Biologie
Je
to hnědočervený, asi 2,5-3 mm dlouhý, štíhlý brouk, se šesti zoubky po
každé straně štítu. Proměnu má dokonalou. Samička klade až 200-350 podlouhlých,
lesklých, bíle zbarvených vajíček na substrát, do skulin v podlaze i ve
stěnách. Larva se líhne po 22 dnech, je žlutá se žlutohnědou hlavou, dlouhá
2,9-3,8 mm, má na hřbetě prvních třech článků dvě hnědé skvrnky a tělo
má řídce porostlé chloupky. Kukla má charakteristický tvar štítu jako
brouk. Stádium larvy trvá 40 dní a stádium kukly 20 dní. Dospělec žije
12 měsíců. Celkový vývoj trvá průměrně 80 dnů (při 35 °C jen 3 týdny)
a ve skladech má 2-7 generací během roku. Pro vývoj preferuje teplotu
20-35 °C a jeho vývoj se téměř zastavuje při teplotách pod 18 °C. Je však
velmi odolný k vysokým i nízkým teplotám, vydrží -14 °C až 52 °C po několik
hodin.
|
|
Škody
Je
to nebezpečný škůdce na uskladněném obilí, rýži, moučných výrobcích, olejnatých
semenech, ale i na sušeném ovoci, tabáku, koření, čokoládě, těstovinách,
pečivu atd. Je schopný pronikat i do uzavřených obalů a rychle se šíří
v napadeném zboží. Napadá především suroviny narušené pilousi. Ve skladovaném
obilí může působit ohniska záhřevu.
|
|
Způsoby
prevence a likvidace
Odstranit
napadené potraviny, udržovat čistotu, fyzikálně ošetřit teplotou -20 °C
na 7 dní nebo při + 60 °C na jednu hodinu. Chemické ošetření prázdných
míst reziduálním přípravkem, popřípadě aplikace plynů oprávněnou osobou.
|
|