____________________________________________________________

Systém ASPI - stav k 23.7.2018 do částky 74/2018 Sb. a 23/2018 Sb.m.s. - RA1246

333/1997 Sb. - prováděcí vyhláška k zák. o potravinách a tabákových výrobcích - poslední stav textu

 

333/1997 Sb.

 

VYHLÁŠKA

 

Ministerstva zemědělství

 

ze dne 12. prosince 1997,

 

kterou se provádí § 18 písm. a), b), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta

 

Změna: 93/2000 Sb.

Změna: 268/2006 Sb.

Změna: 182/2012 Sb.

 

                Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 písm. a), b), g) a h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta:

 

ODDÍL 1

 

MLÝNSKÉ OBILNÉ VÝROBKY

 

§ 1

 

                Pro účely této vyhlášky se rozumí

 

a) mlýnskými obilnými výrobky výrobky získané zpracováním jednoho nebo více botanických druhů obilovin, pohanky nebo rýže vícestupňovým mlýnským postupem,

 

b) moukou mlýnský obilný výrobek získaný mletím obilí a tříděný podle velikosti částic, obsahu minerálních látek a druhu použitého obilných zrn, pohanky a rýže,

 

c) krupicí mlýnský obilný výrobek získaný v první fázi mletí obilných zrn v podobě hrubších částic zbavených slupky,

 

d) vločkami výrobky z vyčištěného a oloupaného obilného zrna nebo bezpluchého nebo zbaveného pluch, získané jeho mačkáním nebo příčným řezáním,

 

e) trhankou výrobek z vyčištěného obilného zrna, získaný šetrným drcením,

 

f) kroupami výrobky z vyčištěného obilného zrna, převážně z ječmene, zbaveného obalových vrstev broušením,

 

g) lámankou zlomkové drobné netříděné obilné a pohankové kroupy,

 

h) jáhlami vyčištěná zrna prosa upravená loupáním a leštěním,

 

i) klíčky částice nebo šupinky nasládlé chuti získané při mlýnském zpracování obilného zrna,

 

j) obilovinami pro přímou spotřebu vyčištěná, popřípadě dále jinak upravená obilná zrna, zejména pšenice, žita, ječmene nebo ovsa,

 

k) směsmi z obilovin výrobky, jejichž převážný podíl tvoří mlýnské obilné výrobky, k nimž jsou přidány další složky, určené pro přímou spotřebu nebo ke spotřebě po tepelné úpravě,

 

l) instantními mlýnskými obilnými výrobky výrobky získané tepelnou úpravou,

 

m) rýží zrna získaná z kulturní rostliny rýže seté (Oryza sativa L.) a jejích odrůd,

 

n) rýží neloupanou neloupané obilky rýže s celistvou vrchní slupkou,

 

o) rýží pololoupanou (natural) zrna rýže zbavená vrchní slupky (pluchy),

 

p) rýží loupanou zrna rýže zbavená všech částí oplodí a osemení a částečně i klíčků,

 

r) rýží dlouhozrnnou rýže, jejíž zrno je průměrně 6 mm dlouhé a poměr jeho délky a šířky je zpravidla více než 3,

 

s) rýží střednězrnnou rýže, jejíž průměrná délka zrna je mezi 5,2 mm a 6,0 mm a poměr délky a šířky zrna je zpravidla nižší než 3,

 

t) rýží kulatozrnnou rýže, jejíž průměrná délka zrna je menší než 5,2 mm a poměr délky a šířky zrna méně než 2,

 

u) musli směs mlýnských obilných výrobků, upravených vločkováním, extrudováním nebo jinou vhodnou technologií, k nimž jsou přidány další složky, zejména jádra suchých plodů, sušené nebo jinak zpracované ovoce a látky upravující chuť, vůni nebo konzistenci.

 

§ 2

 

Členění na skupiny a podskupiny

 

                Členění na skupiny a podskupiny je uvedeno v příloze č. 1.

 

§ 3

 

Označování

 

 

                (1) Mlýnské obilné výrobky se označují názvem skupiny nebo podskupiny.

 

                (2) U sypkých směsí z obilovin se uvede způsob užití a návod k přípravě.

 

                (3) U mlýnských obilných výrobků se označí botanický rod obiloviny, ze které je výrobek vyroben.

 

§ 4

 

Požadavky na jakost

 

                (1) Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost mlýnských obilných výrobků jsou uvedeny v příloze č. 2.

 

                (2) Fyzikální a chemické požadavky na jakost rýže jsou uvedeny v příloze č. 3.

 

                (3) Skupiny rýže se nesmí vzájemně mísit, ale povoluje se přítomnost až 10 % jiné skupiny rýže.

 

                (4) Přípustné záporné hmotnostní odchylky výrobků jsou uvedeny v příloze č. 4.

 

§ 5

 

Uvádění do oběhu

 

                Mlýnské obilné výrobky a rýže musí být uloženy odděleně od látek aromatických, skladují se na podlážkách nejméně ve vzdálenosti 5 cm od stěny ve větratelných prostorách s relativní vlhkostí vzduchu nejvýše 75 %.

 

ODDÍL 2

 

TĚSTOVINY

 

 

§ 6

 

                Pro účely této vyhlášky se rozumí

 

a) těstovinami potraviny vyrobené tvarováním nekynutého a chemicky nekypřeného těsta připraveného zejména z mlýnských obilných výrobků nebo jejich směsí,

 

b) těstovinami sušenými těstoviny, které jsou po ztvarování usušeny na obsah vlhkosti nejvýše 13 hmotnostních procent,

 

c) těstovinami nesušenými těstoviny, které jsou po ztvarování mírně osušeny na celkový obsah vlhkosti nejméně 20 hmotnostních procent,

 

d) vaječnými těstovinami těstoviny, k jejichž výrobě se kromě mlýnských obilných výrobků použijí vejce anebo vaječné výrobky,

 

e) těstovinami bezvaječnými těstoviny vyrobené bez přídavku vajec,

 

f) těstovinami semolinovými těstoviny vyrobené pouze z krupice (semoliny) z pšenice Triticum durum, bez přídavku vajec,

 

g) těstovinami celozrnnými těstoviny vyrobené z celozrnné mouky z jednoho nebo více druhů obilovin, pohanky nebo rýže,

 

h) těstovinami plněnými těstoviny s náplní,

 

i) těstovinami instantními těstoviny vyrobené speciálním technologickým postupem, které se pro konzumaci připravují rehydratací ve vodě nebo jiné tekutině.

 

§ 7

 

Členění na skupiny a podskupiny

 

                Členění na skupiny a podskupiny je uvedeno v příloze č. 5.

 

§ 8

 

Označování

 

 

                Kromě údajů uvedených v zákoně a ve zvláštním předpise2) se na obalu těstovin uvede

 

a) v názvu výrobku vždy druh a skupina výrobků,

 

b) u nesušených těstovin údaj o tom, že se jedná o těstoviny nesušené a označí se dobou použitelnosti,

 

c) u těstovin balených vakuově nebo v inertní atmosféře údaj o době, do které je nutno spotřebovat potravinu po otevření tohoto obalu,

 

d) u plněných těstovin označení náplně.

 

§ 9

 

Požadavky na jakost

 

                (1) Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost jsou uvedeny v příloze č. 6.

 

                (2) Přípustné záporné hmotnostní odchylky jsou uvedeny v příloze č. 7.

 

§ 10

 

Uvádění do oběhu

 

                (1) Sušené těstoviny musí být uloženy odděleně od látek aromatických, skladují se na podlážkách nejméně ve vzdálenosti 5 cm od stěny ve větratelných prostorách s relativní vlhkostí vzduchu nejvýše 75 %.

 

                (2) Nesušené těstoviny musí být skladovány při teplotě nejvýše 8 stupňů C, těstoviny balené vakuově nebo v inertní atmosféře musí být skladovány při teplotě nejvýše 10 stupňů C, pokud výrobce nestanoví jiné podmínky uchovávání.

 

                (3) Těstoviny nesušené se přepravují v izotermických obalech nebo izotermických dopravních prostředcích.

 

                (4) Těstoviny se nesmí balit do barevného průhledného ani průsvitného obalu, pod kterým je zkreslena vizuálně barva nezabaleného výrobku.

 

ODDÍL 3

 

PEKAŘSKÉ VÝROBKY

 

§ 11

 

                Pro účely této vyhlášky se rozumí

 

a) pekařskými výrobky výrobky získané tepelnou úpravou těst nebo hmot, jejichž sušina je v převažujícím podílu tvořena mlýnskými obilnými výrobky s výjimkou šlehaných hmot a sněhového pečiva,

 

b) chlebem pekařský výrobek kypřený kvasem, popřípadě droždím, ve tvaru veky, bochníku nebo formový s výjimkou netradičních druhů chleba, o hmotnosti nejméně 400 g s výjimkou krájeného chleba a netradičních druhů chleba,

 

c) běžným pečivem tvarovaný pekařský výrobek vyrobený z pšeničné nebo žitné mouky anebo jiných mlýnských obilných výrobků, přísad a přídatných látek, který obsahuje méně než 8,2 % bezvodého tuku a méně než 5 % cukru, vztaženo na celkovou hmotnost mlýnských obilných výrobků,

 

d) jemným pečivem pekařské výrobky získané tepelnou úpravou těst nebo hmot s recepturním přídavkem nejméně 8,2 % bezvodého tuku nebo 5 % cukru na celkovou hmotnost použitých mlýnských výrobků, popřípadě plněné různými náplněmi před pečením nebo po upečení marmeládou, ovocnou pomazánkou, náplněmi mikrobiálně stabilními při běžných podmínkách skladování, džemem nebo povidly nebo povrchově upravené sypáním, polevou nebo glazurou,

 

e) trvanlivým pečivem výrobky vyrobené zejména z mouky, popřípadě dalších surovin, přídatných látek a látek určených k aromatizaci, s obsahem vody nejvýše 10 %, s výjimkou perníků, preclíků a trvanlivých tyčinek s obsahem vody nejvýše 16 %; popřípadě plněné různými náplněmi, máčené, potahované nebo povrchově upravené,

 

f) pšeničným chlebem nebo pšeničným pečivem pekařský výrobek obsahující nejméně 90% podíl mlýnských výrobků z pšenice z celkové hmotnosti mlýnských výrobků,

 

g) žitným chlebem nebo žitným pečivem pekařský výrobek obsahující nejméně 90% podíl mlýnských výrobků ze žita z celkové hmotnosti mlýnských výrobků,

 

h) žitno pšeničným chlebem nebo žitno pšeničným pečivem pekařský výrobek, v jehož těstě musí být podíl žitných mlýnských výrobků vyšší než 50 % a pšeničných mlýnských výrobků vyšší než 10 % z celkové hmotnosti mlýnských výrobků,

 

i) pšenično žitným chlebem nebo pšenično žitným pečivem pekařský výrobek, v jehož těstě musí být podíl pšeničných mlýnských výrobků nejméně 50 % a žitných mlýnských výrobků vyšší než 10 % z celkové hmotnosti mlýnských výrobků,

 

j) celozrnným chlebem nebo celozrnným pečivem pekařský výrobek, jehož těsto musí obsahovat z celkové hmotnosti mlýnských obilných výrobků nejméně 80 % celozrnných mouk nebo jim odpovídající množství upravených obalových částic z obilky,

 

k) vícezrnným chlebem nebo vícezrnným pečivem pekařský výrobek, do jehož těsta jsou přidány mlýnské výrobky z jiných obilovin než pšenice a žita, luštěniny nebo olejniny v celkovém množství nejméně 5 % z celkové hmotnosti použitých mlýnských obilných výrobků,

 

l) speciálním druhem chleba nebo pečiva pekařský výrobek, který obsahuje kromě mlýnských výrobků ze pšenice a žita další složku, zejména obiloviny, olejniny, luštěniny, vlákninu, suché skořápkové plody, zeleninu, mléčné výrobky nebo brambory, v množství nejméně 10 % z celkové hmotnosti použitých mlýnských výrobků, nebo netradiční druhy chleba typu pita chléb, arabský chléb anebo obdobné druhy chleba plochého tvaru o hmotnosti nižší než 400 g, které obsahují nejméně 50% podíl mlýnských výrobků a jsou zpravidla kypřené kvasem nebo droždím,

 

m) sušenkami výrobky získané upečením těsta, zejména chemicky kypřeného,

 

n) trvanlivým pečivem ze šlehaných hmot výrobky kypřené výhradně mechanicky, jejichž základními surovinami jsou vaječný obsah a cukr,

 

o) oplatkami výrobky získané upečením tenké vrstvy těsta nebo hmoty kontaktním způsobem ve formách,

 

p) perníkem pečené výrobky z chemicky kypřeného těsta s přídavkem koření a neutralizovaného invertovaného cukerného roztoku nebo invertního cukru nebo medu,

 

r) suchary výrobky z těsta kypřeného chemicky nebo biologicky, po upečení krájené na plátky a restované,

 

s) preclíky a trvanlivými tyčinkami výrobky z těsta, kypřeného chemicky nebo biologicky, které musí být při pečení prosušeny v celém objemu,

 

t) crackerovým pečivem výrobky z laminovaných těst kypřených chemicky nebo biologicky.

 

§ 11a

 

                Pro účely této vyhlášky se dále rozumí

 

a) extrudovaným výrobkem výrobek vyrobený z mlýnských obilných výrobků extruzní technologií působením tlaku a teploty,

 

b) pufovaným výrobkem výrobek vyrobený z obroušených zvlhčených obilných zrn jednoho nebo více botanických druhů obilovin, rýže nebo pohanky v expanzní formě pečícího zařízení působením tlaku a teploty,

 

c) macesem křehký nekvašený výrobek kulatého či hranatého tvaru vyrobený z nekynutého těsta z vody a pšeničné mouky tepelnou úpravou,

 

d) knäckebrotem výrobek křehké konzistence z mlýnských obilných výrobků a dalších surovin obvykle ve tvaru obdélníku vyrobený tepelnou úpravou,

 

e) čerstvým chlebem nebalený chléb, jehož celý technologický proces výroby od přípravy těsta až po upečení či obdobnou tepelnou úpravu, včetně uvedení do oběhu, nebyl přerušen zmrazením nebo jinou technologickou úpravou vedoucí k prodloužení trvanlivosti a který je zároveň nabízen k prodeji spotřebiteli nejdéle do 24 hodin po upečení či obdobné tepelné úpravě,

 

f) čerstvým běžným pečivem nebalené běžné pečivo, jehož celý technologický proces výroby od přípravy těsta až po upečení či obdobnou tepelnou úpravu, včetně uvedení do oběhu, nebyl přerušen zmrazením nebo jinou technologickou úpravou vedoucí k prodloužení trvanlivosti a které je zároveň nabízeno k prodeji spotřebiteli nejdéle do 24 hodin po upečení či obdobné tepelné úpravě,

 

g) čerstvým jemným pečivem nebalené jemné pečivo, jehož celý technologický proces výroby od přípravy těsta až po upečení či obdobnou tepelnou úpravu, včetně uvedení do oběhu, nebyl přerušen zmrazením nebo jinou technologickou úpravou vedoucí k prodloužení trvanlivosti a které je zároveň nabízeno k prodeji spotřebiteli nejdéle do 24 hodin po upečení či obdobné tepelné úpravě.

 

§ 12

 

Členění na druhy a skupiny

 

                Členění na druhy a skupiny je uvedeno v příloze č. 8.

 

§ 13

 

Označování

 

 

                Kromě údajů uvedených v zákoně a zvláštním předpise1) jsou tyto další požadavky na označování

 

a) pekařské výrobky se označí názvem druhu a skupiny, s výjimkou jemného pečiva a trvanlivého pečiva. Druh běžné pečivo lze označit názvem "pečivo",

 

b) u trvanlivého pečiva se označí skupina,

 

c) jemné pečivo a trvanlivé pečivo se musí označit druhem náplně a polevy v případě plněných nebo potahovaných výrobků,

 

d) název "staročeský chléb" nebo "tradiční chléb" lze využít pouze pro chléb, který je kypřen vitálním žitným kvasem, s minimálním obsahem 70 % výše vymleté žitné mouky vztaženo na celkové množství mlýnských výrobků,

 

e) název "selský chléb" lze použít pro chléb s charakteristickými velkými i nepravidelnými póry, tvarovaný do kulatého bochníku o hmotnosti nejméně 2 kg, s obsahem nejméně 60 % žitné mouky vztaženo na celkové množství mlýnských výrobků,

 

f) přívlastkem "trvanlivý" lze označit chléb, jehož trvanlivost musí být nejméně 21 dní,

 

g) běžným pečivem mléčným lze označit běžné pečivo, které obsahuje mléko v množství odpovídajícím nejméně 1,7 % mléčné sušiny vztaženo na celkovou hmotnost mlýnských výrobků,

 

h) výrobky lze označit názvem

1. máslové, je-li tukem použitým do těsta výhradně máslo,

2. vaječné, obsahují-li nejméně 180 g celých vajec nebo 64 g žloutků na 1 kg mlýnských výrobků,

3. kakaové, obsahují-li nejméně 2,5 % hmotnostních kakaa,

4. použité skupiny suchých skořápkových plodů, obsahují-li nejméně 25 g jader těchto suchých skořápkových plodů na 1 kg hmoty,

 

i) jemné pečivo lze označit dále slovy vyjadřujícími recepturní nebo technologické zpracování, jako je "z listového těsta", "z kynutého listového těsta", "smažené", "z taženého těsta", "z litých hmot", "ze šlehaných hmot", "ze třených hmot", "z křehkých tukových těst", "z jádrových hmot", "čajové pečivo", "ovocný chlebíček", "slané nebo sýrové pečivo",

 

j) u nebaleného pekařského výrobku, který byl v hotovém stavu zmrazen a spotřebiteli je nabízen v rozmrazeném stavu, se tam, kde je výrobek přímo nabízen k prodeji spotřebiteli, viditelně umístí v blízkosti názvu výrobku údaj „rozmrazeno“,

 

k) u nebaleného pekařského výrobku, který byl dokončen ze zmrazeného polotovaru, se tam, kde je výrobek přímo nabízen k prodeji spotřebiteli, viditelně umístí v blízkosti názvu výrobku údaj „ze zmrazeného polotovaru“.

 

§ 14

 

Požadavky na jakost

 

                (1) Požadavky na jakost pekařských výrobků jsou uvedeny v příloze č. 9.

 

                (2) Přípustné záporné hmotnostní odchylky výrobků jsou uvedeny v příloze č. 10.

 

§ 15

 

Uvádění do oběhu

 

                Přepravní obaly a prostředky určené k přepravě pekařských výrobků je zakázáno používat k jiným účelům.

 

ODDÍL 4

 

CUKRÁŘSKÉ VÝROBKY A TĚSTA

 

§ 16

 

                Pro účely této vyhlášky se rozumí

 

a) cukrářskými výrobky výrobky, jejichž základem jsou pekařské výrobky, které jsou dohotoveny pomocí náplní, polev, ozdob a kusového ovoce, nebo též výrobky, jejichž základem je pevná hmota vytvořená pomocí želírovacích látek bez pečení a dohotovená zejména pomocí náplní, polev nebo kusového ovoce,

 

b) těstem tepelně neopracované polotovary k výrobě pekařských výrobků,

 

c) náplní polotovar používaný k plnění nebo zdobení cukrářských výrobků,

 

d) lehkým tukovým nebo máslovým krémem náplň vzniklá vyšleháním základního krému s čerstvým máslem nebo s jiným tukem, přičemž obsah tuku nebo čerstvého másla činí nejméně 30 % v sušině náplně,

 

e) tukovým nebo máslovým krémem ochucená náplň obsahující tuk nebo čerstvé máslo a cukr, přičemž obsah tuku nebo čerstvého másla činí nejméně 45 % v sušině náplně,

 

f) šlehačkovou náplní vyšlehaná smetana ke šlehání ochucená cukrem nebo jinými ochucovadly, popřípadě vmíchaná do hmot na bázi hydrokoloidů, které tvoří nejvýše jednu třetinu hmotnosti šlehačkové náplně,

 

g) bílkovým krémem náplň vzniklá vyšleháním čerstvých, tekutých pasterizovaných nebo sušených pasterizovaných bílků s cukrem svařeným s vodou,

 

h) ostatním krémem náplň s obsahem tuku méně než 30 % v sušině náplně,

 

i) těstem lineckým těsto s vysokým obsahem tuku,

 

j) těstem listovým těsto s vysokým obsahem tuku připravené bez použití kypřicích prostředků, tvořené jednotlivými vrstvami vodového těsta a tuku, které po tepelné úpravě vykazuje charakteristické listování,

 

k) těstem kynutým listovým nebo též plundrovým těsto s vysokým obsahem tuku připravené s použitím kypřicích prostředků, tvořené jednotlivými vrstvami kynutého těsta a tuku, které po tepelné úpravě vykazuje charakteristické listování.

 

§ 17

 

Členění na druhy a skupiny

 

                Členění na druhy a skupiny je uvedeno v příloze č. 11.

 

§ 18

 

Označování

 

 

                Kromě údajů uvedených v zákoně a zvláštním předpise2) jsou tyto další požadavky na označování

 

a) cukrářské výrobky se označují datem použitelnosti,

 

b) plněné cukrářské výrobky se označí názvem druhu a skupiny,

 

c) náplň lze označit názvem

1. kakaová, obsahuje-li nejméně 2,5 hmotnostních procent kakaa,

2. čokoládová, obsahuje-li nejméně 5,0 hmotnostních procent čokolády,

3. suchých skořápkových plodů, obsahuje-li nejméně 25 g jader těchto suchých skořápkových plodů v 1 kg krému nebo cukrářské hmoty,

 

d) pokud jsou náplně ochuceny pouze látkou určenou k aromatizaci, označují se "s příchutí",

 

e) náplň označená jako máslová musí obsahovat v receptuře výhradně máslo,

 

f) u cukrářských výrobků obsahujících alkohol se přítomnost alkoholu označí,

 

g) těsta ostatní lze označit přívlastkem vyjadřujícím recepturní či technologické zpracování, např. kynuté listové, tažené, třené, křehké tukové, jádrové, slané a sýrové,

 

h) u nebaleného cukrářského výrobku, který byl v hotovém stavu zmrazen a spotřebiteli je nabízen k prodeji v rozmrazeném stavu, se tam, kde je výrobek přímo nabízen k prodeji spotřebiteli, viditelně umístí v blízkosti názvu výrobku údaj „rozmrazeno“.

 

§ 19

 

Požadavky na jakost

 

                (1) Požadavky na jakost cukrářských výrobků a náplní jsou uvedeny v příloze č. 12.

 

                (2) Přípustné záporné hmotnostní odchylky výrobků jsou uvedeny v příloze č. 13.

 

§ 20

 

Technologické požadavky

 

                Náplně je nutné zpracovat do cukrářského výrobku nejdéle do 24 hodin po jejich výrobě a lze je po tuto dobu skladovat při teplotě nejvýše 5 stupňů C. Do náplně nově zhotovené je nepřípustné přimíchávat skladovanou náplň.

 

§ 21

 

Uvádění do oběhu

 

                (1) Cukrářské výrobky se uvádějí do oběhu při teplotách do 8 °C, s výjimkou výrobků uvedených v odstavci 2.

 

                (2) Cukrářské výrobky balené, které jsou v důsledku použití surovin trvanlivějšího charakteru nebo technologické úpravy vedoucí k prodloužení trvanlivosti mikrobiologicky a fyzikálně-chemicky stabilní při teplotách nad 8 °C, se uvádějí do oběhu při teplotách deklarovaných výrobcem.

 

                (3) Těsta se uvádějí do oběhu při teplotách do 10 °C.

 

§ 22

 

Přechodné ustanovení

 

                Označování mlýnských obilných výrobků, těstovin, pekařských výrobků a cukrářských výrobků balených v období od 1. ledna 1998 do 31. března 1998 se posuzuje pouze podle § 6 zákona.

 

§ 23

 

Účinnost

 

 

                Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem vyhlášení, s výjimkou § 3, 8, 13 a 18, které nabývají účinnosti dnem 1. dubna 1998.

 

Ministr:

 

Ing. Lux v. r.

 

Příl.1

Členění na skupiny a podskupiny

 

+----------------------+-----------------+----------------------+

 

|         Druh         |     Skupina     |      Podskupina      |

+----------------------+-----------------+----------------------+

|mlýnské obilné výrobky|mouka            |hladká mouka          |

|                      |                 |polohrubá mouka       |

|                      |                 |hrubá mouka           |

|                      |                 |celozrnná mouka       |

|                      +-----------------+----------------------+

|                      |krupice          |hrubá pšeničná krupice|

|                      |                 |kukuřičná krupice     |

|                      |                 |jemná pšeničná krupice|

|                      +-----------------+----------------------+

|                      |vločky           |                      |

|                      +-----------------+----------------------+

|                      |trhanka          |                      |

|                      +-----------------+----------------------+

|                      |kroupy           |perličky              |

|                      |                 |lámanka               |

|                      |                 |malé kroupy           |

|                      |                 |ostatní kroupy        |

|                      +-----------------+----------------------+

|                      |jáhly            |                      |

|                      +-----------------+----------------------+

|                      |pohanka          |                      |

|                      +-----------------+----------------------+

|                      |klíčky           |                      |

|                      +-----------------+----------------------+

|                      |obiloviny pro    |                      |

|                      |přímou spotřebu  |                      |

|                      +-----------------+----------------------+

|                      |směsi z obilovin |musli                 |

|                      |                 |sypká směs            |

|                      +-----------------+----------------------+

|                      |dlouhozrnná rýže |pololoupaná rýže      |

|                      |střednězrnná rýže|loupaná rýže          |

|                      |kulatozrnná rýže |neloupaná rýže        |

|                      |                 |parboiled rýže        |

+----------------------+-----------------+----------------------+

 

 

 

Příl.2

Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost

 

Mouky

 

Fyzikální a chemické požadavky

Vlhkost mouk ze všech druhů obilovin, pohanky a rýže smí být nejvýše 15,0 %.

Kukuřičné mouky a krupice smí obsahovat nejvýše 3,0 % tuku v sušině.

 

Mouky nesmějí být chemicky běleny.

Tabulka 1

+------------------------+-------------------------------+-------------------------+

 

|      Podskupina        |         Granulace *1          |Minerální látky (popel)*2|

|                        |     (velikost ok/propad)      |    (% hmot. v sušině)   |

|                        |          (mikrom/%)           |         nejvýše         |

+------------------------+-------------------------------+-------------------------+

|Mouky hladké            |                               |                         |

|z toho:                 |                               |                         |

|pšeničná světlá         |257/nejméně 96 - 162/nejméně 75|           0,60          |

|pšeničná polosvětlá     |257/nejméně 96 - 162/nejméně 75|           0,75          |

|pšeničná chlebová       |257/nejméně 96 - 162/nejméně 75|           1,15          |

|žitná světlá (výražková)|                               |           0,65          |

|žitná tmavá (chlebová)  |                               |           1,10          |

+------------------------+-------------------------------+-------------------------+

|Mouky polohrubé         |366/nejméně 96 - 162/nejvýše 75|           0,50          |

+------------------------+-------------------------------+-------------------------+

|Mouky hrubé             |485/nejméně 96 - 162/nejvýše 15|           0,50          |

+------------------------+-------------------------------+-------------------------+

|Mouky celozrnné pšeničné|2800/nejméně 96                |           1,90          |

+------------------------+-------------------------------+-------------------------+

 *1 granulace  velikost   podílu  částic,  které   propadají  sítem

    o stanovené velikosti ok

 *2 minerální látky  (popel) nespalitelné látky,  které zůstanou po

    spálení vzorku za stanovených podmínek

 

 

Tabulka 2

Smyslové požadavky na jakost mouky

+-----------------------------------+-----------------------------------+-----------------------------------+

| Název mouky                       | Barva                             | Vůně a chuť                       |

+-----------------------------------+-----------------------------------+-----------------------------------+

| pšeničná                          | bílá s nažloutlým odstínem        | Příjemná, charakteristická pro    | 

+-----------------------------------+-----------------------------------+ mouku z dané obiloviny, bez       |

| pšeničná chlebová                 | bílá se žlutošedým nebo našedlým  | cizích pachů a příchutí           |

|                                   | odstínem                          |                                   |

+-----------------------------------+-----------------------------------+                                   |

| pšeničná celozrnná                | hnědavý, načervenalý nebo         |                                   |

|                                   | tmavočervený odstín               |                                   |

+-----------------------------------+-----------------------------------+                                   |

| žitná světlá (výražková)          | bílá                              |                                   |

+-----------------------------------+-----------------------------------+                                   |

| žitná tmavá (chlebová)            | šedobílá se zelenomodrým odstínem |                                   |

+-----------------------------------+-----------------------------------+-----------------------------------+

 

Tabulka 3

 

Krupice

 

+----------------------+-----------------+-------------+--------------------------------+

 

|         Druh         | Minerální látky |   Vlhkost   |       Granulace (mikrom/%)     |

|                      |     (popel)     |(% hmotnosti)|      (velikost ok/propad)      |

|                      |   (% hmotnosti  |   nejvýše   |                                |

|                      |v sušině) nejvýše|             |                                |

+----------------------+-----------------+-------------+--------------------------------+

|Krupice pšeničná      |                 |             |                                |

|hrubá                 |       0,50      |     15,0    | 853/nejméně 96 - 446/nejvýše 15|

+----------------------+-----------------+-------------+--------------------------------+

|Krupice pšeničná      |                 |             |                                |

|jemná                 |       0,50      |     15,0    | 485/nejméně 96 - 257/nejvýše 15|

+----------------------+-----------------+-------------+--------------------------------+

|Krupice jemná pšeničná|                 |             |                                |

|dehydrovaná           |       0,50      |     12,0    | 485/nejméně 96 - 257/nejvýše 15|

+----------------------+-----------------+-------------+--------------------------------+

|Krupice kukuřičná     |       0,90      |     15,0    |                -               |

+----------------------+-----------------+-------------+--------------------------------+

 

Tabulka 4

Vločky

 

 

             Vlhkost        Podíl       Obsah částí    Černé

   Druh                nerozmačkaných     stébel,     vločky *3

               v %           zrn          pluch a

                             v %          oplodí        v %

             nejvýše       nejvýše          v %

                                          nejvýše     nejvýše

---------------------------------------------------------------

ovesné         12,0          0,1            0,2         0,5

ovesné         12,0           -             0,2          -

drcené

 

pšeničné       14,0          0,2            0,1          -

žitné          14,0          0,2            0,2          -

ječné          14,0          0,2            0,2          -

ostatní        14,0          0,2             -           -

 *3 černé  vločky  vločky  se  změněnou  barvou  na  více než 50 %

    povrchu

Tabulka 5

 

Trhanka

 

 

           Ukazatel                    Hodnota nejvýše

---------------------------------------------------------------

Vlhkost                                     15,0 %

Minerální látky (popel)                      1,9 % v sušině

Podíl nerozdrcených zrn                      3,0 %

Tabulka 6

 

Kroupy, lámanka

 

                Podíl       Podíl pluch   Minerální     Vlhkost

               částečně      a slupek    nečistoty *4

   Druh      obroušených        v %                       v %

                 nebo                        v %

            neobroušených

               zrn v %        nejvýše                   nejvýše

               nejvýše                     nejvýše

---------------------------------------------------------------

Perličky         1,0             -           0,15        15,0

Lámanka          1,0             -           0,15        15,0

Kroupy malé      1,0            0,1          0,15        15,0

Kroupy           2,0            0,1          0,15        15,0

ostatní

 

 

 *4 minerální  nečistoty  kaménky,  písek,  hrudky  zeminy, prach,

    v případě rýže i mastek,

Tabulka 7

 

   Třídění dle velikosti         % propadu / průměr kruhových ok (mikrom)

                                    nejméně                         nejvýše

-----------------------------------------------------------------------------

kroupy velké                            -                           30/3500

kroupy střední                       70/3500                        15/3000

kroupy zabíjačkové                   40/3000                         2/2000

kroupy malé                          95/3000                         5/2000

perličky                             85/2000                         1/1000

lámanka                              98/3000                         1/1000

Tabulka 8

 

Jáhly, pohanka

               Vlhkost    Minerální     Obsah        Obsah

    Druh                  nečistoty     cizích    neloupaných

                             *4        semen a       zrn a

                 v %         v %        slupek       zlomků

               nejvýše     nejvýše       v %          v %

                                       nejvýše      nejvýše

--------------------------------------------------------------

pohanka          15,0       0,15         0,2          1,0

loupaná

jáhly            15,0       0,15         0,2          2,0

 

 *4 minerální  nečistoty  kaménky,  písek,  hrudky  zeminy, prach,

    v případě rýže i mastek,

Tabulka 9

 

Barva    pohanka loupaná    světle hnědá až hnědá, na lomu jasně bílá

         jáhly              žlutá, žlutooranžová až žlutohnědá

Chuť     pohanka loupaná    slabě nahořklá, charakteristická pro pohanku

         jáhly              slabě nasládlá, charakteristická pro proso

Tabulka 10

 

Klíčky

 

Ukazatel        klíčky tepelně     klíčky tepelně neupravené

Vlhkost          stabilizované           nejvýše 15,0 %

                nejvýše 10,0 %

Tabulka 11

 

Obiloviny pro přímou spotřebu

 

Ukazatel                                   Hodnota

--------------------------------------------------------

Vlhkost                                nejvýše  14,0  %

Zlomky *5                              nejvýše   1,0  %

Příměsi *6                             nejvýše   1,0  %

Minerální nečistoty *4                 nejvýše   0,15 %

 *4 minerální  nečistoty  kaménky,  písek,  hrudky  zeminy, prach,

    v případě rýže i mastek,

 *5 zlomky  části zrna  příslušné obiloviny,  zůstalo-li méně  než

    polovina obilky

 *6 příměsi  zrna příslušného  druhu obilovin  s odlišnou  jakostí

    snižující   celkovou   hodnotu   výrobku   nebo  technologicky

    neodstranitelná  zrna a  semena jiných  než příslušných  druhů

    obilovin

Tabulka 12

 

Směsi z obilovin

Smyslové požadavky

 

Ukazatel                                 Vyjádření

-------------------------------------------------------------------------

Konzistence       sypká směs, menší snadno roztíratelné hrudky nejsou na

                  závadu

Barva             vyrovnaná, po použitých surovinách

Vůně a chuť       příjemná, přirozená, odpovídající charakteru použitých

                  složek a ochucovadel

Tabulka 13

 

Fyzikální a chemické požadavky

+----------------------------------+-------------------+-----------------+

 

|Směsi pro užití                   |Vlhkost v % nejvýše|Popel v % nejvýše|

+----------------------------------+-------------------+-----------------+

|na chlebové výrobky               |        14,0       |       4,0       |

+----------------------------------+-------------------+-----------------+

|na pšeničné pečivo běžné          |        14,0       |       3,0       |

+----------------------------------+-------------------+-----------------+

|na pšeničné pečivo jemné          |        14,0       |       2,5       |

+----------------------------------+-------------------+-----------------+

|na šlehané nebo třené hmoty       |        11,0       |       2,5       |

+----------------------------------+-------------------+-----------------+

|na přípravu trvanlivého pečiva vč.|                   |                 |

|perníků                           |        11,0       |       2,5       |

+----------------------------------+-------------------+-----------------+

|na přípravu knedlíků              |        15,0       |       3,0       |

+----------------------------------+-------------------+-----------------+

|na přípravu smažených výrobků     |        14,0       |       3,0       |

+----------------------------------+-------------------+-----------------+

|na přípravu obilné kaše           |        15,0       |        -        |

+----------------------------------+-------------------+-----------------+

|na přípravu moučníků bez cukru    |        15,0       |        -        |

+----------------------------------+-------------------+-----------------+

 

 

 

Příl.3

Rýže

 

Fyzikální a chemické požadavky na jakost

 

Ukazatel                                   Hodnota

---------------------------------------------------------

Vlhkost                                nejvýše 15,0 %

Nečistoty organické * 8                 nejvýše 1,0 %

Nečistoty minerální * 4                 nejvýše 0,2 %

Příměsi celkem * 9                   bez limitní hodnoty

     zrna neloupaná                    nejvýše 0,15 %

Drť * 10                                nejvýše 0,1 %

 

* 8  nečistoty organické cizí semena, části slámy, stébla, plevy

* 9  příměsi zlomky, vadná zrna, neloupaná zrna

* 10 drť propad sítem s kruhovými otvory o velikosti 1,4 mm

 

Příl.4

Přípustné záporné hmotnostní odchylky

 

        hmotnost balení           nejvyšší povolená odchylka

-------------------------------------------------------------

            do 50 g                        - 10 %

         51 -   120 g                      - 5%

        121 -   250 g                      - 4 %

        251 - 1 000 g                      - 3 %

       1001 - 2 500 g                      - 2 %

          nad 2 500 g                      - 1 %

 

Příl.5

Členění na skupiny a podskupiny

 

---------------------------------------------------------------------------

 

Druh                  Skupina               Podskupina

---------------------------------------------------------------------------

těstoviny             vaječné               sušené

                      bezvaječné            nesušené

                      semolinové            plněné

                      celozrnné             zmrazené nebo hluboce zmrazené

                      ostatní               balené vakuově nebo

                                            v modifikované atmosféře

                                            instantní

---------------------------------------------------------------------------                                              

 

Příl.6

Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost těstovin

 

 

 

Tabulka 1

Smyslové požadavky

+------------------------+----------------------------------------------------------------------------------+

| Vzhled a tvar          | Odpovídají tržnímu druhu, spotřebitelské balení neobsahuje příměs jiných tvarů   |

|                        | těstovin nad 1 %. Povrch hladký, kompaktní, bez trhlin. U válcovaných těstovin   |

|                        | a u těstovin, kde většina povrchu je tvořena řezem (např. u tzv. hvězdiček),     |

|                        | může být povrch mírně drsný a moučný. Podíl zlomků může být maximálně 10 %.      |

|                        | Těstoviny se při dodržení podmínek uvedených v návodu nerozvařují, nejsou        |

|                        | lepkavé a zachovávají si svůj tvar i po uvaření.                                 |

+------------------------+----------------------------------------------------------------------------------+

| Barva                  | Světlá, rovnoměrná v různých odstínech žluté, u vaječných těstovin odpovídající  |

|                        | počtu použitých vajec, u semolinových těstovin jantarová nebo v různých          |

|                        | tmavších odstínech žluté, u ostatních druhů odpovídá použitým surovinám nebo     |

|                        | přídatným látkám nebo látkám určeným k aromatizaci.                              |

+------------------------+----------------------------------------------------------------------------------+

| Vůně a chuť po uvaření | Příjemná, těstovinová, odpovídající  použitým surovinám.                         |

+------------------------+----------------------------------------------------------------------------------+

 

Tabulka 2

Fyzikální a chemické požadavky

+--------------------------+--------------------------+--------------------------+--------------------------+

|                          |        těstoviny         |         nejméně          |         nejvýše          |

+--------------------------+--------------------------+--------------------------+--------------------------+

|     Vlhkost              |  -  sušené               |            -             |           13%            |

|                          |  -  nesušené             |           20%            |            -             |        

|                          |  -  zmrazené             |           20%            |           38%            |          

|                          |  -  balené vakuově či    |           20%            |           38%            |          

|                          |     v inertní atmosféře  |                          |                          |

+--------------------------+--------------------------+--------------------------+--------------------------+

 

 

 

Příl.7

Přípustné záporné hmotnostní odchylky

 

       hmotnost balení           nejvyšší povolená odchylka

-------------------------------------------------------------

           do 250 g                          - 6 %

          251 - 500 g                        - 4 %

         501 - 2 000 g                       - 2 %

          nad 2 000 g                        - 1 %

 

Příl.8

Členění pekařských výrobků na druhy a skupiny

 

 

 

+-------------------------------+-------------------------------+

|            Druh               |             Skupina           |

+-------------------------------+-------------------------------+

|                               |            pšeničný           |

|                               |             žitný             |

|      chléb/čerstvý chléb      |         žitno pšeničný        |

|                               |         pšenično žitný        |

|                               |           celozrnný           |

|                               |           vícezrnný           |

|                               |           speciální           |

+-------------------------------+-------------------------------+

|                               |           pšeničné            |

|   běžné pečivo/čerstvé běžné  |             žitné             |

|            pečivo             |        žitno pšeničné         |

|                               |        pšenično žitné         |

|                               |           celozrnné           |

|                               |           vícezrnné           |

|                               |           speciální           |

+-------------------------------+-------------------------------+

|   jemné pečivo/čerstvé jemné  |                               |

|            pečivo             |                               |

+-------------------------------+-------------------------------+

|                               |   sušenky ze šlehaných hmot   |

|                               |            oplatky            |

|                               |            perníky            |

|                               |            suchary            |

|        trvanlivé pečivo       |            preclíky           |

|                               |       trvanlivé tyčinky       |

|                               |          knäckebrot           |

|                               |       crackerové pečivo       |

|                               |      extrudované výrobky      |

|                               |       pufované výrobky        |

|                               |            macesy             |

|                               |            piškoty            |

+-------------------------------+-------------------------------+

 

 

 

Příl.9

Požadavky na jakost pekařských výrobků

 

 

 

+----------------------+----------------------+----------------------+----------------------+----------------------+

|                      | Vzhled a tvar        | Kůrka, povrch        | Střídka              | Vůně a chuť          |

+----------------------+----------------------+----------------------+----------------------+----------------------+

| chléb/čerstvý        | pravidelně           | čistá                | dobře propečená,     | chlebová             |

| chléb                | formovaný            | zlatohnědé barvy,    | pórovitá, pružná,    | příjemná             |

|                      | klenutý              | bez zřetelně         | stejnorodá           |                      |

|                      |                      | obnažené střídky     |                      |                      |                         

+----------------------+----------------------+----------------------+----------------------+----------------------+

| běžné pečivo/        | pravidelně           | zlatohnědé barvy,    | dobře propečená,     | pečivová             |

| čerstvé běžné pečivo | formované            | čistá, křupavá, bez  | pórovitá, pružná,    | příjemná             |

|                      | klenuté              | zřetelně obnažené    | stejnorodá           |                      |

|                      |                      | střídky              |                      |                      |

+----------------------+----------------------+----------------------+----------------------+----------------------+

| jemné pečivo/        | pravidelně           | charakteristické     | dobře propečená,     | jemná, pečivová      |

| čerstvé jemné pečivo | formované, klenuté   | barvy, bez zřetelně  | pórovitá, vláčná,    | příjemná, s příchutí |

| z kynutého těsta     | nebo plněné          | obnažené střídky     | pružná               | přidaných složek     |

+----------------------+----------------------+----------------------+----------------------+----------------------+

| jemné pečivo/        | pravidelně           | charakteristické     | propečená,           | pečivová, příjemná s |  

| čerstvé jemné pečivo | formovaný,           | barvy, bez viditelně | s viditelným         | příchutí přidaných   |

| z listového a        | klenutý              | obnažené střídky     | listováním,          | složek bez cizích    |

| kynutého listového   |                      | (s výjimkou řezů),   | u kynutého těsta     | pachů a příchutí     |

| těsta                |                      | typický strupovitý   | dutiny nejsou na     |                      |     

|                      |                      | povrch               | závadu, u plněných   |                      | 

|                      |                      |                      | výrobků na řezu      |                      | 

|                      |                      |                      | viditelná náplň      |                      |

+----------------------+----------------------+----------------------+----------------------+----------------------+

| jemné pečivo/jemné   | pravidelně           | charakteristické     | dobře propečená      | příjemná, pečivová,  | 

| pečivo z jiných      | formované            | barvy, bez zřetelně  |                      | odpovídající         |   

| než výše uvedených   |                      | obnažené střídky     |                      | použitým surovinám   |

| těst                 |                      | (s výjimkou řezů),   |                      |                      |

|                      |                      | případně s polevou   |                      |                      |     

|                      |                      | či glazurou          |                      |                      |

+----------------------+----------------------+----------------------+----------------------+----------------------+

| trvanlivé pečivo     | typická barva        |                      | křehká, u            | příjemná dle přísady |

| kromě sušenek,       |                      |                      | laminovaných         |                      |

| oplatků, perníku     |                      |                      | výrobků              |                      |

|                      |                      |                      | vrstevnatý lom       |                      |

+----------------------+----------------------+----------------------+----------------------+----------------------+

| sušenky              | pravidelné dle formy | světle hnědý         | křehká               | jemná                |

+----------------------+----------------------+----------------------+----------------------+----------------------+

| oplatky              | dle formy            | křehký otisk formy   | křehká               | příjemná dle         |

|                      |                      |                      |                      | použitých přísad     |

+----------------------+----------------------+----------------------+----------------------+----------------------+

| perník               | dle formy            | celistvý, čistý      | vláčná               | dle přísad           |

+----------------------+----------------------+----------------------+----------------------+----------------------+

| extrudované          | pravidelný dle       | charakteristický     | křehká, pórovitá     | pečivová, příjemná s |

| výrobky              | použité formy        | odpovídající         |                      | příchutí přidaných   |

|                      |                      | použitým surovinám   |                      | složek bez cizích    |

|                      |                      |                      |                      | pachů a příchutí     |

+----------------------+----------------------+----------------------+----------------------+----------------------+

| pufované             | pravidelný dle       | charakteristický     | křehká, tvořená      | pečivová, příjemná s |

| výrobky              | použité formy        | odpovídající         | jednotlivými         | příchutí přidaných   |

|                      |                      | použitým surovinám   | pufovanými zrny      | složek bez cizích    |

|                      |                      |                      |                      | pachů a příchutí     |

+----------------------+----------------------+----------------------+----------------------+----------------------+

 

 

 

Příl.10

Přípustné záporné hmotnostní odchylky

 

+-------------------------------------------+----------------+

 

|Chléb nebalený                             | nejvýše - 6 %  |

+-------------------------------------------+----------------+

|Chléb balený                               | nejvýše - 5 %  |

+-------------------------------------------+----------------+

|Běžné pečivo o hmotnosti         do   300 g| nejvýše - 7 %  |

|                                nad   300 g| nejvýše - 6 %  |

+-------------------------------------------+----------------+

|Jemné pečivo o hmotnosti         do   150 g| nejvýše - 7 %  |

|                                nad   150 g| nejvýše - 6 %  |

+-------------------------------------------+----------------+

|Trvanlivé pečivo o hmotnosti     do    50 g| nejvýše - 11 % |

|                                 51 - 100 g| nejvýše - 9 %  |

|                                101 - 250 g| nejvýše - 7 %  |

|                                251 - 500 g| nejvýše - 5 %  |

|                                nad   500 g| nejvýše - 3 %  |

+-------------------------------------------+----------------+

 

 

 

Příl.11

Členění na druhy a skupiny

 

             Druh                           Skupina

-----------------------------------------------------------

      Cukrářský výrobek            s náplní lehkou tukovou

                                        lehkou máslovou

                                            tukovou

                                           máslovou

                                          šlehačkovou

  

                                           bílkovou

                                            ostatní

             Těsto                          linecké

                                            listové

                                            ostatní

 

Příl.12

Požadavky na jakost cukrářských výrobků a náplní

 

                (1) Náplně musí mít stejnoměrné zabarvení, hrubé součásti musí být rovnoměrně rozptýleny v celém objemu krému.

 

                (2) Vůně a chuť náplní a povrchových zdobení musí být příjemné, po použitých surovinách, bez cizích pachů a příchutí, chuť nesmí být nakyslá nebo nahořklá, pokud nakyslost nebo hořkost není charakteristickou vlastností dané náplně.

 

                (3) Pekařský výrobek, jež je základem či součástí cukrářského výrobku, musí být dobře propečený, nesmí být připálený, jeho vůně a chuť musí být příjemné, odpovídající druhu a použitým surovinám.

 

Příl.13

Přípustné záporné hmotnostní odchylky

 

+-------------------------------------+----------------------+

 

|Výrobky o hmotnosti         do  150 g|      nejvýše - 8 %   |

|                            nad 150 g|      nejvýše - 7 %   |

+-------------------------------------+----------------------+

 

 

Vybraná ustanovení novel

 

 Čl.II vyhlášky č. 268/2006 Sb.

 

Přechodné ustanovení

 

                Obaly vyrobené před nabytím účinnosti této vyhlášky lze používat nejdéle do 31. prosince 2006.

 

 Čl. III vyhlášky č. 182/2012 Sb.

 

Přechodné ustanovení

 

                Potraviny vyrobené a označené přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky, které nevyhovují požadavkům stanoveným touto vyhláškou, se posuzují podle dosavadních právních předpisů a mohou se uvádět do oběhu po dobu 9 měsíců ode dne nabytí účinnosti této vyhlášky.

 

____________________

 

 

2) Vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, ve znění pozdějších předpisů.