Bezpečnost potravin

 

č. 178/2002 Nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin

Toto nařízení se vztahuje na všechny fáze výroby, zpracování a distribuce potravin a krmiv. Nevztahuje se na prvovýrobu určenou pro osobní potřebu ani na domácí přípravu potravin, manipulaci s nimi nebo jejich skladování za účelem osobní domácí spotřeby.

Pro účely tohoto nařízení se "potravinou" rozumí jakákoli látka nebo výrobek, zpracované, částečně zpracované nebo nezpracované, které jsou určeny ke konzumaci člověkem nebo u nichž lze důvodně předpokládat, že je člověk bude konzumovat.

 "potravinářským podnikem" veřejný nebo soukromý podnik, ziskový nebo neziskový, který vykonává činnost související s jakoukoli fází výroby, zpracování a distribuce potravin

Obsah:

Bezpečnost potravin

Evropský úřad pro bezpečnost potravin

Systém včasné výměny informací

Obecné zásady potravinového práva

         Analýza rizika

         Zásada předběžné opatrnosti

         Ochrana zájmů spotřebitele

Obecné požadavky potravinového práva

         Požadavky na bezpečnost potravin

         Požadavky na bezpečnost krmiv

         Sledovatelnost

         Odpovědnost za potraviny: provozovatelé potravinářských podniků

         Odpovědnost za krmivo: provozovatelé krmivářských podniků

 

č. 852/2004 Nařízení EP a Rady o hygieně potravin

Toto nařízení se uplatňuje na všechny fáze produkce, zpracování a distribuce potravin a na jejich vývoz a bez dotčení zvláštních požadavků vztahujících se k hygieně potravin.

 Toto nařízení se nevztahuje na:

a) prvovýrobu pro soukromé domácí použití;

b) domácí přípravu, manipulaci nebo skladování potravin k soukromé domácí spotřebě;

c) přímé dodání malého množství produktů prvovýroby výrobcem konečnému spotřebiteli nebo místnímu maloobchodu přímo zásobujících konečného spotřebitele;

d) sběrná střediska nebo koželužny, na které se vztahuje definice potravinářského podniku pouze proto, že zachází se surovinou k produkci želatiny nebo kolagenu.

 Všeobecné a zvláštní hygienické požadavky

1. Provozovatelé potravinářských podniků provádějící prvovýrobu a související úkony uvedené v příloze I splňují všeobecná hygienická ustanovení uvedená v části A přílohy I a zvláštní požadavky uvedené v nařízení (ES) č. 853/2004.

2. Provozovatelé potravinářských podniků provádějící jakékoli fáze produkce, zpracování a distribuce potravin po takových fázích, na které se uplatňuje odstavec 1, dodržují všeobecné hygienické požadavky stanovené v příloze II a zvláštní požadavky stanovené v nařízení (ES) č. 853/2004.

3. Provozovatelé potravinářských podniků případně přijmou následující zvláštní hygienická opatření:

a) dodržení mikrobiologických kritérií u potravin;

b) postupy, které jsou nezbytné ke splnění záměrů, které byly stanoveny k dosažení cílů tohoto nařízení;

c) dodržení požadavků na kontrolu teploty potravin;

d) dodržení chladírenského řetězce;

e) odběr vzorků a vyšetření.

6. Provozovatelé potravinářských podniků mohou využít příruček uvedených v článcích 7, 8 a 9 jako pomocný prostředek k dodržení jejich povinností podle tohoto nařízení.

Zásady HACCP

a) určení nebezpečí, kterému musí být předcházeno, musí být odstraněno nebo omezeno na přijatelnou úroveň,

b) určení kritických kontrolních bodů v úseku nebo úsecích, ve kterých je kontrola nezbytná k předcházení nebo omezení nebezpečí na přijatelnou úroveň;

c) stanovení kritických mezí v kritických kontrolních bodech, které tvoří hranici mezi přípustným a nepřípustným stavem;

d) stanovení a zavedení účinných postupů sledování v kritických kontrolních bodech;

e) stanovení nápravných opatření, pokud je na základě sledování zjištěno, že kritický kontrolní bod není pod kontrolou;

f) stanovení postupů, které jsou pravidelně prováděny k ověření, že opatření uvedená v písm. a) až e) jsou účinná;

g) stanovení dokumentů a záznamů v závislosti na typu a velikosti potravinářských podniků dokládajících účinné uplatňování opatření uvedených v písm. a) až f).

Registrace a schvalování

Všichni provozovatelé potravinářských podniků musí oznámit příslušnému úřadu každý podnik pod svou odpovědností, který provádí fáze produkce, zpracování a distribuce potravin, za účelem registrace každého takového podniku.

Provozovatelé potravinářských podniků zajistí, aby podniky byly schválené příslušným úřadem, po nejméně jedné kontrole na místě, pokud je schválení požadováno:

a) podle vnitrostátních právních předpisů členského státu, ve kterém je podnik umístěn;

b) podle nařízení (ES) č. 853/2004

 

 

č. 853/2004 Nařízení EP a Rady stanovující zvláštní hygienické předpisy pro potraviny živočišného původu

Toto nařízení stanoví zvláštní pravidla pro hygienu potravin živočišného původu vztahující se na provozovatele potravinářských podniků. Těmito pravidly se doplňují pravidla stanovená nařízením (ES) č. 852/2004. Vztahují se na nezpracované produkty i zpracované produkty živočišného původu.

Pokud není výslovně uvedeno jinak, nevztahuje se toto nařízení na potraviny obsahující jak produkty rostlinného původu, tak zpracované produkty živočišného původu. Zpracované produkty živočišného původu používané pro přípravu takových potravin však musí být získávány v souladu s požadavky tohoto nařízení a stejně tak s nimi

musí být zacházeno.

 

Toto nařízení se nevztahuje na:

a) prvovýrobu pro soukromé domácí použití;

b) domácí přípravu potravin, na manipulaci s nimi nebo na jejich skladování pro soukromou domácí spotřebu;

c) případy, kdy výrobce přímo dodává malá množství výrobků z prvovýroby konečnému spotřebiteli nebo místnímu

maloobchodu, který je přímo dodává konečnému spotřebiteli;

d) případy, kdy výrobce přímo dodává malá množství masa z drůbeže a zajícovců poražených na farmě konečnému spotřebiteli nebo místnímu maloobchodu, který dodává toto maso přímo konečnému spotřebiteli jako čerstvé maso;

e) myslivce (lovce), kteří dodávají malá množství volně žijící zvěře nebo malá množství masa volně žijící zvěře konečnému spotřebiteli nebo místnímu maloobchodu, který je přímo dodává konečnému spotřebiteli.

 

Schvalování

Zařízení manipulující s produkty živočišného původu, pro něž jsou stanoveny požadavky v příloze III tohoto nařízení, nesmí vykonávat činnost, pokud je příslušný orgán neschválil v souladu s odstavcem 3 tohoto článku s výjimkou zařízení provádějících pouze:

a) prvovýrobu,

b) přepravní činnosti,

c) skladování produktů nevyžadujících kontrolované teplotní podmínky skladování,

d) maloobchodní činnosti, na něž se nevztahuje čl. 1 odst. 5 písm. b) tohoto nařízení.