Biologie
Je
typickým příkladem hlodavce, který je svým způsobem života vázán na člověka.
U myši domácí převažuje na hřbetě tmavošedý, šedohnědý nebo žlutý odstín,
který pozvolna přechází v šedé nebo žlutošedé břicho bez výraznější hranice
na bocích. Má protažený čenich, velké uši, oči jako korálky, na každé
noze má 5 prstů.
Ocas
má dlouhý, tenký, jednobarevný, šupinkatý, stejně dlouhý jako tělo nebo
delší. Myš domácí se také vyznačuje charakteristickým, někdy až nepříjemných
zápachem (tzv. myšinou). Váží 9-25 g a měří 70-100 mm, samice mají 5 párů
mléčných bradavek.
Samice
ve stáří 2-12 měsíců má v průměru 6-10 vrhů. Je březí 3 týdny a rodí 5-12
mláďat, která jsou slepá, holá a váží 1 g. Doba laktace trvá 3 týdny.
Dožívá se jednoho roku, výjimečně až 2 let.
Nejdůležitějším
smyslem je pro ni čich, také výborně šplhá po výškách a dokáže vyskočit
až 30 cm. Je to všežravec, který si hromadí zásoby. Její příjem potravy
je až 3-5 g denně. Vydrží však několik dní bez vody. Trus má černý, dlouhý
3-8 mm, široký 1-3 mm a rychle tvrdne.
Původním
domovem myši domácí zřejmě byly teplé stepní a polopouštní oblasti na
jihu Eurasie a v severní Africe. V Evropě obývá východní polovinu kontinentu
po Skandinávii, Dánsko, Rakousko a Slovinsko, zavlečená populace žije
např. i na Islandu. V ČR se obyčejně ukrývá na půdách, v prostorách nad
stropy, v různých těsných prostorách ve skladištích a pod nimi. Teritorium
nepříliš početné populace může být menší než 10 m2.
|
|
Škody
Škodí
šířením původců chorob, spotřebou potravin, znečištěním skladovaných potravin
trusem a močí, ohlodáváním obalů, izolačního materiálu, dřevěných podlah,
potrubí a kabelů (poruchy a zkraty) a poklesem povrchu v důsledku propadu
nor.
|
|
Způsoby
prevence a likvidace
Co
nejvíce omezit zdroje potravy (odpadky v uzavřených nádobách, odstraňování
zbytků potravy), kanalizace musí být v dobrém stavu, základy vnějších
zdí musí být nejméně 60 cm pod povrchem, je třeba zaslepit otvory kolem
průvlaků, těsně uzavírat dveře, vyhýbat se dlouhým skladovacím dobám,
pravidelně kontrolovat sklady a zásoby v nich skladované, kontrolovat
spotřebu neotrávené návnady v monitorovacích staničkách umístěných např.
u dveří skladů.
|
|