____________________________________________________________

Systém ASPI - stav k 23.7.2018 do částky 74/2018 Sb. a 23/2018 Sb.m.s. - RA1246

329/1997 Sb. - Prováděcí vyhláška k zák. o potravinách a tabákových výrobcích - poslední stav textu

 

329/1997 Sb.

 

VYHLÁŠKA

 

Ministerstva zemědělství

 

ze dne 11. prosince 1997,

 

kterou se provádí § 18 písm. a), b), e), f), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena

 

Změna: 418/2000 Sb.

Změna: 399/2013 Sb.

 

                Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 písm. a), b), e), f), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, (dále jen "zákon") pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena:

 

ODDÍL 1

 

ŠKROB A VÝROBKY ZE ŠKROBU

 

§ 1

 

                Pro účely této vyhlášky se rozumí

 

a) škrobem přírodní prášek získaný izolací ze škrobnatých surovin rostlinného původu,

 

b) pudingem v prášku výrobek ze škrobu ve formě polotovaru s přídavkem dalších látek, určený pro kulinární úpravu,

 

c) maltodextrinem práškový výrobek ze škrobu získaný enzymatickou hydrolýzou škrobu,

 

d) dextrózovým ekvivalentem (DE) obsah redukujících cukrů v sušině v procentech vyjádřený jako glukóza, který určuje stupeň hydrolýzy škrobu.

 

§ 2

 

Členění na druhy a skupiny

 

                Členění na druhy a skupiny je uvedeno v příloze č. 1.

 

§ 3

 

Označování

 

 

                (1) Kromě údajů uvedených v zákoně a ve vyhlášce o způsobu označování potravin2)> jsou tyto další požadavky na označení:

 

a) škrob se označí názvem druhu a skupiny,

 

b) výrobky ze škrobu se označí pouze názvem skupiny,

 

c) maltodextriny se označí i dextrózovým ekvivalentem.

 

                (2) Mléčným pudingem v prášku se označí výrobek ze škrobu s obsahem nejméně 10 % hmotnostních sušeného mléka.

 

                (3) Čokoládovým pudingem v prášku se označí výrobek ze škrobu s obsahem nejméně 20 % hmotnostních odtučněného kakaového prášku.

 

                (4) Přípustné záporné hmotnostní odchylky balení škrobu a výrobků ze škrobu jsou uvedeny v příloze č. 2 tabulce 4.

 

§ 4

 

Požadavky na jakost

 

                (1) Fyzikální a chemické požadavky na jakost jsou uvedeny v příloze č. 2.

 

                (2) Smyslové požadavky na jakost jsou uvedeny v příloze č. 3.

 

ODDÍL 2

 

LUŠTĚNINY

 

 

§ 5

 

                Pro účely této vyhlášky se rozumí

 

a) luštěninami vyluštěná, suchá, čištěná a tříděná zrna luskovin,

 

b) předvařenými luštěninami luštěniny technologicky upravené tak, aby se zkrátila doba jejich varu,

 

c) luštěninami loupanými celá technologicky upravená zrna bez vnější slupky, půlená technologicky upravená zrna bez vnější slupky s oddělenými dělohami,

 

d) luštěninovou moukou loupané luštěniny mleté na stejnorodý prášek, popřípadě tříděné podle velikosti částic, ze sójové mouky odhořčené,

 

e) luštěninovými vločkami příčně řezaná a mačkaná zrna luštěnin, ze sóji odhořčená,

 

f) vlákninovým luštěninovým koncentrátem stejnorodý prášek získaný mletím a proséváním luštěnin a vnějších slupek luštěnin,

 

g) minerálními nečistotami zemina, písek, prach nebo kaménky,

 

h) cizorodými příměsmi organické příměsi zdravotně závadné, organické příměsi jiného než rostlinného původu a anorganické příměsi jiného než minerálního původu,

 

i) sójovým výrobkem potravina vyrobená z tepelně zpracované sóji, sójové mouky nebo sójové bílkoviny,

 

j) tofu - sójovým výrobkem potravina oddělená srážením,

 

k) tempeh - sójovým výrobkem tepelně upravená fermentovaná sója nebo jiná luštěnina, obilnina nebo jejich kombinace,

 

l) natto - sójovým výrobkem sójový fermentovaný výrobek,

 

m) sójovou omáčkou - sójovým výrobkem fermentovaná omáčka ze sójových bobů nebo ze směsi sójových bobů a pšenice,

 

n) miso - sójovým výrobkem fermentovaná pasta ze sójových bobů nebo ze směsi sójových bobů a jiných obilnin.

 

§ 6

 

Členění na druhy, skupiny a podskupiny

 

                Členění na druhy, skupiny a podskupiny je uvedeno v příloze č. 4.

 

§ 7

 

Označování

 

 

                (1) Kromě údajů uvedených v zákoně a ve vyhlášce o způsobu označování potravin2) jsou tyto další požadavky na označení:

 

a) luštěniny se vždy označují názvem skupiny,

 

b) mlýnské výrobky z luštěnin se označí názvem skupiny a botanickým druhem,

 

c) sójové výrobky se označí názvem druhu nebo skupiny.

 

                (2) Přípustné záporné hmotnostní odchylky balení luštěnin, výrobků z luštěnin a sójových výrobků jsou uvedeny v příloze č. 5.

 

§ 8

 

Požadavky na jakost

 

                (1) Luštěniny, předvařené luštěniny a loupané luštěniny nesmějí vykazovat cizí pachy, nesmějí být nakyslé, nažluklé nebo nahořklé, případně vykazovat jinou cizí příchuť a obsahovat cizorodou příměs. Jednotlivá zrna nebo jejich části nesmí být zjevně naplesnivělé nebo plesnivé. Míchat zrna různé barvy, odrůd a ročníku sklizně je nepřípustné. Vzhled, barva, vůně a chuť musí, s výjimkou povolených odchylek, odpovídat u luštěnin skupině a u technologicky upravených luštěnin nebo jejich zrn podskupině.

 

                (2) Luštěniny nesmí obsahovat živé škůdce; v 1 kg se připouští nejvýše tři kusy volných mrtvých škůdců. V procentech hmotnosti mohou luštěniny obsahovat nejvýše 15 % půlek nebo zrn s prasklou slupkou a 5 % zrn slabě znečištěných zeminou.

 

                (3) Předvařené luštěniny nesmí obsahovat živé ani mrtvé škůdce a zrna znečištěná zeminou. Mohou obsahovat zrna svraštělá, popraskaná a s oddělenými dělohami a po dovaření podle návodu jednotlivá tužší nebo rozvařená zrna.

 

                (4) Luštěniny loupané nesmí obsahovat živé ani mrtvé škůdce. Mohou obsahovat nejvýše 2 % hmotnosti neloupaných zrn. Luštěniny loupané celé mohou dále obsahovat nejvýše 20 % hmotnosti zrn s oddělenými dělohami.

 

                (5) Mlýnské výrobky z luštěnin musí odpovídat barvou, vůní a chutí charakteru základní suroviny. Nesmějí vykazovat cizí pachy a jinou cizí příchuť. Nesmějí obsahovat živé nebo mrtvé škůdce. K výrobě sójových výrobků je nepřípustné použití pokrutin po získání oleje.

 

                (6) Požadavky na jakost luštěnin, mlýnských výrobků z luštěnin a sójových výrobků jsou uvedeny v příloze č. 6 tabulkách 1 až 3.

 

ODDÍL 3

 

OLEJNATÁ SEMENA

 

§ 9

 

                Pro účely této vyhlášky se rozumí

 

a) olejnatými semeny (dále jen "semena") suchá, čištěná a tříděná semena olejnin neloupaná nebo loupaná, určená pro přímou spotřebu,

 

b) příměsmi semena mechanicky poškozená, zlomky semen, semena nevyzrálá a nevyvinutá, semena se zřejmými znaky klíčení, semena zapařená nebo připálená se změněnou barvou slupky, ale neporušeným jádrem,

 

c) nečistotami semena zapařená nebo připálená, semena se změněnou barvou slupky a s částečně porušeným (nahnědlým) jádrem, semena bez jader, semena jiných rostlin a tobolky, úbory, slupky, stonky, listy nebo jejich části,

 

d) anorganickými nečistotami prach, písek, zemina, kaménky, skleněné nebo kovové částice.

 

§ 10

 

Členění na druhy, skupiny a podskupiny

 

                Členění na druhy, skupiny a podskupiny je uvedeno v příloze č. 7.

 

§ 11

 

Označování

 

 

                (1) Kromě údajů uvedených v zákoně a ve vyhlášce o způsobu označování potravin2) jsou tyto další požadavky na označení:

 

a) olejnatá semena se označují názvem skupiny a podskupiny,

 

b) zda jde o semena loupaná nebo neloupaná.

 

                (2) Přípustné záporné hmotnostní odchylky balení olejnatých semen jsou uvedeny v příloze č. 8.

 

§ 12

 

Požadavky na jakost

 

                (1) Fyzikální a chemické požadavky na jakost jsou uvedeny v příloze č. 9.

 

                (2) S výjimkou povolených odchylek musí vzhled, barva, vůně a chuť semen odpovídat deklarovanému druhu, přičemž semena nesmějí vykazovat cizí pach, být nakyslá, nažluklá nebo nahořklá, popřípadě s jinou cizí příchutí; dále nesmí obsahovat živé i mrtvé škůdce v jakémkoli stadiu vývoje, anorganické nečistoty, semena zjevně naplesnivělá nebo plesnivá a semena shnilá, zapařená nebo spálená se změněnou barvou slupky a současně se zcela porušeným (hnědým až tmavým) jádrem.

 

                (3) Chemické konzervování semen je nepřípustné.

 

                (4) Pro použití v potravinářství lze použít pouze semeno máku setého (Papaver somniferum L.) semenného, olejného typu pocházející z odrůd, které obsahují max. 0,8 % morfinových alkaloidů v sušině tobolky (makovici) a na povrchu makového semene není obsah morfinových alkaloidů vyšší než 25 mg/kg.

 

§ 13

 

Skladování

 

 

                Semena se skladují při teplotě do 20 stupňů C a relativní vlhkosti vzduchu nejvýše 70 %.

 

§ 14

 

Přechodné ustanovení

 

                Označení škrobu a výrobků ze škrobu, luštěnin a olejnatých semen balených v období od 1. ledna 1998 do 31. března 1998 se posuzuje jen v rozsahu § 6 zákona.

 

§ 15

 

Účinnost

 

 

                Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem vyhlášení, s výjimkou § 3, 7 a 11, které nabývají účinnosti dnem 1. dubna 1998.

 

Ministr:

 

Ing. Lux v. r.

 

Příl.1

Členění na druhy a skupiny

 

------------------------------------------------------------------

 

           Druh                     Skupina

------------------------------------------------------------------

           Škrob                   bramborový

                                    pšeničný

                                   kukuřičný

                                     ostatní

------------------------------------------------------------------

     Výrobek ze škrobu          pudingy v prášku

                                 maltodextriny

-----------------------------------------------------------------

 

 

 

Příl.2

Fyzikální a chemické požadavky na jakost

 

Tabulka 1 - Škrob bramborový, pšeničný a kukuřičný

 

------------------------------------------------------------------------

       Ukazatel                Škrob         Škrob          Škrob

                             bramborový     pšeničný       kukuřičný

------------------------------------------------------------------------

Obsah sušiny v %             nejméně 80,0   nejméně 86,0   nejméně 86,0

------------------------------------------------------------------------

Celkový obsah popela

v sušině %                   nejvýše  0,5   nejvýše  0,4   nejvýše  0,5

------------------------------------------------------------------------

Obsah N-látek v sušině %     nejvýše  0,15  nejvýše  0,55  nejvýše  1,0

------------------------------------------------------------------------

Množství stipů viditelných

pouhým okem na 1 dm2         nejvýše 200          -              -

------------------------------------------------------------------------

 

Výrobky ze škrobu

 

Tabulka 2 - Pudingy

 

------------------------------------------------------------------------

     Výrobek     Obsah sušiny      Obsah popela      Obsah škrobové

                     v %           v sušině v %        složky v %

                   nejméně           nejvýše            nejméně

------------------------------------------------------------------------

Puding v prášku

   na vaření         82,0              4,0                65,0

------------------------------------------------------------------------

Puding v prášku

   za studena        88,0              6,0                60,0

------------------------------------------------------------------------

 

 

Tabulka 3 - Maltodextriny

 

------------------------------------------------------------------------

   Výrobek       Obsah sušiny      Obsah popela         Dextrinový

                     v %           v sušině v %      ekvivalent (DE) %

                   nejméně           nejvýše             nejvýše

------------------------------------------------------------------------

Maltodextriny        89,0              1,0                 20,0

------------------------------------------------------------------------

 

Tabulka 4 - Přípustné  záporné hmotnostní odchylky balení

            škrobu a výrobků ze škrobu

 

+-------------------+---------------------------+

|hmotnost balení v g|maximální přípustná záporná|

|                   |hmotnostní odchylka od     |

|                   |hmotnosti deklarované na   |

|                   |obalu v %                  |

+-------------------+---------------------------+

|do  100            |             5             |

+-------------------+---------------------------+

|nad 100 do   250   |             3             |

+-------------------+---------------------------+

|nad 250 do   500   |             2             |

+-------------------+---------------------------+

|nad 500 do 1 000   |             1             |

+-------------------+---------------------------+

 

 

 

Příl.3

Smyslové požadavky na jakost

 

                Škrob bramborový, pšeničný a kukuřičný

 

                Přírodní bramborový, pšeničný a kukuřičný škrob je velmi jemný sypký prášek, bez mechanických nečistot a cizích příměsí. Barvy u bramborového škrobu bílé, u pšeničného škrobu bílé s odstínem do šeda a u kukuřičného škrobu bílé s odstínem do žluta, vůně po použité rostlině, bez chuti a zápachu.

 

                Výrobky ze škrobu

 

                1. Pudingy v prášku jsou sypkým práškem bez cizích nečistot a příměsí s přísadami tvořícími rozpadavé hrudky s jemnými částicemi užitých přísad. Po kulinární přípravě dle návodu je hmota pudingu pružná, nelepivá, případně pouze částečně lepivá.

 

                2. Maltodextriny jsou práškem bez nežádoucích příměsí a mechanických nečistot, barvy bílé s odstínem do šeda nebo žluta podle použitého škrobu s neutrální vůní.

 

Příl.4

Členění luštěnin na druhy, skupiny a podskupiny

 

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------

Druh                      Skupina                      Podskupina

-------------------------------------------------------------------------------------

Luštěnina                hrách žlutý                      předvařené

                           hrách zelený                     loupané celé

                           čočka velkozrnná                 loupané půlené

                           čočka drobnozrnná

                           fazole bílé

                           fazole barevné

                           cizrna

                           bob

                           sója

-----------------------------------------------------------------------------------

Mlýnský výrobek            mouky

z luštěnin                 vločky

                           vlákninový koncentrát

-----------------------------------------------------------------------------------

Sójový výrobek             sójový nápoj

                           zakysaný sójový výrobek

                           tofu                         

                           sojanéza

                           tempeh    

                           natto

                           sójová omáčka

                           miso

-----------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

Příl.5

Přípustné záporné hmotnostní odchylky balení luštěnin

 

-------------------------------------------------------------------------

 

     Druh        Hmotnost balení   Přípustná záporná hmotnostní odchylka

-------------------------------------------------------------------------

   Luštěniny,    do 250 g                      - 4,0 %

                 --------------------------------------------------------

    výrobky      251 - 500 g                   - 2,0 %

                 --------------------------------------------------------

  z luštěnin     501 - 2000 g                  - 1,0 %

                 --------------------------------------------------------

sójové výrobky   nad 2000 g                    - 0,5 %

-------------------------------------------------------------------------

 

 

 

Příl.6

Smyslové a fyzikální požadavky na jakost luštěnin, luštěnin předvařených a luštěnin loupaných

 

Tabulka 1

 

-------------------------------------------------------------------------------

  Skupina                    Barva                   Propad sítem      Vlhkost

    nebo         -----------------------------------------------------    %

 podskupina      jednotlivých     hmotnost zrn  s kruhovými     %      nejvýše

                      zrn          jiné barvy       otvory   hmotnosti

                                    nejvýše     o průměru mm  nejvýše

---------------------------------------------------------------------------------

Hrách žlutý      hněděžlutá,          5 %           4,5         4        16,0

                 oranžová, žlutá    hrachu

                                    zeleného

---------------------------------------------------------------------------------

Hrách zelený     světle zelená,       5 %           4,5         4        16,0

                 olivová, zelená    hrachu

                                    žlutého

---------------------------------------------------------------------------------

Fazole bílé      bílá                 6 %           3,5         4        16,0

                                   barevných

---------------------------------------------------------------------------------

Fazole barevné   jednotná podle       6 %           3,5         4        16,0

                 odrůdy            jiné barvy

---------------------------------------------------------------------------------

Sója             jednotná podle        -            3,5         4        13,0

                 odrůdy

---------------------------------------------------------------------------------

Cizrna                -                -            5,0         4        14,0

---------------------------------------------------------------------------------

Bob                -                   -            6,0         4        16,0

---------------------------------------------------------------------------------

Čočka            jednotná podle        -            6,0        20        15,0

velkozrnná       odrůdy                             2,5         4

---------------------------------------------------------------------------------

Čočka            jednotná podle        -            6,0      více než    15,0

drobnozrnná      odrůdy                                        20

                                                    2,5

                                                                4

---------------------------------------------------------------------------------

Luštěniny        jednotná podle      10 %           1,0        0,5       10,0

předvařené       suroviny          jiné barvy

---------------------------------------------------------------------------------

Luštěniny        jednotná podle      10 %           1,0        0,5       15,0

loupané celé     suroviny          jiné barvy

---------------------------------------------------------------------------------

Luštěniny        jednotná podle      10 %           1,0        0,5       15,0

loupané půlené   suroviny          jiné barvy

---------------------------------------------------------------------------------

 

 

Tabulka 2

 

-------------------------------------------------------------------------------

Jakostní znak                Luštěniny         Luštěniny         Luštěniny

                                               předvařené        loupané

-------------------------------------------------------------------------------

Nečistoty *1,                celkem 1,0        organické 0,5     celkem 1,0

% hmotnosti                  z toho:           minerální 0,5     z toho:

nejvýše                      minerální 0,5                       minerální 0,2

-------------------------------------------------------------------------------

Závažně poškozená zrna*2     6,0               -                 1,0

nebo jejich deklarované

části celkem,

% hmotnosti nejvýše          čočka: 0,1        -                 -

z toho: muškovitá zrna       ostatní: 0,5

-------------------------------------------------------------------------------

Lehce poškozená zrna*3       12,0              -                 20,0

nebo jejich deklarované

části celkem,

% hmotnosti nejvýše

z toho: a) požraných škůdci  3,0               -                 3,0

        b) zlomky            3,0               3,0               3,0

-------------------------------------------------------------------------------

Vařivost provedená           90                -                 -

za stanovených podmínek

a v předepsané době,

% početní

nejméně

-------------------------------------------------------------------------------

 

Poznámka

 

*1 Nečistoty jsou nečistoty minerální  a organické celkem, přičemž

   organickými  nečistotami  jsou  lodyhy,  listy, slupky, všechna

   cizí zrna a semena nebo jejich části.

*2 Závažně poškozená zrna jsou  zrna luštěnin poškozená chorobami,

   samozahříváním nebo sušením se  zřejmě změněnou barvou slupky a

   současně porušeným jádrem, u loupaných luštěnin pouze se zřejmě

   změněnou barvou  děloh, dále zrna  se zřejmými znaky  klíčení a

   zrna  muškovitá   -  celá  zrna   obsahující  mrtvého  zrnokaze

   (Bruchidae) v kterémkoliv stadiu vývoje.

*3 Lehce poškozená zrna jsou zrna se zřejmě změněnou barvou slupky

   a neporušeným  jádrem,  zrna   luštěnin  s  výrazně  zvrásněnou

   slupkou  a  současně  se  zvrásněným  jádrem,  zrna nevyvinutá,

   mechanicky poškozená  pokud poškození dosahuje nejvýše čtvrtiny

   jádra a  dělohy nejsou odděleny,  zrna požraná škůdci  a zlomky

   zrn  nebo  jejich  deklarovaných  částí  menších  než  polovina

   deklarovaného celku.

Tabulka 3

+-------------------------+------------------+------------------+------------------+

 

| Sójový výrobek          | Bílkovina v %    | Tuk v sušině v % | Sušina v %       |

|                         | hmotnosti min.   | hmotnosti max.   | hmotnosti min.   |

+-------------------------+------------------+------------------+------------------+

| Sójový nápoj            | 1,8              | 30,0             | 4,0              |

+-------------------------+------------------+------------------+------------------+

| Sójový nápoj v prášku   | 20,0             | 30,0             | 90,0             |

+-------------------------+------------------+------------------+------------------+

| Zakysaný sójový výrobek | 2,5              | 50,0             | 8,0              |

+-------------------------+------------------+------------------+------------------+

| Tofu                    | 4,5              | 40,0             | 10,0             |

+-------------------------+------------------+------------------+------------------+

| Sojanéza                | 1,0              |                  |                  |

+-------------------------+------------------+------------------+------------------+

| Tempeh                  | 10,0             | 50,0             | 27,0             |

+-------------------------+------------------+------------------+------------------+

| Miso                    | 9,0              |                  |                  |   

+-------------------------+------------------+------------------+------------------+

| Sójová omáčka           | 2,3              |                  |                  |   

+-------------------------+------------------+------------------+------------------+

| Natto                   | 15,0             |                  |                  |   

+-------------------------+------------------+------------------+------------------+

 

 

 

Příl.7

Členění olejnatých semen na druhy, skupiny a podskupiny

 

----------------------------------------------------------------------

 

   Druh            Skupina             Podskupina

----------------------------------------------------------

                   mák                 modrý

                                ----------------------

                                       bílý

                                ----------------------

                                       barevný*

                   ----------------------------------------

                   slunečnice

                   ----------------------------------------

                   tykev

Olejnaté semeno  -----------------------------------

                   sezam

                   ----------------------------------------

                   len

                   ----------------------------------------

                   hořčice              bílá

                                -------------------

                                        černá

----------------------------------------------------------

* barevný: šedý, oranžový, okrový, růžový.

 

Příl.8

Přípustné záporné hmotnostní odchylky balení olejnatých semen

 

-------------------------------------------------------------------------

 

     Druh        Hmotnost balení   Přípustná záporná hmotnostní odchylka

-------------------------------------------------------------------------

                 do 50 g                       - 5,0 %

                 --------------------------------------------------------

                 51 - 200 g                    - 3,0 %

Olejnatá semena  --------------------------------------------------------

                 201 - 500 g                   - 2,0 %

                 --------------------------------------------------------

                 nad 500 g                     - 1,0 %

-------------------------------------------------------------------------

 

 

 

Příl.9

Fyzikální a chemické požadavky na jakost olejnatých semen

 

 

 

Tabulka 1 - Semeno máku setého (Papaver somniferum L.) semenného, olejného typu

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Barva           modrá                                     nejvýše  0,2 % hmotnosti máku bílého

                -------------------------------------------------------------------------------------------------

semen           bílá nebo směs barev                      nad 0,2 % hmotnosti máku bílého

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vlhkost         1. jakost                                 nejvýše 8,0 % hmotnosti

                2. jakost                                 nejvýše 10,0 % hmotnosti

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Semena nevybarvená                                        nejvýše 5,0 % hmotnosti

tmavá až černá

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Příměsi a nečistoty celkem                                nejvýše 8,0 % hmotnosti

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

z toho:

a)  semena nevyzrálá rezavé barvy                         nejvýše 5,0 % hmotnosti

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

b)  poškozená semena                                      nejvýše 3,0 % hmotnosti

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

c)  nečistoty           celkem 1.jakost                   nejvýše 0,2 % hmotnosti

                        celkem 2. jakost                  nejvýše 1,0 % hmotnosti     

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

d)  semena blínu černého                                  nejvýše 0,00 % hmotnosti

    (Hyoscyamus niger L.)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

e)  semena laskavce a merlíku                             nejvýše 0,2 % hmotnosti

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

f)  anorganické nečistoty                                 nejvýše 0,0 % hmotnosti

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

g)  obsah kadmia                                          nejvýše 0,8 mg/kg

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

h)  obsah arsenu                                          nejvýše 0,1 mg/kg

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

i)  obsah rtuti                                           nejvýše 0,012 mg/kg

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

j)  obsah olova                                           nejvýše 1,0 mg/kg

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

k)  obsah morfinových alkaloidů                           nejvýše 25 mg/kg

------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

Tabulka 2 - Ostatní semena

 

+---------------------------+------------------+------------------+------------------+

| Semeno                    | Vlhkost          | Příměsi          | Nečistoty        |

|                           | v % nejvýše      | v % nejvýše      | v % nejvýše      |

+---------------------------+------------------+------------------+------------------+

| slunečnice                |                  |                  |                  |               

| (Heliantus annus L.)      |       8,0        |       4,0        |       1,0        |   

| tykve (Cucurbita)         |      10,0        |       4,0        |       1,0        |

| sezamu                    |                  |                  |                  |

| (Sesamum indicum  L.)     |      10,0        |       4,0        |       1,0        |

| lnu                       |                  |                  |                  |

| (Linum usitatissimum L.)  |       9,0        |       2,0        |       1,0        |

| hořčice (Sinapis alba L., |                  |                  |                  |

| Brassica nigra L.,        |                  |                  |                  |

| Brassica juncca L.)       |      10,0        |       3,0        |       0,5        |

| Světlice barvířské        |                  |                  |                  |

| (Carthamus tinctorius L.) |      10,0        |       4,0        |       1,0        |

+---------------------------+------------------+------------------+------------------+

 

 

Vybraná ustanovení novel

 

 Čl.II vyhlášky 418/2000 Sb.

 

Přechodná ustanovení

 

                (1) Potraviny uvedené do oběhu přede dnem účinnosti této vyhlášky se posuzují podle dosavadních právních předpisů.

 

                (2) Označení potravin podle dosavadních právních předpisů lze používat nejpozději do 31. prosince 2001.

 

 Čl. III vyhlášky 399/2013 Sb.

 

Přechodné ustanovení

 

                Potraviny označené podle vyhlášky č. 329/1997 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky, lze uvádět do oběhu nejpozději do 1. července 2014. Potraviny, které byly uvedeny do oběhu před tímto datem, mohou být prodávány do vyprodání zásob.

 

____________________

 

 

2) Vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, ve znění pozdějších předpisů.