____________________________________________________________

Systém ASPI - stav k 1.10.2022 do částky 135/2022 Sb. a 20/2022 Sb.m.s. - RA2049

356/2004 Sb. - o sledování zoonóz a původců zoonóz - poslední stav textu

 

356/2004 Sb.

 

VYHLÁŠKA

 

ze dne 1. června 2004

 

o sledování (monitoringu) zoonóz a původců zoonóz a o změně vyhlášky č. 299/2003 Sb., o opatřeních pro předcházení a zdolávání nákaz a nemocí přenosných ze zvířat na člověka

 

Změna: 246/2022 Sb.

 

                Ministerstvo zemědělství stanoví podle § 78 zákona č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon), ve znění zákona č. 131/2003 Sb., (dále jen "zákon") k provedení § 5 odst. 3, § 10 odst. 3 písm. g), § 48 odst. 2 a § 51a odst. 3 zákona:

 

ČÁST PRVNÍ

 

SLEDOVÁNÍ (MONITORING) ZOONÓZ, PŮVODCŮ ZOONÓZ A REZISTENCE VŮČI ANTIMIKROBIÁLNÍM LÁTKÁM

 

§ 1

 

Předmět úpravy

 

                (1) Tato vyhláška v souladu s právem Evropských společenství1) upravuje

 

a) systém a způsob shromažďování, vyhodnocování a šíření dat, která se týkají výskytu zoonóz a původců zoonóz,

 

b) systém a způsob shromažďování, vyhodnocování a šíření informací o rezistenci vůči antimikrobiálním látkám, vztahující se k zoonózám a původcům zoonóz,

 

c) epidemiologické vyšetřování ohnisek onemocnění z potravin,

 

d) výměnu informací ve vztahu k zoonózám a původcům zoonóz.

 

                (2) Touto vyhláškou nejsou dotčena ustanovení zvláštních právních předpisů, která upravují veterinární požadavky na zdraví a výživu zvířat, ochranu zvířat, hygienu potravin, ochranu veřejného zdraví před infekčními onemocněními, zdraví a bezpečnost na pracovišti, genetické technologie, transmisivní spongiformní encefalopatie a nakládání s vysoce rizikovými a rizikovými biologickými agens.

 

§ 2

 

Vymezení pojmů

 

                (1) Pro účely této vyhlášky se rozumí

 

a) zoonózou - onemocnění nebo infekce, které jsou přirozeně přenosné přímo nebo nepřímo mezi zvířaty a lidmi,

 

b) původcem zoonózy - virus, bakterie, houba, parazit nebo jiná biologická entita, které mohou způsobit zoonózu,

 

c) rezistencí vůči antimikrobiálním látkám - schopnost mikroorganizmů určitých druhů přežít nebo dokonce růst v přítomnosti dané koncentrace antimikrobiální látky, která je zpravidla dostatečná k potlačení nebo zničení mikroorganizmů stejného druhu,

 

d) ohniskem onemocnění z potravin - výskyt stejného onemocnění nebo infekce, pozorovaný za daných okolností ve dvou nebo více případech u lidí, anebo stav, kdy sledovaný počet případů přesahuje očekávaný počet a tyto případy jsou vázány nebo pravděpodobně vázány ke stejnému potravinovému zdroji,

 

e) sledováním - systém shromažďování, vyhodnocování a šíření dat, která se týkají výskytu zoonóz a původců zoonóz (dále jen "monitoring zoonóz a jejich původců") a s tím spojené rezistence vůči antimikrobiálním látkám (dále jen "monitoring rezistence vůči antimikrobiálním látkám").

 

                (2) Pokud tato vyhláška používá pojmy potravina, krmivo, nebezpečí a riziko, rozumí se tím jejich vymezení v bezprostředně závazném předpise Evropských společenství.2)

 

§ 3

 

Obecné zásady monitoringu zoonóz a původců zoonóz a monitoringu rezistence vůči antimikrobiálním látkám

 

                (1) Státní veterinární správa v souladu s § 57 odst. 1 zákona spolupracuje s orgány odborného dozoru nad krmivy,3) ostatními orgány státního dozoru nad potravinami,4) orgány ochrany veřejného zdraví,5) popř. s dalšími orgány, organizacemi a institucemi, které plní nebo se podílejí na plnění některých úkolů souvisejících s monitoringem podle této vyhlášky; tato spolupráce je založena na volné výměně obecných informací6) a specifických dat, které jsou předmětem monitoringu.

 

                (2) Státní veterinární správa v souladu s § 48 odst. 1 písm. o) bodem 2 zákona informuje Evropskou komisi (dále jen "Komise") o tom, že je kontaktním místem pro Komisi v otázkách upravených touto vyhláškou.

 

Monitoring zoonóz a původců zoonóz

 

§ 4

 

                (1) V rámci monitoringu zoonóz a původců zoonóz se shromažďují stanovená a srovnatelná data způsobem umožňujícím identifikaci, charakteristiku a vyhodnocení nebezpečí a rizik ve vztahu k zoonózám a původcům zoonóz.

 

                (2) Monitoring zoonóz a původců zoonóz se provádí na těch úsecích potravinového řetězce, v nichž nejsnáze může dojít k výskytu zoonóz nebo původců zoonóz, tj. na úrovni primární výroby, jakož i na dalších úsecích potravinového řetězce, včetně potravin a krmiv. Monitoring zoonóz a původců zoonóz zahrnuje zoonózy a původce zoonóz uvedené v části A přílohy č. 1 k této vyhlášce, a vyžaduje-li to epidemiologická situace, také zoonózy a původce zoonóz uvedené v části B přílohy č. 1 k této vyhlášce.

 

                (3) Jsou-li orgány Evropské unie (dále jen "Unie") v zájmu snazšího shromažďování dat a jejich srovnávání stanovena prováděcí pravidla monitoringu, zejména pravidla týkající se populace nebo subpopulace zvířat, anebo úseků v potravinovém řetězci, které má monitoring zahrnovat, druhů a typů shromažďovaných dat, definicí případů, používaných schémat odběru vzorků, používaných kontrolních metod a frekvence hlášení mezi místními, krajskými a ústředními orgány, včetně metodických návodů k nim, postupuje se podle těchto pravidel.

 

§ 5

 

                Stanoví-li orgány Unie se zřetelem na potřebu analýzy rizik nebo určení výchozích hodnot týkajících se zoonóz a původců zoonóz na úrovni členského státu nebo Unie a s přihlédnutím k zoonózám a původcům zoonóz uvedeným v bezprostředně závazném předpise Evropských společenství7) koordinované monitorovací programy, postupuje se v souladu s přílohou č. 3 k této vyhlášce.

 

§ 6

 

                Osoby uvedené v § 22 odst. 1 zákona, které provádějí vyšetření na přítomnost zoonóz a původců zoonóz podléhajících monitoringu podle § 4 odst. 2,

 

a) vedou záznamy o výsledcích vyšetření a uchovávají tyto záznamy po dobu nejméně dvou let a příslušné izoláty, jimiž se rozumí kultury původců onemocnění nebo infekce, po dobu nejméně jednoho roku,

 

b) na požádání sdělují výsledky vyšetření a poskytují příslušné izoláty orgánům státního veterinárního dozoru.

 

§ 7

 

Monitoring rezistence vůči antimikrobiálním látkám

 

                (1) V rámci monitoringu rezistence vůči antimikrobiálním látkám se v souladu s požadavky uvedenými v příloze č. 2 k této vyhlášce shromažďují srovnatelná data o výskytu rezistence vůči antimikrobiálním látkám u původců zoonóz, popř. i u jiných původců, pokud představují ohrožení veřejného zdraví.

 

                (2) Monitoring rezistence vůči antimikrobiálním látkám doplňuje monitoring humánních izolátů prováděný v souladu s předpisem Evropských společenství.8)

 

                (3) Stanoví-li orgány Unie prováděcí pravidla pro monitoring rezistence vůči antimikrobiálním látkám, postupuje se v souladu s těmito pravidly.

 

§ 8

 

Epidemiologické vyšetřování ohnisek onemocnění z potravin

 

                (1) Je-li osoba uvedená v § 6 povinna poskytnout orgánům státního veterinárního dozoru informace v souladu s bezprostředně závazným předpisem Evropských společenství,9) uchovává v souladu s § 22 odst. 1 písm. e) zákona předmětnou potravinu nebo její vzorek takovým způsobem, který je neznehodnotí pro jejich vyšetření v laboratoři nebo vyšetření ohniska onemocnění z potravin.

 

                (2) Orgány státního veterinárního dozoru vyšetřují ohniska onemocnění z potravin ve spolupráci s orgány ochrany veřejného zdraví.10) Vyšetřováním se zjišťují zejména skutečnosti týkající se epidemiologického profilu, potencionálně postižených potravin a v úvahu přicházejících příčin výskytu onemocnění nebo jeho původce. Je-li to možné, zahrnuje vyšetření také odpovídající epidemiologické a mikrobiologické studie. Stanoví-li orgány Unie prováděcí pravidla pro epidemiologické vyšetřování ohnisek onemocnění z potravin, postupuje se v souladu s těmito pravidly.

 

                (3) Státní veterinární správa v souladu s § 48 odst. 1 písm. o) bodem 2 zákona předává Komisi souhrnné hlášení o výsledcích provedeného vyšetření a o údajích uvedených v části E přílohy č. 4 k této vyhlášce.

 

                (4) Ustanoveními odstavců 1 a 2 nejsou dotčena ustanovení zvláštních právních předpisů, která se týkají zdravotní nezávadnosti výrobků, včasných výstražných a na výstrahu reagujících systémů v oblasti prevence a kontroly infekčních onemocnění u lidí, hygieny potravin a obecných požadavků na potraviny,4) zvláště pak těch, které se týkají opatření a postupů vedoucích ke stažení potravin a krmiv z oběhu.

 

§ 9

 

Výměna informací

 

                (1) Státní veterinární správa v souladu s § 48 odst. 1 písm. a) zákona vyhodnocuje zdroje a trendy zoonóz, původců zoonóz a rezistence vůči antimikrobiálním látkám na území České republiky a v souladu s § 48 odst. 1 písm. o) bodem 2 zákona předává Komisi každoročně do konce května příslušného kalendářního roku hlášení o výsledcích tohoto hodnocení a o údajích shromážděných v průběhu minulého roku v souladu s § 4, 7 a 8.

 

                (2) Požadavky na obsah hlášení podle odstavce 1 jsou uvedeny v příloze č. 4 k této vyhlášce. Hlášení musí rovněž v souladu s bezprostředně závazným předpisem Evropských společenství 11) obsahovat údaje potřebné pro posouzení prostředků použitých při provádění programů uvedených v § 5 a pro posouzení dosažených výsledků.

 

                (3) Stanoví-li orgány Unie prováděcí pravidla týkající se hlášení podle odstavce 1, jeho obsahu a formátů, postupuje se v souladu s těmito pravidly.

 

                (4) Stanoví-li orgány Unie koordinované monitorovací programy, poskytuje Státní veterinární správa v souladu s § 48 odst. 1 písm. o) bodem 2 zákona Komisi výsledky činností spojených s realizací těchto programů.

 

§ 10

 

Národní referenční laboratoře

 

                Státní veterinární správa v souladu s § 48 odst. 1 písm. e) zákona navrhuje Ministerstvu zemědělství schválení národních referenčních laboratoří na úseku monitoringu zoonóz a původců zoonóz a monitoringu rezistence vůči antimikrobiálním látkám, a to pro každou oblast, pro kterou byla určena referenční laboratoř Unie. Státní veterinární správa v souladu s § 48 odst. 1 písm. o) bodem 2 zákona informuje Komisi o schválených národních referenčních laboratořích.

 

§ 11

 

Přechodné ustanovení

 

                Plán opatření ke zjišťování zoonóz a jejich původců a plán sledování salmonel v hejnech drůbeže, přijaté v souladu s § 128 vyhlášky č. 299/2003 Sb., o opatřeních pro předcházení a zdolávání nákaz a nemocí přenosných ze zvířat na člověka, a schválené Komisí zůstávají v platnosti do doby schválení odpovídajících kontrolních programů podle bezprostředně závazného předpisu Evropských společenství.12)

 

ČÁST DRUHÁ

 

zrušena

 

 

§ 12

 

zrušen

 

 

ČÁST TŘETÍ

 

ÚČINNOST

 

 

§ 13

 

                Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 12. června 2004.

 

Ministr:

 

Ing. Palas v. r.

 

Příl.1

MONITOROVANÉ ZOONÓZY A PŮVODCI ZOONÓZ

 

A. Zoonózy a původci zoonóz, které mají být zahrnuty do monitoringu

 

- brucelóza a její původci

 

- campylobakterióza a její původci

 

- echinokokóza a její původci

 

- listerióza a její původci

 

- salmonelóza a její původci

 

- trichinelóza a její původci

 

- tuberkulóza způsobená Mycobacterium bovis

 

- verotoxigenická Escherichia coli

 

B. Seznam zoonóz a původců zoonóz, které mají být monitorovány podle epidemiologické situace

 

1. Virové zoonózy

 

- virus Calicia

 

- virus hepatitidy A

 

- virus chřipky

 

- vzteklina

 

- viry přenosné členovci

 

2. Bakteriální zoonózy

 

- borelióza a její původci

 

- botulismus a jeho původci

 

- leptospiróza a její původci

 

- psitakóza a její původci

 

- tuberkulóza kromě tuberkulózy uvedené v bodu A

 

- vibrióza a její původci

 

- yersinióza a její původci

 

3. Parazitické zoonózy

 

- anisakiáza a její původci

 

- kryptosporidióza a její původci

 

- cysticerkóza a její původci

 

- toxoplazmóza a její původci

 

4. Jiné zoonózy a původci zoonóz

 

Příl.2

POŽADAVKY NA MONITOROVÁNÍ REZISTENCE VŮČI ANTIMIKROBIÁLNÍM LÁTKÁM

 

A. Všeobecné požadavky

 

Musí být zajištěno, aby monitoring rezistence vůči antimikrobiálním látkám prováděný podle § 7 poskytoval alespoň následující informace:

 

1. druhy zvířat, kterých se monitoring týká;

 

2. bakteriální druh a/nebo kmen, kterého se monitoring týká;

 

3. systém odběru vzorků, který je použit při monitoringu;

 

4. antimikrobiální látky, kterých se monitoring týká;

 

5. laboratorní metodiku použitou pro detekci rezistence;

 

6. laboratorní metodiku použitou pro identifikaci mikrobiálních izolátů;

 

7. metody použité pro sběr dat.

 

B. Specifické požadavky

 

                Musí být zajištěno, aby monitoring rezistence vůči antimikrobiálním látkám poskytoval odpovídající informace, alespoň pokud jde o reprezentativní počet izolátů Salmonella spp., Campylobacter jejuni a Campylobacter coli získaných ze skotu, prasat, drůbeže a potravin živočišného původu získaných od těchto druhů zvířat.

 

Příl.3

KOORDINOVANÉ MONITOROVACÍ PROGRAMY

 

Jsou-li ustaveny koordinované monitorovací programy uvedené v § 5, musí být definovány alespoň tyto charakteristiky monitorovacího programu:

 

- jeho účel;

 

- jeho doba trvání;

 

- geografická oblast nebo region;

 

- jakých zoonóz a původců zoonóz se týká;

 

- typ odebíraných vzorků a další požadované údaje;

 

- minimální schémata odběru vzorků;

 

- typ laboratorních vyšetřovacích metod;

 

- úkoly příslušných orgánů;

 

- prostředky, jež mají být přiděleny;

 

- předpokládané náklady a způsob jejich financování;

 

- metoda a doba hlášení výsledků.

 

Příl.4

POŽADAVKY NA OBSAH HLÁŠENÍ

 

                Hlášení předkládaná podle § 9 musí obsahovat alespoň následující informace, přičemž části A až D se vztahují k hlášením prováděným v souladu s § 4 nebo § 7 a část E se vztahuje k hlášením prováděným v souladu s § 8.

 

                A. Zpočátku je třeba pro každou zoonózu a původce zoonózy popsat následující údaje (později se hlásí pouze změny):

 

(a) monitorovací systémy (strategie odběru vzorků, frekvence odběru vzorků, druh vzorku, definice případu, použité diagnostické metody);

 

(b) zásady postupu (taktika) vakcinace a dalších preventivních akcí;

 

(c) kontrolní mechanizmy a případné programy kontroly;

 

(d) opatření v případě pozitivních nálezů nebo jednotlivé případy;

 

(e) existující systém ohlašování;

 

(f) historie nemoci a/nebo infekce v zemi.

 

                B. Každoročně je třeba popsat následující údaje:

 

(a) příslušná náchylná populace zvířat (spolu s datem, ke kterému se vztahují následující číselné údaje):

 

- počet stád nebo hejn,

 

- celkový počet zvířat,

 

- a kde je to relevantní, příslušné výrobní metody,

 

(b) počet a všeobecný popis laboratoří a institucí, zapojených do monitoringu.

 

                C. Každoročně je třeba popsat detaily a následující kategorie údajů pro každou zoonózu a původce zoonózy i s jejich dopady:

 

(a) změny v již popsaných systémech;

 

(b) změny v dříve popsaných metodách;

 

(c) výsledky vyšetřování a výsledky další typizace nebo jiné metody charakterizace v laboratořích (pro každou kategorii hlášeno odděleně);

 

(d) národní ohodnocení současné situace, trendů a zdrojů infekce;

 

(e) relevantnost jako zoonóza;

 

(f) relevance výsledků zjištěných u zvířat a v potravinách pro případy u lidí jako zdroje infekce lidí;

 

(g) uznané kontrolní strategie, které by mohly být použity k zabránění nebo minimalizaci přenosu původců zoonóz na lidskou populaci;

 

(h) je-li to nezbytné, jakákoli specifická akce, o které bylo rozhodnuto v členském státě nebo která byla navržena Společenství jako celku na základě současné situace.

 

                D. Hlášení výsledků vyšetření:

 

                Podávaná hlášení konstatují počet vyšetřených epidemiologických jednotek (hejna, stáda, vzorky, sériová čísla) a počet pozitivních vzorků podle definice případu. Pokud je to nezbytné, výsledky jsou prezentovány způsobem, který ukazuje geografický rozsah zoonóz a původců zoonóz.

 

                E. Údaje o ohnisku onemocnění původem z potravin:

 

(a) celkový počet ohnisek během roku;

 

(b) počet úmrtí lidí a onemocnění u lidí v těchto ohniscích;

 

(c) původci ohniska, pokud možno včetně sérotypu nebo jiného rozhodujícího popisu původců. Není-li identifikace původce možná, důvod, proč tomu tak je;

 

(d) potraviny, u nichž je prokázaná účast na ohnisku a další potenciální prostředky účasti;

 

(e) identifikace místa, kde byla příslušná potravina vyrobena/ koupena/ získána/ konzumována;

 

(f) faktory, které přispěly k výskytu ohniska, například nedostatky v hygieně zpracování potravin.

 

____________________

 

 

1) Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/99/ES ze dne 17. listopadu 2003 o sledování zoonóz a jejich původců, o změně rozhodnutí Rady 90/424/EHS a o zrušení směrnice Rady 92/117/EHS.

 

2) Čl. 2 a 3 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin.

 

3) Zákon č. 91/1996 Sb., o krmivech, ve znění zákona č. 244/2000 Sb., zákona č. 147/2002 Sb., zákona č. 320/2002 Sb. a zákona č. 21/2004 Sb.

 

4) Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 166/1999 Sb., zákona č. 119/2000 Sb., zákona č. 306/2000 Sb., zákona č. 146/2002 Sb., zákona č. 131/2003 Sb., zákona č. 274/2003 Sb., zákona č. 94/2004 Sb. a zákona č. 316/2004 Sb.

 

5) Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění zákona č. 254/2001 Sb., zákona č. 274/2001 Sb., zákona č. 13/2002 Sb., zákona č. 76/2002 Sb., zákona č. 86/2002 Sb., zákona č. 120/2002 Sb., zákona č. 320/2002 Sb., zákona č. 274/2003 Sb., zákona č. 356/2003 Sb., zákona č. 362/2003 Sb. a zákona č. 167/2004 Sb.

 

6) § 9, 13, § 21 odst. 1 a 3 vyhlášky č. 329/2003 Sb., o informačním systému Státní veterinární správy.

 

7) Příloha I nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 2160/2003 ze dne 17. listopadu 2003 o tlumení salmonel a některých jiných původců zoonóz vyskytujících se v potravním řetězci.

 

8) Rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady č. 2119/98/ES ze dne 24. září 1998 o zřízení sítě epidemiologického dozoru a kontroly přenosných nemocí ve Společenství.

 

9) Čl. 19 odst. 3 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 178/2002.

 

10) Čl. 1 rozhodnutí Evropského parlamentu a Rady č. 2119/98/ES.

 

11) Čl. 3 odst. 2 písm. b) nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 2160/2003.

 

12) Čl. 5 nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 2160/2003.