Předchozí

Obsah Následující

Luskoviny

  Bob

SÓJA LUŠTINATÁ (Glycine soja)

Sója je jednou z nejstarších kulturních plodin a pochází z východní Asie. Do Evropy se dostala až ve 20. století. V současné době jsou jejím největším producentem a vývozcem USA.

Soja.jpg (35804 bytes)
Semena

Význam a složení zrna:

Sója se využívá v potravinářství i k výrobě krmiv. Pro výživu lidí se ze sójových bobů vyrábí olej, mouky, omáčky, mléko, sójový sýr tofu a sójové maso. V krmivářství se využívají celé sójové boby, ale častěji se uplatňují odpadní suroviny z tukového průmyslu, pokrutiny nebo extrahované šroty. Celé neodtučněné boby se využívají hlavně v krmných dávkách vysokoprodukčních dojnic, kde výrazně zvyšují energetickou hodnotu dávky. Pokrutiny a extrahované šroty se využívají jako zdroj bílkovin v krmných směsích pro všechna hospodářská zvířata a částečně se jimi nahrazují živočišná krmiva i v některých kompletních krmivech pro masožravce.

Celá sójová zrna mají, díky vysokému obsahu tuku (15-20 %), nejvyšší energetickou hodnotu  ze všech luštěnin. Tuk má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, esenciální kyselina linolová představuje asi 50 %. Sója má také velmi vysoký obsah dusíkatých látek (35-40 %). Bílkoviny mají vysokou biologickou hodnotu, mají vysoký obsah esenciálních aminokyselin, ze všech luštěnin obsahují nejvíc lyzinu. Proto se také využívají pro výrobu strukturální bílkoviny, kterou lze splétat do podoby sójového masa. Obsah BNLV je asi 25 %, hrubé vlákniny 4-7 % a minerálních látek asi 3 %.

Sója obsahuje také některé antinutriční látky. Patří k nim antigenní bílkoviny, které mohou vyvolávat potravní alergie a inhibitory trypsinu, které blokují trávicí enzymy, a tím zhoršují využitelnost jejích bílkovin. Inhibitory trypsinu jsou termolabilní, proto se sója tepelně upravuje toastováním nebo extruzí.

 Pěstitelské požadavky:

Sója je plodina teplomilná a náročná je i na vláhu. Velký význam mají srážky v období kvetení a nalévání semen. Půdy vyžaduje hluboké, biologicky činné, výhřevné, dobře zásobené živinami. Nesnáší půdy těžké, zamokřené a kyselé. Na předplodinu není náročná, vhodné jsou hnojené okopaniny, ale může být řazená i po obilninách. V našich podmínkách se pěstují hlavně rané kanadské odrůdy.
 

Předchozí

Obsah Následující

Luskoviny

Nahoru Bob