____________________________________________________________
Systém ASPI - stav k 11.1.2023 do částky 6/2023 Sb. a 3/2023 Sb.m.s. - RA2096
54/2004 Sb. - o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití - poslední stav textu
54/2004 Sb.
VYHLÁŠKA
ze dne 30. ledna 2004
o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití
Změna: 402/2006 Sb.
Změna: 473/2006 Sb.
Změna: 157/2008 Sb.
Změna: 35/2012 Sb.
Změna: 46/2014 Sb.
Změna: 39/2018 Sb.
Změna: 80/2021 Sb.
Změna: 80/2021 Sb. (část)
Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle § 19 odst. 1 písm. a) a i) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 306/2000 Sb. a zákona č. 274/2003 Sb., (dále jen "zákon"):
ČÁST 1
OBECNÁ USTANOVENÍ
§ 1
Tato vyhláška zapracovává příslušné předpisy Evropské unie1) a upravuje v návaznosti na přímo použitelné předpisy Evropské unie1a) druhy potravin, požadavky na zdravotní nezávadnost potravin určených pro zvláštní výživu, jejich složení, označování a podmínky a způsob jejich použití.
§ 2
Pro účely této vyhlášky se rozlišují následující kategorie potravin
a) mléčná výživa malých dětí,
b) obilné příkrmy a potraviny pro malé děti,
c) potraviny s nízkým obsahem laktózy nebo bezlaktózové.
§ 3
zrušen
ČÁST 2
MLÉČNÁ VÝŽIVA MALÝCH DĚTÍ
§ 4
zrušen
§ 5
Požadavky na složení mléčné výživy malých dětí
(1) Požadavky na použití vitaminů, minerálních látek a dalších látek jsou upraveny v příloze č. 3 k této vyhlášce.
(2) Na požadavky na čistotu látek uvedených v příloze č. 3 k této vyhlášce se obdobně použije přímo použitelný předpis Evropské unie, kterým se stanoví specifikace potravinářských přídatných látek1e).
(3) Mléčná výživa malých dětí
a) musí obsahovat potravinářské přídatné látky pouze podle přímo použitelného předpisu Evropské unie o potravinářských přídatných látkách2),
b) musí splňovat mikrobiologické požadavky stanovené přímo použitelným předpisem Evropské unie o mikrobiologických kritériích pro potraviny3),
c) nesmí obsahovat rezidua pesticidů v množství překračujícím množství 0,01 mg/kg výrobku, jak je nabízen ke spotřebě, nebo po obnově podle pokynů výrobce, pro každý jednotlivý pesticid.
(4) Pro výrobu mléčné výživy malých dětí se nesmí používat zemědělské produkty ošetřené pesticidy, které jsou upraveny v příloze č. 11 k této vyhlášce. Přitom za zemědělský produkt neošetřený těmito pesticidy se považuje produkt, v němž
a) obsah reziduí pesticidů upravených v tabulce č. 1 přílohy č. 11 k této vyhlášce nepřekročí hranici 0,003 mg/kg, která je považována za mez stanovitelnosti při stanovení obecně přijatelnými normalizovanými metodami zkoušení,
b) obsah reziduí pesticidů uvedených v tabulce č. 2 přílohy č. 11 k této vyhlášce nepřekročí hranici 0,003 mg/kg, která je považována za mez stanovitelnosti při stanovení obecně přijatelnými normalizovanými metodami zkoušení.
(5) Pro výrobu mléčné výživy malých dětí musí být dodrženy zvláštní maximální limity reziduí pesticidů nebo metabolitů pesticidů, které jsou uvedeny v příloze č. 12 k této vyhlášce.
(6) Obsah reziduí pesticidů a zvláštní maximální limity stanovené v odstavcích 4 a 5 se vztahují na potraviny, které jsou určené ke spotřebě nebo připravené k použití podle návodu výrobce.
§ 6
Označování mléčné výživy malých dětí
(1) Na obalu mléčné výživy malých dětí musí být uvedena
a) v názvu potraviny slova "mléčná výživa malých dětí", jde-li o výživu malých dětí vyrobenou výhradně z bílkovin kravského nebo kozího mléka, a
b) informace o tom, že by potravina měla tvořit pouze součást smíšené a vyvážené stravy malého dítěte.
(2) U mléčné výživy malých dětí může označení kromě číselných údajů o množství vitaminů a minerálních látek obsahovat také vyjádření procentního podílu referenční hodnoty podle tabulky č. 2 přílohy č. 5 k této vyhlášce ve 100 ml výrobku připraveného k použití podle návodu výrobce.
ČÁST 3
OBILNÉ PŘÍKRMY A POTRAVINY PRO MALÉ DĚTI
§ 7
zrušen
§ 8
Požadavky na složení obilných a ostatních příkrmů
(1) Obilné příkrmy a potraviny pro malé děti se vyrábějí
a) ze surovin, jejichž vhodnost pro zvláštní výživu kojenců a malých dětí byla prokázána všeobecně uznávanými vědeckými poznatky,
b) s použitím vitaminů, minerálních látek a dalších látek uvedených v přílohách č. 7 až č. 10.
(2) Požadavky na základní složení obilných příkrmů a potravin pro malé děti jsou uvedeny v přílohách č. 7 a č. 8.
(3) Obilné příkrmy a potraviny pro malé děti
a) musí obsahovat potravinářské přídatné látky pouze podle přímo použitelného předpisu Evropské unie o potravinářských přídatných látkách2),
b) musí splňovat mikrobiologické požadavky stanovené přímo použitelným předpisem Evropské unie o mikrobiologických kritériích pro potraviny3),
c) nesmí obsahovat rezidua jednotlivých pesticidů v množství překračujícím 0,01 mg/kg výrobku (vztahuje se na výrobek, jak je nabízen ke spotřebě nebo po obnově podle pokynů výrobce),
d) se nesmí použít pro výrobu obilných příkrmů a potravin pro malé děti v nebo na zemědělských produktech pesticidy uvedené v příloze č. 11. Současně platí tyto podmínky:
1. pokud obsah reziduí pesticidů uvedených v tabulce č. 1 přílohy č. 11 nepřekročí hranici 0,003 mg/kg, která je považována za mez stanovitelnosti při stanovení obecně přijatelnými normalizovanými metodami, nebudou produkty považovány za těmito pesticidy ošetřené. Tento limit bude pravidelně revidován v souladu s technickým pokrokem,
2. pokud obsah reziduí pesticidů uvedených v tabulce č. 2 přílohy č. 11 nepřekročí hranici 0,003 mg/kg, nebudou produkty považovány za těmito pesticidy ošetřené. Tento limit bude pravidelně revidován na základě údajů o znečištění životního prostředí,
e) zvláštní maximální limity reziduí pesticidů nebo metabolitů pesticidů a pro obilné příkrmy a potraviny pro malé děti jsou uvedeny v příloze č. 12.
(4) Limity stanovené v odstavci 3 písm. d) a e) se vztahují na potraviny, které jsou určeny ke konzumaci nebo připravené podle návodu výrobce ke konzumaci.
§ 9
Označování obilných příkrmů a potravin pro malé děti
(1) Na obalu obilných příkrmů nebo potravin pro malé děti se uvede
a) označení věku kojence nebo malého dítěte, kterému je příkrm určen. Uvedený věk kojence nesmí být u žádného výrobku nižší než ukončený čtvrtý měsíc; u výrobků doporučených od ukončených čtyř měsíců se smí uvádět, že jsou od tohoto věku vhodné, pokud nezávislé osoby kvalifikované v lékařství, výživě nebo farmacii nestanoví jinak,
b) informace, zda potravina obsahuje lepek, je-li vyznačený věk pro použití potraviny nižší šesti měsíců,
c) využitelná energetická hodnota vyjádřená v kJ i v kcal na 100 g nebo 100 ml výrobku a číselně vyjádřený obsah bílkovin, tuků a sacharidů ve 100 g nebo 100 ml potraviny tak, jak je prodávána, nebo tam, kde je to vhodné, po přípravě k použití podle návodu výrobce,
d) číselně vyjádřená průměrná hodnota obsahu vitaminů a minerálních látek podle příloh č. 7 a č. 8 ve 100 g nebo 100 ml potraviny tak, jak je prodávána, nebo tam, kde je to vhodné, po přípravě k použití podle návodu výrobce.
(2) Na obalu obilných příkrmů a potravin pro malé děti lze dále uvést pouze
a) číselně vyjádřené průměrné množství vitaminů, minerálních látek a dalších látek uvedených v příloze č. 9 ve 100 g nebo 100 ml potraviny, jak je prodávána, a je-li to vhodné, ve stanoveném množství potraviny připravené k použití podle návodu výrobce, pokud se na tento údaj nevztahuje odstavec 1 písm. d),
b) číselné údaje o vitaminech a minerálních látkách uvedených v tabulce č. 1 přílohy č. 5 vyjádřených jako procentní podíl tam uvedených referenčních hodnot ve 100 g nebo 100 ml potraviny, jak je prodávána, a je-li to vhodné, ve stanoveném množství potraviny připravené k použití podle návodu výrobce, pokud množství přítomných látek představuje nejméně 15 % jejich referenční hodnoty,
c) výživové nebo zdravotní tvrzení za podmínek stanovených přímo použitelným předpisem Evropské unie o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin4).
ČÁST 4
zrušena
§ 10
zrušen
§ 11
zrušen
§ 12
zrušen
ČÁST 5
zrušena
§ 13
zrušen
§ 14
zrušen
§ 15
zrušen
ČÁST 6
zrušena
§ 16
zrušen
§ 17
zrušen
ČÁST 7
zrušena
§ 18
zrušen
§ 19
zrušen
ČÁST 8
zrušena
§ 20
zrušen
§ 21
zrušen
ČÁST 9
POTRAVINY S NÍZKÝM OBSAHEM LAKTÓZY NEBO BEZLAKTÓZOVÉ
§ 22
(1) Pro účely této vyhlášky se rozumějí
a) potravinami s nízkým obsahem laktózy potraviny obsahující nejvýše 1 g laktózy ve 100 g nebo 100 ml potraviny ve stavu určeném ke spotřebě,
b) potravinami bezlaktózovými potraviny obsahující nejvýše 10 mg laktózy ve 100 g nebo 100 ml potraviny ve stavu určeném ke spotřebě.
(2) Potraviny s nízkým obsahem laktózy nebo bezlaktózové jsou určeny pro osoby s poruchami přeměny látkové, potravinovými alergiemi nebo intolerancemi a narušenými funkcemi orgánů.
§ 23
Označování potravin s nízkým obsahem laktózy nebo bezlaktózových
Kromě informací o potravinách stanovených nařízením o poskytování informací5) se na obalu potravin s nízkým obsahem laktózy nebo bezlaktózových uvede informace o obsahu laktózy v gramech ve 100 g nebo 100 ml potraviny.
ČÁST 10
zrušena
§ 24
zrušen
§ 25
zrušen
ČÁST 11
zrušena
§ 26
zrušen
§ 27
zrušen
ČÁST 12
zrušena
§ 28
zrušen
§ 29
zrušen
§ 30
zrušen
§ 31
Přechodné ustanovení
Potraviny, které byly vyrobeny a budou uvedeny do oběhu přede dnem účinnosti této vyhlášky, se posuzují podle dosavadních právních předpisů.
§ 32
Zrušovací ustanovení
Zrušuje se vyhláška č. 23/2001 Sb., kterou se stanoví druhy potravin určené pro zvláštní výživu a způsob jejich použití.
§ 33
Účinnost
Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 15. února 2004.
Ministryně:
MUDr. Součková v. r.
Příloha 1
zrušena
Příloha 2
zrušena
Příloha 3
Vitaminy, minerální látky a další látky
Tabulka č. 1
Vitaminy
Vitaminy
------------------------- ---------------------------------------
Vitamin Chemický název vitaminu
------------------------- ---------------------------------------
Vitamin A retinylacetát
retinylpalmitát
retinol
------------------------- ---------------------------------------
Vitamin D vitamin D2 (ergokalciferol)
vitamin D3 (cholekalciferol)
------------------------- ---------------------------------------
Vitamin B1 thiamin hydrochlorid
thiamin mono dusičnan
------------------------- ---------------------------------------
Vitamin B2 riboflavin
riboflavin-5'-fosforečnan sodný
------------------------- ---------------------------------------
Niacin nikotinamid
kyselina nikotinová
------------------------- ---------------------------------------
Vitamin B6 pyridoxin hydrochlorid
pyridoxin-5 '-fosforečnan
------------------------- ---------------------------------------
Kyselina listová kyselina listová
------------------------- ---------------------------------------
Kyselina pantothenová D-pantothenát vápenatý
D-pantothenát sodný
dexpanthenol
------------------------- ---------------------------------------
Vitamin B12 kyanokobalamin
hydroxykobalamin
------------------------- ---------------------------------------
Biotin D-biotin
------------------------- ---------------------------------------
Vitamin C kyselina L-askorbová
L-askorban sodný
L-askorban vápenatý
kyselina 6-palmityl-L-askorbová
(askorbylpalmitan)
askorban draselný
------------------------- ---------------------------------------
Vitamin E D-alfa-tokoferol
DL-alfa-tokoferol
D-alfa-tokoferylacetát
DL-alfa-tokoferylacetát
------------------------- ---------------------------------------
Vitamin K fylochinon (fytomenadion)
------------------------- ---------------------------------------
Tabulka č. 2
Minerální látky
Minerální látka Povolené soli
------------------------- ---------------------------------------
Vápník (Ca) uhličitan vápenatý
chlorid vápenatý
vápenaté soli kyseliny citronové
glukonan vápenatý
glycerolfosforečnan vápenatý
mléčnan vápenatý
vápenaté soli kyseliny orthofosforečné
hydroxid vápenatý
------------------------- ---------------------------------------
Hořčík (Mg) uhličitan hořečnatý
chlorid hořečnatý
oxid hořečnatý
hořečnaté soli kyseliny orthofosforečné
síran hořečnatý
glukonan hořečnatý
hydroxid hořečnatý
hořečnaté soli kyseliny citronové
------------------------- ---------------------------------------
Železo (Fe) citronan železnatý
glukonan železnatý
mléčnan železnatý
síran železnatý
citronan železito-amonný
fumaran železnatý
difosforečnan železitý
(pyrofosforečnan železitý)
bisglycinát železnatý
------------------------- ---------------------------------------
Měď (Cu) citronan měďnatý
glukonan měďnatý
síran měďnatý
komplex měď-lysin
uhličitan měďnatý
------------------------- ---------------------------------------
Jod (I) jodid draselný
jodid sodný
jodičnan draselný
------------------------- ---------------------------------------
Zinek (Zn) octan zinečnatý
chlorid zinečnatý
mléčnan zinečnatý
síran zinečnatý
citronan zinečnatý
glukonan zinečnatý
oxid zinečnatý
------------------------- ---------------------------------------
Mangan (Mn) uhličitan manganatý
chlorid manganatý
citronan manganatý
síran manganatý
glukonan manganatý
------------------------- ---------------------------------------
Sodík (Na) hydrogenuhličitan sodný
chlorid sodný
citronan sodný
glukonan sodný
uhličitan sodný
mléčnan sodný
sodné soli kyseliny orthofosforečné
hydroxid sodný
------------------------- ---------------------------------------
Draslík (K) hydrogenuhličitan draselný
uhličitan draselný
chlorid draselný
draselné soli kyseliny citronové
glukonan draselný
mléčnan draselný
draselné soli kyseliny orthofosforečné
hydroxid draselný
------------------------- ---------------------------------------
Selen (Se) selenan sodný
seleničitan sodný
------------------------- ---------------------------------------
Tabulka č. 3
------------------------- ----------------------------
Aminokyseliny a jiné sloučeniny dusíku
------------------------- ----------------------------
L-arginin a hydrochlorid argininu pouze pro počáteční
kojeneckou výživu vyrobenou z hydrolyzovaných
bílkovin a pokračovací kojeneckou výživu vyrobenou
z hydrolyzovaných bílkovin s obsahem bílkovin v rozmezí
0,45 g/100 kJ (1,80 g/100 kcal) - 0,56 g/100 kJ
(2,25 g/100 kcal)
L-cystin a hydrochlorid L-cystinu
L-histidin a hydrochlorid L-histidinu
L-isoleucin a hydrochlorid L-isoleucinu
L-leucin a hydrochlorid L-leucinu
L-lysin a hydrochlorid L-lysinu
L-cystein a hydrochlorid L-cysteinu
L-methionin
L-fenylalanin
L-threonin
L-tryptofan
L-tyrosin
L-valin
L-karnitin a hydrochlorid L-karnitinu
L-karnitin-L-tartarát
taurin
cytidin 5'-monofosforečnan a jeho sodná sůl
uridin 5'- monofosforečnan a jeho sodná sůl
adenosin 5'- monofosforečnan a jeho sodná sůl
guanosin 5'- monofosforečnan a jeho sodná sůl
inosin 5'-monofosforečnan a jeho sodná sůl
------------------------- ----------------------------
Tabulka č. 4
----------------------
Jiné nutriční látky
----------------------
cholin
chlorid cholinu
citronan
cholinu
dvojvinan
cholinu
inositol
----------------------
Příloha 4
zrušena
Příloha 5
Referenční hodnoty vitaminů a minerálních látek pro označování výživové hodnoty
Tabulka č. 1
Obilné a ostatní příkrmy pro kojence a malé děti
-------------------------------------------------------
Vitamin / minerální jednotka Referenční
látka hodnota pro
označování
-------------------------------------------------------
Vitamin A mikrog 400
Vitamin D mikrog 10
Vitamin C mg 25
thiamin mg 0,5
riboflavin mg 0,8
ekvivalenty niacinu mg 9
Vitamin B6 mg 0,7
Kyselina listová mikrog 100
Vitamin B12 mikrog 0,7
Vápník mg 400
Železo mg 6
Zinek mg 4
jód mikrog 70
selen mikrog 10
měď mg 0,4
-------------------------------------------------------
Tabulka č. 2: Mléčná výživa malých dětí
-------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------
Vitamin/minerální jednotka Referenční
látka hodnota pro
označování
-------------------------------------------------------
Vitamin A mikrog 400
Vitamin D mikrog 7
Vitamin E mg TE *) 5
Vitamin K mikrog 12
Vitamin C mg 45
Thiamin mg 0,5
Riboflavin mg 0,7
Niacin mg 7
Vitamin B6 mg 0,7
Kyselina listová mikrog 125
Vitamin B12 mikrog 0,8
Kyselina mg 3
pantothenová
Biotin mikrog 10
Vápník mg 550
Fosfor mg 550
Draslík mg 1000
Sodík mg 400
Chlorid mg 500
Železo mg 8
Zinek mg 5
jód mikrog 80
selen mikrog 20
Měď mg 0,5
Hořčík mg 80
Mangan mg 1,2
-------------------------------------------------------
*) tokoferolekvivalent
Příloha 6
zrušena
Příloha 7
Požadavky na základní složení obilných příkrmů (hodnoty se týkají výrobků připravených k použití podle návodu výrobce)
1. Obilné příkrmy se vyrábějí z jedné nebo více mletých obilovin a/nebo ze surovin pocházejících ze škrobnatých hlíz
2. Obsah obilovin a/nebo škrobnatých hlíz nesmí být menší než 25 % hmotnosti v sušině výrobku
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KRITÉRIUM Druh obilné Minimum Maximum Poznámka
výživy1) g/100 kJ g/100 kJ
(g/100 kcal) (g/100 kcal)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Bílkoviny B, D 1,3 (5,5) B - obsah přidané bílkoviny musí být nejméně
0,48 g/100 kJ (2 g/100 kcal)
D - u výrobků s přídavkem složky s vysokým obsahem
bílkoviny, a které jsou takto označeny
nesmí být množství přidané bílkoviny nižší
než 0,36 g/100 kJ (1,5 g/100 kcal)
Chemický index přidané bílkoviny musí být nejméně
80 % chemického indexu referenční bílkoviny - kaseinu
uvedeného v příloze č. 6 tab. č. 2, nebo koeficient
účinnosti směsi bílkovin (PER) ve výrobku musí
dosahovat nejméně 70 % tohoto koeficientu
u referenční bílkoviny.
Přídavek aminokyselin je přípustný jen pro zlepšení
výživové hodnoty směsi
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2. Přidané sacharidy A, D 1,8 (7,5) z toho smí být přídavek fruktózy nejvýše
(sacharóza, fruktóza, celkem přidaných 0,9 g/100 kJ (3,75 g/100 kcal)
glukóza, glukózový sacharidů
sirup nebo med)
B 1,2 (5) z toho přídavek fruktózy smí být nejvýše
0,6 g/100 kJ (2,5 g/100 kcal)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3. Tuky A, D 0,8 (3,3)
B 1,1 (4,5) Pokud je obsah tuku vyšší než 0,8 g/100 kJ
(3,3 g/100 kcal), pak obsah:
- kyseliny laurové smí být nejvýše 15 % z celkového
obsahu tuků,
- kyseliny myristové nejvýše 15% z celkového
obsahu tuků,
- kyseliny linolové (ve formě glyceridů) musí být
nejméně 0,07 g/100 kJ (0,3 g/100 kcal) a nejvýše
0,285 g/100 kJ (1,2 g/100 kcal)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4. Minerální látky
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sodík (Na) A, B, C, D 0,025 (0,1) Sodné soli se smí přidávat pouze v případech, je-li
to z technologických důvodů nutné.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vápník (Ca) B 0,02 (0,08)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
D 0,012 (0,05) U výrobků vyrobených s použitím mléka
(mléčné sušenky)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
5. Vitaminy
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Thiamin A, B, C, D 25 mikrog (100 mikrog)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vitamin A (RE)2) B 14 mikrog (60 mikrog)
43 mikrog (180 mikrog)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vitamin D3) B 0,25 mikrog (1 mikrog) 0,75 mikrog (3 mikrog)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1) A = jednoduché obilné výrobky, zejména obilné kaše, které se
připravují přidáváním mléka nebo jiné výživné tekutiny.
B = obilné výrobky s přidanou potravinou bohatou na bílkoviny,
zejména obilnomléčné kaše.
C = těstoviny, které se konzumují po uvaření ve vroucí vodě
nebo jiné tekutině.
D = suchary a sušenky, které se konzumují přímo, nebo po
rozmělnění a smíchání s vodou, mlékem nebo jinou vhodnou
tekutinou.
2) RE = all-trans-retinolekvivalent.
3) Ve formě cholekalciferolu, jehož 10 mikrog = 400 m. j. vitaminu.
Mezní hodnoty pro vitamin A a vitamin D platí i v případě, že
jsou tyto vitaminy přidány do jiných obilných příkrmů.
Příloha 8
Požadavky na základní složení potravin pro malé děti
------------------------------------------------------------------
1. Bílkoviny
------------------------------------------------------------------
a) Jsou-li součástí názvu výrobku uvedeny jako jediné složky maso,
drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiné obvyklé zdroje bílkovin, pak
musí tvořit:
1. podíl tohoto masa, drůbeže, ryb, vnitřností nebo jiných
obvyklých zdrojů bílkovin celkem nejméně 40 % celkové hmotnosti
výrobku,
2. každé jednotlivě uvedené složky (maso, drůbež, ryby, vnitřnosti
nebo jiné obvyklé zdroje bílkovin) nejméně 25 % hmotnosti všech
použitých bílkovinných zdrojů,
3. množství bílkovin z uvedených zdrojů nesmí být menší než 1,7
g/100 kJ (7 g/100 kcal).
------------------------------------------------------------------
b) Jsou-li maso, drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiné obvyklé zdroje
bílkovin jednotlivě nebo v kombinaci uvedeny v názvu výrobku na
prvním místě, pak musí tvořit bez ohledu na to, zda je výrobek
určen jako pokrm:
1. uvedený podíl masa, drůbeže, ryb, vnitřností nebo jiných
obvyklých zdrojů bílkovin v součtu nejméně 10 % celkové
hmotnosti výrobku,
2. každé jednotlivě uvedené složky (masa, drůbeže, ryb, vnitřností
nebo jiných obvyklých zdrojů bílkovin) nejméně 25 % hmotnosti
všech na obalu vyjmenovaných bílkovinných zdrojů,
3. obsah bílkovin z těchto uvedených zdrojů nejméně 1 g/100 kJ (4
g/100 kcal).
------------------------------------------------------------------
c) Jsou-li maso, drůbež, ryby, vnitřnosti nebo jiné obvyklé zdroje
bílkovin jednotlivě nebo v kombinaci uvedeny v názvu výrobku,
ale nikoli na prvním místě, pak musí být bez ohledu na to, zda
je výrobek určen jako pokrm, tvořit:
1. uvedený podíl masa, drůbeže, ryb, vnitřností nebo jiných
obvyklých zdrojů bílkovin v součtu nejméně 8 % celkové
hmotnosti výrobku,
2. každé jednotlivě uvedené složky (maso, drůbež, ryby, vnitřnosti
nebo jiné obvyklé zdroje bílkovin) nejméně 25 % hmotnosti všech
použitých bílkovinných zdrojů,
3. obsah bílkovin z uvedených zdrojů nejméně 0,5 g/100 kJ (2,2
g/100 kcal) a celkový obsah bílkovin pocházejících ze všech
zdrojů nesmí být menší než 0,7 g/100 kJ (3 g/100 kcal).
------------------------------------------------------------------
d) Je-li v názvu výrobku spolu s jinými složkami uveden sýr, pak
bez ohledu na to, zda je výrobek určen jako pokrm, nesmí být:
1. obsah bílkovin mléčného původu nižší než 0,5 g/100 kJ (2,2
g/100 kcal),
2. celkový obsah bílkovin ze všech zdrojů nižší než 0,7 g/100 kJ
(3 g/100 kcal).
------------------------------------------------------------------
e) Je-li výrobek určený jako samostatné jídlo, s výjimkou
zeleninových příkrmů, ale v názvu není uvedeno maso, drůbež,
ryby, vnitřnosti nebo jiné obvyklé zdroje bílkovin, pak musí
být celkový obsah bílkovin ze všech zdrojů nejméně 0,7 g/100 kJ
(3 g/100 kcal).
------------------------------------------------------------------
f) Požadavky uvedené pod písmeny a), b), c), d) a e) neplatí pro
omáčky určené jako příloha.
------------------------------------------------------------------
g) Sladké příkrmy, které uvádí v názvu výrobku mléčnou složku jako
první nebo jedinou složku, musí obsahovat nejméně 2,2 g
mléčných bílkovin na 100 kcal. Pro všechny ostatní sladké
příkrmy neplatí požadavky uvedené pod písmeny a), b), c), d),
e), f) a g).
------------------------------------------------------------------
h) Přídavek aminokyselin je povolen pouze ke zlepšení nutriční
hodnoty přítomné bílkoviny, a to výhradně v množství, které je
nezbytné pro tento účel.
------------------------------------------------------------------
2. Sacharidy
------------------------------------------------------------------
Množství veškerých sacharidů přítomných v ovocných a zeleninových
šťávách a nektarech, příkrmech složených z ovoce a v dezertech
nebo pudincích nesmí překročit
------------------------------------------------------------------
a) 10 g/100 ml u zeleninových šťáv a nápojů z nich připravených,
------------------------------------------------------------------
b) 15 g/100 ml u ovocných šťáv a nektarů a nápojů z nich
připravených,
------------------------------------------------------------------
c) 20 g/100 g u příkrmů složených z ovoce,
------------------------------------------------------------------
d) 25 g/100 g u dezertů a pudinků,
------------------------------------------------------------------
e) 5 g/100 ml v ostatních nápojích, pokud nejsou připraveny z
mléka).
------------------------------------------------------------------
3. Tuky
------------------------------------------------------------------
Dále uvedené požadavky se týkají ostatních příkrmů, u kterých je
jako jediná složka v názvu výrobku uvedeno maso, drůbež, ryby,
vnitřnosti nebo jiný tradiční zdroj bílkovin.
------------------------------------------------------------------
a) Je-li maso nebo sýr jedinou složkou, uvedenou v názvu, nebo
jsou uvedeny v názvu výrobku na prvním místě, pak celkový obsah
tuku ve výrobku ze všech zdrojů nesmí překročit 1,4 g/100 kJ (6
g/100 kcal).
b) Ve všech ostatních výrobcích celkový obsah tuku ve výrobku ze
všech zdrojů nesmí překročit 1,1 g/100 kJ (4,5 g/100 kcal).
------------------------------------------------------------------
4. Sodík (Na)
------------------------------------------------------------------
a) Obsah sodíku ve výrobku nesmí být vyšší než 48 mg/100 kJ (200
mg/100 kcal), příp. než 200 mg/100 g. Je-li jedinou složkou
uvedenou v názvu výrobku sýr, nesmí být obsah sodíku vyšší než
70 mg/100 kJ (300 mg/100 kcal).
------------------------------------------------------------------
b) Do výrobků z ovoce, dezertů a pudinků nesmějí být přidávány
žádné sodné soli s výjimkou těch, které jsou přidány z
technologických důvodů.
------------------------------------------------------------------
5. Vitaminy
------------------------------------------------------------------
a) Vitamin C
V ovocných šťávách a nektarech a zeleninových šťávách musí být
obsah vitaminu C nejméně 6 mg/100 kJ (25 mg/100 kcal) nebo ne
méně než 25 mg/100 g.
------------------------------------------------------------------
b) Vitamin A
V zeleninových šťávách musí být obsah vitaminu A nejméně 25
mikrogRE/100 kJ (100 mikrogRE/100 kcal).
Do ostatních druhů příkrmů ze skupiny jiných než obilných nesmí
být vitamin A přidáván.
------------------------------------------------------------------
c) Vitamin D
Do ostatních druhů příkrmů ze skupiny jiných než obilných nesmí
být vitamin D přidáván.
------------------------------------------------------------------
Příloha 9
Požadavky na identitu vitamínů, minerálních látek a dalších látek, které lze použít při výrobě obilných příkrmů a potravin pro malé děti
1. Vitaminy
----------------------------------------------------------------------
Vitamin A Vitamin D
Retinol Vitamin D2 (= ergokalciferol)
Retinyl-acetát Vitamin D3 (= cholekalciferol)
Retinyl-palmitát
Beta-karoten
----------------------------------------------------------------------
Vitamin B1 Vitamin B2
Thiamin hydrochlorid Riboflavin
Thiamin mononitrát Riboflavin-5-fosfát-sodný
----------------------------------------------------------------------
Niacin Vitamin B6
Nikotinamid Pyridoxin hydrochlorid
Kyselina nikotinová Pyridoxin-5-fosfát
Pyridoxin dipalmitát
----------------------------------------------------------------------
Kyselina pantothenová Folát
D-pantothenát vápenatý Kyselina listová
D-pantothenát sodný
Dexpantenol
----------------------------------------------------------------------
Vitamin B12 Biotin
Kyanokobalamin D-biotin
Hydroxykobalamin
----------------------------------------------------------------------
Vitamin C Vitamin E
Kyselina L-askorbová D-alfa-tokoferol
L-askorban sodný DL-alfa-tokoferol
L-askorban vápenatý D-alfa-tokoferol acetát
Askorban draselný DL-alfa-tokoferol acetát
Ester kyseliny L-askorbové
a 6-palmitylu
Askorbyl palmitát
----------------------------------------------------------------------
Vitamin K
Fylochinon (fytometadion)
----------------------------------------------------------------------
2. Aminokyseliny
----------------------------------------------------------------------
L-arginin a jeho hydrochloridy
L-cystin a jeho hydrochloridy
L-histidin a jeho hydrochloridy
L-isoleucin a jeho hydrochloridy
L-leucin a jeho hydrochloridy
L-lysin a jeho hydrochloridy
L-cystein a jeho hydrochloridy
L-methionin
L-fenylalanin
L-treonin
L-tryptofan
L-tyrosin
L-valin
----------------------------------------------------------------------
3. Ostatní organické látky
----------------------------------------------------------------------
Cholin
Chlorid cholinu
Citrát cholinu
Dvojvinan cholinu (cholin bitartrate)
Inositol
L-karnitin
Hydrochlorid L-karnitinu
----------------------------------------------------------------------
4. Soli minerálních a stopových prvků
----------------------------------------------------------------------
Vápník Hořčík
Uhličitan vápenatý Uhličitan hořečnatý
Chlorid vápenatý Chlorid hořečnatý
Vápenaté soli kys. citronové Hořečnaté soli kyseliny citronové
Glukonan vápenatý Glukonan hořečnatý
Glycerofosforečnan vápenatý Oxid hořečnatý
Mléčnan vápenatý Hydroxid hořečnatý
Oxid vápenatý Hořečnaté soli kyseliny
Hydroxid vápenatý trihydrogen-fosforečné
Vápenaté soli kyseliny Síran hořečnatý
trihydrogen-fosforečnaté Mléčnan hořečnatý
Glycerofosforečnan hořečnatý
----------------------------------------------------------------------
Draslík Železo
Chlorid draselný Citran železnatý
Draselné soli kyseliny citronové Citran železito-amonný
Glukonan draselný Glukonan železnatý
Mléčnan draselný Mléčnan železnatý
Glycerofosforečnan draselný Síran železnatý
Fumaran železnatý
Difosforečnan železitý
Elementární železo (získané
z karbonylu železa hydrogenací
nebo elektrolyticky)
Sacharan železitý
Difosforečnan sodno-železitý
Uhličitan železnatý
----------------------------------------------------------------------
Měd Zinek
Komplex mědi a lysinu Octan zinečnatý
Uhličitan měďnatý Chlorid zinečnatý
Citran měďnatý Citran zinečnatý
Glukonan měďnatý Mléčnan zinečnatý
Síran měďnatý Síran zinečnatý
Oxid zinečnatý
Glukonan zinečnatý
----------------------------------------------------------------------
Mangan Jod
Uhličitan manganatý Jodid sodný
Chlorid manganatý Jodid draselný
Citran manganatý Jodičnan draselný
Glukonan manganatý Jodičnan sodný
Síran manganatý
Glycerofosforečnan manganatý
----------------------------------------------------------------------
Příloha 10
Požadavky na nejvyšší přípustné množství vitaminů a minerálních látek a stopových prvků, jestliže jsou přidávány do obilných příkrmů a potravin pro malé děti (hodnoty se týkají potravin připravených k použití podle návodu výrobce. Pouze požadavky na draslík a vápník se vztahují na výrobek ve stavu, v jakém je prodáván.)
--------------------------------------------------------------------------------
Vitaminy a minerální látky nejvyšší množství nejvyšší množství
na 100 kcal na 100 kJ
--------------------------------------------------------------------------------
Vitamin A (mikrog RE) 1801) 42,9
--------------------------------------------------------------------------------
Vitamin E (mg a-TE) 3 0,7
--------------------------------------------------------------------------------
Vitamin C (mg) 12,5/252)/1253) 3/6/30
--------------------------------------------------------------------------------
Thiamin (mg) 0,25/0,54) 0,06/0,12
--------------------------------------------------------------------------------
Riboflavin (mg) 0,4 0,1
--------------------------------------------------------------------------------
Niacin (mg NE) 4,5 1,1
--------------------------------------------------------------------------------
Vitamin B6 (mg) 0,35 0,08
--------------------------------------------------------------------------------
Kyselina listová (mikrog) 50 11,9
--------------------------------------------------------------------------------
Vitamin B12 (mikrog) 0,35 0,08
--------------------------------------------------------------------------------
Kyselina pantothenová (mg) 1,5 0,36
--------------------------------------------------------------------------------
Biotin (mikrog) 10 2,4
--------------------------------------------------------------------------------
Draslík (mg) 160 38
--------------------------------------------------------------------------------
Vápník (mg) 80/1805)/1006) 19/43/24
--------------------------------------------------------------------------------
Hořčík (mg) 40 9,5
--------------------------------------------------------------------------------
Železo (mg) 3 0,7
--------------------------------------------------------------------------------
Zinek (mg) 2 0,5
--------------------------------------------------------------------------------
Měď (mikrog) 40 9,5
--------------------------------------------------------------------------------
Jod (mikrog) 35 8,3
--------------------------------------------------------------------------------
Mangan (mg) 0,6 0,14
--------------------------------------------------------------------------------
1) Neplatí pro množství vitaminu A uvedeného v přílohách č. 7 a č. 8.
2) Množství použitelné pro výrobky obohacené železem.
3) Množství použitelné pro pokrmy na bázi ovoce, ovocné šťávy, nektary a zeleninové šťávy.
4) Množství použitelné pro obilné příkrmy.
5) Množství použitelné pro výrobky uvedené ve skupině A a B v příloze č. 7.
6) Množství použitelné pro výrobky uvedené ve skupině D v příloze č. 7.
Příloha 11
Pesticidy, které nesmí být používány při zemědělské výrobě surovin určených pro výrobu počáteční a pokračovací kojenecké výživy a pro výrobu obilných příkrmů a potravin pro malé děti
Tabulka č. 1
------------------------------------------------------------------
Chemický název látky (definice rezidua)
------------------------------------------------------------------
Disulfoton (suma látek disulfoton, disulfoton sulfoxid a
disulfoton sulfon, vyjádřeno jako disulfoton)
------------------------------------------------------------------
Fensulfothion (suma látek fensulfothionu, jeho kyslíkatého analogu
a jejich sulfonů, vyjádřeno jako fensulfothion)
------------------------------------------------------------------
Fentin, vyjádřený jako kation triphentinu
------------------------------------------------------------------
Haloxyfop (suma látek haloxyfop, jeho solí a esterů včetně
konjugátů, vyjádřeno jako haloxyfop)
------------------------------------------------------------------
Heptachlor a trans-heptachlor epoxid, vyjádřeno jako heptachlor
------------------------------------------------------------------
Hexachlorbenzen
------------------------------------------------------------------
Nitrofen
------------------------------------------------------------------
Omethoat
------------------------------------------------------------------
Terbufos (suma látek terbufos, jeho sulfoxidu a sulfonu, vyjádřeno
jako terbufos)
------------------------------------------------------------------
Tabulka č. 2
------------------------------------------------------------------
Chemický název látky
------------------------------------------------------------------
Aldrin a dieldrin, vyjádřeno jako dieldrin
------------------------------------------------------------------
Endrin
------------------------------------------------------------------
Příloha 12
Zvláštní maximální limity reziduí pesticidů nebo metabolitů pesticidů v počáteční a pokračovací kojenecké výživě a obilných příkrmech a potravinách pro malé děti
------------------------------------------------------------------
Chemický název látky Maximální limit
reziduí (mg/kg)
------------------------------------------------------------------
Cadusafos 0,006
------------------------------------------------------------------
Demeton-S-methyl/demeton-S-methyl 0,006
sulfon/oxymeton-ethyl (jednotlivě nebo
v kombinaci, vyjádřeno jako demeton-S-methyl)
------------------------------------------------------------------
Ethoprophos 0,008
------------------------------------------------------------------
Fipronil (suma látek fipronil a fipronil- 0,004
desulfinyl, vyjádřeno jako fipronil)
------------------------------------------------------------------
Propineb/propylenthiomočovina (suma 0,006
propinebu a propylenthiomočoviny)
------------------------------------------------------------------
Příloha 13
zrušena
Příloha 14
zrušena
Příloha 15
zrušena
Příloha 16
zrušena
Vybraná ustanovení novel
Čl. II vyhlášky č. 157/2008 Sb.
Přechodná ustanovení
1. Potraviny vyrobené nebo označené přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky, které nejsou v souladu s bodem 4, bodem 5, pokud jde o § 5 odst. 1 až 5, body 6, 21 a 22 a s bodem 29, pokud jde o přílohu č. 1, se mohou uvádět do oběhu nejdéle do 31. prosince 2009.
2. Potraviny pro zvláštní lékařské účely určené pro kojence, které neodpovídají požadavkům upraveným v bodu 5, pokud jde o § 5 odst. 4 písm. a), b), d) a e), a v bodu 29, pokud jde o přílohu č. 1 body 2.1.1 a 2.2.1 a přílohu č. 2 bod 2, lze uvádět do oběhu nejdéle do 1. ledna 2012.
Přechodné ustanovení
Mléčná výživa pro malé děti uvedená na trh nebo označená v souladu s vyhláškou č. 54/2004 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky, může být uváděna na trh až do vyčerpání jejích zásob.
Přechodná ustanovení
1. Jde-li o výrobu a uvádění na trh počáteční a pokračovací kojenecké výživy z hydrolyzovaných bílkovin, postupuje se až do dne 21. února 2022 podle § 5 a 6, příloh č. 1 až 4, 6, 11, 12 a 14 vyhlášky č. 54/2004 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky.
2. Počáteční a pokračovací kojenecká výživa z hydrolyzovaných bílkovin vyrobená přede dnem 22. února 2022 v souladu s vyhláškou č. 54/2004 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti této vyhlášky, může být po 21. únoru 2022 uváděna na trh do vyčerpání zásob.
3. Náhrada celodenní stravy pro regulaci hmotnosti vyrobená nebo označená přede dnem 27. října 2022 v souladu s vyhláškou č. 54/2004 Sb., ve znění účinném přede dnem 27. října 2022, může být uváděna na trh po 26. říjnu 2022 až do vyčerpání zásob.
____________________
1) Směrnice Komise 2006/125/ES ze dne 5. prosince 2006 o obilných a ostatních příkrmech pro kojence a malé děti (kodifikované znění).
1a) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 396/2005 ze dne 23. února 2005 o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a krmivech rostlinného a živočišného původu a na jejich povrchu a o změně směrnice Rady 91/414/EHS, v platném znění.
Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny, v platném znění.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin, v platném znění.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1925/2006 ze dne 20. prosince 2006 o přidávání vitaminů a minerálních látek a některých dalších látek do potravin, v platném znění.
Nařízení Komise (ES) č. 1609/2006 ze dne 27. října 2006, kterým se na období dvou let povoluje uvedení na trh počáteční kojenecké výživy na bázi hydrolyzátů syrovátkových bílkovin získaných z bílkovin kravského mléka.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 ze dne 16. prosince 2008 o potravinářských přídatných látkách, v platném znění.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 a (ES) č. 1925/2006 a o zrušení směrnice Komise 87/250/EHS, směrnice Rady 90/496/EHS, směrnice Komise 1999/10/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES, směrnice Komise 2002/67/ES a 2008/5/ES a nařízení Komise (ES) č. 608/2004, v platném znění.
Nařízení Komise (EU) č. 231/2012 ze dne 9. března 2012, kterým se stanoví specifikace pro potravinářské přídatné látky uvedené v přílohách II a III nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, v platném znění.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 609/2013 ze dne 12. června 2013 o potravinách určených pro kojence a malé děti, potravinách pro zvláštní lékařské účely a náhradě celodenní stravy pro regulaci hmotnosti a o zrušení směrnice Rady 92/52/EHS, směrnic Komise 96/8/ES, 1999/21/ES, 2006/125/ES a 2006/141/ES, směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/39/ES a nařízení Komise (ES) č. 41/2009 a (ES) č. 953/2009, v platném znění.
Prováděcí nařízení Komise (EU) č. 828/2014 o požadavcích na poskytování informací o nepřítomnosti či sníženém obsahu lepku v potravinách.
1e) Nařízení Komise (EU) č. 231/2012, v platném znění.
2) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008, v platném znění.
3) Nařízení Komise (ES) č. 2073/2005 ze dne 15. listopadu 2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny, v platném znění.
4) Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin.
5) Nařízení č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, v platném znění.