Roztoč moučný (Acarus siro)

Roztoč moučný - video

 

Biologie

Je znám také pod jménem skladokaz moučný a je to 0,3-0,6 mm velký, bělavý až narůžovělý, lesklý, obrvený roztoč. Samička klade volně na substrát cca 400 bílých vajíček (30 vajíček za týden), oválného tvaru a velikosti cca 0,1 mm. Asi po 4-20 dnech, v závislosti na okolních podmínkách, se vylíhnou šestinohé larvičky, postupným svlékáním vznikají osminohá stádia, následně pak dospělec. Celkový vývoj, trvá 15 dní (27 °C) až 8 měsíců (3 °C). Dospělec se pohybuje pomale, valivě a žije cca 6 týdnů. Lze ho pozorovat lupou při alespoň pětinásobném zvětšení.

Nejčastěji se masivně vyskytuje ve vlhčím uskladněném obilí, mouce, moučných výrobcích, rybí moučce, sýrech, otrubách, těstovinách, olejninách, sušeném ovoci apod.

Roztoč moučný 1
Škody

Při přemnožení mají napadené produkty charakteristický štiplavý, nasládlý zápach a tyto produkty také hygienicky znehodnocuje. Škodí požerem, způsobuje ztrátu kvality a klíčivosti zrnin, protože přednostně vyžírá klíčky obilek. Mohou žít i ve volné přírodě a v hnízdech synantropních živočichů, kde se také množí. Vyvolávají alergické reakce.

Roztoč moučný 2

 

Způsoby prevence a likvidace

Snížit vlhkost, větrat, napadené produkty spálit nebo je vystavit teplotě 60 °C po dobu 2 hodin. Chemické hubení se provádí postřikem nebo aerosolem některého organofosfátu. Ve skladech provést plynování. Lze využít i biologického boje pomocí roztoče dravého.