____________________________________________________________

Systém ASPI - stav k 2.2.2019 do částky 11/2019 Sb. a 4/2019 Sb.m.s. - RA1336

253/2018 Sb. - o požadavcích na extrakční rozpouštědla používaná při výrobě potravin - poslední stav textu

 

253/2018 Sb.

 

VYHLÁŠKA

 

ze dne 30. října 2018

 

o požadavcích na extrakční rozpouštědla používaná při výrobě potravin

 

                Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 odst. 1 písm. c) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb., zákona č. 316/2004 Sb., zákona č. 139/2014 Sb., zákona č. 180/2016 Sb. a zákona č. 302/2017 Sb.:

 

§ 1

 

Předmět úpravy

 

                (1) Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropské unie1) a upravuje množství a druhy extrakčních rozpouštědel, podmínky jejich použití při výrobě potravin a potraviny a skupiny potravin, v nichž se mohou tyto látky vyskytovat.

 

                (2) Tato vyhláška se nevztahuje na extrakční rozpouštědla použitá při výrobě potravinářské přídatné látky včetně vitamínů a minerálních látek, které jsou určeny pro použití jako potravinářská přídatná látka, a doplňků stravy včetně vitamínů a minerálních látek jako doplňků stravy, pokud tyto potravinářské přídatné látky, vitamíny a ostatní doplňky stravy nejsou uvedeny v příloze k této vyhlášce.

 

§ 2

 

Vymezení některých pojmů

 

                Pro účely této vyhlášky se rozumí

 

a) extrakčním rozpouštědlem látka používaná k rozpouštění potravin nebo jejich součástí včetně všech kontaminujících látek vyskytujících se v potravinách nebo na jejich povrchu, která se používá při extrakčním procesu během zpracování surovin, potravin nebo jejich součástí a která se odstraňuje, může však vést k nezamýšlenému, ale technicky nevyhnutelnému výskytu reziduí nebo derivátů v potravinách nebo ve složkách potravin,

 

b) hexanem obchodní výrobek, který se skládá převážně z acyklických nasycených uhlovodíků obsahujících šest uhlíkových atomů a který se destiluje mezi 64 °C a 70 °C,

 

c) želatinou přírodní rozpustná bílkovina, želírující nebo neželírující, získaná částečnou hydrolýzou kolagenu vyráběného z kostí, kůží a kožek, šlach a vaziv zvířat,

 

d) kolagenem bílkovinný výrobek z kostí, kůží, kožek a šlach zvířat,

 

e) správnou výrobní praxí takové použití extrakčního rozpouštědla, které vede pouze ke vzniku zbytků nebo derivátů v technicky nevyhnutelném množství, které není lidskému zdraví nebezpečné.

 

§ 3

 

Extrakční rozpouštědla

 

                (1) Extrakční rozpouštědla povolená při výrobě potravin, podmínky jejich použití a nejvyšší povolená množství reziduí těchto extrakčních rozpouštědel v potravině stanoví tabulky č. 1 a 2 v příloze k této vyhlášce.

 

                (2) Dále lze v souladu se správnou výrobní praxí použít při výrobě potravin extrakční rozpouštědla

 

a) propan,

 

b) butan,

 

c) octan ethylnatý,

 

d) ethanol,

 

e) oxid uhličitý,

 

f) aceton s výjimkou rafinace olivového oleje z olivových pokrutin a

 

g) oxid dusný.

 

                (3) Jako extrakční rozpouštědlo lze použít i vodu, která může obsahovat regulátory kyselosti nebo zásaditosti, a dále potraviny, které mají vlastnosti extrakčních rozpouštědel.

 

                (4) Extrakční rozpouštědla, která jsou používána při výrobě potravinářských přídatných látek, vitamínů a ostatních doplňků stravy, nesmí překročit nejvyšší povolené množství reziduí stanovené v tabulce č. 1 nebo 2 v příloze k této vyhlášce.

 

                (5) Extrakční rozpouštědla nesmí obsahovat

 

a) toxikologicky nebezpečné množství žádného prvku ani látky, nebo

 

b) více než 1 mg/kg arsenu nebo více než 1 mg/kg olova kromě výjimek stanovených v tabulkách č. 1 a 2 v příloze k této vyhlášce.

 

§ 4

 

Označování

 

 

                (1) Na obalu, nádobě nebo etiketě extrakčního rozpouštědla se při uvádění na trh uvede čitelně, zřetelně, nesmazatelně a srozumitelně

 

a) obchodní označení uvedené v § 3 odst. 2, v tabulce č. 1 v příloze k této vyhlášce nebo v tabulce č. 2 v příloze k této vyhlášce,

 

b) název, popřípadě obchodní firma, a adresa sídla výrobce, dovozce, prodávajícího nebo balírny nebo jméno a příjmení, popřípadě obchodní firma, a adresa místa trvalého pobytu, popřípadě sídla výrobce, dovozce, prodávajícího nebo balírny,

 

c) slova "pro potraviny",

 

d) údaj k identifikaci šarže,

 

e) údaj o čistém množství v jednotkách objemu a

 

f) podmínky uchování a použití, pokud je jejich uvedení nezbytné.

 

                (2) Údaje uvedené v odstavci 1 písm. c) až f) mohou být uvedeny ke každé šarži pouze v průvodní dokumentaci, která se předkládá společně s dodávkou nebo předem.

 

§ 5

 

Přechodné ustanovení

 

                Extrakční rozpouštědla a potraviny je obsahující, vyrobené nebo uvedené na trh přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky, se posuzují podle vyhlášky č. 4/2008 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky, a mohou být prodávány do vyčerpání zásob.

 

§ 6

 

Zrušovací ustanovení

 

                Zrušují se:

 

1. Vyhláška č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin.

 

2. Vyhláška č. 130/2010 Sb., kterou se mění vyhláška č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin.

 

3. Vyhláška č. 122/2011 Sb., kterou se mění vyhláška č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin, ve znění vyhlášky č. 130/2010 Sb.

 

§ 7

 

Účinnost

 

 

                Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 9. listopadu 2018.

 

Ministr:

 

Ing. Toman, CSc., v. r.

 

Příl.

Extrakční rozpouštědla povolená při výrobě potravin, pro něž jsou stanoveny podmínky jejich použití a nejvyšší povolená množství reziduí extrakčních rozpouštědel v potravině

 

                Tabulka č. 1

I-------------------I----------------------------I---------------------------I

I   Název látky     I     Podmínky použití       I     Nejvyšší povolené     I

I                   I                            I      množství reziduí     I

I                   I                            I      rozpouštědla v       I

I                   I                            I   extrahované potravině   I

I-------------------I----------------------------I---------------------------I

I Hexan             I Výroba nebo frakcionace    I 1 mg/kg v tuku, oleji     I

I                   I tuků a olejů a výroba      I nebo kakaovém másle       I

I                   I kakaového másla            I                           I

I                   I----------------------------I---------------------------I

I                   I Výroba či frakcionace      I 10 mg/kg v bílkovinném    I

I                   I bílkovinných produktů a    I produktu či mlýnském      I

I                   I odtučněných mlýnských      I výrobku                   I

I                   I výrobků                    I---------------------------I

I                   I                            I 30 mg/kg v odtučněném     I

I                   I                            I sójovém produktu při      I

I                   I                            I prodeji konečnému         I

I                   I                            I spotřebiteli              I

I                   I----------------------------I---------------------------I

I                   I Výroba odtučněných         I 5 mg/kg v odtučněných     I

I                   I obilných klíčků            I obilných klíčcích         I

I-------------------I----------------------------I---------------------------I

I Octan methylnatý  I Výroba kávy a čaje bez     I 20 mg/kg v kávě nebo čaji I

I                   I kofeinu nebo se sníženým   I                           I

I                   I obsahem kofeinu nebo       I                           I

I                   I odstraňování senzoricky    I                           I

I                   I nežádoucích látek a hořčin I                           I

I                   I z těchto produktů          I                           I

I                   I----------------------------I---------------------------I

I                   I Výroba cukru z melasy      I 1 mg/kg v cukru           I

I-------------------I----------------------------I---------------------------I

I Ethylmethyl-keton I Frakcionace tuků a olejů   I 5 mg/kg v tuku nebo oleji I

I                   I----------------------------I---------------------------I

I                   I Výroba kávy a čaje bez     I 20 mg/kg v kávě nebo čaji I

I                   I kofeinu nebo se sníženým   I                           I

I                   I obsahem kofeinu nebo       I                           I

I                   I odstraňování senzoricky    I                           I

I                   I nežádoucích látek a hořčin I                           I

I                   I z těchto produktů          I                           I

I-------------------I----------------------------I---------------------------I

I Dichlormethan     I Výroba kávy a čaje bez     I 2 mg/kg v pražené kávě a  I

I                   I kofeinu nebo se sníženým   I 5 mg/kg v čaji            I

I                   I obsahem kofeinu nebo       I                           I

I                   I odstraňování senzoricky    I                           I

I                   I nežádoucích látek a hořčin I                           I

I                   I z těchto produktů          I                           I

I-------------------I----------------------------I---------------------------I

I Methanol          I Výroba potravin            I 10 mg/kg v potravině      I

I-------------------I----------------------------I---------------------------I

I Propan-2-ol       I Výroba potravin            I 10 mg/kg v potravině      I

I-------------------I----------------------------I---------------------------I

I Dimethylether     I Výroba odtučněných         I 0,009 mg/kg v odtučněné   I

I                   I bílkovinných potravin      I bílkovinné potravině      I

I                   I živočišného původu včetně  I (včetně želatiny)         I

I                   I želatiny                   I                           I

I                   I----------------------------I---------------------------I

I                   I Příprava kolagenu a        I 3 mg/kg v kolagenu a      I

I                   I derivátů kolagenu, kromě   I derivátech kolagenu,      I

I                   I želatiny                   I kromě želatiny            I

I-------------------I----------------------------I---------------------------I

 

 

 

                Poznámky:

 

 

                Kombinované použití hexanu a ethylmethylketonu je zakázáno.

 

                Přípustné množství n-hexanu v rozpouštědle Dimethylether je nejvýše 50 mg/kg.

 

                Tabulka č. 2

I-------------------------I--------------------------------------------------I

I      Název látky        I Nejvyšší povolené množství reziduí rozpouštědla  I

I                         I v potravině při použití extrakčních rozpouštědel I

I                         I   při přípravě látek určených k aromatizaci z    I

I                         I         přírodních aromatických surovin          I

I-------------------------I--------------------------------------------------I

I Diethylether            I                     2 mg/kg                      I

I-------------------------I--------------------------------------------------I

I Hexan                   I                     1 mg/kg                      I

I-------------------------I--------------------------------------------------I

I Octan methylnatý        I                     1 mg/kg                      I

I-------------------------I--------------------------------------------------I

I Butan-1-ol              I                     1 mg/kg                      I

I-------------------------I--------------------------------------------------I

I Butan-2-ol              I                     1 mg/kg                      I

I-------------------------I--------------------------------------------------I

I Ethylmethylketon        I                     1 mg/kg                      I

I-------------------------I--------------------------------------------------I

I Dichlormethan           I                    0,02 mg/kg                    I

I-------------------------I--------------------------------------------------I

I 1,1,1,2-tetrafluorethan I                    0,02 mg/kg                    I

I-------------------------I--------------------------------------------------I

I Propan-1-ol             I                     1 mg/kg                      I

I-------------------------I--------------------------------------------------I

I Cyklohexan              I                     1 mg/kg                      I

I-------------------------I--------------------------------------------------I

I Methanol                I                    1,5 mg/kg                     I

I-------------------------I--------------------------------------------------I

I Propan-2-ol             I                     1 mg/kg                      I

I-------------------------I--------------------------------------------------I

 

 

 

                Poznámka:

 

 

                Kombinované použití hexanu a ethylmethylketonu je zakázáno.

 

____________________

 

 

1) Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/32/ES ze dne 23. dubna 2009 o sbližování právních předpisů členských států týkajících se extrakčních rozpouštědel používaných při výrobě potravin a složek potravin.

Směrnice Komise 2010/59/EU ze dne 26. srpna 2010 o změně směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/32/ES o sbližování právních předpisů členských států týkajících se extrakčních rozpouštědel používaných při výrobě potravin a složek potravin.

Směrnice Komise (EU) 2016/1855 ze dne 19. října 2016, kterou se mění směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/32/ES o sbližování právních předpisů členských států týkajících se extrakčních rozpouštědel používaných při výrobě potravin a složek potravin.