____________________________________________________________
Systém ASPI - stav k 2.2.2019 do částky 11/2019 Sb. a 4/2019 Sb.m.s. - RA1336
253/2018 Sb. - o požadavcích na extrakční rozpouštědla používaná při výrobě potravin - poslední stav textu
253/2018 Sb.
VYHLÁŠKA
ze dne 30. října 2018
o požadavcích na extrakční rozpouštědla používaná při výrobě potravin
Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 odst. 1 písm. c) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb., zákona č. 316/2004 Sb., zákona č. 139/2014 Sb., zákona č. 180/2016 Sb. a zákona č. 302/2017 Sb.:
§ 1
Předmět úpravy
(1) Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropské unie1) a upravuje množství a druhy extrakčních rozpouštědel, podmínky jejich použití při výrobě potravin a potraviny a skupiny potravin, v nichž se mohou tyto látky vyskytovat.
(2) Tato vyhláška se nevztahuje na extrakční rozpouštědla použitá při výrobě potravinářské přídatné látky včetně vitamínů a minerálních látek, které jsou určeny pro použití jako potravinářská přídatná látka, a doplňků stravy včetně vitamínů a minerálních látek jako doplňků stravy, pokud tyto potravinářské přídatné látky, vitamíny a ostatní doplňky stravy nejsou uvedeny v příloze k této vyhlášce.
§ 2
Vymezení některých pojmů
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) extrakčním rozpouštědlem látka používaná k rozpouštění potravin nebo jejich součástí včetně všech kontaminujících látek vyskytujících se v potravinách nebo na jejich povrchu, která se používá při extrakčním procesu během zpracování surovin, potravin nebo jejich součástí a která se odstraňuje, může však vést k nezamýšlenému, ale technicky nevyhnutelnému výskytu reziduí nebo derivátů v potravinách nebo ve složkách potravin,
b) hexanem obchodní výrobek, který se skládá převážně z acyklických nasycených uhlovodíků obsahujících šest uhlíkových atomů a který se destiluje mezi 64 °C a 70 °C,
c) želatinou přírodní rozpustná bílkovina, želírující nebo neželírující, získaná částečnou hydrolýzou kolagenu vyráběného z kostí, kůží a kožek, šlach a vaziv zvířat,
d) kolagenem bílkovinný výrobek z kostí, kůží, kožek a šlach zvířat,
e) správnou výrobní praxí takové použití extrakčního rozpouštědla, které vede pouze ke vzniku zbytků nebo derivátů v technicky nevyhnutelném množství, které není lidskému zdraví nebezpečné.
§ 3
Extrakční rozpouštědla
(1) Extrakční rozpouštědla povolená při výrobě potravin, podmínky jejich použití a nejvyšší povolená množství reziduí těchto extrakčních rozpouštědel v potravině stanoví tabulky č. 1 a 2 v příloze k této vyhlášce.
(2) Dále lze v souladu se správnou výrobní praxí použít při výrobě potravin extrakční rozpouštědla
a) propan,
b) butan,
c) octan ethylnatý,
d) ethanol,
e) oxid uhličitý,
f) aceton s výjimkou rafinace olivového oleje z olivových pokrutin a
g) oxid dusný.
(3) Jako extrakční rozpouštědlo lze použít i vodu, která může obsahovat regulátory kyselosti nebo zásaditosti, a dále potraviny, které mají vlastnosti extrakčních rozpouštědel.
(4) Extrakční rozpouštědla, která jsou používána při výrobě potravinářských přídatných látek, vitamínů a ostatních doplňků stravy, nesmí překročit nejvyšší povolené množství reziduí stanovené v tabulce č. 1 nebo 2 v příloze k této vyhlášce.
(5) Extrakční rozpouštědla nesmí obsahovat
a) toxikologicky nebezpečné množství žádného prvku ani látky, nebo
b) více než 1 mg/kg arsenu nebo více než 1 mg/kg olova kromě výjimek stanovených v tabulkách č. 1 a 2 v příloze k této vyhlášce.
§ 4
Označování
(1) Na obalu, nádobě nebo etiketě extrakčního rozpouštědla se při uvádění na trh uvede čitelně, zřetelně, nesmazatelně a srozumitelně
a) obchodní označení uvedené v § 3 odst. 2, v tabulce č. 1 v příloze k této vyhlášce nebo v tabulce č. 2 v příloze k této vyhlášce,
b) název, popřípadě obchodní firma, a adresa sídla výrobce, dovozce, prodávajícího nebo balírny nebo jméno a příjmení, popřípadě obchodní firma, a adresa místa trvalého pobytu, popřípadě sídla výrobce, dovozce, prodávajícího nebo balírny,
c) slova "pro potraviny",
d) údaj k identifikaci šarže,
e) údaj o čistém množství v jednotkách objemu a
f) podmínky uchování a použití, pokud je jejich uvedení nezbytné.
(2) Údaje uvedené v odstavci 1 písm. c) až f) mohou být uvedeny ke každé šarži pouze v průvodní dokumentaci, která se předkládá společně s dodávkou nebo předem.
§ 5
Přechodné ustanovení
Extrakční rozpouštědla a potraviny je obsahující, vyrobené nebo uvedené na trh přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky, se posuzují podle vyhlášky č. 4/2008 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky, a mohou být prodávány do vyčerpání zásob.
§ 6
Zrušovací ustanovení
Zrušují se:
1. Vyhláška č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin.
2. Vyhláška č. 130/2010 Sb., kterou se mění vyhláška č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin.
3. Vyhláška č. 122/2011 Sb., kterou se mění vyhláška č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin, ve znění vyhlášky č. 130/2010 Sb.
§ 7
Účinnost
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 9. listopadu 2018.
Ministr:
Ing. Toman, CSc., v. r.
Příl.
Extrakční rozpouštědla povolená při výrobě potravin, pro něž jsou stanoveny podmínky jejich použití a nejvyšší povolená množství reziduí extrakčních rozpouštědel v potravině
Tabulka č. 1
I-------------------I----------------------------I---------------------------I
I Název látky I Podmínky použití I Nejvyšší povolené I
I I I množství reziduí I
I I I rozpouštědla v I
I I I extrahované potravině I
I-------------------I----------------------------I---------------------------I
I Hexan I Výroba nebo frakcionace I 1 mg/kg v tuku, oleji I
I I tuků a olejů a výroba I nebo kakaovém másle I
I I kakaového másla I I
I I----------------------------I---------------------------I
I I Výroba či frakcionace I 10 mg/kg v bílkovinném I
I I bílkovinných produktů a I produktu či mlýnském I
I I odtučněných mlýnských I výrobku I
I I výrobků I---------------------------I
I I I 30 mg/kg v odtučněném I
I I I sójovém produktu při I
I I I prodeji konečnému I
I I I spotřebiteli I
I I----------------------------I---------------------------I
I I Výroba odtučněných I 5 mg/kg v odtučněných I
I I obilných klíčků I obilných klíčcích I
I-------------------I----------------------------I---------------------------I
I Octan methylnatý I Výroba kávy a čaje bez I 20 mg/kg v kávě nebo čaji I
I I kofeinu nebo se sníženým I I
I I obsahem kofeinu nebo I I
I I odstraňování senzoricky I I
I I nežádoucích látek a hořčin I I
I I z těchto produktů I I
I I----------------------------I---------------------------I
I I Výroba cukru z melasy I 1 mg/kg v cukru I
I-------------------I----------------------------I---------------------------I
I Ethylmethyl-keton I Frakcionace tuků a olejů I 5 mg/kg v tuku nebo oleji I
I I----------------------------I---------------------------I
I I Výroba kávy a čaje bez I 20 mg/kg v kávě nebo čaji I
I I kofeinu nebo se sníženým I I
I I obsahem kofeinu nebo I I
I I odstraňování senzoricky I I
I I nežádoucích látek a hořčin I I
I I z těchto produktů I I
I-------------------I----------------------------I---------------------------I
I Dichlormethan I Výroba kávy a čaje bez I 2 mg/kg v pražené kávě a I
I I kofeinu nebo se sníženým I 5 mg/kg v čaji I
I I obsahem kofeinu nebo I I
I I odstraňování senzoricky I I
I I nežádoucích látek a hořčin I I
I I z těchto produktů I I
I-------------------I----------------------------I---------------------------I
I Methanol I Výroba potravin I 10 mg/kg v potravině I
I-------------------I----------------------------I---------------------------I
I Propan-2-ol I Výroba potravin I 10 mg/kg v potravině I
I-------------------I----------------------------I---------------------------I
I Dimethylether I Výroba odtučněných I 0,009 mg/kg v odtučněné I
I I bílkovinných potravin I bílkovinné potravině I
I I živočišného původu včetně I (včetně želatiny) I
I I želatiny I I
I I----------------------------I---------------------------I
I I Příprava kolagenu a I 3 mg/kg v kolagenu a I
I I derivátů kolagenu, kromě I derivátech kolagenu, I
I I želatiny I kromě želatiny I
I-------------------I----------------------------I---------------------------I
Poznámky:
Kombinované použití hexanu a ethylmethylketonu je zakázáno.
Přípustné množství n-hexanu v rozpouštědle Dimethylether je nejvýše 50 mg/kg.
Tabulka č. 2
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Název látky I Nejvyšší povolené množství reziduí rozpouštědla I
I I v potravině při použití extrakčních rozpouštědel I
I I při přípravě látek určených k aromatizaci z I
I I přírodních aromatických surovin I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Diethylether I 2 mg/kg I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Hexan I 1 mg/kg I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Octan methylnatý I 1 mg/kg I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Butan-1-ol I 1 mg/kg I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Butan-2-ol I 1 mg/kg I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Ethylmethylketon I 1 mg/kg I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Dichlormethan I 0,02 mg/kg I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I 1,1,1,2-tetrafluorethan I 0,02 mg/kg I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Propan-1-ol I 1 mg/kg I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Cyklohexan I 1 mg/kg I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Methanol I 1,5 mg/kg I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
I Propan-2-ol I 1 mg/kg I
I-------------------------I--------------------------------------------------I
Poznámka:
Kombinované použití hexanu a ethylmethylketonu je zakázáno.
____________________
1) Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/32/ES ze dne 23. dubna 2009 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se extrakčních rozpouštědel používaných při výrobě potravin a složek potravin.
Směrnice Komise 2010/59/EU ze dne 26. srpna 2010 o změně směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/32/ES o sbližování právních předpisů členských států týkajících se extrakčních rozpouštědel používaných při výrobě potravin a složek potravin.
Směrnice Komise (EU) 2016/1855 ze dne 19. října 2016, kterou se mění směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/32/ES o sbližování právních předpisů členských států týkajících se extrakčních rozpouštědel používaných při výrobě potravin a složek potravin.