Obsah | Následující | |
Čočka jedlá |
Vlčí bob, lupina |
Význam a složení zrna:
Vikev
sice patří ke krmným luštěninám, ale využívá se hlavně jako pícnina.
Semena obsahují velké množství antinutričních látek, mají hořkou chuť
a zvířata je nerada přijímají. U dojnic může při dávkách vyšších než
1 kg dojít k zhoršení chuťových vlastností mléka.
Semena vikve obsahují 28-35 % dusíkatých látek, asi 60 % BNLV, 7 % hrubé vlákniny, 1,5 % tuku a 2-3 % minerálních látek. Z antinutričních látek se v nich vyskytují, obdobně jako v semenech bobu glykosidy vicin a konvicin, které vyvolávají onemocnění fabismus (zvané také vicismus). Dále se v nich nachází kyanogenní glykosid vicianin, lathyrogeny a v malém množství třísloviny. Lathyrogeny jsou toxické nebílkovinné aminokyseliny a jejich deriváty, které se vyskytují v semenech rostlin rodu hrachor a vikev. Vyvolávají u lidí i zvířat onemocnění lathyrismus. Z hospodářských zvířat je nejcitlivější k jejich působení drůbež. Onemocnění postihuje CNS a projevuje se ztrnutím a slabostí svalů, zejména svalů nohou. Vzhledem ke svým negativním dietetickým vlastnostem nejsou semena vikve vhodná pro zvířata vysokobřezí, kojící a mláďata.
Pěstitelské požadavky:
U nás se pěstují dva druhy ozimé vikve, vikev huňatá (Vicia villosa Roth.) a vikev panonská (Vicia pannonica Grantz.) a jeden druh jarní, vikev setá (Vicia sativa L.). Pěstují se obvykle ve směskách s obilovinami, které plní funkci podpůrné rostliny pro poléhavé lodyhy vikve. Na podmínky pěstování není náročná, snáší i lehké písčité půdy, kromě vikve panonské, která vyžaduje půdy spíše těžší.Obsah | Následující | |
Čočka jedlá |
Vlčí bob, lupina |