Předchozí

Obsah

Následující

Žito seté

 

Ječmen

TRITICALE – ŽITOVEC (Triticale Müntzig)

Triticale je uměle vytvořený mezidruhový kříženec pšenice obecné a žita setého. Cílem šlechtění bylo zachovat výnosy a kvalitu sklizně pšenice a silný kořenový systém a toleranci k horším pěstitelským podmínkám žita.

Triticale.jpg (40446 bytes)
Semena

Význam a složení zrna:

Triticale se využívá pro výrobu speciálního pečiva, ale hlavní využití je pro krmné účely. Obsah dusíkatých látek v zrnu je vyšší než u většiny obilovin (v průměru 15 – 17 %). Bílkoviny mají příznivou skladbu aminokyselin, zvláště vyšší obsah lysinu. Využití bílkovin při zkrmování je vyšší než u pšenice. Obsah BNLV je 75 – 85 %, tuku 1,5 %, hrubé vlákniny 2,5 % a minerálních látek 2 %. Lze je využít pro všechny druhy hospodářských zvířat. Triticale je možné využít i na zelené krmení, protože vytváří velké množství biomasy s pomalejším stárnutím než u žita.

 Pěstitelské požadavky:

Nároky triticale na půdní a klimatické podmínky jsou menší než u ozimé pšenice, ale vyšší než u žita. Ve srovnání s ozimou pšenicí je tolerantnější k nízkému pH půdy a je méně náročné na dávky hnojiv. Je také tolerantnější k horší předplodině než ozimá pšenice, ale méně než ozimé žito a ozimý ječmen.
 

Předchozí

Obsah

Následující

Žito seté

 

Ječmen