Obsah | ||
Pšenice obecná |
Triticale - žitovec |
ŽITO SETÉ (Secale cereale L.)
Význam a
složení zrna:
Žito
obsahuje jen asi 9 % dusíkatých látek, z toho většinu tvoří zásobní
bílkoviny gliadin (prolamin) a gluteniny. Hlavní živinou žitného zrna je škrob,
ale obsahuje také další polysacharidy – xylany a arabinoxylany v podobě
žitných slizů. Hrubá vláknina představuje asi 2 %, tuk asi 1,4 % a minerální
látky asi 1,8 %.
Žito je využívané pro potravinářské, krmivářské, případně technické a farmaceutické účely. V potravinářství se žito využívá při výrobě některých druhů chleba, lihu a kávové náhražky. V Kanadě a USA se vyrábí žitná whisky.
Ke krmným účelům je využíváno jen omezeně, má nižší výživnou hodnotu, hořkou chuť, nevhodné dietetické vlastnosti a obsahuje antinutriční látky. Z antinutričních látek se v žitu vyskytují inhibitory proteáz a alkylresorcinol, které pravděpodobně nemají vliv na výživnou hodnotu žita, a antinutriční polysacharidy arabinoxylany. Ty zvyšují viskozitu střevního obsahu a tím omezují pohyblivost substrátů, trávicích enzymů i emulgujících žlučových kyselin. Zhoršují i kontakt živin se střevní mukózou. Využitelnost klesá u všech živin, nejvýrazněji u tuků a liposolubilních vitamínů. Z tohoto důvodu může zkrmování žitných zrn vést k poklesu užitkovosti zvířat. Žito se více uplatňuje jako časné jarní zelené krmení. Pro tento účel se využívají především odrůdy s vysokým výnosem zelené píce a pomalým stárnutím (pomalejší lignifikace).
Ve
farmakologii se žito využívá k získávání námelových alkaloidů z porostů,
které se námelem (houba paličkovice nachová) uměle infikují.
Pěstitelské požadavky:
Žito se ve světě vyskytuje v ozimé i jarní formě, u nás se pěstuje
pouze forma ozimá. Žito snáší i lehké písčitější půdy s kyselou
reakcí. Může využívat i chudší půdy, protože má dobře vyvinutou kořenovou
soustavu. Na teplo je nenáročné, z ozimů je proti nízkým teplotám
nejodolnější.
Pro svou tolerantnost k horším podmínkám se žito často zařazuje
po obilninách. Ve srovnání s ostatními obilovinami má lepší zdravotní
stav a větší konkurenční schopnost vůči plevelům. Často se zařazuje i
po bramborách.
Obsah | ||
Pšenice obecná |
Triticale - žitovec |