Ochrana veřejného zdraví
č. 258/2000 Sb., (zákon), o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů
Ochrana a podpora veřejného zdraví je souhrn činností opatření k vytváření a
ochraně zdravých životních a pracovních podmínek a zabránění šíření infekčních a
hromadně se vyskytujících onemocnění, ohrožení zdraví v souvislosti s
vykonávanou prací, vzniku nemocí souvisejících s prací a jiných významných
poruch zdraví a dozoru nad jejich zachováním.
PÉČE O ŽIVOTNÍ A PRACOVNÍ PODMÍNKY
Hygienické požadavky na vodu – pitná voda, koupaliště, sauny
Hygienické požadavky na školy, zotavovací akce
Hygienické požadavky na zdravotnická zařízení
Hygienické požadavky na výkon činností epidemiologicky závažných
Hygienické požadavky na předměty běžného užívání
Ochrana před hlukem, vibracemi a neionizujícím zářením
Ochrana zdraví při práci
PŘEDCHÁZENÍ VZNIKU A ŠÍŘENÍ INFEKČNÍCH ONEMOCNĚNÍ
STÁTNÍ SPRÁVA V OCHRANĚ VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ
Činností epidemiologicky závažné
Za činnosti epidemiologicky závažné se považují provozování stravovacích služeb, výroba potravin, uvádění potravin do oběhu, výroba kosmetických prostředků, provozování úpraven vod, provozování holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry, kosmetických,masérských, regeneračních nebo rekondičních služeb, provozování živnosti, při níž je porušována integrita kůže, a provozování živnosti, ve které se používají k péči o tělo speciální přístroje (například solária, myostimulátory).
Fyzické osoby přicházející při pracovních činnostech ve stravovacích službách při výrobě potravin nebo při uvádění potravin do oběhu do přímého styku s potravinami, pokrmy, zařízením, náčiním nebo plochami, které jsou ve styku s potravinami nebo pokrmy musí mít zdravotní průkaz a znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví.
Zdravotní průkaz před zahájením činnosti vydává praktický lékař, který fyzickou osobu registruje, nebo zdravotnické zařízení vykonávající závodní preventivní péči
Rozsah znalostí
1. Znalosti nutné z hlediska prevence alimentárních nákaz:
a) požadavky na zdravotní stav osob vykonávajících příslušnou činnost,
b) zásady osobní hygieny při práci,
c) zásady hygienicky nezávadného čištění a dezinfekce, technologie výroby, hygienicky nezávadný režim přepravy, skladování a uvádění do oběhu epidemiologicky rizikových výrobků,
d) alimentární nákazy a otravy z potravin (základní znalosti o jejich epidemiologii a zásadách předcházení jejich vzniku a šíření),
e) speciální hygienická problematika podle příslušné pracovní činnosti.
Orgány ochrany veřejného zdraví
a) Ministerstvo zdravotnictví,
b) krajské hygienické stanice,
c) Ministerstvo obrany a Ministerstvo vnitra.