Předchozí

Obsah Následující

Mák setý

  Světlice barvířská - saflor

Tykev olejná (Cucurbita pepo, var. oleifera)

Tykev olejná vznikla spontánní mutací tykve obecné (Cucurbita pepo L.). Na rozdíl od ní buňky osemení nedřevnatí, takže semena se označují jako bezslupkatá. O její zušlechtění se zasloužil vídeňský profesor českého původu Erich Čermák. 

Tykev.jpg (35689 bytes)
Semena

Význam a složení semen:

Semeno tykve se využívá v potravinářství a farmaceutickém průmyslu, pokrutiny a extrahované šroty, které zůstávají po výrobě oleje je možné použít jako bílkovinné krmivo pro hospodářská zvířata. Pro výživu lidí se využívají jednak celá semena, buď pro přímou spotřebu nebo jako přísada do různých druhů pečiva, a také olej. Olej lisovaný za studena má zelenou barvu a je považovaný za jeden z nejzdravějších rostlinných olejů. K jeho účinkům patří příznivé působení na krevní oběh a žlázy s vnitřní sekrecí, proto se také používá pro výrobu různých farmaceutických preparátů.

Semena obsahují 45-50 % oleje, 32-38 % dusíkatých látek, 3-5 % sacharidů, 2-4 % hrubé vlákniny a 4-6 % minerálních látek. Z nich je to hlavně draslík, fosfor, hořčík a některé mikroprvky, hlavně zinek, měď, mangan a selen. Z vitamínů jsou zastoupeny hlavně vitamín E, B1, B2, B6, A a D.

 Pěstitelské požadavky:

Tykev je náročná teplomilná plodina s krátkou vegetační dobou. Je náročná na živiny a vodu. Pro její pěstování je vhodný pozemek nezastíněný, bez zamokřených míst, nezaplevelený s hlubší humózní půdou. V osevním postupu se řadí po obilninách, vojtěšce nebo kukuřici. Sama je dobrou předplodinou pro pšenici a kukuřici. Vysévá se až v polovině května, aby se zabránilo poškození vzcházejících rostlin mrazem. Sklizeň probíhá koncem září až začátkem října. Při mechanizované sklizni stroj drtí plody (dýně) a shromažďuje pouze semena. Zbytky plodů lze využít jako krmivo pro hospodářská zvířata nebo po zaorání jako organické hnojivo. Semena je nutné po sklizni oprat od zbytků dužiny a usušit, aby neplesnivěla. Je také nutné zabránit poškození semen, protože to vyvolává žluknutí tuku a  jeho znehodnocení.
 

Předchozí

Obsah Následující

Mák setý

  Světlice barvířská - saflor