Prodej malých množství živočišných produktů
č. 166/1999 Sb. (zákon), o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)
(1) Chovatel může v
malých množstvích
a) živou drůbež, živé králíky a živé nutrie z vlastního chovu ve svém
hospodářství přímo spotřebiteli,
b) čerstvé drůbeží maso, čerstvé králičí maso nebo čerstvé maso z nutrií, pocházející z drůbeže, králíků nebo nutrií z vlastního hospodářství a poražených v tomto hospodářství, ve svém hospodářství, v tržnici nebo na tržišti, které se nacházejí na území České republiky, a to přímo spotřebiteli, anebo je dodávat do místního maloobchodu; drůbeží maso nemusí být tříděno podle jakosti a hmotnosti52),
c) nebalená čerstvá vejce pocházející z vlastního hospodářství ve svém hospodářství, v tržnici nebo na tržišti, které se nacházejí na území České republiky, nebo prostřednictvím prodejního automatu, a to přímo spotřebiteli, anebo je dodávat do místního maloobchodu. Chovatel, který použije vejce v jím provozovaném zařízení stravovacích služeb53) nemusí vejce označovat stanoveným způsobem 54). Chovatel, který chová nejvíce 50 nosnic, prodávající vejce ve svém hospodářství, v tržnici nebo na tržišti, které se nacházejí na území České republiky, nemusí vejce označit kódem producenta, jsou-li jméno a adresa chovatele uvedena v místě prodeje. Povinnost třídit nebalená čerstvá vejce podle jakosti a hmotnosti55), se nevztahuje na
1. prodej v tržnici nebo na tržišti, které se nacházejí na území České republiky,d) med, mateří kašičku nebo včelí vosk pocházející z vlastního chovu včelstev ve své domácnosti, ve svém hospodářství, v tržnici nebo na tržišti, které se nacházejí na území České republiky, a to přímo spotřebiteli, anebo jej dodávat do místního maloobchodu. Chovatel včel, který med použije v jím provozovaném zařízení stravovacích služeb 53), nemusí med označit stanoveným způsobem56),
e) se souhlasem krajské veterinární správy syrové, mlékárensky neošetřené mléko a syrovou smetanu (dále jen "syrové mléko") pocházející od zvířat z vlastního chovu ve svém hospodářství v místě výroby nebo prostřednictvím prodejního automatu přímo spotřebiteli pro spotřebu v jeho domácnosti, anebo jej po tepelném ošetření uvádět na trh při poskytování stravovacích služeb53). Chovatel zajistí, aby
1. syrové mléko bylo získáváno v souladu s požadavky na prvovýrobu syrového mléka a mleziva, stanovenými předpisy Evropské unie, které upravují zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu57),f) živé ryby nebo jiné živočichy pocházející z akvakultury z vlastního chovu ve svém hospodářství přímo spotřebiteli nebo uvádět čerstvé produkty rybolovu59) na trh při poskytování stravovacích služeb53).
(2) Za místní maloobchod podle odstavce 1 písm. b), c) a d) se považuje maloobchod podle předpisu Evropské unie, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva a zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin60) s odpovídajícím sortimentem živočišných produktů, který se nachází na území České republiky a který produkty uvedené v odstavci 1 písm. b), c) a d) dodává přímo spotřebiteli.
(3) Živočišné produkty uvedené v odstavci 1 musí pocházet od zdravých zvířat a musí být zdravotně nezávadné a bezpečné z hlediska ochrany zdraví lidí a zvířat, zejména nesmí být zdrojem nákaz a nemocí přenosných ze zvířat na člověka. Živočišné produkty uvedené v odstavci 1 provozovatel místního maloobchodu nesmí uvádět na trh prostřednictvím zásilkového prodeje.
(4) Chovatel, který prodává nebo dodává vlastní produkty z prvovýroby podle odstavce 1, je povinen zajistit, aby byly doprovázeny obchodním dokladem podle prováděcího nařízení Komise (EU) č. 931/2011, s výjimkou případů, kdy chovatel tyto produkty prodává ve svém hospodářství nebo ve své domácnosti.
(5) Chovatel, který prodává nebo dodává vlastní produkty z prvovýroby podle odstavce 1, musí zajistit, aby tyto produkty byly
a) vyráběny, skladovány a přepravovány v čistém prostředí s používáním zařízení a pracovních nástrojů a pomůcek udržovaných v čistotě a
b) chráněny před vlivy, které by mohly nepříznivě působit na jejich zdravotní nezávadnost, zejména před kontaminací.
(6) Chovatel nutrií je povinen zabezpečit vyšetření jejich masa na přítomnost svalovce (trichinel), a to v laboratoři, které bylo vydáno osvědčení o akreditaci k provádění tohoto vyšetření, nebo ve státním veterinárním ústavu, anebo v laboratoři, které bylo krajskou veterinární správou vydáno podle § 50 odst. 3 povolení pro tento druh vyšetření. Laboratoř je povinna vydat chovateli protokol o laboratorním vyšetření nutrií a jednou ročně předkládat krajské veterinární správě prostřednictvím informačního systému Státní veterinární správy údaje o provedených vyšetřeních stanovené prováděcím právním předpisem. Chovatel nutrií je povinen uchovávat protokol o laboratorním vyšetření masa nutrií po dobu nejméně 2 let a na požádání jej předložit úřednímu veterinárnímu lékaři. Chovatel nutrií může čerstvé maso z nutrií prodávat konečnému spotřebiteli nebo dodávat do místního maloobchodu způsobem uvedeným v odstavci 1 písm. b) až po vyhovujícím vyšetření masa nutrií na přítomnost svalovce (trichinel).
§ 27b
(1) Uživatel honitby může v malých množstvích těla ulovené volně žijící zvěře v kůži nebo peří
a) prodávat přímo spotřebiteli,
b) dodávat do místní maloobchodní prodejny s odpovídajícím sortimentem živočišných produktů, která se nachází na území České republiky a která zásobuje přímo spotřebitele,
c) dodávat do maloobchodního zařízení, které bylo krajskou veterinární správou registrováno jako zařízení určené pro zacházení se zvěřinou a které se nachází na území kraje, v němž byla zvěř ulovena, nebo krajů sousedních, nebo
d) prodávat v tržnici nebo na tržišti, které se nacházejí na území České republiky, přímo spotřebiteli, jde-li o drobnou volně žijící zvěř.
(2) Těla ulovené volně žijící zvěře uvedená v odstavci 1 nesmí spotřebitel dále uvádět na trh nebo je uvádět na trh prostřednictvím zásilkového prodeje.
(3) Uživatel honitby je povinen zajistit vyšetření těl ulovené volně žijící zvěře uvedených v odstavci 1 co nejdříve po ulovení, a to proškolenou osobou, která je oprávněným účastníkem lovu. Vyšetření může být provedeno také uživatelem honitby, popřípadě jeho členem, jsou-li proškolenými osobami. Představuje-li ulovená volně žijící zvěř podle výsledků vyšetření provedeného proškolenou osobou zdravotní riziko, musí být předložena uživatelem honitby úřednímu veterinárnímu lékaři k veterinárnímu vyšetření.
(4) Uživatel honitby je povinen na požádání úředního veterinárního lékaře předložit evidenci o ulovené zvěři, jejím prodeji a vlastní spotřebě, vedenou podle zákona o myslivosti 7).
(5) Proškolená osoba je povinna vést záznamy o druzích a počtech ulovené a vyšetřené volně žijící zvěře, o místě a době jejího ulovení, o výsledcích vyšetření a o tom, kam byla tato zvěř dodána, uchovávat tyto záznamy po dobu nejméně 2 let a na požádání je poskytovat úřednímu veterinárnímu lékaři.
(6) Jde-li o zvěř vnímavou na trichinelózu, je uživatel honitby povinen zabezpečit její vyšetření na přítomnost svalovce (trichinel), a to v laboratoři, které bylo vydáno osvědčení o akreditaci k provádění tohoto vyšetření, nebo ve státním veterinárním ústavu, anebo v laboratoři, které bylo krajskou veterinární správou vydáno podle § 50 odst. 3 povolení pro tento druh vyšetřování; jde-li o prase divoké, přikládá uživatel honitby spolu se svalovinou vyšetřovaného kusu zvěře i ocas tohoto kusu. Nelze-li k vyšetření prasete divokého přiložit ocas daného kusu zvěře, vyšetří laboratoř daný kus prasete divokého i bez přiloženého ocasu daného kusu prasete divokého. Laboratoř je povinna vydat uživateli honitby protokol o laboratorním vyšetření zvěře, u prasete divokého s vyjádřením o přiložení ocasu vyšetřovaného kusu, a jednou ročně předkládat krajské veterinární správě prostřednictvím informačního systému Státní veterinární správy údaje o provedených vyšetřeních stanovené prováděcím právním předpisem. Uživatel honitby je povinen uchovávat protokol o laboratorním vyšetření zvěře po dobu nejméně 2 let a na požádání jej předložit úřednímu veterinárnímu lékaři. Uživatel honitby může zvěř vnímavou na trichinelózu prodávat nebo dodávat přímo spotřebiteli způsobem uvedeným v odstavci 1 až po vyhovujícím vyšetření zvěře na přítomnost svalovce (trichinel).
(7) Ulovená volně žijící zvěř, kterou uživatel honitby nebo oprávněný účastník lovu použije výlučně pro spotřebu ve své domácnosti, nemusí být vyšetřena proškolenou osobou. Jde-li však o zvěř vnímavou na trichinelózu, je uživatel honitby povinen zabezpečit její vyšetření na přítomnost svalovce (trichinel), a to v laboratoři uvedené v odstavci 6. Povinnosti laboratoře a uživatele honitby uvedené v odstavci 6 větě druhé a třetí platí obdobně.
č. 289/2007 Sb. (vyhláška), o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty, které nejsou upraveny přímo použitelnými předpisy Evropských společenství
Čerstvé drůbeží maso
(1) Chovatel, jehož roční produkce je nižší než 2 000 kusů krůt, hus nebo kachen, nebo 10 000 kusů ostatní drůbeže, může neporcované čerstvé drůbeží maso v malých množstvích
Čerstvé králičí maso
(1) Chovatel, který chová králíky v
malém, může neporcované čerstvé
králičí maso v malých množstvích
a) prodávat přímo spotřebiteli ve svém hospodářství, v tržnici nebo na tržišti, nebo
b) dodávat do místního maloobchodu.
(2) Za malé množství čerstvého
králičího masa, určeného k prodeji nebo
dodání podle odstavce 1, se považuje neporcované
maso z nejvýše 35 kusů králíků
prodávaných nebo dodávaných v průběhu
jednoho týdne.
(3) Při prodeji nebo dodávání
neporcovaného čerstvého králičího masa
podle odstavce 1 nesmí být oddělována hlava od
těla.
(4) V případě prodeje nebo
dodávání neporcovaného čerstvého
králičího masa musí být k masu prodejcem
připojeno dobře viditelné a čitelné upozornění
"Maso není veterinárně vyšetřeno - určeno po
tepelné úpravě ke spotřebě v domácnosti
spotřebitele".
Ryby a jiní živočichové pocházející z akvakultury
(1)
Chovatel může živé ryby nebo jiné živočichy
pocházející z akvakultury v malých
množstvích
a) prodávat přímo spotřebiteli ve svém hospodářství, nebo
b) uvádět čerstvé produkty rybolovu na trh při
poskytování stravovacích služeb v místě
hospodářství.
(2) Za malé množství živých ryb
nebo jiných živočichů pocházejících z
akvakultury prodávaných chovatelem se považuje
takové množství živých ryb nebo jiných
živočichů pocházejících z akvakultury,
které odpovídá obvyklé denní
spotřebě těchto živých ryb nebo jiných živočichů
pocházejících z akvakultury v domácnosti
daného spotřebitele.
Zvěřina
(1) Uživatel honitby může těla ulovené volně žijící zvěře v kůži nebo peří (dále jen "zvěř") v malých množstvích
Syrové mléko
(1) Chovatel může se souhlasem krajské veterinární
správy syrové mléko v malých
množstvích
a) prodávat přímo spotřebiteli ve svém hospodářství v místě výroby, nebo
b) prodávat prostřednictvím prodejního automatu
přímo spotřebiteli pro spotřebu v jeho domácnosti.
(2) Hygienické požadavky na výrobu
syrového mléka, požadavky na prostory a vybavení,
na hygienu během dojení, sběru a přepravy a na hygienu
personálu stanovené předpisy Evropských
společenství8) platí pro hospodářství, z
něhož pochází syrové mléko, které je
předmětem přímého prodeje, obdobně.
(3) Přímý prodej syrového
mléka v místě výroby musí být
prováděn v místnosti oddělené od
stájí, vybavené chladicím
zařízením, ve které je na viditelném
místě upozornění "Syrové mléko, před
použitím tepelně opracovat nebo pasterovat". Je-li z
hospodářství dodáváno mléko do
sběrného střediska, standardizačního střediska nebo
podniku pro ošetření mléka, musí být
místnost sloužící k přímému prodeji
syrového mléka v místě výroby oddělena od
mléčnice.
(4) V případě přímého prodeje
syrového mléka prostřednictvím prodejního
automatu musí být na viditelném místě na
prodejním automatu umístěno upozornění
„Syrové mléko, před použitím tepelně
opracovat nebo pasterovat“. Přímý prodej
syrového mléka konečnému spotřebiteli
prostřednictvím prodejního automatu může být
prováděn i v mléčnici. Jde-li však o
hospodářství, ze kterého je dodáváno
mléko do sběrného střediska, standardizačního
střediska nebo podniku pro ošetření mléka,
musí být prodej zajištěn tak, aby konečný
spotřebitel nevstupoval do mléčnice.
(5) Není-li syrové mléko
určené k přímému prodeji prodáno do 2 hodin
po nadojení, musí být zchlazeno na 8 °C a
zchlazené prodáno do 24 hodin po nadojení, nebo
musí být zchlazeno na 6 °C a zchlazené
prodáno do 48 hodin po nadojení.
(6) Za malé množství syrového
mléka, určeného k přímému prodeji jednomu
konečnému spotřebiteli, se považuje takové
množství tohoto syrového mléka, které
odpovídá obvyklé denní spotřebě tohoto
mléka v domácnosti9) daného spotřebitele.
Čerstvá vejce
(1) Chovatel může nebalená čerstvá vejce v malých množstvích
a) prodávat přímo spotřebiteli ve svém hospodářství, v tržnici nebo na tržišti nebo prostřednictvím prodejního automatu, nebo
b) dodávat do místního maloobchodu.
(2) Čerstvá vejce podle odstavce 1 mohou
být prodána konečnému spotřebiteli nejpozději do
21 dnů po snášce, přičemž doba minimální
trvanlivosti je 28 dnů od data snášky.
(3) Čerstvá vejce, prodávaná prostřednictvím
prodejního automatu nebo dodávaná chovatelem v malých množstvích do
místního maloobchodu, musí být prosvícená a musí k nim být připojena
dobře viditelná informace pro spotřebitele o minimální trvanlivosti
vajec a o jménu, popřípadě jménech chovatele a adrese chovu, kde byla
vejce vyprodukována.
(4) Za malé množství čerstvých vajec, která
mohou být prodána chovatelem v jeho vlastním hospodářství, v tržnici
nebo na tržišti nebo prostřednictvím prodejního automatu přímo jednomu
spotřebiteli, se považuje nejvýše 60 vajec.
(5) Za malé množství čerstvých
vajec, která mohou být předmětem jedné
dodávky těchto vajec chovatelem do místního
maloobchodu, se považuje nejvýše 600 vajec v průběhu 1
týdne.