OP VK - Inovace výuky v oblasti ochrany a welfare zvířat
Fotogalerie
 

Výživa a dietetika I.

Syllaby pro posluchače 2. ročníku magisterského studijního programu FVHE, FVL akademického roku 2009-2010

Syllabus – přednášky
  1. Výživa jako vědní obor, definice pojmů, součásti výživy – fyziologie výživy, nauka o krmivech, technika krmení.
  2. Dietetika a klinická výživa, jejich definice, náplň a cíle, biologická hodnota proteinů, lipidů a sacharidů.
  3. Antinutriční látky, jejich definice, jejich negativní dopad na organismus zvířete a toxicita, jejich dělení na látky kontaminující, látky vznikající v krmivech a látky přirozeně přítomné v krmivech.
  4. Doplňkové látky – mikrobiálně účinné látky, stimulátory růstu, zchutňovadla, pojiva, konzervancia, barviva, emulgátory, stabilizátory, zahušťující a želírující látky, regulátory kyselosti, enzymy, hormony, rostlinná aditiva. Jejich význam z hlediska zdraví, užitkovosti a hygieny potravin.
  5. Minerální látky – makroprvky, mikroprvky, jejich význam ve výživě zvířat, karence, předávkování, jejich potřeba. Vitaminy – jejich význam ve výživě zvířat, hypovitaminózy, avitaminózy, předávkování, jejich potřeba.
  6. Hlavní zásady krmení přežvýkavců. Fyziologie ruminálního a postruminálního trávení z hlediska základních živin krmiva. Metabolismus dusíkatých látek, lipidů a sacharidů
  7. Patologie trávení u přežvýkavců – patologie trávení dusíkatých látek, tuků a cukrů. Dietetika jako prevence poruch trávení. Klinická výživa při různých metabolických poruchách trávení u přežvýkavců.
  8. Výživa a krmení telat v období mlezivové, mléčné a rostlinné výživy. Vliv výživy na produkci a zdravotní prosperitu telat. Dietetické poruchy při nesprávné výživě a technice krmení. Klinická výživa při dietetických poruchách.
  9. Výživa a odchov jalovic a býčků. Zásady správné výživy a krmná technika. Dietetické zásady pastevního a stájového odchovu. Dietetické závady z hlediska zdraví, reprodukce a produkce. Klinická výživa při dietetických poruchách.
  10. Zásady výživy a krmení dojnic vzhledem ke zdravotnímu stavu, reprodukci a produkci mléka. Dietetické závady z pohledu nesprávné výživy a techniky krmení. Klinická výživa při dietetických poruchách.
  11. Výkrm skotu z hlediska produkce a kvality telecího masa, mladého hovězího masa a hovězího masa (výkrm mléčných telat, výkrm BABY-BEEF, výkrm mladého skotu, výkrm masného skotu, dokrm vyřazených krav). Dietetické závady z pohledu nesprávné výživy a techniky krmení. Klinická výživa při dietetických poruchách ve výkrmu skotu.
  12. Zásady výživy a krmení ovcí. Potřeba živin, krmná technika. Zásady výživy z hlediska produkce vlny, produkce mléka a masné produkce. Dietetické a zdravotní problémy z nesprávné výživy a techniky krmení. Výživa jehňat, chovných jehniček a beránků, bahnic v jednotlivých fázích reprodukce a laktace. Výkrm ovcí – mléčných, odstavených jehňat, pastevní výkrm a dokrm dospělých vyřazených ovcí z chovu. Vliv jednotlivých krmiv na zdravotní stav a kvalitu vlny, mléka a masa.
  13. Zásady výživy a krmení koz. Potřeba živin a krmná technika. Zásady výživy z hlediska produkce mléka a masa. Dietetické a zdravotní problémy z nesprávné výživy a techniky krmení. Stájový a pastevní chov. Výživa v období porodu, v průběhu laktace, výživa kůzlat, výkrm kůzlat a krmení kozlů. Vliv jednotlivých krmiv na zdravotní stav, kvalitu mléka a masa.
  14. Zásady výživy a krmení koní. Krmná technika. Vliv výživy na zdravotní stav a výkonnost. Výživa hříbat v období odchovu, výživa březích klisen a klisen po porodu.
  15. Zásady výživy sportovních a tažních koní, normy potřeby, složení krmných dávek, vhodnost požití jednotlivých krmiv, dietetické poruchy.

Tato výuka je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


Výživa a dietetika I

Syllaby pro posluchače 2. ročníku magisterského studijního programu FVHE, FVL akademického roku 2009-2010

Syllabus - cvičení
  1. Úvod do cvičení, živiny v krmivech. Krmivářská legislativa, zásady odběru vzorků krmiv.
  2. Základní metody zkoušení krmiv - chemická analýza, fyzikální a speciální metody.
  3. Stravitelnost živin a produkční hodnocení krmiv. Návštěva laboratoře, demonstrace metod chemické analýzy a hodnocení stravitelnosti živin.
  4. Rozdělení krmiv. jadrná krmiva statková, úprava krmiv. Výroba krmných směsí.
  5. Průmyslová krmiva, demonstrace jednotlivých druhů krmiv. Základní principy bezpečnosti krmiv.
  6. Mikroskopie krmiv – význam, využití. Základy techniky mikroskopie krmiv.
  7. Objemná krmiva a jejich konzervace. Posouzení kvality konzervačního procesu.
  8. Obecné zásady výživy skotu. Výživa telat, výkrm skotu, výživa plemenných býků.
  9. Výživa dojnic a chovných jalovic – krmení podle fáze reprodukčního cyklu.
  10. Výživa ovcí a koz, technologie krmení, nejčastější dietetické problémy.
  11. Výživa koní ve vztahu k pracovnímu a sportovnímu využití. Výživa králíků.
  12. Návštěva ŠZP VFU Brno Nový Jičín – chov skotu a prasat, míchárna krmných směsí.
  13. Návštěva výrobny krmných směsí.
  14. Zápočtový test.
  15. Udílení zápočtu studentům na základě prověřených znalostí.

Garant předmětu:      prof. MVDr. Ing. Pavel Suchý, CSc.

Tato cvičení jsou spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Ke stažení:
ppt ikonaStravitelnost živin
doc ikonaHodnotící dotazníky pro studenty - cvičení č. 3
doc ikonaHodnotící dotazníky pro studenty - cvičení č. 12
doc ikonaHodnotící dotazníky pro studenty - cvičení č. 13
 
logolinky
 Investice do rozvoje vzdělávání