____________________________________________________________
Systém ASPI - stav k 23.7.2018 do částky 74/2018 Sb. a 23/2018 Sb.m.s. - RA1246
329/1997 Sb. - Prováděcí vyhláška k zák. o potravinách a tabákových výrobcích - poslední stav textu
329/1997 Sb.
VYHLÁŠKA
Ministerstva zemědělství
ze dne 11. prosince 1997,
kterou se provádí § 18 písm. a), b), e), f), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena
Změna: 418/2000 Sb.
Změna: 399/2013 Sb.
Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 písm. a), b), e), f), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, (dále jen "zákon") pro škrob a výrobky ze škrobu, luštěniny a olejnatá semena:
ODDÍL 1
ŠKROB A VÝROBKY ZE ŠKROBU
§ 1
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) škrobem přírodní prášek získaný izolací ze škrobnatých surovin rostlinného původu,
b) pudingem v prášku výrobek ze škrobu ve formě polotovaru s přídavkem dalších látek, určený pro kulinární úpravu,
c) maltodextrinem práškový výrobek ze škrobu získaný enzymatickou hydrolýzou škrobu,
d) dextrózovým ekvivalentem (DE) obsah redukujících cukrů v sušině v procentech vyjádřený jako glukóza, který určuje stupeň hydrolýzy škrobu.
§ 2
Členění na druhy a skupiny
Členění na druhy a skupiny je uvedeno v příloze č. 1.
§ 3
Označování
(1) Kromě údajů uvedených v zákoně a ve vyhlášce o způsobu označování potravin2)> jsou tyto další požadavky na označení:
a) škrob se označí názvem druhu a skupiny,
b) výrobky ze škrobu se označí pouze názvem skupiny,
c) maltodextriny se označí i dextrózovým ekvivalentem.
(2) Mléčným pudingem v prášku se označí výrobek ze škrobu s obsahem nejméně 10 % hmotnostních sušeného mléka.
(3) Čokoládovým pudingem v prášku se označí výrobek ze škrobu s obsahem nejméně 20 % hmotnostních odtučněného kakaového prášku.
(4) Přípustné záporné hmotnostní odchylky balení škrobu a výrobků ze škrobu jsou uvedeny v příloze č. 2 tabulce 4.
§ 4
Požadavky na jakost
(1) Fyzikální a chemické požadavky na jakost jsou uvedeny v příloze č. 2.
(2) Smyslové požadavky na jakost jsou uvedeny v příloze č. 3.
ODDÍL 2
LUŠTĚNINY
§ 5
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) luštěninami vyluštěná, suchá, čištěná a tříděná zrna luskovin,
b) předvařenými luštěninami luštěniny technologicky upravené tak, aby se zkrátila doba jejich varu,
c) luštěninami loupanými celá technologicky upravená zrna bez vnější slupky, půlená technologicky upravená zrna bez vnější slupky s oddělenými dělohami,
d) luštěninovou moukou loupané luštěniny mleté na stejnorodý prášek, popřípadě tříděné podle velikosti částic, ze sójové mouky odhořčené,
e) luštěninovými vločkami příčně řezaná a mačkaná zrna luštěnin, ze sóji odhořčená,
f) vlákninovým luštěninovým koncentrátem stejnorodý prášek získaný mletím a proséváním luštěnin a vnějších slupek luštěnin,
g) minerálními nečistotami zemina, písek, prach nebo kaménky,
h) cizorodými příměsmi organické příměsi zdravotně závadné, organické příměsi jiného než rostlinného původu a anorganické příměsi jiného než minerálního původu,
i) sójovým výrobkem potravina vyrobená z tepelně zpracované sóji, sójové mouky nebo sójové bílkoviny,
j) tofu - sójovým výrobkem potravina oddělená srážením,
k) tempeh - sójovým výrobkem tepelně upravená fermentovaná sója nebo jiná luštěnina, obilnina nebo jejich kombinace,
l) natto - sójovým výrobkem sójový fermentovaný výrobek,
m) sójovou omáčkou - sójovým výrobkem fermentovaná omáčka ze sójových bobů nebo ze směsi sójových bobů a pšenice,
n) miso - sójovým výrobkem fermentovaná pasta ze sójových bobů nebo ze směsi sójových bobů a jiných obilnin.
§ 6
Členění na druhy, skupiny a podskupiny
Členění na druhy, skupiny a podskupiny je uvedeno v příloze č. 4.
§ 7
Označování
(1) Kromě údajů uvedených v zákoně a ve vyhlášce o způsobu označování potravin2) jsou tyto další požadavky na označení:
a) luštěniny se vždy označují názvem skupiny,
b) mlýnské výrobky z luštěnin se označí názvem skupiny a botanickým druhem,
c) sójové výrobky se označí názvem druhu nebo skupiny.
(2) Přípustné záporné hmotnostní odchylky balení luštěnin, výrobků z luštěnin a sójových výrobků jsou uvedeny v příloze č. 5.
§ 8
Požadavky na jakost
(1) Luštěniny, předvařené luštěniny a loupané luštěniny nesmějí vykazovat cizí pachy, nesmějí být nakyslé, nažluklé nebo nahořklé, případně vykazovat jinou cizí příchuť a obsahovat cizorodou příměs. Jednotlivá zrna nebo jejich části nesmí být zjevně naplesnivělé nebo plesnivé. Míchat zrna různé barvy, odrůd a ročníku sklizně je nepřípustné. Vzhled, barva, vůně a chuť musí, s výjimkou povolených odchylek, odpovídat u luštěnin skupině a u technologicky upravených luštěnin nebo jejich zrn podskupině.
(2) Luštěniny nesmí obsahovat živé škůdce; v 1 kg se připouští nejvýše tři kusy volných mrtvých škůdců. V procentech hmotnosti mohou luštěniny obsahovat nejvýše 15 % půlek nebo zrn s prasklou slupkou a 5 % zrn slabě znečištěných zeminou.
(3) Předvařené luštěniny nesmí obsahovat živé ani mrtvé škůdce a zrna znečištěná zeminou. Mohou obsahovat zrna svraštělá, popraskaná a s oddělenými dělohami a po dovaření podle návodu jednotlivá tužší nebo rozvařená zrna.
(4) Luštěniny loupané nesmí obsahovat živé ani mrtvé škůdce. Mohou obsahovat nejvýše 2 % hmotnosti neloupaných zrn. Luštěniny loupané celé mohou dále obsahovat nejvýše 20 % hmotnosti zrn s oddělenými dělohami.
(5) Mlýnské výrobky z luštěnin musí odpovídat barvou, vůní a chutí charakteru základní suroviny. Nesmějí vykazovat cizí pachy a jinou cizí příchuť. Nesmějí obsahovat živé nebo mrtvé škůdce. K výrobě sójových výrobků je nepřípustné použití pokrutin po získání oleje.
(6) Požadavky na jakost luštěnin, mlýnských výrobků z luštěnin a sójových výrobků jsou uvedeny v příloze č. 6 tabulkách 1 až 3.
ODDÍL 3
OLEJNATÁ SEMENA
§ 9
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) olejnatými semeny (dále jen "semena") suchá, čištěná a tříděná semena olejnin neloupaná nebo loupaná, určená pro přímou spotřebu,
b) příměsmi semena mechanicky poškozená, zlomky semen, semena nevyzrálá a nevyvinutá, semena se zřejmými znaky klíčení, semena zapařená nebo připálená se změněnou barvou slupky, ale neporušeným jádrem,
c) nečistotami semena zapařená nebo připálená, semena se změněnou barvou slupky a s částečně porušeným (nahnědlým) jádrem, semena bez jader, semena jiných rostlin a tobolky, úbory, slupky, stonky, listy nebo jejich části,
d) anorganickými nečistotami prach, písek, zemina, kaménky, skleněné nebo kovové částice.
§ 10
Členění na druhy, skupiny a podskupiny
Členění na druhy, skupiny a podskupiny je uvedeno v příloze č. 7.
§ 11
Označování
(1) Kromě údajů uvedených v zákoně a ve vyhlášce o způsobu označování potravin2) jsou tyto další požadavky na označení:
a) olejnatá semena se označují názvem skupiny a podskupiny,
b) zda jde o semena loupaná nebo neloupaná.
(2) Přípustné záporné hmotnostní odchylky balení olejnatých semen jsou uvedeny v příloze č. 8.
§ 12
Požadavky na jakost
(1) Fyzikální a chemické požadavky na jakost jsou uvedeny v příloze č. 9.
(2) S výjimkou povolených odchylek musí vzhled, barva, vůně a chuť semen odpovídat deklarovanému druhu, přičemž semena nesmějí vykazovat cizí pach, být nakyslá, nažluklá nebo nahořklá, popřípadě s jinou cizí příchutí; dále nesmí obsahovat živé i mrtvé škůdce v jakémkoli stadiu vývoje, anorganické nečistoty, semena zjevně naplesnivělá nebo plesnivá a semena shnilá, zapařená nebo spálená se změněnou barvou slupky a současně se zcela porušeným (hnědým až tmavým) jádrem.
(3) Chemické konzervování semen je nepřípustné.
(4) Pro použití v potravinářství lze použít pouze semeno máku setého (Papaver somniferum L.) semenného, olejného typu pocházející z odrůd, které obsahují max. 0,8 % morfinových alkaloidů v sušině tobolky (makovici) a na povrchu makového semene není obsah morfinových alkaloidů vyšší než 25 mg/kg.
§ 13
Skladování
Semena se skladují při teplotě do 20 stupňů C a relativní vlhkosti vzduchu nejvýše 70 %.
§ 14
Přechodné ustanovení
Označení škrobu a výrobků ze škrobu, luštěnin a olejnatých semen balených v období od 1. ledna 1998 do 31. března 1998 se posuzuje jen v rozsahu § 6 zákona.
§ 15
Účinnost
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem vyhlášení, s výjimkou § 3, 7 a 11, které nabývají účinnosti dnem 1. dubna 1998.
Ministr:
Ing. Lux v. r.
Příl.1
Členění na druhy a skupiny
------------------------------------------------------------------
Druh Skupina
------------------------------------------------------------------
Škrob bramborový
pšeničný
kukuřičný
ostatní
------------------------------------------------------------------
Výrobek ze škrobu pudingy v prášku
maltodextriny
-----------------------------------------------------------------
Příl.2
Fyzikální a chemické požadavky na jakost
Tabulka 1 - Škrob bramborový, pšeničný a kukuřičný
------------------------------------------------------------------------
Ukazatel Škrob Škrob Škrob
bramborový pšeničný kukuřičný
------------------------------------------------------------------------
Obsah sušiny v % nejméně 80,0 nejméně 86,0 nejméně 86,0
------------------------------------------------------------------------
Celkový obsah popela
v sušině % nejvýše 0,5 nejvýše 0,4 nejvýše 0,5
------------------------------------------------------------------------
Obsah N-látek v sušině % nejvýše 0,15 nejvýše 0,55 nejvýše 1,0
------------------------------------------------------------------------
Množství stipů viditelných
pouhým okem na 1 dm2 nejvýše 200 - -
------------------------------------------------------------------------
Výrobky ze škrobu
Tabulka 2 - Pudingy
------------------------------------------------------------------------
Výrobek Obsah sušiny Obsah popela Obsah škrobové
v % v sušině v % složky v %
nejméně nejvýše nejméně
------------------------------------------------------------------------
Puding v prášku
na vaření 82,0 4,0 65,0
------------------------------------------------------------------------
Puding v prášku
za studena 88,0 6,0 60,0
------------------------------------------------------------------------
Tabulka 3 - Maltodextriny
------------------------------------------------------------------------
Výrobek Obsah sušiny Obsah popela Dextrinový
v % v sušině v % ekvivalent (DE) %
nejméně nejvýše nejvýše
------------------------------------------------------------------------
Maltodextriny 89,0 1,0 20,0
------------------------------------------------------------------------
Tabulka 4 - Přípustné záporné hmotnostní odchylky balení
škrobu a výrobků ze škrobu
+-------------------+---------------------------+
|hmotnost balení v g|maximální přípustná záporná|
| |hmotnostní odchylka od |
| |hmotnosti deklarované na |
| |obalu v % |
+-------------------+---------------------------+
|do 100 | 5 |
+-------------------+---------------------------+
|nad 100 do 250 | 3 |
+-------------------+---------------------------+
|nad 250 do 500 | 2 |
+-------------------+---------------------------+
|nad 500 do 1 000 | 1 |
+-------------------+---------------------------+
Příl.3
Smyslové požadavky na jakost
Škrob bramborový, pšeničný a kukuřičný
Přírodní bramborový, pšeničný a kukuřičný škrob je velmi jemný sypký prášek, bez mechanických nečistot a cizích příměsí. Barvy u bramborového škrobu bílé, u pšeničného škrobu bílé s odstínem do šeda a u kukuřičného škrobu bílé s odstínem do žluta, vůně po použité rostlině, bez chuti a zápachu.
Výrobky ze škrobu
1. Pudingy v prášku jsou sypkým práškem bez cizích nečistot a příměsí s přísadami tvořícími rozpadavé hrudky s jemnými částicemi užitých přísad. Po kulinární přípravě dle návodu je hmota pudingu pružná, nelepivá, případně pouze částečně lepivá.
2. Maltodextriny jsou práškem bez nežádoucích příměsí a mechanických nečistot, barvy bílé s odstínem do šeda nebo žluta podle použitého škrobu s neutrální vůní.
Příl.4
Členění luštěnin na druhy, skupiny a podskupiny
-------------------------------------------------------------------------------------
Druh Skupina Podskupina
-------------------------------------------------------------------------------------
Luštěnina hrách žlutý předvařené
hrách zelený loupané celé
čočka velkozrnná loupané půlené
čočka drobnozrnná
fazole bílé
fazole barevné
cizrna
bob
sója
-----------------------------------------------------------------------------------
Mlýnský výrobek mouky
z luštěnin vločky
vlákninový koncentrát
-----------------------------------------------------------------------------------
Sójový výrobek sójový nápoj
zakysaný sójový výrobek
tofu
sojanéza
tempeh
natto
sójová omáčka
miso
-----------------------------------------------------------------------------------
Příl.5
Přípustné záporné hmotnostní odchylky balení luštěnin
-------------------------------------------------------------------------
Druh Hmotnost balení Přípustná záporná hmotnostní odchylka
-------------------------------------------------------------------------
Luštěniny, do 250 g - 4,0 %
--------------------------------------------------------
výrobky 251 - 500 g - 2,0 %
--------------------------------------------------------
z luštěnin 501 - 2000 g - 1,0 %
--------------------------------------------------------
sójové výrobky nad 2000 g - 0,5 %
-------------------------------------------------------------------------
Příl.6
Smyslové a fyzikální požadavky na jakost luštěnin, luštěnin předvařených a luštěnin loupaných
Tabulka 1
-------------------------------------------------------------------------------
Skupina Barva Propad sítem Vlhkost
nebo ----------------------------------------------------- %
podskupina jednotlivých hmotnost zrn s kruhovými % nejvýše
zrn jiné barvy otvory hmotnosti
nejvýše o průměru mm nejvýše
---------------------------------------------------------------------------------
Hrách žlutý hněděžlutá, 5 % 4,5 4 16,0
oranžová, žlutá hrachu
zeleného
---------------------------------------------------------------------------------
Hrách zelený světle zelená, 5 % 4,5 4 16,0
olivová, zelená hrachu
žlutého
---------------------------------------------------------------------------------
Fazole bílé bílá 6 % 3,5 4 16,0
barevných
---------------------------------------------------------------------------------
Fazole barevné jednotná podle 6 % 3,5 4 16,0
odrůdy jiné barvy
---------------------------------------------------------------------------------
Sója jednotná podle - 3,5 4 13,0
odrůdy
---------------------------------------------------------------------------------
Cizrna - - 5,0 4 14,0
---------------------------------------------------------------------------------
Bob - - 6,0 4 16,0
---------------------------------------------------------------------------------
Čočka jednotná podle - 6,0 20 15,0
velkozrnná odrůdy 2,5 4
---------------------------------------------------------------------------------
Čočka jednotná podle - 6,0 více než 15,0
drobnozrnná odrůdy 20
2,5
4
---------------------------------------------------------------------------------
Luštěniny jednotná podle 10 % 1,0 0,5 10,0
předvařené suroviny jiné barvy
---------------------------------------------------------------------------------
Luštěniny jednotná podle 10 % 1,0 0,5 15,0
loupané celé suroviny jiné barvy
---------------------------------------------------------------------------------
Luštěniny jednotná podle 10 % 1,0 0,5 15,0
loupané půlené suroviny jiné barvy
---------------------------------------------------------------------------------
Tabulka 2
-------------------------------------------------------------------------------
Jakostní znak Luštěniny Luštěniny Luštěniny
předvařené loupané
-------------------------------------------------------------------------------
Nečistoty *1, celkem 1,0 organické 0,5 celkem 1,0
% hmotnosti z toho: minerální 0,5 z toho:
nejvýše minerální 0,5 minerální 0,2
-------------------------------------------------------------------------------
Závažně poškozená zrna*2 6,0 - 1,0
nebo jejich deklarované
části celkem,
% hmotnosti nejvýše čočka: 0,1 - -
z toho: muškovitá zrna ostatní: 0,5
-------------------------------------------------------------------------------
Lehce poškozená zrna*3 12,0 - 20,0
nebo jejich deklarované
části celkem,
% hmotnosti nejvýše
z toho: a) požraných škůdci 3,0 - 3,0
b) zlomky 3,0 3,0 3,0
-------------------------------------------------------------------------------
Vařivost provedená 90 - -
za stanovených podmínek
a v předepsané době,
% početní
nejméně
-------------------------------------------------------------------------------
Poznámka
*1 Nečistoty jsou nečistoty minerální a organické celkem, přičemž
organickými nečistotami jsou lodyhy, listy, slupky, všechna
cizí zrna a semena nebo jejich části.
*2 Závažně poškozená zrna jsou zrna luštěnin poškozená chorobami,
samozahříváním nebo sušením se zřejmě změněnou barvou slupky a
současně porušeným jádrem, u loupaných luštěnin pouze se zřejmě
změněnou barvou děloh, dále zrna se zřejmými znaky klíčení a
zrna muškovitá - celá zrna obsahující mrtvého zrnokaze
(Bruchidae) v kterémkoliv stadiu vývoje.
*3 Lehce poškozená zrna jsou zrna se zřejmě změněnou barvou slupky
a neporušeným jádrem, zrna luštěnin s výrazně zvrásněnou
slupkou a současně se zvrásněným jádrem, zrna nevyvinutá,
mechanicky poškozená pokud poškození dosahuje nejvýše čtvrtiny
jádra a dělohy nejsou odděleny, zrna požraná škůdci a zlomky
zrn nebo jejich deklarovaných částí menších než polovina
deklarovaného celku.
Tabulka 3
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+
| Sójový výrobek | Bílkovina v % | Tuk v sušině v % | Sušina v % |
| | hmotnosti min. | hmotnosti max. | hmotnosti min. |
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+
| Sójový nápoj | 1,8 | 30,0 | 4,0 |
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+
| Sójový nápoj v prášku | 20,0 | 30,0 | 90,0 |
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+
| Zakysaný sójový výrobek | 2,5 | 50,0 | 8,0 |
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+
| Tofu | 4,5 | 40,0 | 10,0 |
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+
| Sojanéza | 1,0 | | |
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+
| Tempeh | 10,0 | 50,0 | 27,0 |
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+
| Miso | 9,0 | | |
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+
| Sójová omáčka | 2,3 | | |
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+
| Natto | 15,0 | | |
+-------------------------+------------------+------------------+------------------+
Příl.7
Členění olejnatých semen na druhy, skupiny a podskupiny
----------------------------------------------------------------------
Druh Skupina Podskupina
----------------------------------------------------------
mák modrý
----------------------
bílý
----------------------
barevný*
----------------------------------------
slunečnice
----------------------------------------
tykev
Olejnaté semeno -----------------------------------
sezam
----------------------------------------
len
----------------------------------------
hořčice bílá
-------------------
černá
----------------------------------------------------------
* barevný: šedý, oranžový, okrový, růžový.
Příl.8
Přípustné záporné hmotnostní odchylky balení olejnatých semen
-------------------------------------------------------------------------
Druh Hmotnost balení Přípustná záporná hmotnostní odchylka
-------------------------------------------------------------------------
do 50 g - 5,0 %
--------------------------------------------------------
51 - 200 g - 3,0 %
Olejnatá semena --------------------------------------------------------
201 - 500 g - 2,0 %
--------------------------------------------------------
nad 500 g - 1,0 %
-------------------------------------------------------------------------
Příl.9
Fyzikální a chemické požadavky na jakost olejnatých semen
Tabulka 1 - Semeno máku setého (Papaver somniferum L.) semenného, olejného typu
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Barva modrá nejvýše 0,2 % hmotnosti máku bílého
-------------------------------------------------------------------------------------------------
semen bílá nebo směs barev nad 0,2 % hmotnosti máku bílého
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vlhkost 1. jakost nejvýše 8,0 % hmotnosti
2. jakost nejvýše 10,0 % hmotnosti
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Semena nevybarvená nejvýše 5,0 % hmotnosti
tmavá až černá
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Příměsi a nečistoty celkem nejvýše 8,0 % hmotnosti
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
z toho:
a) semena nevyzrálá rezavé barvy nejvýše 5,0 % hmotnosti
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
b) poškozená semena nejvýše 3,0 % hmotnosti
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
c) nečistoty celkem 1.jakost nejvýše 0,2 % hmotnosti
celkem 2. jakost nejvýše 1,0 % hmotnosti
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
d) semena blínu černého nejvýše 0,00 % hmotnosti
(Hyoscyamus niger L.)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
e) semena laskavce a merlíku nejvýše 0,2 % hmotnosti
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
f) anorganické nečistoty nejvýše 0,0 % hmotnosti
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
g) obsah kadmia nejvýše 0,8 mg/kg
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
h) obsah arsenu nejvýše 0,1 mg/kg
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
i) obsah rtuti nejvýše 0,012 mg/kg
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
j) obsah olova nejvýše 1,0 mg/kg
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
k) obsah morfinových alkaloidů nejvýše 25 mg/kg
------------------------------------------------------------------------------------------------
Tabulka 2 - Ostatní semena
+---------------------------+------------------+------------------+------------------+
| Semeno | Vlhkost | Příměsi | Nečistoty |
| | v % nejvýše | v % nejvýše | v % nejvýše |
+---------------------------+------------------+------------------+------------------+
| slunečnice | | | |
| (Heliantus annus L.) | 8,0 | 4,0 | 1,0 |
| tykve (Cucurbita) | 10,0 | 4,0 | 1,0 |
| sezamu | | | |
| (Sesamum indicum L.) | 10,0 | 4,0 | 1,0 |
| lnu | | | |
| (Linum usitatissimum L.) | 9,0 | 2,0 | 1,0 |
| hořčice (Sinapis alba L., | | | |
| Brassica nigra L., | | | |
| Brassica juncca L.) | 10,0 | 3,0 | 0,5 |
| Světlice barvířské | | | |
| (Carthamus tinctorius L.) | 10,0 | 4,0 | 1,0 |
+---------------------------+------------------+------------------+------------------+
Vybraná ustanovení novel
Přechodná ustanovení
(1) Potraviny uvedené do oběhu přede dnem účinnosti této vyhlášky se posuzují podle dosavadních právních předpisů.
(2) Označení potravin podle dosavadních právních předpisů lze používat nejpozději do 31. prosince 2001.
Přechodné ustanovení
Potraviny označené podle vyhlášky č. 329/1997 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky, lze uvádět do oběhu nejpozději do 1. července 2014. Potraviny, které byly uvedeny do oběhu před tímto datem, mohou být prodávány do vyprodání zásob.
____________________
2) Vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, ve znění pozdějších předpisů.