____________________________________________________________

Systém ASPI - stav k 23.7.2018 do částky 74/2018 Sb. a 23/2018 Sb.m.s. - RA1246

475/2002 Sb. - vyhláška o zkoušce znalosti hub - poslední stav textu

 

475/2002 Sb.

 

VYHLÁŠKA

 

ze dne 31. října 2002,

 

kterou se stanoví rozsah znalostí pro získání osvědčení prokazujícího znalost hub, způsob zkoušek, jakož i náležitosti žádosti a osvědčení (vyhláška o zkoušce znalosti hub)

 

                Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 odst. 1 písm. h) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 146/2002 Sb., (dále jen "zákon"):

 

§ 1

 

Úvodní ustanovení

 

                Tato vyhláška upravuje rozsah znalostí pro získání osvědčení prokazujícího znalost volně rostoucích a pěstovaných hub, způsob zkoušek, náležitosti žádosti a osvědčení prokazujícího znalost hub, o které žádá žadatel, který uvádí do oběhu nebo používá k výrobě volně rostoucí nebo pěstované jedlé houby určené k prodeji spotřebiteli nebo k dalšímu zpracování pro potravinářské účely, nebo ustanovený odpovědný zástupce právnické osoby, která je jejich výrobcem, prodejcem nebo dovozcem (dále jen "žadatel").

 

§ 2

 

Náležitosti žádosti

 

                (1) Žádost o provedení zkoušky znalosti hub žadatel podává u orgánu ochrany veřejného zdraví příslušného podle místa trvalého pobytu fyzické osoby nebo podle sídla právnické osoby, jde-li o ustanoveného odpovědného zástupce právnické osoby.

 

                (2) V žádosti o provedení zkoušky znalosti hub žadatel uvede

 

a) jméno, příjmení, popřípadě titul, adresu místa trvalého pobytu, datum a místo narození, číslo občanského průkazu nebo cestovního pasu, jde-li o osobu s povolením pobytu,

 

b) dosažené vzdělání a jeho zaměření,

 

c) délku a obsah dosavadní praxe na úseku sběru, třídění a zpracování hub.

 

                (3) K přihlášce ke zkoušce žadatel připojí doklady stanovené § 3 odst. 9 zákona nebo úředně ověřené kopie těchto dokladů.

 

Zkouška znalosti hub

 

§ 3

 

                (1) Při zkoušce znalosti hub musí žadatel prokázat znalosti právních předpisů1) upravujících členění hub na skupiny a podskupiny, znalosti znaků jednotlivých skupin a podskupin hub, požadavků na jejich jakost a zdravotní nezávadnost, značení, způsob jejich sběru, třídění a zpracování, podmínek jejich přepravy, skladování, balení a prodeje. Dále musí žadatel vždy prokázat způsobilost rozlišení jedlých a jedovatých hub podle názorných pomůcek, např. atlasu, znalosti příčin nejčastějších otrav z hub, zdravotních projevů otrav z hub a souvisejících zásad poskytování první pomoci. Seznam rozlišovaných jedovatých hub je součástí přílohy č. 2 této vyhlášky.

 

                (2) Zkouška znalosti hub sestává z písemné a ústní části. (3) Podmínkou pro připuštění k ústní části zkoušky je úspěšné vykonání písemného testu, čímž se rozumí správné zodpovězení alespoň dvou třetin otázek celkem a všech otázek týkajících se jedovatosti hub.

 

§ 4

 

                (1) Zkouška znalosti hub se vykonává před zkušební komisí (dále jen "komise"), kterou ustavuje orgán ochrany veřejného zdraví. Komise je tříčlenná, jejím předsedou je vysokoškolsky vzdělaná osoba činná v oblasti ochrany zdraví na úseku bezpečnosti potravin alespoň po dobu 5 let.

 

                (2) Orgán ochrany veřejného zdraví nejméně 14 dní před konáním zkoušky znalosti hub vyrozumí žadatele o místě, dnu a hodině konání zkoušky.

 

                (3) Komise se usnáší většinou hlasů. Pokud uchazeč uspěl v písemné i ústní části zkoušky, hodnotí komise výsledek zkoušky výrokem "uspěl". Pokud uchazeč v písemné nebo ústní části zkoušky neuspěl, hodnotí komise výsledek zkoušky výrokem "neuspěl".

 

§ 5

 

                (1) O průběhu zkoušky znalosti hub vyhotoví komise protokol, ve kterém uvede

 

a) jména a příjmení členů komise,

 

b) datum a místo konání písemné a ústní části zkoušky znalosti hub,

 

c) seznam uchazečů a výsledky jejich hodnocení,

 

d) datum vyhotovení protokolu.

 

                (2) Přílohou protokolu jsou písemné testy.

 

                (3) Protokol podepisují všichni členové komise. Protokol se ukládá u orgánu ochrany veřejného zdraví, který ustavil zkušební komisi.

 

§ 6

 

Osvědčení

 

 

                (1) Žadateli, který zkoušku znalosti hub úspěšně vykonal, vydá orgán ochrany veřejného zdraví osvědčení, jehož náležitosti jsou uvedeny v příloze č. 1 k této vyhlášce.

 

                (2) Žadatel, který zkoušku znalosti hub úspěšně nevykonal, může zkoušku opakovat nejdříve za 2 měsíce.

 

                (3) V souvislosti se zánikem platnosti osvědčení pro uplynutí stanovené doby od jeho vydání [§ 21 odst. 10 písm. b), c), d)] může majitel osvědčení podat žádost o provedení zkoušky podle této vyhlášky.

 

§ 7

 

Účinnost

 

 

                Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2003.

 

Ministryně:

 

MUDr. Součková v. r.

 

Příl.1

Náležitosti osvědčení prokazujícího znalost hub

 

Označení orgánu ochrany veřejného zdraví

 

Čj.: ...................................

V .................dne .................

 

                            Osvědčení

        prokazující znalost hub podle  § 3 odst. 6 zákona

      č.  110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích

     a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve

     znění zákona č.  166/1999 Sb., zákona č.  306/2000 Sb. a

                     zákona č.  146/2002 Sb.

 

Jméno a příjmení, titul ..........................................

Datum a místo narození ...........................................

Adresa místa trvalého pobytu .....................................

Číslo občanského průkazu .........................................

 

        konal/a/ dne .............. zkoušku znalosti hub

               s výsledkem ......................

 

Doba platnosti osvědčení .......................

 

 

                                         .........................

                                         razítko a podpis orgánu

                                         ochrany veřejného zdraví

 

Příl.2

Seznam rozlišovaných jedovatých hub

 

(k § 3 odst. 1 vyhlášky)

 

Čechratka podvinutá                   Paxillus involutus

Čirůvka odlišná                       Tricholoma sejunctum

Čirůvka sírožlutá                     Tricholoma sulphureum

Holubinka vrhavka                     Russula emetica

Hřib kříšť                            Boletus calopus

Hřib satan                            Boletus satanas

Hřib žlučník                          Boletus felleus

Muchomůrka červená                    Amanita muscaria

Muchomůrka jízlivá                    Amanita virosa

Muchomůrka královská                  Amanita regalis

Muchomůrka panterová (tygrovaná)      Amanita pantherina

Muchomůrka zelená                     Amanita phalloides

Muchomůrka zelená - odrůda bílá       Amanita phalloides var. alba

Pečárka zápašná                       Agaricus xanthodermus

Strmělka vosková                      Clitocybe cerussata

Třepenitka svazčitá                   Hypholoma fasciculare

Ucháč obecný                          Gyromitra esculenta

Vláknice načervenalá                  Inocybe patouillardii

Závojenka olovová                     Entoloma sinuatum

Zvonovka jarní                        Nolanea verna

 

____________________

 

 

1) Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Vyhláška č. 332/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu, zpracované ovoce a zpracovanou zeleninu, suché skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich, ve znění vyhlášky č. 92/2000 Sb. Vyhláška č. 294/1997 Sb., o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení, ve znění vyhlášky č. 91/1999 Sb. Vyhláška č. 53/2002 Sb., kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinářských surovin, podmínky použití látek přídatných, pomocných a potravních doplňků.