Biologie
Brouk
je válcovitého tvaru s kaštanově hnědým zbarvením, velký 3-4 mm. Má proměnu
dokonalou. Samičky kladou 500-1000 vajíček. Z hladkých, bělavých vajíček
se líhnou podlouhlé, žlutavé, 6 mm velké larvy, které mají tmavou hlavu
a poslední článek mají se dvěma špičatými rezavohnědými výrůstky. Preferují
pro vývoj teplotu 30-35 °C, při teplotách pod 20 °C se vývoj téměř zastaví.
Vývoj od vajíčka po dospělého brouka trvá v závislosti na teplotě 3-14
týdnů.
|
|
Škody
Brouci
i larvy jsou významnými škůdci, působící hmotnostní i jakostní škody na
substrátech. Lezou v produktech a záhybech sáčků. Působí záhřev substrátu.
Prázdné larvální kožky vynášejí škůdci na povrch. Potravou jsou hlavně
obiloviny, zejména napadají obilí napadené pilousi. Škodí znečištěním
produktů, napadené partie napadají i plísně, produkty mají od zatuchlého
po nakyslý zápach.
|
|
Způsoby
prevence a likvidace
Skladovat
produkty v uzavřených nádobách, napadené produkty likvidovat nebo prosévat,
udržovat čistotu, fyzikálně ošetřit teplotou - 20 °C na 7 dní nebo při
+ 50 °C po dobu 10-15 minut. Provádět monitoring feromonovými lapači.
Chemické hubení napadeného substrátu provést postřikem, při kalamitním
napadení provést fumigaci. Prázdné sklady pravidelně ošetřovat reziduálními
insekticidy, a to především organofosfáty a karbamáty. K asanaci plných
skladů použít pyrethroidy aplikované formou aerosolu, s opakováním po
1-2 měsících.
|
|