Obsah | Následující | |
Proso seté |
Pohanka setá |
Význam a složení zrna:
Rýže se
využívá převážně pro výživu lidí a to buď loupaná nebo pololoupaná
(Natural). Využívá se také jako dietetická potravina, jednak proto, že má
vysokou stravitelnost živin a také jako hypoalergenní potravina, protože
neobsahuje bílkoviny typu gliadinu, které vyvolávají alergii na lepek (celiakii).
Vyrábějí se z ní také různé alkoholické nápoje. Pro krmení zvířat
se využívá jen velmi omezeně, a to hlavně ve výživě psů a koček jako součást hypoalergenních krmných směsí nebo nízkoproteinových diet.
Z poškozených a polámaných zrn se vyrábí rýžový škrob. Rýžová
sláma se používá pro pletení rohoží, košíků a klobouků, v Japonsku
se na ní pěstují jedlé houby a v Číně se z ní vyrábí jemný
papír.
Zrno
rýže má nižší obsah dusíkatých látek (asi 8-10 %), ale ve srovnání s pšenicí
obsahují bílkoviny více lyzinu. Zásobní bílkovina se nazývá oryzenin (glutenin).
Neloupaná rýže obsahuje asi 60-70 % BNLV, z nichž většinu představuje
škrob, asi 10 % hrubé vlákniny, 2,5 % tuku, 5 % minerálních látek a vitamíny
skupiny B. Při loupání se odstraní obaly a aleuronová vrstva. Oloupáním
klesne obsah vlákniny pod 1 %, spolu s vlákninou se ale odstraní také
komplex vitamínů B, většina tuku a minerálních látek, které jsou obsaženy
v těchto vrstvách.
Pěstitelské požadavky:
Rýže se u nás pěstovala určitou dobu pokusně, v současnosti se pouze dováží.Obsah | Následující | |
Proso seté |
Pohanka setá |