Nemoci trávicího aparátu
Představuje velmi vážné onemocnění
přežvýkavců, při kterém dochází k výraznému poklesu pH v bachoru a
k poruše trávení. Bachorová acidóza může vést ke smrti zvířete během 1-2
dnů. V moderních velkochovech se nejedná o častou dysfunkci
předžaludků. U malých přežvýkavců je
toto akutní onemocnění běžné
a je
způsobené především chybami ve výživě.
Vyšší riziko představuje u koz, které
jsou oproti skotu schopny si lépe vybírat
chutnější složky krmiva i z TMR.
Menší objem bachoru vede k rychlejšímu
poklesu pH vlivem nadbytku
sacharidů.
Příčiny
Onemocnění
vzniká při náhlém příjmu
velkého množství lehce rozložitelných sacharidů.
Jedná se většinou o melasu,
cukrovou řepu či obilné šroty. Tato krmiva
představují riziko především pro
zvířata, která nejsou adaptována na vysoký
příjem energetického krmiva. Náhlá
změna krmné dávky může být rovněž příčinou
poruchy trávení a rozvoje akutní bachorové
acidózy. Problematická může být
technologická chyba, kdy dojde k nedokonalému
zamíchání kompletní směsné
krmné dávky. Predispozice je také u
výkrmových býků,
kteří dostávají adlibitní příjem
jádra.
Nebezpečnou
dávku může u neadaptovaných zvířat představovat již 10 kg jadrného krmiva.
Skot
zvyklý na příjem jádra může přijmout i 20 kg, kdy
dojde pouze k narušení
trávení, které se dá zvládnout
nálevy. U ovcí může smrtelnou dávku představovat
již 80 g jádra na 1 kg živé hmotnosti.
Patogeneze
Nadměrný
příjem lehce stravitelných
sacharidů v bachoru způsobí výrazné
pomnožení grampozitivních bakterií (streptokoky
a laktobacily). Tyto bakterie produkují těkavé
mastné kyseliny a také kyselinu
mléčnou. Rostoucí koncentrace kyseliny
mléčné v bachoru vede k poklesu pH, což se projevuje poruchou trávení
vlákniny a také úplným zastavením tvorby těkavých mastných kyselin. Při poklesu
pH až na 3,8 dochází k vymizení nálevníků i grampozitivních bakterií.
Kyselina mléčná se rovněž vstřebává do krve a může vést ke vzniku metabolické
acidózy.
Klinické
příznaky
Klinický průběh onemocnění se rozvíjí
během 12-24 hodin.
Lehčí
formy
jsou spojeny s nechutenstvím, průjmem a poklesem
mléčné užitkovosti. Zvířata bývají
žíznivá. Bachor reaguje na výrazné
okyselení
poklesem bachorové motility. Ustávají
bachorové rotace, což vede i
k omezenému přežvykování a
snížené tvorbě slin. Sliny jsou významným
pufrem a jejich nedostatek ještě rozvrácení
homeostázy v bachoru prohlubuje. Vysoká koncentrace kyseliny mléčné
způsobuje dráždění sliznic, což vede k zánětlivým změnám. Zvířata
mají průjem šedavé barvy.
Pro akutní
těžkou formu
je charakteristická výrazná apatie,
dochází k úplné
zástavě mléčné produkce, zvířata jsou
neklidná a trpí průjmy, které mohou vést
až k těžké dehydrataci. Objevují
se
kolikové bolesti a skřípaní zubů. Změněný
bývá trias, kdy je zvýšená
tepová
frekvence i tělesná teplota (až o 1°C).
U zvířat se objevuje polypnoe (až
dvojnásobný počet dechů). Bachor je
při poslechu naplněný tekutinou a jsou slyšitelné
šplouchavé zvuky. Výsledkem
těžké bachorové acidózy je úplné
zastavení bachorové motoriky (paréza bachoru).
Uvolňováním
histaminu a dalších toxických
produktů se rozvíjí i zánětlivé procesy
mimo gastrointestinální trakt. Dochází
k rozvoji laminitidy Zánětlivé a
degenerativní změny se vyvíjí také
v ledvinách,
v játrech, v srdci nebo v mozku. Výsledkem
celkového postižení
je svalový třes, nekoordinovaná chůze a ulehnutí.
Bez poskytnutí péče zvířata
hynou na celkové vyčerpání.
Diagnostika
Při
diagnostice vycházíme
z klinického vyšetření a také
z anamnézy. V rámci anamnézy si
všímáme změn v krmné dávce a
jejího složení. Pro průkaz má význam vyšetření
bachorové tekutiny, která bývá
změněná. Bachorová tekutina má kyselý
zápach a je mléčné šedé barvy. Fyziologické pH bachorové tekutiny je 6,2-6,8.
Při acidóze dochází k poklesu pH: 3,8 – 5. Při vyšetření rovněž nejsou
přítomni nálevníci. V souvislosti
s narušeným metabolismem má význam
provést také vyšetření moči a krve, kde
je také patrný pokles pH.
Terapie
V rámci léčby je nutné stabilizovat
prostředí bachoru a tím i celé vnitřní prostředí organismu. Je nutné zabránit
další tvorbě kyseliny mléčné. Organismu je potřeba dodat ztracené elektrolyty a
tekutiny. Pro správnou funkci předžaludků a pro trávení je potřeba obnovit
fermentační procesy v bachoru.
Při lehké formě onemocnění je vhodné
změnit krmnou dávku, kdy zvířata krmíme pouze senem, energetické krmivo zcela
z dávky vyloučíme. Pro stabilizaci bachorového prostředí se zvířatům
aplikuje intraruminálně roztok hydrogenuhličitanu sodného – jedlá soda. K dispozici
je také spoustu komerčních přípravků, které lze využít pro úpravu poměrů
v bachoru. Pro obnovení chybějící mikroflóry je více než vhodné podat
bachorovou tekutinu zdravého zvířete. Nálevy se zvířatům podávají několikrát
denně.
V případě, že aplikujeme preventivně
do bachoru antibiotika, nálev bachorové tekutiny zdravé krávy se podává až po
ukončení léčby antibiotiky.
Při
těžké formě
bachorové acidózy je potřeba řešit rovněž
metabolickou acidózu. Nutná je
stabilizace zvířete. Celkový zdravotní stav lze
upravit podáním kofeinu, který
stabilizuje srdeční činnost. Hydrogenuhličitan sodný se
aplikuje parenterálně
pro jeho vyšší účinnost, a to pomalou
intravenózní infuzí. Infuze napomáhá
také
korekci dehydratace a doplňuje další
chybějící ionty.
Pro úpravu
bachorového prostředí je vhodné provést celkový výplach bachoru teplou vodou, a
to opakovaně. Bachorovou mikroflóru obnovujeme podáním bachorové tekutiny zdravého
zvířete.
Podpůrná terapie spočívá v celkové aplikaci antibiotik - penicilin (k
zabránění bakteriémie, kvůli narušení bachorové sliznice) a v ochranné
léčbě jater. Pro ochranu jater se aplikuje intravenózně roztok 40% glukózy,
aminokyseliny a vitamíny skupiny B.
Léčba
bachorové acidózy je finančně i
časově náročná. Prognóza se zhoršuje
s intenzitou klinických příznaků. Při
tepové frekvenci vyšší než 100 je velmi
špatná. Úmrtnost je u neléčených
zvířat
až 90 %, u léčených kolem 40 %.
Prevence:
Prevence
spočívá ve vyvážené krmné
dávce,
kdy přechod ke krmivům s vysokým obsahem sacharidů by měl
být vždy
pozvolný (10-14 dní). Preventivně je vhodné
přidávat do krmiva malé množství
jedlé sody a nepřekračovat jednorázovou dávku
jadrných krmiv (ne více než 3
kg). Nutné je také zabránit
nárazovému nekontrolovanému příjmu
šrotů, pečiva,
ovoce apod. Vhodným nástrojem k eliminaci
dysfunkcí předžaludku je
příprava kompletní směsné krmné
dávky.
Je rovněž označována jako subklinická
acidóza (SARA). Oproti akutní bachorové acidóze, se jedná o latentní stádium,
při kterém dochází k dlouhodobému narušení bachorové fermentace.
Projevuje
se mírný dlouhodobým nebo opakujícím se poklesem pH bachoru na úrovni 5,2 –5,8.
Toto metabolické onemocnění představuje
nejčastější poruchu fermentace u dojnic, která vede k riziku rozvoje
jiných onemocnění.
Výskyt
SARA představuje významné produkční
onemocnění dojnic a výkrmových býků.
U dojnic se objevuje zejména v období
rozdojování a ve vrcholu laktace.
Příčiny
Chronická
bachorová acidóza se rozvíjí při
dlouhodobém zkrmování špatně
sestavené krmné dávky. Nevyhovující
je krmná dávka
s vyšším obsahem energie a současně s nedostatkem
strukturální vlákniny.
Příčinou je také nedostatečná
fyzikální struktura krmné dávky. Obecně se
uvádí,
že by krmivo mělo mít strukturu minimálně 2 cm, aby
docházelo dostatečně ke
stimulaci bachorových papil a k bachorové motilitě.
Takovou vlákninu
označujeme jako efektivní. Spouštěčem může být
také nepravidelný přísun krmné
dávky.
Patogeneze
Nedostatečný přísun strukturální vlákniny
vede k omezenému přežvykování, což se projeví poklesem produkce slin.
Vyšší obsah sacharidů vede v bachoru k produkci kyseliny mléčné,
která snižuje pH bachorové tekutiny.
Nedostatek vlákniny se projeví na změnách v produkci těkavých mastných
kyselin.
Fyziologicky se v bachoru
z těkavých mastných kyselin tvoří převážně kyselina octová: 55 - 75 %,
kyselina propionová: 15 - 25 % a kyselina máselná: 10 - 17 %.
Při subklinické bachorové acidóze se
zvyšuje produkce kyseliny máselné a propionové. Snižuje se naopak tvorba kyseliny octové.
Poměr těkavých mastných kyselin se vyrovnává. Kyselina octová je nezbytná pro
tvorbu mléčného tuku. U dojnic tak dochází k tzv. syndromu nízké tučnosti
mléka.
Naproti tomu propionát je prekurzorem
glukózy s výrazným glukoneogenetickým potenciálem. Jeho nadbytek vede ke
zvýšení hladiny glukózy v krvi, což u zvířat vyplavuje inzulin, který
snižuje chuť ke krmivu.
Kyselina máselná se metabolizuje
v betahydroxybutyrát, což je jedna z ketolátek, které se hromadí
v krvi. Ketolátky mají kyselou povahu a jejich hromadění vede
k rozvoji metabolické acidózy.
Zvýšené koncentrace kyseliny mléčné a
propionové vedou k narušení sliznice bachoru. Dochází k jejímu
zesílení a degeneraci – hyperkeratóza sliznice bachoru.
Poškozená stěna bachoru může vést
k průniku mikroorganismů, které putují zejména do jater a mohou zde tvořit
abscesy.
Kyselé prostředí bachoru vede
k tvorbě histaminu, který zvyšuje propustnost cév a při průniku do
paznehtní škáry vede k rozvoji schvácení paznehtů – laminitida.
Klinické
příznaky
Příznaky chronické acidózy jsou nevýrazné,
vždy se ale objevují u všech zvířat krmených stejnou krmnou dávkou. Mezi hlavní příznaky patří hubnutí, snížený
příjem krmiva a průjem. U dojnic dochází k poklesu nádoje a
k syndromu nízké tučnosti mléka, který se vyznačuje sníženým obsahem tuku
v mléce u klinicky zdravých dojnic během kratšího či delšího období. Pokles
tučnosti může být výrazný – i pod 2 %.
Fyziologické
rozmezí mléčného tuku je 3,5-4,5 g /100 g mléka.
Krávy mohou mít problém se zabřezáváním,
objevují se poruchy reprodukce. Celkové onemocnění vede k rozvoji
metabolické acidózy, která způsobuje imunosupresi. U postižených zvířat se
objevuje kulhání a bolestivost paznehtů vlivem rozvoje laminitidy.
Diagnostika
Diagnostika
spočívá v klinickém vyšetření a
vychází také z anamnézy. Význam
má
provést vyšetření bachorové tekutiny,
která je světlejší oproti normálnímu
zbarvení, má mírně snížené pH
5 – 6 a je zde rovněž
snížený počet nálevníků. pH nemusí
být snížené po celý den. Při
vyšetření moči
se pH pohybuje kolem 6,5-7,5.
Důležité
je také posoudit krmnou dávku.
Vhodné je provést její rozbor.
Zaznamenáváme také konzistenci výkalů.
Nízká
tučnost je zjišťována při pravidelné kontrole
odebíraného mléka.
Terapie:
Léčba spočívá v úpravě krmné dávky, která
musí obsahovat dostatek efektivní vlákniny.
V případě opakovaných dietetických
chyb je vhodné změnit technologii krmení. Preventivně lze podávat jedlou sodu do
krmiva. Postupy terapie jsou dle příznaků obdobné jako u léčby akutní bachorové
acidózy.
Prevence
Rozhodujícím preventivním opatřením je
vyrovnaná krmná dávka.
Jedná se o poruchu trávení přežvýkavců,
při které dochází k vzestupu pH bachoru. V současné době se jedná
spíše o vzácnou dysfunkci bachorového trávení.
Příčiny
Alkalóza bachorového obsahu může být
způsobena nadměrným příjmem krmiva s vysokým obsahem dusíkatých látek
(např. močoviny, proteiny) při současném
nedostatečném příjmu sacharidů. Problematický je také příliš vysoký obsah dusitanů
a dusičnanů v krmné dávce, nebo pokud přidáváme do krmiva příliš velké
množství alkalizujících složek.
Alkalóza může vzniknout také při
hladovění, protože sliny jsou zásadité, mohou zvýšit pH v bachoru.
Zvláštním případem akutní bachorové
alkalózy je otrava močovinou.
Patogeneze
Zpravidla v důsledku vysokého příjmu
dusíkatých látek dochází při jejich rozkladu k produkci značného množství
čpavku – NH3. Amoniak je využíván bachorovou mikroflórou
k tvorbě biomasy, ale jeho nadměrné množství vede ke zvýšenému pH, což se
projeví poklesem počtu bachorových
nálevníků. Devitalizace
bachorové
mikroflóry způsobuje útlum tvorby těkavých
mastných kyselin. Zvýšené pH vede ke
sníženému vstřebávání
ionizovaného vápníku a hořčíku, což
způsobuje pokles
vápníku v krvi – hypokalcémie a
hypomagnézemii. Nedostatek těchto iontů
snižuje kontraktilitu a ta se projevuje v předžaludcích
sníženou motorikou
bachoru. Omezené je tím i přežvykování.
Ztráta motoriky bachoru
způsobuje hromadění plynů a hrozí riziko rozvoje
tympanie.
Zvýšené pH vede k vzestupu
oportunních mikroorganismů, které produkují toxické látky.
Amoniak proniká také do krve.
V játrech je odbouráván, ale překročí-li práh metabolismu, hrozí postižení
nervovými příznaky vlivem působení amoniaku na mozkovou tkáň.
Klinické
příznaky
Při lehké formě se projevuje
nechutenstvím, poklesem užitkovosti, dochází
k poruchám reprodukce a zvířata mají zhoršenou tělesnou kondici. Mohou se
rovněž objevit mírné tympanie.
Při
těžké postižení se objevuje svalový
třes až tetanické křeče. Bachorová činnost je zcela
zastavená. U zvířat je
přítomné výrazné slinění.
Dochází k ulehnutí, mohou se objevit
plovací
pohyby. Lze naměřit zrychlený pulz.
Při otravě močovinou je průběh akutní a
k úhynu může dojít do několika hodin.
Často
toto onemocnění probíhá bez
klinických příznaků, kdy je patrná pouze
snížená produkce mléka a zhoršené
parametry mléka – snížená bílkovina,
laktóza. Zvýšená naopak bývá
v mléce
močovina. U dojnic postižených alkalózou
bachorového obsahu je vyšší riziko
mastitid.
Diagnostika
Diagnostika
spočívá v klinickém vyšetření,
které se opírá o anamnézu. Význam
má
provést vyšetření bachorové tekutiny,
která je zabarvená do tmavé hnědozelené
barvy. Může být mírně zpěněná a
zapáchá po amoniaku. pH bývá
zvýšené –
7,2-8. Zvýšené pH
má také moč. Změněné
jsou také parametry kvality mléka. Význam
má také provést biochemické
vyšetření
krve. Bachorová alkalóza může vést
v organismu paradoxně k rozvoji
metabolické acidózy, kdy dochází
v těle k výraznému katabolismu a
trávení tělesných zásob.
Terapie
Při lehké formě
se aplikuje roztok octa či kyseliny mléčné (možno naředit) do
bachoru.
Podává
se nálev sondou: 0,5-1 litr 8% konzumního octu ředěného 10-15 litry vlažné vody
nebo 50 ml kyseliny mléčné ředěné 10-15 litry vlažné vody.
Dále je vhodné
podat bachorovou tekutinu zdravé krávy. Pro stimulaci bachorové mikroflóry lze
podat probiotika. Vhodné je dodat mikroorganismům také zdroj energie – melasa,
šrot. Příznivý účinek na bachorovou fermentaci má také heřmánkový čaj.
Při těžké formě se aplikuje infuze 100-200 ml
8% kyseliny octové naředěné v 1 litru fyziologického roztoku.
Provede se výplach bachoru a aplikuje se bachorová tekutina od zdravé
krávy s přídavkem propionátů. Pro
tlumení křečí a potlačení hypokalcémie a
hypomagnezémie se aplikují přípravky
s vápníkem
a hořčíkem. Pro ochranou léčbu jater se
podává 20% roztok glukózy a 0,9% roztok
chloridu sodného parenterálně.
Stejný postup je v případě otravy
močovinou, kde je však prognóza špatná.
Prevence
Pro prevenci je důležitá vyvážená krmná
dávka. Při zkrmování močoviny je nutné navykat skot na její příjem pozvolna.
Maximální množství močoviny nesmí překročit 150 g/den. Močovina musí být v krmivu dokonale
rozmíchána.
Jedná se o poruchu trávení přežvýkavců,
při které dochází k hnilobnému rozkladu bachorového obsahu za výrazně
zvýšeného pH. Toto
onemocnění se velmi
často rozvíjí již z přítomné
bachorové alkalózy a má
závažnější průběh.
Příčiny
K rozvoji
hniloby bachorového obsahu
dochází při zkrmování nahnilých a
zaplísněných krmiv. Zdrojem mohou být také
krmiva silně znečištěná hlínou či vodou,
která je kontaminovaná močovinou. Příčinou
nemusí být vždy jen závadné krmivo, ale
stejně jako u alkalózy nadměrný příjem
dusíkatých látek při současném nedostatku
sacharidů.
Patogeneze
Podstata tohoto onemocnění je stejná jako
u alkalózy. Velké množství dusíkatých látek vede k produkci amoniaku, což
zvyšuje pH v bachoru. Současně
se
množí patogenní mikroflóra –
především hnilobné bakterie jako je E-coli,
které
produkují toxiny. Nedochází tak pouze
k porušení bachorové motoriky a
postižení sliznice bachoru, ale rozvíjí se i
celkové postižení organismu.
Klinické
příznaky
Příznaky bývají obdobné jako u bachorové
alkalózy. Průběh toto onemocnění ale bývá závažnější. Při lehčí formě
se objevuje u zvířat nechutenství, snižuje se
příjem
krmiva a mohou se projevovat příznaky apatie. Výsledkem
je pokles užitkovosti a
kvality produkovaného mléka (tuk, bílkovina).
Dochází k narušení bachorové
motoriky, která se zpomaluje, což vede k omezenému
přežvykování. Vlivem
hromadění plynu v bachoru, které
nejsou eruktovány, hrozí tympanie. Při těžkém
průběhu zvířata trpí průjmy,
které silně zapáchají a jsou periodické.
Trus je pastovitý s příměsí hlenu.
Zvířata se pohybují s bolestí, což je
způsobeno výskytem laminitid a také
aritritid. Bolest je dána také poškozením
jater, která jsou zvětšená a může
dojít až k jejich selhání.
V konečném stádiu dochází
k úplnému
zastavení bachorové motoriky. Objevují se
nervové příznaky vlivem toxického
působení amoniaku na mozek. Dochází
k ochrnutí – parézám. Zvířata
ulehají.
Bez pomoci dochází k celkovému
vyčerpání a k úhynu.
Vlivem
přítomné patogenní mikroflóry jsou
zvířata citlivější k infekcím –
především u krav dochází
k poporodním komplikacím a k rozvoji
mastitid.
Diagnostika
Diagnostika
spočívá v klinickém vyšetření,
které se opírá o anamnézu. Význam
má
provést vyšetření bachorové tekutiny,
která je kašovitá, tmavě zbarvená a
má
hnilobný zápach. Může být mírně
zpěněná. pH bývá zvýšené
– 7,5-8,5 a zvýšená je
i koncentrace amoniaku. Zvýšené
pH má
také moč. Změněné jsou i parametry kvality mléka.
Význam má rovněž provést
biochemické vyšetření krve. V rámci
diagnostiky má význam odlišit ji od
jiných bachorových dysfunkcí,
především od prosté bachorové
alkalózy. Na místě
je proto posoudit také kvalitu krmné dávky,
která je zvířatům podávána.
Terapie
Léčebný postup
je stejný jako u bachorové alkalózy. Je nutné neutralizovat bachorový obsah,
obnovit bachorovou mikroflóru. V případě závažnější průběhu je potřeba pacienta
stabilizovat. Nutné je obnovit acidobazickou rovnováhu v krvi. Zahájit
ochrannou léčbu jater a kvůli přítomným nežádoucím mikroorganismům je vždy
nutné také podat antibiotika do bachoru. Nejen v rámci terapie, ale i
preventivně je potřeba zajistit adekvátní krmnou dávku. Její kvalitu je vhodné
ověřovat pravidelným rozborem.
Podávat
zvířatům zapařenou nebo zaplísněnou píci je předpokladem k rozvoji
závažného postižení nejen bachoru, ale celého organismu.
Snížené
náklady za nekvalitní krmivo nebo nevhodné skladování se jednou vždy projeví na
zdravotním stavu zvířat.
Nejen
prevence infekčních onemocnění má v chovech
velký význam. Předcházet
zdravotním problémům jakékoliv etiologie je vždy
finančně výhodnější než řešení
již vyskytlých onemocnění.
Jedná se o poruchu metabolických procesů a
také motorických funkcí bachoru, ve kterém dochází k nadměrné tvorbě a
hromadění plynu. Vyskytuje se u všech
druhů přežvýkavců jako jednoduchá plynová a akutní pěnová tympanie. Projevy
tympanie se vyskytují zejména u telat,
které přecházejí náhle na rostlinnou potravu a také u výkrmových býků.
Vzniká zejména v intenzivních
výkrmech při překrmování jádrem (kukuřice, pšenice), kdy dochází
k bouřlivému kvašení. Dále se
rozvíjí u skotu na pastvě v období, kdy je porost bohatý na sacharidy a
bílkoviny a naopak chudý na hrubou vlákninu.
Příčinou rozvoje plynové tympanie může být také obstrukce jícnu, kdy
nemůže docházet u zvířat k eruktaci.
Je
akutní stav způsobený příjmem velkého
množství zeleného krmení bohatého na
leguminózy – jetel, vojtěška, vikev,
kapusta, apod. Jedná se o krmiva, která jsou lehce
zkvasitelná. Příčinou pěnové
tympanie bývá také příjem
nekvalitních krmiv, které jsou namrzlé,
zapařené nebo
jen zavadlé. Další příčinou může být
příjem krmiv s vysokým obsahem
saponinu nebo pektinů, které zvyšují viskozitu
bachorové tekutiny.
Klinické
příznaky
U
zvířat se projevuje do 1-4 hodin po
příjmu krmiva. Objevuje se neklid a nechutenství.
Patrné jsou kolikové bolesti,
které doprovází skřípání
zubů. Krávy se výrazně potí, lze zaznamenat
zvýšenou
dechovou i tepovou frekvenci. Viditelné je
zvětšení objemu břicha, kdy dochází
k vyklenutí na levé straně (bachor). Při poklepu
v levé hladové jámě
lze slyšet tympanický poklepový zvuk. Činnost bachoru slábne nebo se úplně
zastavuje. Zvířata jsou slabá, objevují se křeče a u akutní pěnové tympanie bez
poskytnutí pomoci hynou do jedné hodiny na srdeční selhání vlivem poruchy
krevní cirkulace.
Diagnostika
Pro
diagnostiku jsou důležité klinické
příznaky a anamnéza. Pro rozlišení
plynové a pěnové tympanie se provádí
sondáž
bachoru nebo je punkce.
Terapie
Léčba
spočívá v uvolnění a odstranění
plynu z bachoru a zabránění tvorby
dalšího množství plynu. Nezbytné je
také odstranit závadné krmivo. Vždy se
provádí sondáž bachoru, která umožní
rozlišit, o jaký typ tympanie se jedná.
Vhodné je také zavést provaz do dutiny
ústní, což nutí zvíře přežvykovat a
tím může dojít k eruktaci a
samovolnému odchodu plynu.
U jednoduché
tympanie sondáž zajistí odchod
přítomného plynu. Alternativou k zasondování je punkce bachoru. Následně
se zvířeti podávají anitympanika. Možné je podat také stolní nebo parafinový
olej (1 litr), vápennou vodu, čerstvě nadojené mléko (3 litry) nebo aktivní
uhlí. U pěnové tympanie nejsou zasondování
ani punkce trokarem (trokarování) účinné. Nutné je podat látky snižující
povrchové napětí (polymerizované silikony, oleje, čerstvě nadojené mléko).
Principem je převést pěnovou tympanii na plynovou. Poté by mělo být zasondování s odchodem
plynu úspěšné. V případě potřeby lze podat antibiotika.
Častěji se vyskytuje levostranná dislokace
slezu, kdy dochází k přemístění rozšířeného slezu mezi bachor a levou
břišní stěnu do oblasti levé hladové jámy.
Predispozice
a příčiny onemocnění
Dislokace slezu představuje
multifaktoriální onemocnění, které se vyskytuje převážně u mléčných plemen
krav, a to nejčastěji v období do 6. týdnů po porodu. Patrný je
celosvětový nárůst tohoto onemocnění. U masného skotu dochází k postižení
výjimečně, stejně tak u mladého skotu a telat.
K projevu
dislokací dochází především u plemen
– Holštýn, Jersey, Ayrshire. Kombinované
české plemeno – český strakatý skot
nebývá postižené tak často.
Mezi hlavní faktory, které ovlivňují vznik
dislokace, patří samotná lokalizace slezu a jeho pohyblivost. Dále pak změna
krmné dávky po porodu u mléčných plemen, kdy se zvyšuje příjem energetických
krmiv na úkor hrubé vlákniny. Nadbytek jadrných krmiv vede ke snížené motorice
předžaludků a také omezené pohyblivosti slezu. Pokud plyn není z bachoru
vypuzen eruktací nebo se tvoří nadměrně vlivem nadbytečného příjmu sacharidů,
dochází k hromadění plynu i ve slezu, což vede k rozšíření slezu. Zde
jsou dalším důležitým faktorem k rozvoji dilatace samotné poměry
v dutině břišní, kdy po porodu je zde dostatek prostoru, což dislokaci
slezu usnadňuje. Rozšířený slez se tak přesouvá do levé hladové jámy mezi
bachor a levou stranu břišní.
Klinické
příznaky
U
krav lze zaznamenat střídavé
nechutenství. Viditelný je pokles nádoje
v období, kdy by měli dosahovat
nejvyšší užitkovosti. Poruchou metabolismu
dochází k hubnutí. Zvířata trpí
dehydratací a jsou apatická. Při auskultaci bachoru lze
pozorovat sníženou
motoriku bachoru. Auskultací a poklepem – perkuzí
dilatovaného slezu v oblasti
9-13. žebra lze zaznamenat pozitivní pink šelest,
který má charakteristický
kovový zvonivý tón. Jedná se o průkaz plynu
ve slezu, který má napjatou stěnu.
Kromě pink šelestu lze zjistit při balotáži
šplouchavé šelesty naplněného
bachoru. Vlivem narušené pasáže
trávicím traktem se omezuje kálení. Břicho
bývá
bolestivé a vykasané. Porucha metabolismu vede
k rozvoji ketózy, která
může vyvolat celkové postižení a vést
k vyčerpání a úhynu bez poskytnutí
pomoci.
Diagnostika
K posouzení
se využívá auskultace,
perkuze a balotáže. Balotáží se myslí
cílený tlak na dutinu břišní ve snaze
rozpohybovat tekutý obsah v předžaludcích a
dalších orgánech. Pro změny
v metabolismu má význam provést
biochemické vyšetření krve.
Terapie
Léčbu levostranné dislokace lze provést
konzervativně, kdy se uskuteční repozice přemístěného slezu válením zvířete.
Tato metoda nemusí být vždy úspěšná a je zde riziko recidivy.
Oblíbenou metodou je chirurgická minimálně
invazivní kolíčková metoda.
Po
repozici slezu válením, se provede fixace slezu pomocí kolíčků v jeho
fyziologické poloze. Fixace se provádí vpichem přes kůži.
Dále je možné využít invazivnější
chirurgické metody, kdy se provede laparotomie.
Řez
se provádí v levé hladově jámě, kdy se slez fixuje ve své fyziologické
poloze –abomazopexe.
Prevencevýskytu
dislokací spočívá v optimální
krmné dávce před porodem a také po
porodu, kdy jsou zvýšené nároky na energii
vlivem nástupu laktace.
S infekčními
průjmy u dospělých
přežvýkavců se setkáváme spíše
vzácně. U skotu mohou být příčinou průjmů dysfunkce bachoru – bachorová acidóza. Z infekcí se lze u dospělého skotu setkat
s kampylobakteriózou, paratuberkulózou nebo parazitárními infekcemi, které se
v trávicím traktu mohou manifestovat.
Střevní kampylobakterióza způsobuje
průjmová onemocnění telat, ale i jehňat a mláďat dalších druhů zvířat. U
dospělých k příznakům průjmů nedochází. Původcem je Campylobacter jejuni. Většinou nepředstavuje vážné onemocnění a
průjmy u zvířat samy odezní. Výjimečně může vést u dospělých ovcí a koz
k potratům. Mnohem závažnější je specifická nákaza u skotu způsobená Campylobacter fetus subsp. veneralis,
která u dospělého skotu postihuje pohlavní aparát.
U dospělého skotu kampylobakterióza
představuje závažnou pohlavní nákazu, která vede k potratům a neplodnosti.
Původce postihuje pouze skot a na jiná zvířata ani člověka se nepřenáší.
Jedná se o kontagiózní chronické
onemocnění, které se projevuje průjmem a postupným chřadnutím. Onemocnění se
vyskytuje celosvětově a představuje významné produkční onemocnění, které
způsobuje značné ekonomické ztráty. Do roku 2018 byla paratuberkulóza
v České republice řazena mezi nebezpečné nákazy povinné hlášení KVS SVS.
Původce: Mycobacterium avium ssp. paratuberculosis,
G+
Bakterie je odolná ve vnějším prostředí, kde přežívá
několik měsíců. Je schopna přežít i krátkodobou šetrnou pasterizaci mléka.
Z dezinfekčních látek jsou účinné pouze některé, např. kresoly.
Citlivost
Vůči onemocnění jsou citliví všichni domácí, ale také
volně žijící přežvýkavci.
Přenos byl
prokázán ale také i na prasata, králíky nebo zajíce.
Na člověka se paratuberkulóza skotu nepřenáší,
existuje zde ale výrazná spojitost s přítomností původců v živočišných
produktech a s rozvojem Crohnovy choroby.
Přenos
infekce
K přenosu onemocnění dochází orofekálně kontaminovanou
vodou nebo krmivem. K onemocnění existuje určitá věková rezistence. Infekce
se rozvíjí především u telat, jehňat nebo kůzlat. U dospělých jedinců je
k infekci nutný vysoký infekční tlak.
V případě, že paratuberkulózou trpí březí kráva,
infekce se může přenést i na plod – transplacentárně. Zdrojem infekce může být také mléko nemocných
krav, kdy se telata nakazí po porodu.
Predispozice
Rozvoj
onemocnění není podmíněn pouze věkem a
přítomností infekčního agens. Propuknutí
paratuberkulózy výrazně ovlivňuje
přeprava, špatná výživa nebo vysoká
mléčná produkce. Tyto stresové faktory jsou
významnými predispozičními faktory a také
spouštěči tohoto onemocnění. Propuknutí
paratuberkulózy ovlivňuje i přítomnost již jiných
infekčních onemocnění.
Negativní vliv mají jak virová onemocnění (bovinní
virová diarrhoea - BVD), tak bakteriální nebo parazitární onemocnění.
Patogeneze
Po průniku do organismu putuje do střeva, kde způsobuje
chronický zánět sliznice střeva, který se projevuje zesílením a zřasením
střevní sliznice. Rozvíjí se těžký granulomatózní zánět střev. Výsledkem
postižení je omezená schopnost střeva vstřebávat živiny. Narušené střevo není
schopno resorpce a samo uvolňuje skrze sliznici bílkoviny a tím i tekutiny.
Výsledkem jsou výrazné průjmy.
Klinické
příznaky
Onemocnění může probíhat zcela bez příznaků, kdy se
jedinci podílejí na přenosu infekce. Inkubační doba je u skotu velmi dlouhá –
až 15 let. K projevu onemocnění u mladých zvířat tak zpravidla nedochází.
U skotu se nejčastěji projevuje paratuberkulóza ve věku 2,5-4 let.
Subklinicky postižené krávy mohou mít sníženou mléčnou
užitkovost, zhoršenou plodnost nebo se u nich častěji objevují mastitidy nebo
nemoci končetin.
U
klinicky nemocných jedinců dochází
k těžkému zánětu
střev. Objevuje se průjem, který připomíná hustou
hrachovou polévku. Trus bývá
tmavě zelený až hnědý, zpočátku
kašovitý, později řídký. Zvířata
nemají
teplotu, bachorová motorika je zachovaná a
normálně žerou. Hlavním příznakem je
hubnutí a postupná sešlost a kachexie organismu.
Onemocnění vždy končí smrtí.
Vhodné je zvířata utratit. V opačném
případě hrozí úhyn vlivem celkového
vyčerpání.
Diagnostika
Neexistuje žádný 100 % průkazný intravitální test pro
paratuberkulózy. Jasný průkaz je možný až dle pitevního nálezu, kdy jsou změny
viditelné již makroskopicky.
Léčba
Účinná léčba neexistuje. Antibiotika nejsou schopny
potlačit přítomnost původce v organismu.
Prevence
V rámci prevence je problematická dlouhá
inkubační doba, která neumožňuje spolehlivě vyřadit všechny přenašeče
onemocnění. Většina přenašečů je totiž v subklinické formě a my je nejsme
schopni diagnostikou zcela prokázat. Pro tlumení onemocnění existuje Metodický
návod SVS ČR, který se však zaměřuje pouze na vyřazování zvířat nemocných. Boj
s paratuberkulózou spočívá
především
v hygieně telení, odděleném odchovu telat a
vyřazování krav, které mají vysokou
hladinu protilátek proti paratuberkulóze, a to ihned po
porodu. Přes všechna
uplatňovaná opatření zůstává i
nadále závažným produkčním
onemocněním zejména
v intenzivních chovech mléčného skotu.
Patří k nejčastějším onemocněním u telat
vedle respiračního syndromu. Jedná
se
o polyfaktoriální onemocnění, které
vede k závažným zdravotním
problémům u telat po porodu. Pro chovatele představují
průjmová onemocnění značné
ekonomické ztráty způsobené
sníženými přírůstky a
zvýšeným náklady na nutnou
terapii a prevenci.
Příčiny
onemocnění
Toto onemocnění se projevuje jako průjmový syndrom, který má infekční i
neinfekční etiologii. Klinické
příznaky průjmového syndromu jsou dány infekčním tlakem původců střevních
onemocnění, kvalitou výživy telat (kolostrum a navození imunity), ale také
celou řadou faktorů zevního prostředí.
Příčinou onemocnění může být již chyba ve výživě
březích krav, kdy krmná dávka neobsahuje dostatek bílkovin a vitamínů. Po
porodu je to především nedostatečná péče o
novorozená telata, kdy nedochází
k navození kolostrální imunity. Telata
nepřijmou dostatečné množství mleziva nebo se
napijí mleziva nekvalitního. Později
mohou být příčinami špatné složení
krmné dávky – především
složení mléčné krmné
směsi pro telata, nevhodná teplota mléka nebo
špatná technologie krmení.
Krmná dávka musí být pro telata vyvážená.
Problémem může být nedostatečný přísun vitamínů a minerálů.
Pro rozvoj průjmového syndromu mají velký
význam i faktory prostředí. Rizikové je prochladnutí telat po porodu vlivem
mokré podestýlky. Infekci usnadňuje také nedostatečná hygiena porodních kotců a
také individuálních ustájení telat.
Obecně můžeme v bodech mezi
neinfekční příčiny uvést:
-
Chyby ve výživě, laktogenní imunita,
nesprávná KD
-
Orgánová onemocnění
-
Toxické vlivy
-
Stres (prochladnutí)
-
Karence stopových prvků a vitaminů
-
Technologické chyby
Neinfekční
průjmy bývají predispozicí pro průjmy infekční!
Léčbanebývá
obtížná, důležité je zjistit příčinu,
v případě dietních chyb je
dostačující jejich náprava.
Pro
infekční průjmová onemocnění je běžná
smíšená infekce, kdy se kombinují
různí původci, kteří se na celkovém
klinickém
projevu nemoci podílejí.
Viry:
Rotaviry, Koronaviry, Enteroviry, Parvoviry
Bakterie:
Escherichia
coli, Salmonella spp., Clostridium spp.,
Campylobacter
spp., Proteus, Pseudomonas
Parazité:
Cryptosporidium
parvum, Kokcidie rodu Eimeria, Giardióza
Plísně:
rody Stachybotrys, Mucor, Aspergillus, Candida
Původci se mohou vyskytovat i u zdravých
zvířat.
Původce |
Doba
výskytu onemocnění po porodu |
Escherichia
coli |
1.-3. den pp |
Clostridium
perfringens |
1.-14. den pp |
Rotaviry,
koronaviry |
1.-21. den pp |
Cryptosporidium
parvum |
8.-21. den pp |
Salmonella
spp |
2.-12. týden pp |
Kokcidie |
1 měsíc pp |
Patogeneze
Viry
po průniku do střeva působí
intracelulárně. Pronikají do buněk a způsobují
jejich degeneraci a odumírání.
Nové buňky, které je nahrazují, nemají
dostatečnou produkcí enzymů, dochází tak
k narušení vstřebávání živin,
zastavuje se sekrece i motorika a tím
dochází k poruše celého
trávení. Netráví se mléčný
cukr – laktóza, která ve
střevě kvasí a přitahuje vodu do střeva a tím
dochází k zvodnatění jeho
obsahu a výraznému průjmu.
Bakterie způsobují většinou sekreční typ
průjmu, kdy se změní průchodnost střevní sliznice a do střeva se uvolňuje voda
a ionty. Výsledkem je vodnatý průjem. Příčinou
bývají bakteriální enterotoxiny.
Klinické
příznaky
Pro
telata je ohrožující především
ztráta
tekutin a iontů ve střevě. Klinický bývá
přítomný průjem, který bývá
kašovitý,
řídký nebo vodnatý s příměsí
vloček, hlenu nebo krve. Může výrazně
zapáchat.
Sekretorický
průjem vede ke zvýšené sekreci chloridů, sodíků, bikarbonátu a vody (E.coli).
Osmotický
průjem je způsoben poškozením střevních buněk, kdy je porušena tvorba enzymů a
tím i trávení a resorpce živin (viry a Kryptosporidie).
Pro průjmový syndrom je typická smíšená
infekce.
U
telat dochází vlivem intenzivních průjmů
k rychlé dehydrataci organismu, která se projevuje
navenek suchostí
sliznic a zapadnutím oční bulev. Z počátku
onemocnění bývá zvýšená
tělesná
teplota. Dochází k narušení
iontové rovnováhy a tím také k rozvoji
metabolické acidózy a hyperkalémii. Malabsorpce
– narušené vstřebávání živin
vede k poklesu krevní glukózy a k rozvoji
celkových klinických příznaků. Nedostatek
energie se projeví na poruše termoregulace, kdy teplota
klesá. Tele výrazně chřadne,
slábne a je apatické. V konečné fázi
se objevují křeče. Bez včas
poskytnuté pomoci dochází k celkovému
vyčerpání a úhynu.
Diagnostika
Pro diagnostiku má význam odběr trusu
z konečníku pomocí tampónu (odběrová soustava AMIES médium). Vzorek je
možné následně podrobit virologickému, bakteriologickému nebo parazitologickému
vyšetření. Odběr trusu z podestýlky nemusí být pro detekci příčiny průjmu
průkazný. V chovech lze využít komerční rychlé testy pro některé původce
onemocnění (Rotaviry, Coronaviry,
Escherichia coli, Kryptosporidie). Jsou však poměrně drahé.
Pro průkaz má význam zhodnocení i
klinických příznaků. Pro směřování prevence je významná pitva, kdy určité
nálezy bývají pro některé původce průkazné.
Terapie
U neinfekčních průjmů je dostačující
úprava krmné dávky. Pro léčbu infekčních průjmů je důležité zahájit terapii
včas. Postiženého jedince je nutné izolovat od ostatních. Nutná je rehydratace organismu. Podávají se antibiotika v závislosti na
příčině průjmů. Nezbytná jsou také dietní opatření. Lze podávat i další léky – proti bolesti, na
ochranu sliznic. V rámci léčby nesmí chybět probiotika. U některých
infekčních onemocnění má význam i pasivní imunizace.
Prevence
Pro prevenci má význam odpovídající management chovu, který zajišťuje hygienu při porodu a čisté prostředí odchovávaných telat. Důležitá je vyvážená krmná dávka nejen narozených telat, ale i březích krav (vitamíny, minerály). Před porodem má význam imunizovat březí matky vůči vybraným infekcím (6-3 týdny před porodem proti Rotavirům, Koronavirům a Koliinfekci). Po porodu je u telat nezbytný příjem kolostra pro navození kolostrální imunity.