Biologie
Brouk
je kaštanově hnědý, velký 3-4 mm. Při zmáčknutí vydává typický zápach.
Má proměnu dokonalou. Samička naklade za svůj život až 450 vajíček na
živný substrát. Larva je bělavá až nažloutlá, velká až 6 mm, na konci
těla má hákovité výrůstky. Její vývoj trvá 1-2 měsíce a prodělává jej
hluboko v substrátu. Celkový vývoj je 83 dní při teplotě 18 °C. Dospělec
žije 1-2 roky a v teplém prostředí může mít až 4 generace za rok. Je to
teplomilný brouk (při 0 °C hyne za 2 dny, při 50 °C již za 10 minut),
zimu přečkává jen ve vytápěných provozech.
|
|
Škody
Larva
i brouk požírají mouku, moučné výrobky, luštěniny, sušenou zeleninu, čokoládu,
koření, ořechy apod. Vyskytuje se v silech, strojích i v chuchvalcích
organického prachu, zámotků a mouky způsobených housenkami zavíječů. Napadený
substrát zapáchá po broucích.
|
|
Způsoby
prevence a likvidace
Skladovat
produkty v uzavřených nádobách, napadené produkty likvidovat nebo prosévat,
udržovat čistotu, fyzikálně ošetřit teplotou - 20 °C na 7 dní nebo při
+ 50 °C po dobu 10-15 minut. Provádět monitoring feromonovými lapači.
Chemické hubení napadeného substrátu provést postřikem, při kalamitním
napadení provést fumigaci. Prázdné sklady pravidelně ošetřovat reziduálními
insekticidy, a to především organofosfáty a karbamáty. K asanaci plných
skladů použít pyrethroidy aplikované formou aerosolu, s opakováním po
1-2 měsících.
|
|