____________________________________________________________

Systém ASPI - stav k 23.7.2018 do částky 74/2018 Sb. a 23/2018 Sb.m.s. - RA1246

398/2016 Sb. - požadavky na koření, jedlou sůl a další výrobky - poslední stav textu

 

398/2016 Sb.

 

VYHLÁŠKA

 

ze dne 2. prosince 2016

 

o požadavcích na koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky, dresinky a hořčici

 

                Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 18 odst. 1 písm. a), b) a g) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 119/2000 Sb., zákona č. 306/2000 Sb., zákona č. 146/2002 Sb., zákona č. 131/2003 Sb., zákona č. 274/2003 Sb., zákona č. 316/2004 Sb., zákona č. 120/2008 Sb., zákona č. 139/2014 Sb. a zákona č. 180/2016 Sb., (dále jen "zákon"):

 

§ 1

 

Předmět úpravy

 

                Tato vyhláška upravuje v návaznosti na přímo použitelné předpisy Evropské unie1)

 

a) způsob označování koření, jedlé soli, dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček, dresinků a hořčice v návaznosti na jejich členění podle druhu, skupiny nebo podskupiny,

 

b) druhy koření, jedlé soli, dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček, dresinků a hořčice s členěním na skupiny a podskupiny a

 

c) pro jednotlivé druhy koření, jedlé soli, dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček, dresinků a hořčice požadavky na jakost, požadavky na jakost vztahující se k názvu a přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky balení.

 

§ 2

 

Vymezení některých pojmů

 

                Pro účely této vyhlášky se rozumí

 

a) kořením části rostlin, zejména kořeny, oddenky, kůra, listy, nať, květy, plody, semena nebo jejich části, uvedené v příloze č. 1 k této vyhlášce, v nezbytné míře technologicky zpracované a užívané k ovlivňování chutě a vůně potravin,

 

b) směsí koření směs jednotlivých druhů koření uvedených pod písmenem a),

 

c) kořenícím přípravkem směs jednotlivých koření uvedených pod písmenem a), zeleniny, soli nebo hub a případně dalších složek,

 

d) vlastními organickými příměsemi příměsi pocházející z vlastní rostliny koření, zejména zlomky stonků, lodyh, větviček, bobulí, plodů, listů a plody prázdné,

 

e) cizími organickými příměsemi části rostlin, plody a semena pocházející z jiné rostliny,

 

f) anorganickými příměsemi příměsi jiného než rostlinného původu, zejména hrudky hlíny, kaménky nebo písek,

 

g) jedlou solí krystalický produkt obsahující nejméně 97 % chloridu sodného v sušině, obsahující případně obohacující látky2),

 

h) jedlou solí s jódem směs chloridu sodného s jodičnanem draselným nebo jodidem draselným,

 

i) jedlou solí s jódem a fluorem směs chloridu sodného s jódem podle písmene h) a fluoridu sodného nebo fluoridu draselného,

 

j) jedlou kamennou solí jedlá sůl získaná dobýváním z podzemních přírodních ložisek s malým podílem anorganických solí, které se s ní vyskytují přirozeně v ložisku soli, popřípadě s podílem účelově přidávaných látek,

 

k) jedlou mořskou solí jedlá sůl získaná odpařováním mořské vody s podílem stopových prvků a sloučenin, které se s ní vyskytují přirozeně v přírodě, popřípadě s podílem účelově přidávaných látek,

 

l) jedlou vakuovou solí jedlá sůl získaná vakuovým odpařováním nasyceného roztoku jedlé soli (solanky) z přírodních ložisek s malým podílem anorganických solí, které se přirozeně vyskytují v ložisku soli, popřípadě s podílem účelově přidávaných látek,

 

m) dehydratovaným výrobkem potravina vzniklá smísením složek se sníženým obsahem vlhkosti, pastovité nebo sypké konzistence, která se před konzumací obnoví zejména tekutinou,

 

n) ochucovadlem výrobek určený k dochucení nebo zvýraznění chuti, zejména směs hydrolyzátů bílkovin nebo směs výtažků z koření a dalších extraktů nebo past a látek zvýrazňujících chuť, určený k dochucení nebo zvýraznění chuti,

 

o) studenou omáčkou nebo dresinkem tekutý nebo emulzní výrobek používaný jako chuťová příloha k pokrmům a salátům, vyrobený zejména z jedlých olejů, zeleniny, ovoce, koření a mléčných výrobků,

 

p) hořčicí potravina vyrobená z mletých semen hořčice, kvasného octa, jedlé soli, koření a cukru,

 

q) hořčicí plnotučnou hořčice vyrobená z mletých semen žlutých druhů hořčice bílé,

 

r) hořčicí kremžskou hořčice z mletých semen žlutých druhů hořčic s přídavkem drcených semen hořčice černé a

 

s) hořčicí speciální hořčice podle písmene p) upravená přidáním zejména zeleniny nebo ovoce nebo v chuťových vlastnostech speciálně typově upravená (hořčice francouzské, anglické nebo jiné).

 

§ 3

 

Koření

 

 

                (1) Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny je uvedeno v příloze č. 2 k této vyhlášce.

 

                (2) Koření se kromě údajů uvedených v nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům3), v zákoně a ve vyhlášce upravující způsob označování potravin dále označí názvem koření uvedeným v příloze č. 1 k této vyhlášce.

 

                (3) Průměrným množstvím koření je hmotnost koření bez obalu se zohledněním záporné hmotnostní odchylky podle přílohy č. 3 k této vyhlášce.

 

                (5) Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření jsou uvedeny v příloze č. 1 k této vyhlášce.

 

                (6) Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření jsou uvedeny v příloze č. 4 k této vyhlášce.

 

§ 4

 

Jedlá sůl

 

                (1) Členění jedlé soli na druhy a skupiny je uvedeno v příloze č. 5 k této vyhlášce.

 

                (2) Kromě údajů uvedených v přímo použitelných předpisech Evropské unie4), v zákoně a ve vyhlášce upravující způsob označování potravin se jedlá sůl dále označí

 

a) u obohacené jedlé soli názvem skupiny,

 

b) údajem o formě látky, kterou byla jedlá sůl obohacena,

 

c) u jedlé soli s jódem a fluorem upozorněním, že ji lze konzumovat nejvýše 4 g denně a nelze ji užívat současně s fluoridovými tabletami, a

 

d) údajem o způsobu získání (kamenná, vakuová, mořská).

 

                (3) Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli jsou uvedeny v příloze č. 6 k této vyhlášce.

 

§ 5

 

Dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky

 

                (1) Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny je uvedeno v příloze č. 7 k této vyhlášce.

 

                (2) Kromě údajů uvedených v nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům3), v zákoně a ve vyhlášce upravující způsob označování potravin jsou další požadavky na označování dehydratovaných výrobků a studených omáček a dresinků uvedeny v odstavcích 3 a 4.

 

                (3) Dehydratované výrobky se označí návodem k přípravě.

 

                (4) U studené omáčky a dresinku se na obalu dále označí

 

a) u emulgovaných výrobků údaj "emulgováno s obsahem tuku v %" a

 

b) podmínky skladování.

 

                (5) Průměrným množstvím dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků je hmotnost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků bez obalu se zohledněním záporné hmotnostní nebo objemové odchylky podle přílohy č. 8 k této vyhlášce.

 

                (6) Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků jsou uvedeny v příloze č. 9 k této vyhlášce.

 

§ 6

 

Hořčice

 

 

                (1) Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny je uvedeno v příloze č. 10 k této vyhlášce.

 

                (2) Kromě údajů uvedených v nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům3), v zákoně a ve vyhlášce upravující způsob označování potravin se hořčice dále označí podmínkami skladování.

 

                (3) Průměrným množstvím hořčice je hmotnost hořčice bez obalu se zohledněním záporné hmotnostní odchylky podle přílohy č. 11 k této vyhlášce.

 

                (4) Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost hořčice jsou uvedeny v příloze č. 12 k této vyhlášce.

 

§ 7

 

Technický předpis

 

                Tato vyhláška byla oznámena v souladu se směrnicí Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/1535 ze dne 9. září 2015 o postupu při poskytování informací v oblasti technických předpisů a předpisů pro služby informační společnosti.

 

§ 8

 

Přechodné ustanovení

 

                Potraviny vyrobené, uvedené na trh nebo označené přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky se posuzují podle vyhlášky Ministerstva zemědělství č. 331/1997 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky, a mohou být prodávány do vyprodání zásob.

 

§ 9

 

Zrušovací ustanovení

 

                Zrušují se:

 

1. Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 331/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky a ochucovadla a hořčici.

 

2. Vyhláška č. 419/2000 Sb., kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č. 331/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro koření, jedlou sůl, dehydratované výrobky a ochucovadla a hořčici.

 

§ 10

 

Účinnost

 

 

                Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. července 2017.

 

Ministr:

 

Ing. Jurečka v. r.

 

Příl.1

Smyslové požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

 

 

 

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I   Název koření   I    Název rostliny    I    Část     I        Vzhled           I      Barva       I       Vůně       I      Chuť        I

I                  I                      I  rostliny   I                         I                  I                  I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Anýz             I anýz                 I sušené      I rýhované nažky,         I hnědá až         I příjemná ovocná  I nasládle,        I

I                  I (Pimpinella anisum   I plody       I vejčité s krátkou       I hnědožlutá       I sladká           I palčivě kořenitá I

I                  I L.)                  I             I částí stopky            I                  I                  I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Badyán           I badyánovník pravý    I zralé       I plodenství              I hnědá            I výrazná,         I jemně kořenitá,  I

I celý,            I (Illicium verum      I sušené      I hvězdicovitého tvaru s  I                  I nasládlá         I nasládlá         I

I                  I Hooker.)             I plodenství  I krátkou stopkou,        I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I oplodí hrubého,         I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I vrásčitého povrchu, s   I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I lesklými plochými       I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I vejčitými semeny bez    I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I zlomků a volných semen  I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I

I mletý            I                      I             I prášek se znatelnými    I červenohnědá až  I výrazně kořenitá I kořenitá,        I

I                  I                      I             I částicemi               I hnědá            I                  I nasládlá         I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Bazalka          I bazalka              I sušené      I řezané nebo celé        I šedozelená       I v závislosti na  I sladce nebo      I

I                  I (Ocimum basilicum    I listy a     I listy, bez stonků       I                  I odrůdě kořenitá, I kořenitě         I

I                  I L.)                  I části květů I                         I                  I skořicová až     I chutnající v     I

I                  I                      I             I                         I                  I citrónová        I závislosti na    I

I                  I                      I             I                         I                  I                  I odrůdě           I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Bobkový list     I vavřín pravý         I sušené      I lístky s krátkými       I světle zelená až I jemně kořenitá,  I aromatická,      I

I                  I (Laurus nobilis L.)  I listy       I stopkami, bez větviček  I světle hnědá     I charakteristická I mírně trpká      I

I                  I                      I             I                         I                  I po bobkovém      I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I listu            I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Citrónová        I citrónová tráva      I sušené      I kousky sušených listů,  I žlutá až okrová  I výrazná, svěží,  I nahořklá, mírně  I

I tráva/citronela  I (Cymbopogon citratus I listy       I drť nebo jemně mletý    I nebo zelenožlutá I po citrusech     I nasládlá, jemně  I

I celá, drcená     I Staph/C. nardus (L.) I             I prášek                  I                  I                  I nakyslá, po      I

I nebo mletá       I Rendle               I             I                         I                  I                  I citrusech        I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Celerové semeno  I celer řapíkatý /     I plod        I drobné celé nažky nebo  I šedohnědá,       I výrazná, typická I kořenitá,        I

I celé nebo mleté  I bulvový (Apium       I             I mletý prášek            I zelenohnědá až   I pro celer        I nahořklá,        I

I                  I graveolens L.)       I             I                         I hnědá            I                  I typická celerová I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Černucha celá    I černucha setá        I semena      I celá semena             I černá až         I jemně kořenitá   I kořenitá,        I

I                  I (Nigella sativa L.)  I             I                         I šedočerná        I                  I palčivá          I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Estragon         I pelyněk kozelec      I sušené      I celé nebo sekané        I listy bledě      I jemně kořenitá   I kořenitá, jemně  I

I                  I (Artemisia           I listy       I listy, bez stonků a     I zelené až        I                  I ostrá            I

I                  I dracunculus L.)      I             I hnědých listů           I šedozelené       I                  I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Fenykl           I fenykl               I sušené      I nažky podlouhlé, nebo   I žlutozelená až   I kořenitá, svěží  I kořenitá,        I

I celý nebo mletý  I (Foeniculum vulgare  I plody       I slabě zakřivené, na     I zelenohnědá      I                  I nasládlá         I

I                  I Mill.conv. vulgare)  I             I hřbetní straně se       I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I třemi žebry nebo mletý  I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I prášek                  I                  I                  I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Galgán           I galgán               I oddenek     I sušené plátky nebo      I žlutá, okrová až I výrazná, po      I kořenitá,        I

I (kalkán,         I Alpinia galanga      I             I kousky oddenků nebo     I světle hnědá     I eukalyptu        I nakyslá,         I

I siamský zázvor)  I Willd, Alpinia       I             I mletý prášek            I                  I                  I připomíná směs   I

I celý nebo mletý  I officinarum Hance)   I             I                         I                  I                  I zázvoru a pepře  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Hořčice bílá     I hořčice bílá         I semena      I hladká, téměř kulovitá  I světle žlutá až  I nevýrazná,       I palčivá, ostrá   I

I celá             I (Sinapis alba L.)    I             I semena, smí obsahovat   I okrová           I neutrální        I                  I

I                  I                      I             I nejvýše 5 % semen       I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I brukve černohořčice     I                  I                  I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Hřebíček         I hřebíčkovec kořenný  I sušená      I nerozvinutá, celistvá   I tmavě            I výrazná, svěží,  I výrazně          I

I celý,            I (Eugenia caryophylla I poupata     I poupata, smí obsahovat  I červenohnědá,    I charakteristická I kořenitá,        I

I                  I Thumb.)              I             I nejvýše 25 % hm.        I hlavička         I po hřebíčku      I palčivá          I

I                  I Syzygium aromaticum  I             I hřebíčku bez hlaviček   I žlutohnědá       I                  I                  I

I                  I (L.) Merr.           I             I                         I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I

I drcený nebo      I                      I             I prášek se znatelnými    I tmavě            I kořenitá         I výrazně          I

I mletý            I                      I             I částicemi               I červenohnědá     I                  I kořenitá,        I

I                  I                      I             I                         I                  I                  I palčivá          I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Chilli/ kayenský I paprika              I sušené      I celé sušené zralé       I široká škála     I kořenitá,        I od pálivé po     I

I pepř             I (Capsicum frutescens I plody       I plody se zbytky         I barev a jejich   I sladká, s        I zvláště ostře    I

I celé/celý,       I L.,                  I             I plodních stopek         I přechodů (žlutá, I dráždivým        I pálivou          I

I                  I Capsicum chinense    I             I                         I oranžová,        I palčivým         I                  I

I                  I Jacq.                I             I                         I červená, hnědá,  I podtónem         I                  I

I                  I Capsicum baccatum L. I             I                         I zelená, temně    I                  I                  I

I                  I a Capsicum annuum    I             I                         I purpurová až     I                  I                  I

I                  I L.)                  I             I                         I načernale        I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I červená)         I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I

I mleté/mletý      I                      I             I drť nebo jemně mletý    I                  I kořenitá,        I od pálivé po     I

I nebo             I                      I             I prášek                  I                  I sladká, s        I zvláště ostře    I

I drcené/drcený    I                      I             I                         I                  I dráždivým        I pálivou          I

I                  I                      I             I                         I                  I palčivým         I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I podtónem         I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Jalovec          I jalovec obecný       I zralé       I kulovité lysé nebo      I červenohnědá až  I výrazná          I kořenitá,        I

I celý,            I (Juniperus communis  I sušené      I nepravidelně zvrásněné  I tmavohnědá, na   I pryskyřičná      I nasládlá         I

I                  I L.)                  I plody       I bobule, na temeni mají  I povrchu bobule   I                  I                  I

I                  I                      I             I třípaprsčitý šev        I zpravidla        I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I modrošedé až     I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I tmavomodře       I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I ojíněné          I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I

I drcený nebo      I                      I             I drť nebo mletý prášek   I                  I                  I                  I

I mletý            I                      I             I                         I                  I                  I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Kardamom         I kardamom obecný      I tobolky     I celé tříhranné          I tobolky světle   I výrazná, svěží,  I kořenitá,        I

I celá semena,     I (Elettaria           I nebo celá   I podlouhlé tobolky nebo  I zelené, žluté až I jemně citrónová  I palčivá,         I

I tobolky,         I cardamomum L. Maton) I vyloupaná   I celá zralá vyloupaná    I světle hnědé     I                  I citrónová        I

I                  I                      I semena      I semena                  I barvy; semena    I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I světle hnědá až  I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I hnědočerná       I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I

I drcený nebo      I                      I             I drť nebo jemný prášek   I černohnědá,      I svěží,           I kořenitá,        I

I mletý            I                      I             I z celých sušených       I světle až tmavě  I citrónová,       I výrazně          I

I                  I                      I             I plodů, případně         I červenohnědá     I nasládlá         I citrónová, slabě I

I                  I                      I             I vyloupaných semen       I                  I                  I palčivá          I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Kmín             I kmín                 I sušené      I podlouhlé, mírně        I světle hnědá až  I charakteristická I kořenitá         I

I (tmavý)          I kořenný-dvouletá     I plody       I zahnuté nažky,          I tmavě hnědá, se  I po kmínu         I                  I

I celý,            I forma                I             I žebernatého povrchu     I žlutými až       I                  I                  I

I                  I (Carům carvi L.)     I             I                         I okrovými žebry   I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I

I drcený nebo      I                      I             I drť nebo jemný prášek   I světle až tmavě  I charakteristická I kořenitá         I

I mletý            I                      I             I                         I hnědá, hnědošedá I po kmínu         I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Kmín jednoletý   I kmín                 I             I nažky mají stejné       I žlutohnědá,      I charakteristická I kořenitá         I

I (světlý)         I kořenný-jednoletá    I             I charakteristiky jako    I světle hnědá až  I po kmínu, avšak  I                  I

I celý,            I forma (Carum carvi   I             I nažky dvouleté formy    I světle šedohnědá I méně zřetelná    I                  I

I                  I L.)                  I             I kmínu, pouze jsou       I se světlejšími   I než u dvouleté   I                  I

I                  I                      I             I větší                   I žebry, celkově   I formy            I                  I

I                  I                      I             I                         I světlejší než    I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I dvouletá forma   I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I

I drcený nebo      I                      I             I drť nebo prášek se      I šedozelená,      I charakteristická I kořenitá         I

I mletý            I                      I             I znatelným zrněním       I hnědozelená až   I po kmínu, avšak  I                  I

I                  I                      I             I                         I hnědá            I méně zřetelná    I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I než u dvouleté   I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I formy            I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Kmín římský      I šabrej kmínovitý     I sušené      I nažky podlouhlé,        I žlutohnědá až    I jemně ostrá      I ostrá až palčivá I

I celý,            I (Cuminum cyminum L.) I plody       I rovné, na povrchu       I hnědá            I                  I                  I

I                  I                      I             I žebernaté, u konce      I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I zúžené                  I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I

I drcený nebo      I                      I             I drť nebo prášek         I                  I                  I                  I

I mletý            I                      I             I                         I                  I                  I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Kopr             I kopr vonný           I sušené      I plody oválné, ploché,   I hnědá se         I charakteristická I kořenitá,        I

I koprová          I (Anethum graveolens  I plody       I se třemi podélnými      I světlými žebry a I po kopru         I pronikavá        I

I semena,          I L.)                  I             I žebry a (dvojnažky)     I křídlatými       I                  I                  I

I                  I                      I             I tenkým křídlatým        I okraji           I                  I                  I

I                  I                      I             I okrajem                 I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I

I nať              I                      I sušená nať  I celá nebo sekaná nať    I světle až tmavě  I typická pro kopr I typická koprová  I

I                  I                      I             I                         I zelená           I                  I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Koriandr         I koriandr             I sušené      I kulovité dvojnažky      I světle hnědá,    I kořenitá         I charakteristicky I

I plody,           I (Coriandrum sativum  I plody       I hladké                  I nazelenalá,      I                  I kořenitá         I

I                  I L.)                  I             I                         I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I

I listy            I                      I sušené      I kousky listů a          I zelená s         I kořenitá         I charakteristicky I

I                  I                      I listy a     I vrcholků stonků         I nádechem do      I                  I kořenitá         I

I                  I                      I vrcholky    I                         I žluté, šedé nebo I                  I                  I

I                  I                      I stonků      I                         I hnědé barvy      I                  I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Kurkuma          I kurkuma              I sušené      I vejčitého nebo          I šedožlutá,       I charakteristická I palčivě kořenitá I

I celá,            I (Curcuma longa L.)   I oddenky     I válcovitého             I žlutá,           I po kurkumě       I                  I

I                  I                      I             I nepravidelného tvaru,   I žlutohnědá až    I výrazná          I                  I

I                  I                      I             I tvrdého lomu,           I načernalá        I                  I                  I

I                  I                      I             I svraštělého a           I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I zjizveného povrchu bez  I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I hlíz a zlomků (menší    I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I než 15 mm), připouští   I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I se nejvýše 15 % oddenků I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I scvrklých, dutých nebo  I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I pórovitých a            I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I připálených             I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I

I drcená nebo      I                      I             I drť nebo jemný prášek   I sytě žlutá,      I charakteristická I palčivě kořenitá I

I mletá            I                      I             I                         I oranžově žlutá   I po kurkumě,      I                  I

I                  I                      I             I                         I až načervenalá   I výrazná          I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Majoránka        I majoránka            I suchá směs  I celé nebo sekané kousky I světle zelená,   I charakteristická I kořenitá, mírně  I

I                  I (Origanum majorana   I listů,      I listů a vrcholků lodyh, I šedozelená až    I po majoránce,    I svíravá          I

I                  I L.)                  I květenství, I bez stonků              I hnědozelená      I výrazná          I                  I

I                  I                      I květů nebo  I                         I                  I                  I                  I

I                  I                      I jejich      I                         I                  I                  I                  I

I                  I                      I částí       I                         I                  I                  I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Máta             I máta (Mentha x.      I listy,      I celé nebo sekané kousky I zelená s         I výrazně          I charakteristická I

I                  I piperin L.)          I vrcholky    I listů a vrcholků stonků I nádechem do      I aromatická,      I mátová, po       I

I                  I                      I stonků      I                         I červené až hnědé I typická pro      I mentolu, mírně   I

I                  I                      I             I                         I podle poddruhu   I mátu, po mentolu I nahořklá         I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Mauricijská      I mauricijská papeda   I listy       I celé sušené listy       I zelená s         I svěží, ovocná,   I typická,         I

I papeda/          I (Citrus hystrix DC.) I             I charakteristického      I nádechem do      I po citrusech     I citrusová, mírně I

I kafírové lístky  I                      I             I tvaru, často částečně   I žluté až hnědé   I                  I nahořklá         I

I                  I                      I             I svinuté                 I                  I                  I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Muškátový květ   I muškátovník pravý    I zralé       I semenné míšky jsou      I žlutá, oranžově  I výrazná,         I kořenitá až      I

I celý,            I (Myristica fragrans  I sušené      I ploché, ve spodní části I žlutá,           I charakteristická I ostrá            I

I                  I Houtt.)              I osemení     I celistvé, v horní části I žlutohnědá až    I po muškátovém    I                  I

I                  I                      I (semenný    I nepravidelně            I červenohnědá     I květu            I                  I

I                  I                      I míšek)      I rozvětvené, matně       I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I lesklého povrchu,       I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I křehké                  I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I

I mletý            I                      I             I jemně až zrnitě mletý   I jasně žlutohnědá I charakteristická I kořenitá až      I

I                  I                      I             I prášek se znatelnými    I až červenohnědá  I po muškátovém    I ostrá            I

I                  I                      I             I částicemi               I                  I květu, výrazná   I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Muškátový ořech  I muškátovník pravý    I sušená      I semena mají tupě        I povrch šedohnědý I charakteristická I kořenitá, ostrá  I

I celý,            I (Myristica fragrans  I zralá jádra I vejčitý nebo kulovitý   I až hnědý, na     I po muškátovém    I až jemně palčivá I

I                  I Houtt.)              I             I tvar, na povrchu síťově I řezu jsou semena I ořechu,          I                  I

I                  I                      I             I žilnatě vrásčitá        I mramorovaná      I pryskyřičná      I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I

I drcený nebo      I                      I             I jemně zrnitý prášek     I tmavě žlutohnědá I výrazná,         I ostrá, kořenitá  I

I mletý            I                      I             I                         I                  I charakteristická I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I po muškátovém    I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I ořechu, kořenitá I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Nové koření      I pimentovník pravý    I sušené      I nedozrálé bobule,       I šedohnědé, tmavě I charakteristická I ostře palčivá    I

I celé,            I (Pimenta dioica L.   I plody       I drsného povrchu, tvrdé, I hnědé až         I po novém koření  I                  I

I                  I Merr.)               I             I bez slupek              I načervenale      I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I hnědé            I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I

I drcené nebo      I                      I             I jemně zrnitý prášek     I hnědá až         I ostrá, kořenitá  I ostře palčivá    I

I mleté            I                      I             I                         I červenohnědá     I                  I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Oregano          I dobromysl (Origanum  I suchá směs  I bez stonků a větviček   I světlezelená až  I jemně kořenitá   I jemně kořenitá   I

I (Dobromysl)      I vulgare L.)          I listů a     I                         I hnědozelená,     I                  I                  I

I                  I                      I částí květů I                         I Šedo až olivově  I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I zelená           I                  I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Paprika mletá    I paprika              I sušené      I                         I                  I                  I                  I

I                  I (Capsicum annuum L.) I plody       I                         I                  I                  I                  I

I lahůdková,       I                      I             I jemně mletá             I sytě červená     I intenzívní,      I sladká           I

I                  I                      I             I                         I                  I charakteristická I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I po paprice       I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I

I sladká,          I                      I             I                         I sytě červená až  I charakteristická I sladká, nepatrně I

I                  I                      I             I                         I červená          I po paprice       I nahořklá nebo    I

I                  I                      I             I                         I                  I                  I pálivá           I

I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I

I pálivá,          I                      I             I                         I červená až       I kořenitá         I pálivá, slabě    I

I                  I                      I             I                         I hnědočervená     I                  I nahořklá,        I

I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I

I gulášová         I                      I             I                         I hnědočervená     I kořenitá,        I sladká až mírně  I

I                  I                      I             I                         I                  I nevýrazná        I pálivá           I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Pažitka          I pažitka pobřežní     I sušená nať  I sekaná nať              I světle až tmavě  I charakteristická I mírně nasládlá,  I

I                  I (Allium              I             I                         I zelená           I po pažitce       I slabě nahořklá,  I

I                  I schoenoprasum L.)    I             I                         I                  I                  I mírně po česneku I

I                  I                      I             I                         I                  I                  I a cibuli         I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Pepř bílý        I pepřovník černý      I sušené      I loupané, sušené, tvrdé  I šedobílá, temně  I kořenitá         I palčivě ostrá    I

I celý,            I (Piper nigrum L.)    I zralé plody I na povrchu hladké,      I šedá se světlými I                  I                  I

I                  I                      I             I kulovité bobule, smí    I pruhy            I                  I                  I

I                  I                      I             I obsahovat nejvýše 10 %  I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I černých bobulí          I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I

I drcený nebo      I                      I             I prášek se znatelným     I šedobílá s       I kořenitá         I palčivě ostrá    I

I mletý            I                      I             I zrněním nebo drť        I nažloutlým       I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I odstínem         I                  I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Pepř černý       I pepřovník černý      I sušené      I sušené tvrdé bobule,    I hnědočerná až    I kořenitá         I palčivě ostrá    I

I celý,            I (Piper nigrum L.)    I nezralé     I neloupané, svraštělé,   I šedočerná až     I                  I                  I

I                  I                      I plody       I bez stopek, smí         I černá            I                  I                  I

I                  I                      I             I obsahovat nejvýše 15 %  I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I lehkých bobulí          I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I

I drcený nebo      I                      I             I jemně mletý sypký       I šedobílá se      I ostře kořenitá   I palčivě ostrá    I

I mletý            I                      I             I prášek, případně se     I žlutým až        I                  I                  I

I                  I                      I             I znatelným zrněním nebo  I zeleným odstínem I                  I                  I

I                  I                      I             I drť                     I                  I                  I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Pepř             I pepřovec (Schinus    I sušené      I hladké bobule, které    I červená až bledě I jemná, kořenitá  I jemně kořenitá,  I

I červený/růžový   I molle L.)            I nezralé     I mají křehkou vnější     I růžová           I                  I nasládlá         I

I celý,            I                      I plody       I slupku uzavírající ne   I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I zcela vyvinuté semeno   I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I (vnitřní část bobule)   I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I

I drcený nebo      I                      I             I jemně mletý sypký       I                  I                  I                  I

I mletý            I                      I             I prášek, případně se     I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I znatelným zrněním, nebo I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I drť                     I                  I                  I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Pepř sečuánský   I pepř sečuánský       I plody       I tobolky s drsným        I tobolky jsou na  I kořenitá,        I kořenitá,        I

I celý,            I (Zanthoxylum bungei  I             I bradavičnatým povrchem  I povrchu hnědé až I výrazná až ostrá I nahořklá,        I

I                  I Planch,              I             I a zbytkem stopky a      I červenohnědé,    I                  I nakyslá, svíravá I

I                  I Z.acanthopodium DC., I             I semeny; tobolky jsou    I uvnitř (po       I                  I                  I

I                  I Z.piperitum DC.)     I             I převážně puklé a semena I puknutí) slámově I                  I                  I

I                  I                      I             I uvolněná                I hnědé, semena    I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I černá            I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I

I drcený nebo      I                      I             I                         I                  I                  I                  I

I mletý            I                      I             I                         I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I drcené tobolky a semena I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I nebo mletý prášek       I                  I                  I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Pepř zelený      I pepřovník černý      I sušené      I typicky svraštělé tvrdé I šedozelená,      I kořenitá,        I výrazně          I

I celý,            I (Piper nigrum L.)    I nezralé     I bobule nebo plody s     I zelená až        I aromatická       I kořenitá, pálivá I

I                  I                      I plody       I tenkou křehkou          I hnědozelená      I                  I                  I

I                  I                      I             I povrchovou slupičkou    I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I

I drcený nebo      I                      I             I drť nebo prášek         I                  I                  I                  I

I mletý            I                      I             I                         I                  I                  I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Petržel          I petržel zahradní     I sušená nať  I sekaná nať              I světle až tmavě  I kořenitá,        I kořenitá, mírně  I

I                  I (Petroselium crispum I             I                         I zelená           I charakteristická I nasládlá         I

I                  I L.)                  I             I                         I                  I po petrželi      I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Pískavice řecké  I pískavice řecké seno I sušené      I hladká lysá tvrdá       I okrová až hnědá  I výrazně kořenitá I mírně nahořklá,  I

I seno             I (Trigonella foenum - I semeno      I semena, asi 5 mm velká, I                  I                  I kořenitá         I

I                  I graecum L.)          I             I nepravidelného          I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I hranolovitého           I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I zakulaceného,           I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I zploštělého tvaru, s    I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I typickou hlubokou rýhou I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I na bocích               I                  I                  I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Rozmarýn         I rozmarýn             I sušené      I listy čárkovité,        I svrchní část     I výrazná,         I kořenitá, trpká  I

I celý,            I (Rosmarinus          I listy       I kožovité, krátce        I listu je šedavě  I charakteristická I kořenitá, trpká  I

I                  I officialis L.)       I             I řapíkovité až přisedlé, I zelená na spodní I po rozmarýnu     I                  I

I                  I                      I             I bez stonků a listů se   I straně světleji  I                  I                  I

I                  I                      I             I změnou barvy            I šedoplstnatá     I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I

I drcený nebo      I                      I             I sekané, drcené nebo     I                  I výrazná,         I                  I

I mletý            I                      I             I mleté listy             I                  I charakteristická I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I po rozmarýnu     I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Saturejka        I saturejka zahradní   I sušené      I celé nebo řezané,       I saturejka        I s. zahradní -    I ostrá až         I

I                  I (Satureja hortensis  I listy a     I kopinaté listy          I zahradní zelená  I výrazně kořenitá I štiplavá         I

I                  I L.)                  I části květů I (saturejka zahradní     I až tmavě         I                  I                  I

I                  I saturejka horská     I nebo celé s I úzce čárkovité,         I červená,         I                  I                  I

I                  I (Satureja montana    I nitky       I saturejka horská        I saturejka horská I s. horská -      I ostrá            I

I                  I L.)                  I             I zakončené špičkou),     I listy zelené     I kořenitá         I                  I

I                  I                      I             I hladké na povrchu a     I nebo šedozelené  I                  I                  I

I                  I                      I             I okrajích, bez stonků,   I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I nebo snítky 15-30 cm    I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I dlouhé                  I                  I                  I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Skořice          I skořicovník          I kůra        I kousky, svitky, trubky  I světle žlutá,    I charakteristická I kořenitá,        I

I celá,            I (Cinnamomum          I             I nebo pruty oškrábané    I tmavě žlutá,     I po skořici,      I nasládlá,        I

I                  I zeylanicum (Blume),  I             I nebo neoškrábané,       I skořicově hnědá  I výrazná až ostrá I natrpklá až      I

I                  I C.aromaticum (Nees), I             I hladkého až drsného     I až červenohnědá  I                  I svíravá,         I

I                  I C.laureirií (Nees),  I             I povrchu, tvrdé, bez     I                  I                  I štiplavá         I

I                  I C.burmanii (Nees),   I             I kousků dřeva a větviček I                  I                  I                  I

I                  I C.tomala (Nees))     I             I skořicovníku            I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I

I drcená nebo      I                      I             I jemný prášek bez        I okrová s         I charakteristická I ostrá, kořenitá  I

I mletá            I                      I             I znatelných částic nebo  I odstínem do      I po skořici       I                  I

I                  I                      I             I drť                     I hnědá až         I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I hnědočervena     I                  I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Šafrán           I šafrán pravý         I sušené      I křehké, různě           I oranžová až      I výrazná,         I kořenitá, hořká  I

I blizny a jejich  I (Crocus sativus L.)  I blizny      I zprohýbané              I temně červená    I charakteristická I                  I

I úlomky nebo      I                      I             I                         I                  I po šafránu       I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I

I mletý            I                      I             I jemný prášek            I                  I                  I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Šalvěj           I šalvěj               I sušené      I celé nebo sekané        I svrchní strana   I silná, kořenitá, I kořenitá, trpká, I

I                  I (Salvia officinalis  I listy a     I vejčité až podlouhlé    I listů je         I připomínající    I nahořklá         I

I                  I L.)                  I vrcholky    I kopinaté listy na       I šedopýřitá,      I kafr             I                  I

I                  I                      I květenství  I okrajích jemně          I naspodu je list  I                  I                  I

I                  I                      I a stonků    I vroubkované, na líci s  I běloplstnatý     I                  I                  I

I                  I                      I             I vpadlou žilnatinou, bez I                  I                  I                  I

I                  I                      I             I stonků a hnědých listů  I                  I                  I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Tymián           I tymián obecný        I suchá směs  I listy malé (1-5 mm)     I šedozelená,      I příjemně         I výrazná až       I

I                  I (Thymus vulgaris L.) I natě,       I                         I šedohnědá až     I kořenitá         I štiplavá         I

I                  I                      I listů,      I                         I hnědozelená,     I                  I                  I

I                  I                      I květenství  I                         I barva květů      I                  I                  I

I                  I                      I a květů     I                         I fialovo-růžová   I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I až hnědavá       I                  I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Vanilka          I vanilka pravá        I sušené      I tobolky podélně         I tmavohnědá,      I charakteristická I výrazná, sladce  I

I                  I (Vanilla planifolia  I nedozrálé,  I svraštělé, ohebné       I hnědočerná       I po vanilce,      I kořenitá         I

I                  I Andrews, Vanillia    I celé plody  I                         I                  I sladká           I                  I

I                  I pompona, Vanillia    I             I                         I                  I                  I                  I

I                  I tahitiensis)         I             I                         I                  I                  I                  I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

I Zázvor           I zázvor               I sušené      I kousky nepravidelného   I světle žlutá,    I charakteristická I ostrá až         I

I celý,            I (Zingiber officinale I oddenky     I tvaru a velikosti       I žlutohnědá až    I po zázvoru,      I palčivá,         I

I                  I Roscoe.)             I             I (nejméně však 2 cm),    I světle hnědá, u  I výrazná, svěží   I kořenitá         I

I                  I                      I             I rozvětvené, zakulacené  I vápněného        I                  I                  I

I                  I                      I             I a zploštělé             I zázvoru šedobílá I                  I                  I

I                  I                      I             I                         I                  I                  I                  I

I drcený nebo      I                      I             I prášek se znatelnými    I žlutá se světle  I charakteristická I ostrá až         I

I mletý            I                      I             I jemnými částicemi a     I hnědým odstínem  I po zázvoru,      I palčivá,         I

I                  I                      I             I krátkými vlákny         I až žlutohnědá    I slabě nasládlá   I kořenitá         I

I------------------I----------------------I-------------I-------------------------I------------------I------------------I------------------I

 

 

 

Příl.2

Členění koření na druhy, skupiny a podskupiny

 

 

 

I------------I-------------------------------I-------------------------------I

I    Druh    I            Skupina            I          Podskupina           I

I------------I-------------------------------I-------------------------------I

I   koření   I   koření podle přílohy č. 1   I               -               I

I            I-------------------------------I-------------------------------I

I            I         směsi koření          I               -               I

I            I-------------------------------I-------------------------------I

I            I      kořenící přípravek       I             sypký             I

I            I                               I             pasta             I

I            I                               I            tekutý             I

I------------I-------------------------------I-------------------------------I

 

 

 

Příl.3

Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro koření

 

 

 

I------------I-------------------------------I-------------------------------I

I  Výrobek   I        Hmotnost balení        I Přípustné záporné hmotnostní  I

I            I                               I           odchylky            I

I------------I-------------------------------I-------------------------------I

I   koření   I            do 10 g            I - 8,0 % u jednotlivého balení I

I            I                               I - 2,0 % u 20 ks balení        I

I            I-------------------------------I-------------------------------I

I            I           11 - 50 g           I - 5,0 % u jednotlivého balení I

I            I                               I - 1,0 % u 20 ks balení        I

I            I-------------------------------I-------------------------------I

I            I          51 - 200 g           I - 3,0 % u jednotlivého balení I

I            I                               I - 0,5 % u 20 ks balení        I

I            I-------------------------------I-------------------------------I

I            I           nad 200 g           I - 1,0 % u jednotlivého balení I

I            I                               I - 0,5 % u 20 ks balení        I

I------------I-------------------------------I-------------------------------I

 

 

 

Příl.4

Fyzikální a chemické požadavky na jakost jednotlivých druhů koření

 

 

 

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-------------------------------------I--------------I

I            Název koření             I  Vlhkost  I  Celkový  I Silice v % I    Popel    I    Příměsi v % hmotnosti nejvýše    I  Doplňující  I

I                                     I    v %    I popel v % I (ml/100 g) I nerozpustný I                                     I   hodnoty    I

I                                     I hmotnosti I hmotnosti I  v sušině  I v kyselině  I-----------I-----------I-------------I--------------I

I                                     I  nejvýše  I  sušiny   I  nejméně   I     v %     I Organické I Organické I Anorganické I              I

I                                     I           I  nejvýše  I            I  hmotnosti  I  vlastni  I   cizí    I             I              I

I                                     I           I           I            I   sušiny    I           I           I             I              I

I                                     I           I           I            I   nejvýše   I           I           I             I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Anýz                                I   12,0    I   10,0    I    2,0     I     2,5     I    3,0    I    2,0    I     2,0     I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Badyán                  celý        I   10,0    I    4,0    I    8,0     I             I   20,0    I    0,5    I     0,5     I              I

I                         mletý       I   12,0    I    5,0    I    3,0     I     1,0     I           I           I             I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Bazalka                             I   12,0    I   16,0    I    0,3     I     2,0     I   18,0*   I    2,0    I     2,0     I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Bobkový list            celý        I    8,0    I    7,0    I    1,0     I     2,0     I   10,0    I    1,0    I     0,5     I              I

I                         mletý       I    8,0    I    7,0    I    1,0     I     2,0     I           I           I             I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Citrónová               celá        I   12,0    I    8,0    I            I     2,5     I           I           I             I              I

I tráva/Citronela         drcená,     I   12,0    I    8,0    I            I     2,5     I           I           I             I              I

I                         mletá       I           I           I            I             I           I           I             I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Celerové semínko        celé        I   10,0    I   12,0    I    1,5     I     3,0     I           I           I             I              I

I                         mleté       I   10,0    I   12,0    I    1,5     I     3,0     I           I           I             I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Černucha                celá        I    8,0    I    5,5    I            I     1,0     I           I    3,0    I     2,0     I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Estragon                            I   14,0    I   12,0    I    0,6     I     1,5     I  16,0*)   I    4,0    I     2,0     I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Fenykl                  celý        I   12,0    I   10,0    I    1,0     I     2,0     I    3,0    I    2,0    I     2,0     I              I

I                         mletý       I   12,0    I   10,0    I    1,0     I     2,0     I           I           I             I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Galgán/Kalkán/Siamský   celý        I   12,0    I    9,0    I            I     4,0     I           I           I             I              I

I zázvor                  mletý       I   12,0    I    9,0    I            I     4,0     I           I           I             I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Hořčice bílá            celá        I   10,0    I           I            I             I    3,0    I    1,0    I     0,5     I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Hřebíček                celý        I   12,0    I           I    15.0    I             I    5,0    I    0,3    I     0,3     I              I

I                         mletý;      I   10,0    I    7,0    I    14.0    I     0,5     I           I           I             I              I

I                         drcený      I           I           I            I             I           I           I             I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Chilli/Kayenský pepř    celé/celý   I   11,0    I   10,0    I            I     1,6     I   10,0    I    0,5    I     0,5     I              I

I                         mleté/mletý I   11,0    I   10,0    I            I     1,6     I           I           I             I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Jalovec                 celý        I   16,0    I    4,0    I    0,7     I     1,0     I    5,0    I    0,5    I     0,5     I              I

I                         mletý;      I   13,0    I    4,0    I    0,5     I     1,0     I           I           I             I              I

I                         drcený      I           I           I            I             I           I           I             I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Kardamom                semena      I   13,0    I    9,5    I    3,5     I             I    1,0    I    0,5    I     0,5     I              I

I                         tobolky     I   13,0    I    9,5    I    3,5     I             I    5,0    I    3,0    I     2,0     I              I

I                         mletý;      I   13,0    I    9,5    I    3,5     I             I           I           I             I              I

I                         drcený      I           I           I            I             I           I           I             I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Kmín (tmavý)            celý        I   13,0    I    8,0    I    2,0     I     1,5     I    1,0    I    2,0    I     2,0     I              I

I                         drcený      I   13,0    I    8,0    I    1,0     I             I           I           I             I              I

I                         mletý       I   13,0    I    8,0    I    1,0     I     1,5     I           I           I             I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Kmín jednoletý          celý        I   12,0    I    9,0    I    1,5     I     2,0     I    1,0    I    2,0    I     2,0     I              I

I (světlý)                drcený      I   12,0    I    9,0    I    1,5     I             I           I           I             I              I

I                         mletý       I   12,0    I    9,0    I    1,5     I             I           I           I             I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Kmín římský             celý        I   12,0    I   12,0    I    1,5     I     3,0     I    5,0    I    2,0    I     2,0     I              I

I                         mletý       I   12,0    I   12,0    I    1,5     I     3,0     I    5,0    I    2,0    I     2,0     I              I

I                         drcený      I           I           I            I             I           I           I             I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Kopr/Koprová            semena      I   10,0    I           I    2,5     I             I    3,0    I    2,0    I     0,5     I              I

I                         nať         I   10,0    I    1,0    I            I             I           I           I             I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Koriandr plody          celý        I    9,0    I    7,0    I    0,4     I     1,5     I    3,0    I    2,0    I     2,0     I              I

I                         mletý       I    9,0    I    7,0    I    0,4     I     1,5     I           I           I             I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Koriandr lístky                     I   12,0    I   15,0    I            I     1,0     I           I           I             I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Kurkuma                 celá        I   12,0    I           I            I             I    2,0    I    0,2    I     0,2     I  barvivost   I

I                         mletá,      I   10,0    I    9,0    I            I     1,5     I           I           I             I  v % hmot.   I

I                         drcená      I           I           I            I             I           I           I             I nejméně 2,0  I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Majoránka                           I   12,0    I   16,0    I    0,5     I     4,5     I    3,0    I    1,0    I     2,0     I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Máta                                I   13,0    I   14,0    I            I             I    3,0    I    2,0    I     2,0     I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Mauricijská papeda                  I   12,0    I           I            I             I           I           I             I              I

I /Kafírové lístky                    I           I           I            I             I           I           I             I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Muškátový květ          celý        I   10,0    I    4,0    I            I     0,5     I   16,0    I    0,3    I     0,5     I              I

I                         mletý,      I   12,0    I    4,0    I            I             I           I           I             I              I

I                         drcený      I           I           I            I             I           I           I             I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Muškátový ořech         celý        I   10,0    I    3,0    I    6,5     I     0,5     I   10,0    I    0,5    I     0,5     I     oxid     I

I                         mletý       I   10,0    I    3,0    I    5,0     I             I           I           I             I vápenatý v % I

I                                     I           I           I            I             I           I           I             I     hm.      I

I                                     I           I           I            I             I           I           I             I nejvýše 0,35 I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

 

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Nové koření             celé        I   12,0    I    4.5    I    1,5     I     0,4     I    4,0    I    0,5    I     0,5     I              I

I                         mleté,      I   12,0    I    4.5    I    1,0     I     0,4     I           I           I             I              I

I                         drcené      I           I           I            I             I           I           I             I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Oregano (Dobromysl)                 I   12,0    I   10,0    I    1,0     I     2,0     I  16,0*)   I    3,0    I     2,0     I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Paprika                 lahůdková   I   11,0    I    7,0    I   x)80,0   I     0,5     I           I           I             I   x) min.    I

I                         sladká      I   11,0    I    7,5    I    60,0    I     0,7     I           I           I             I    obsah     I

I                         pálivá      I   11,0    I    8.0    I    40.0    I     1,0     I           I           I             I  přírodního  I

I                         gulášová    I   11,0    I    9,0    I    40.0    I     1,3     I           I           I             I   barviva    I

I                                     I           I           I            I             I           I           I             I  vyjádřený   I

I                                     I           I           I            I             I           I           I             I    v ASTA    I

I                                     I           I           I            I             I           I           I             I  jednotkách  I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Pažitka                             I    8,0    I   13,0    I            I             I           I           I             I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Pepř bílý               celý        I   15,0    I    3,5    I    1,0     I             I    4,0    I    0,5    I     0,5     I piperin v %  I

I                         mletý,      I   15,0    I    3,5    I    0,6     I     0,3     I           I           I             I     hm.      I

I                         drcený      I           I           I            I             I           I           I             I nejméně 4,0  I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Pepř černý              celý        I   14,0    I    6,0    I    2,0     I             I    4,0    I    0,5    I     0,5     I piperin v %  I

I                         mletý,      I   14,0    I    6,0    I    0,8     I     1,2     I           I           I             I     hm.      I

I                         drcený      I           I           I            I             I           I           I             I nejméně 4,0  I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Pepř červený/růžový     celý        I   15,0    I           I    1,0     I             I    4,0    I    0,5    I     0,5     I              I

I                         mletý,      I           I           I            I             I           I           I             I              I

I                         drcený      I           I           I            I             I           I           I             I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Pepř sečuánský          celý        I   14,0    I    6,0    I            I     3,0     I    4,0    I    0,5    I     0,5     I              I

I                         mletý,      I           I           I            I             I           I           I             I              I

I                         drcený      I           I           I            I             I           I           I             I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Pepř zelený             celý        I   12,0    I    5,0    I            I     0,3     I    4,0    I    0,5    I     0,5     I              I

I                         mletý,      I           I           I            I             I           I           I             I              I

I                         drcený      I           I           I            I             I           I           I             I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Petržel                             I    7,5    I   14,0    I            I             I           I           I             I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Pískavice, řecké seno               I   11,0    I    5,0    I            I     1,5     I    5,0    I    5,0    I     2,0     I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Rozmarýn                celý        I   11,0    I    8,0    I    0,8     I     1,0     I    6,0    I    1,0    I     1,0     I              I

I                         drcený      I   11,0    I    8,0    I    0,8     I     0,8     I           I           I             I              I

I                         mletý       I           I           I            I             I           I           I             I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Saturejka                           I   13,0    I   11,0    I    0,4     I     1,0     I    4,0    I    1,0    I     2,0     I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Skořice                 celá        I   14,0    I    7,0    I    1,0     I     2,0     I    2,0    I    1,0    I     0,5     I              I

I                         mletá,      I   12,0    I    7,0    I    0,5     I     2,0     I           I           I             I              I

I                         drcená      I           I           I            I             I           I           I             I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Šafrán                  blizny a    I   12,0    I    8,0    I            I     1,5     I           I           I             I              I

I                         jejich      I           I           I            I             I           I           I             I              I

I                         úlomky      I           I           I            I             I           I           I             I              I

I                         mletý       I   10,0    I    8,0    I            I     1,5     I           I           I             I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Šalvěj                              I   12,0    I   11,0    I    0,7     I     2,0     I   8,0*)   I    0,5    I     0,5     I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Tymián                              I   12,0    I   14,0    I    1,0     I     3,5     I    5,0    I    1,0    I     1,0     I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Vanilka                             I   35,0    I    7,0    I            I             I           I           I             I ethylvanilin I

I                                     I           I           I            I             I           I           I             I      2 %     I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I Zázvor nebělený         celý        I   12,0    I    8,0    I    1,5     I     1,1     I    2,0    I    0,5    I     0,5     I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

I        bělený           celý        I   12,0    I   11,0    I    1,5     I     2,5     I    2,0    I    0,5    I     0,5     I              I

I                         mletý,      I   12,0    I    8,0    I    1,0     I     2,5     I           I           I             I              I

I                         drcený      I           I           I            I             I           I           I             I              I

I-------------------------------------I-----------I-----------I------------I-------------I-----------I-----------I-------------I--------------I

*) včetně barevných změn listů

 

Příl.5

Členění jedlé soli na druhy a skupiny

 

 

 

I--------------------------I-------------------------------------------------I

I           Druh           I                     Skupina                     I

I--------------------------I-------------------------------------------------I

I        jedlá sůl         I                     s jodem                     I

I                          I-------------------------------------------------I

I                          I                s jodem a fluorem                I

I                          I-------------------------------------------------I

I                          I s jodem a "název látky, kterou byla obohacena"* I

I                          I-------------------------------------------------I

I                          I     s "název látky, kterou byla obohacena"*     I

I--------------------------I-------------------------------------------------I

*obohacení podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.  1925/2006 jiné

 než jodem a fluorem

 

Příl.6

Smyslové a chemické požadavky na jakost jedlé soli

 

 

 

I-----------------I-------I------------I---------I-----------I---------------I

I     Výrobek     I Chuť  I    Vůně    I  Obsah  I Minerální I     Obsah     I

I                 I       I            I NaCl v  I příměsi * I obohacujících I

I                 I       I            I sušině  I v sušině  I   látek/ kg   I

I                 I       I            I    %    I % nejvýše I     soli      I

I                 I       I            I nejméně I           I               I

I-----------------I-------I------------I---------I-----------I---------------I

I jedlá sůl       I slaná I neutrální, I  98,0   I    2,0    I       -       I

I                 I       I bez cizích I         I           I               I

I                 I       I pachů      I         I           I               I

I-----------------I-------I------------I---------I-----------I---------------I

I jedlá sůl s     I slaná I neutrální, I  98,0   I    2,0    I  27 +- 7 mg   I

I jodem           I       I bez cizích I         I           I     jodu      I

I                 I       I pachů      I         I           I               I

I-----------------I-------I------------I---------I-----------I---------------I

I jedlá sůl s     I slaná I neutrální, I  98,0   I    2,0    I  27 +- 7 mg   I

I jodem a fluorem I       I bez cizích I         I           I jodu nejvýše  I

I                 I       I pachů      I         I           I 250 mg fluoru I

I-----------------I-------I------------I---------I-----------I---------------I

I jedlá sůl s     I slaná I neutrální, I  97,0   I     -     I  27 +- 7 mg   I

I jodem a "název  I       I bez cizích I         I           I     jodu      I

I látky, kterou   I       I pachů      I         I           I   obohacení   I

I byla            I       I            I         I           I  podle údajů  I

I obohacena"**    I       I            I         I           I    výrobce    I

I-----------------I-------I------------I---------I-----------I---------------I

I jedlá sůl s     I slaná I neutrální, I  97,0   I     -     I   obohacení   I

I "název látky,   I       I bez cizích I         I           I  podle údajů  I

I kterou byla     I       I pachů      I         I           I    výrobce    I

I obohacena"**    I       I            I         I           I               I

I-----------------I-------I------------I---------I-----------I---------------I

 * v závislosti na způsobu získávání soli (např. sírany, uhličitany, bromidy

   vápníku, draslíku, sodíku, hořčíku)

** obohacení podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č.  1925/2006

   jiné než jodem a fluorem

 

Příl.7

Členění dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků na druhy a skupiny

 

 

 

I-------------------------------------I--------------------------------------I

I                Druh                 I               Skupina                I

I-------------------------------------I--------------------------------------I

I        dehydratovaný výrobek        I               polévka                I

I                                     I                omáčka                I

I                                     I                bujón                 I

I                                     I                vývar                 I

I                                     I                šťáva                 I

I                                     I            základ pokrmu             I

I                                     I  směs pro přípravu hotového pokrmu   I

I                                     I      směs pro přípravu dresinků      I

I                                     I      směs pro přípravu zálivky       I

I                                     I      směs pro přípravu dezertu       I

I                                     I       směs pro přípravu krému        I

I                                     I       směs pro přípravu polevy       I

I                                     I      směs pro přípravu zmrzliny      I

I                                     I          přísada do polévky          I

I-------------------------------------I--------------------------------------I

I             Ochucovadlo             I                  -                   I

I-------------------------------------I--------------------------------------I

I     studená omáčka nebo dresink     I              emulgované              I

I                                     I             neemulgované             I

I-------------------------------------I--------------------------------------I

 

 

 

Příl.8

Přípustné záporné hmotnostní a objemové odchylky pro dehydratované výrobky, ochucovadla, studené omáčky a dresinky

 

 

 

I------------------I------------------------I--------------------------------I

I     Výrobek      I   Hmotnost nebo objem  I Přípustná záporná hmotnostní   I

I                  I         balení         I    nebo objemová odchylka      I

I------------------I------------------------I--------------------------------I

I  dehydratované   I         do 50 g        I - 10,0 % u jednotlivého balení I

I     výrobky,     I                        I - 2,0 % u 20 ks balení         I

I   ochucovadla,   I------------------------I--------------------------------I

I studené omáčky a I       51 - 120 g       I - 5,0 % u jednotlivého balení  I

I     dresinky     I                        I - 2,0 % u 20 ks balení         I

I                  I------------------------I--------------------------------I

I                  I       121 - 250 g      I - 4,0 % u jednotlivého balení  I

I                  I                        I - 1,0 % u 20 ks balení         I

I                  I------------------------I--------------------------------I

I                  I      251 - 1000 g      I - 3,0 % u jednotlivého balení  I

I                  I                        I - 1,0 % u 20 ks balení         I

I                  I------------------------I--------------------------------I

I                  I      1001 - 2500 g     I - 2,0 % u jednotlivého balení  I

I                  I                        I - 0,5 % u 20 ks balení         I

I                  I------------------------I--------------------------------I

I                  I       nad 2500 g       I - 1,0 % u jednotlivého balení  I

I                  I                        I - 0,5 % u 20 ks balení         I

I                  I------------------------I--------------------------------I

I                  I        do 170 ml       I - 4,0 % u jednotlivého balení  I

I                  I                        I - 1,0 % u 20 ks balení         I

I                  I------------------------I--------------------------------I

I                  I      171 - 1000 ml     I - 2,0 % u jednotlivého balení  I

I                  I                        I - 1,0 % u 20 ks balení         I

I                  I------------------------I--------------------------------I

I                  I       nad 1000 ml      I - 1,0 % u jednotlivého balení  I

I                  I                        I - 0,5 % u 20 ks balení         I

I------------------I------------------------I--------------------------------I

 

 

 

Příl.9

Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost dehydratovaných výrobků, ochucovadel, studených omáček a dresinků

 

                1. Dehydratované výrobky se smyslově hodnotí vždy po přípravě dle návodu. Vzhled, barva, konzistence, chuť a vůně musí být charakteristické pro druh výrobku označený na jeho obalu. Chuť a vůně výrobku musí být vlastní, bez cizích příměsí, nebo jinak změněné chuti a vůně.

 

                2. Ochucovadla, studené omáčky a dresinky mají vzhled, barvu, konzistenci, chuť a vůni po použitých surovinách charakteristických pro název výrobku označený na obalu. Chuť a vůně výrobku musí být vlastní, bez cizích příměsí, nebo jinak změněné chuti a vůně.

 

                3. Dehydratované výrobky obsahují nejvýše 15 % vody.

 

                4. Nejvýše přípustné pH u studené omáčky nebo dresinků činí 4,5.

 

Příl.10

Členění hořčice na druhy, skupiny a podskupiny

 

 

 

I------------------I-------------------------I-------------------------------I

I       Druh       I         Skupina         I          Podskupina           I

I------------------I-------------------------I-------------------------------I

I     hořčice      I        plnotučná        I               -               I

I                  I-------------------------I-------------------------------I

I                  I        kremžská         I               -               I

I                  I-------------------------I-------------------------------I

I                  I        speciální        I     podle typu nebo podle     I

I                  I                         I       ochucující složky       I

I------------------I-------------------------I-------------------------------I

 

 

 

Příl.11

Přípustné záporné hmotnostní odchylky pro hořčice

 

 

 

I------------------I-------------------------I-------------------------------I

I     Výrobek      I     Hmotnost balení     I Přípustná záporná hmotnostní  I

I                  I                         I           odchylka            I

I------------------I-------------------------I-------------------------------I

I     hořčice      I        do 200 g         I - 5,0 % u jednotlivého balení I

I                  I                         I - 1,0 % u 20 ks balení        I

I                  I-------------------------I-------------------------------I

I                  I       201 - 500 g       I - 4,0 % u jednotlivého balení I

I                  I                         I - 1,0 % u 20 ks balení        I

I                  I-------------------------I-------------------------------I

I                  I      501 - 1000 g       I - 3,0 % u jednotlivého balení I

I                  I                         I - 1,0 % u 20 ks balení        I

I                  I-------------------------I-------------------------------I

I                  I       nad 1000 g        I - 2,0 % u jednotlivého balení I

I                  I                         I - 0,5 % u 20 ks balení        I

I------------------I-------------------------I-------------------------------I

 

 

 

Příl.12

Smyslové, fyzikální a chemické požadavky na jakost hořčice

 

 

 

Tabulka 1 - Smyslové požadavky na hořčice

I-----------I----------------------I-----------------------I-----------------I

I  Hořčice  I       Vzhled         I         Barva         I   Vůně a chuť   I

I-----------I----------------------I-----------------------I-----------------I

I plnotučná I kašovitá hmota bez   I jasně žlutohnědá u    I řízná, palčivá  I

I           I hrubých částic       I přibarvené, šedožlutá I                 I

I           I                      I u nepřibarvené        I                 I

I-----------I----------------------I-----------------------I-----------------I

I kremžská  I kašovitá hmota se    I žlutohnědá u          I řízná, palčivá, I

I           I zřetelnými hrubými   I přibarvené, šedohnědá I nasládlá        I

I           I částicemi drceného   I u nepřibarvené        I                 I

I           I semene hořčice černé I                       I                 I

I-----------I----------------------I-----------------------I-----------------I

I speciální I kašovitá hmota bez   I žlutohnědá u          I řízná, palčivá, I

I           I hrubých částic, s    I přibarvené, šedohnědá I ovlivněná       I

I           I hrubými částicemi    I u nepřibarvené,       I přidáním        I

I           I nebo s částicemi     I ovlivněná barvou      I zeleniny nebo   I

I           I přidané zeleniny     I přidané zeleniny nebo I ovoce           I

I           I nebo ovoce           I ovoce                 I                 I

I-----------I----------------------I-----------------------I-----------------I

 

 

Tabulka 2 - Fyzikální a chemické požadavky na hořčice

I-------------------------I--------------------------------------------------I

I                         I                    Hořčice                       I

I                         I-------------------------------I------------------I

I                         I     plnotučná a speciální     I     kremžská     I

I-------------------------I-------------------------------I------------------I

I sušina v % nejméně      I              20               I        32        I

I-------------------------I-------------------------------I------------------I

I cukr jako sacharóza     I 5,0 plnotučná, nestanovuje se I        16        I

I v % nejméně             I          u speciální          I                  I

I-------------------------I-------------------------------I------------------I

I kyselost jako kyselina  I              2,5              I       1,9        I

I octová v % nejvýše      I                               I                  I

I-------------------------I-------------------------------I------------------I

I tuk v % nejméně         I 3,6 plnotučná, nestanovuje se I        -         I

I                         I          u speciální          I                  I

I-------------------------I-------------------------------I------------------I

I písek v % nejvýše       I              0,1              I       0,1        I

I-------------------------I-------------------------------I------------------I

 

 

 

____________________

 

 

1) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin, v platném znění.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a o zrušení směrnice Komise 87/250/EHS, směrnice Rady 90/496/EHS, směrnice Komise 1999/10/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES, směrnic Komise 2002/67/ES a 2008/5/ES a nařízení Komise (ES) č. 608/2004, v platném znění.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin, v platném znění.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1925/2006 ze dne 20. prosince 2006 o přidávání vitamínů a minerálních látek a některých dalších látek do potravin, v platném znění.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách, v platném znění.

 

2) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1925/2006, v platném znění.

 

3) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011, v platném znění.

 

4) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011, v platném znění.

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006, v platném znění.