím z glukosinolátu progoitrinu přítomného
v semenech. Sinapiny se v současnosti odstraňují extrakcí soustavou
rozpouštědel obsahujících zásady.
Kyselina eruková (22:1) je nenasycená mastná kyselina, která má různé negativní účinky na organizmus: poškození myokardu, narušení oxidativní fosforylace, negativní působení na růst mláďat.
Pro snížení
obsahu antinutričních látek se ukázalo jako vhodná metoda šlechtění.
Nejdříve se začaly pěstovat odrůdy se sníženým obsahem kyseliny erukové
(0), později i glukosinolátů (00), které dnes převažují.
Pěstitelské požadavky:
Řepka
se pěstuje v ozimé i jarní formě, u nás převládá řepka ozimá,
která je u nás nejvýznamnější olejninou. Řepce se nejlépe daří
na hlubokých hlinitých půdách, dostatečně zásobených humusem, vápníkem
a hořčíkem s půdní reakcí 6 - 6,5. Půdy lehké jsou vhodné jen při užití
dobré agrotechniky, mělké jen při dostatečném hnojení. Řepka ozimá nesnáší
půdy těžké se sklonem k hrudovitosti. Vysévá se v srpnu. Jako předplodiny
ozimé řepky jsou vhodné ozimý ječmen, rané odrůdy pšenice, na méně úrodných
půdách jsou vhodné jako předplodiny ozimé či jarní směsky, jetel.
Nevhodné jsou všechny plodiny, které neumožní výsev v srpnu. Nejčastěji
se ozimá řepka řadí mezi dvě obiloviny, protože je hodnocena jako zlepšující
plodina zmírňující negativní biologický vliv vysokého podílu obilovin na
orné půdě.
Obsah | Následující | |
Olejniny |
Nahoru | Slunečnice roční |