Obsah | Následující | |
Len setý |
Mák setý |
Význam a složení zrna:
Hořčice bílá je hlavním druhem u nás pěstované hořčice. Pěstuje se pro potřeby potravinářského průmyslu, jako pícnina, na zelené hnojení a export osiva do zahraničí. Je také medonosnou rostlinou. V lékařství se používá hořčičné semeno od pradávna k přípravě hořčičné mouky, z níž se dělá hořčičné těsto, využívané na obklady k utišení revmatických bolestí.
V potravinářství se
semena využívají jako pochutina k výrobě hořčice. Používají se tři základní druhy hořčice. Bílá hořčice,
zpracovateli také nazývaná žlutá, je jemnější a méně palčivá, vyrábějí
se z ní chuťově méně výrazné typy, mezi něž patří naše hořčice
plnotučná. Semena hořčice černé mají ostřejší až štiplavou chuť a
používají se k výrobě kremžské hořčice. Nejostřejší je hořčice
sareptská, ze které se vyrábějí ostře pálivé hořčice francouzského
typu, známé také pod názvem dijonská, orientální hořčice a ve směsi s bílou
hořčicí i hořčice kremžská. Celá
semena se používají při konzervaci zeleniny, hub, ryb. Mletá semena se někdy
používají do směsí pro kořeněná vína. Lístky mladých rostlin se mohou
využívat jako zelenina do salátů.
Pro krmení zvířat se hořčice využívá pouze jako pícnina do doby
květu, semena se nevyužívají pro vysoký obsah antinutričních látek. Nejvýznamnější
z nich jsou sinapiny a glukosinoláty sinalbin a sinigrin, které se
vyskytují i v zelené hmotě. Štěpné produkty sinigrinu, allylkyanid a
allylisothiokyanát, mohou být pravděpodobně příčinou poruch zdravotního
stavu při zkrmování velkých množství brukvovitých pícnin. Tyto poruchy
se projevují nechutenstvím, poklesem užitkovosti, poruchami plodnosti a lézemi
jater a ledvin. U velmi citlivých druhů, jako je srnčí zvěř, může dojít
až ke kachexii a poškození CNS, které mohou vést ke změnám chování.
Tyto poruchy jsou pravděpodobně způsobeny kombinací účinků všech škodlivých
látek.
Ve
výživě lidí se využívá toho, že antinutriční látky v nízkých dávkách
mírně dráždí trávicí trakt. Způsobují jeho větší prokrvení, zvyšují
žaludeční sekreci a sekreci žluče, a tím podporují trávení a chuť k jídlu.
Podporují také srdeční činnost a zvyšují krevní tlak.
Pěstitelské požadavky:
Pro pěstování hořčice jsou nejlepší hlinité půdy. Optimální předplodinou pro ni je cukrovka, ale nejčastěji bývá pěstovaná po ozimé pšenici. Pro velmi rychlý růst, mohutný kořenový systém a pozitivní vliv na půdu se uplatňuje jako významná meziplodina. Semena jsou velmi náročná na posklizňové ošetření, protože mimořádně snadno plesniví. Proto je nutné je okamžitě po sklizni vysušit na vlhkost 10 %.Obsah | Následující | |
Len setý |
Mák setý |